
Biri “Ücretsiz” mi Dedi? Tüm Seviyeler için Ücretsiz İngilizce Dersleri Sunan 7 Şahane Kaynak
“Ücretsiz İngilizce dersleri” mi?!
Şahane, değil mi?
“Ücretsiz” benim en sevdiğim kelime.
İçimi kıpır kıpır ediyor!
Herhalde senin de ediyordur.
Bir mağazanın önünde eline ücretsiz bir deneme ürünü tutuşturulduğunda hissedilen o keyifli heyecan hissini bilir misin?
Peki, ya doğum gününde hediye kartı almanın mutluluğunu?
Şimdi, ücretsiz İngilizce dersleri sayesinde aynı hissi İngilizce öğrenirken de yaşayabilirsin!
Tüm dünyada, özellikle de A.B.D.’de, eğitim ücretlerinin astronomik rakamlara ulaştığı bir zamanda, hepimiz yeni beceriler, özellikle de yeni diller öğrenmek için indirimlerin ve kampanyaların yolunu gözlüyoruz. Üstelik, banka hesabı dolu olsun olmasın, kimse kendini dışlanmış hissetmek, geride kalmak istemiyor.
Bu yazıda sana dil öğrenmek isteyen herkesin bilmesi gereken yedi kaliteli ve ücretsiz İngilizce dersi sitesi tanıtacağız.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
Neden İngilizceyi Online (Çevrimiçi) Olarak Öğrenmelisin?
İngilizceyi çevrimiçi olarak, yani internet üzerinden kolayca öğrenebilirsin çünkü,
- Hayalindeki ders programını istediğin ders içerikleriyle oluşturabilirsin. Derslerini başlangıç seviyesinden başlatabilir veya öğrenmekte zorlandığın konuları teker teker ele alabilir, onlara ayrıca odaklanabilirsin. İstersen İngilizce metinler yerine podcast’lerden öğrenebilir, normal bir dersin arasına İngilizce bir şarkı karıştırabilirsin. Hepsi sana kalmış!
- Kendi hızına ve tempona göre öğrenirsin. Başkalarına göre daha mı yavaş öğreniyorsun? Kelimeleri ezberlemeden önce defalarca tekrarlaman mı gerekiyor? İngilizce çalışmak için günde yalnızca yarım saatin mi var? Online İngilizce dersleri tüm bu ihtiyaçlarına ve daha fazlasına karşılık verebilir.
- Uluslararası bir İngilizce öğrenme topluluğunun bir parçası olursun. İnternette pek çok farklı İngilizce öğrenme forumu var. Takıldığın bir konu veya İngilizceye dair bir sorun olduğunda, gramer konusunda yardıma ihtiyacın olduğunda veya yalnızca İngilizce sohbet etmek, yazışmak istediğinde bu forumlara bakıp istediğine üye olabilirsin. Öğrenme fırsatlarından sonuna kadar faydalanmak için topluluğun arasına katıl!
Bu yazıda sana tanıtacağımız ücretsiz İngilizce dersleri veren internet siteleri arasında kendi dil forumlarına sahip olan bazı internet siteleri de var.
- Öğrenmek için öğrenirsin. Dil öğrenmek, özellikle de kendi kendine dil öğrenmek, hayatındaki pek çok farklı alanda da faydasını göreceğin bir süreçtir. Hangi konuda olursa olsun bağımsız öğrenme becerisi kazanmak için öz disiplin ve çalışma stratejileri geliştirmeni sağlayacak bir fırsattır.
Ücretsiz İngilizce Derslerinden En İyi Şekilde Yararlanmanın Yolları
- İngilizce seviyeni doğru bir şekilde belirle. Bunun için ücretsiz British Council test’i veya Cambridge Assessment test’i kullanabilirsin. Bu testlerde elde ettiğin sonuçlara göre senin için A1 (beginner/başlangıç) ila C2 (proficient/yetkin) düzeyleri arasında bir seviye belirlenir. Gerçek İngilizce seviyeni bilmek sana en uygun olan ücretsiz İngilizce derslerini bulmana yardımcı olacaktır.
- Öğrenme tarzını bul. Dört temel öğrenme biçimi vardır: Görsel, işitsel, kinestetik (dokunsal/bedensel) ve okuma/yazma yoluyla öğrenme. Sen bunlardan hangisi yoluyla daha kolay öğreniyorsun? Ayrıca, tek başına mı daha iyi öğreniyorsun, yoksa bir grupla birlikte mi? Dil öğrenme çalışmalarından en iyi sonuçları almak için baskın öğrenme biçim(leri)n ile öğrenme kaynakların arasında doğru uyumu yakalamalısın. Yani, senin için doğru öğrenme biçimine uygun olan doğru öğrenme kaynaklarını ve materyalleri seçmelisin.
- Mevcut kaynakların neler olduğunu bil. Seçeneklere boğulmuş durumdasın: Yazılı dersler, örgün ve geleneksel dersler alabileceğin online (çevrimiçi) sınıflar, videolar, podcast’ler ve mobil uygulamalar arasından istediğin öğrenme aracını seçebilirsin. Bizim favorilerimizi öğrenmek için okumaya devam et!
- Karıştır, ama çok fazla değil. Her İngilizce çalıştığında farklı formatlar kullanarak beynine fazla yüklenme. Tek bir ana kaynak seç ve bu ana kaynağı hoşuna giden diğer ders ve alıştırma türleriyle destekle.
- Kendine bir mesuliyet ortağı belirle. Bir dostuna veya bir sınıf arkadaşına kendi başına İngilizce öğrendiğini ve arada bir seni kontrol etmesini istediğini söyle. Bu sayede tembellik etmen zorlaşacaktır!
Biri “Ücretsiz” mi Dedi? Tüm Seviyeler için Ücretsiz İngilizce Dersleri Sunan 7 Şahane Kaynak
LEO Network
Eğer ders kitaplarının sayfa düzenin alışkınsan ve bu formatı kullanmaya devam etmek istiyorsan, LEO Network senin için doğru yer. Burada 12 üniteye bölünmüş 57 ders var. Her ünitede sayfadaki küçük oka tıklayarak ders planını görebilirsin.
Her dersin sonunda sunulan testlerden ve ödevlerden faydalanmanı öneririz, sorun olursa da yorum olarak bırakabilirsin. Bu durumda bir moderatör sana yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu site farklı metotları karıştırmayı da seviyor gibi görünüyor zira her ders için bir şarkı önerileri var.
Daha interaktif bir platform kullanmayı tercih ediyorsan, aşağıdaki ücretsiz İngilizce dersleri sana daha uygun olabilir.
BBC Learning English
Eğer BBC’nin açılımının “British Broadcasting Corporation,” yani “İngiliz Yayın Kuruluşu” olduğunu bilmesek, “Brits Be Creative,” olduğunu düşünürdük -yani “İngilizler Yaratıcı Olurlar.”
Bu kaynak orta seviyedeki (intermediate) öğrenciler için ideal—seviyeler “intermediate” (orta seviye) ile “towards advanced,” yani “ileri seviyeye doğru” düzeyi arasında. Burada asla sıkılmazsın çünkü dersler farklı formatlarda hazırlanmış. Her seviyede 30 ünite var ve bu üniteler de beşer oturuma bölünmüş.
Öncelikle, üst menüden seviyeni seçiyorsun ve bunun ardından ders listesini görüyorsun. Sonra, her ünitenin “Vocabulary Reference” bölümüne tıklamanı ve burada gördüğün kelimeleri ve açıklamalarını defterine not etmeni öneriyoruz. Bu denenmiş ve kanıtlanmış metot kendi sözlüğünü hazırlayarak bir kelime dağarcığı oluşturmanı sağlayacak.
Eğer ücretsiz İngilizce derslerinin muzip bir yanı olmasını istersen, Grammar Gameshow, Experiment ve Shakespeare Speaks kategorileri senin için harika seçenekler.
FutureLearn’de King’s College London Basic English Course
MOOC’ların (Massive Open Online Course) inanılmaz dünyasına hoş geldin! Açılımı “Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurs” anlamına gelen MOOC’lar, online, yani internet üzerinden alabileceğin örgün derslerdir. Bu dersler genellikle prestijli üniversiteler veya başka eğitin kurumları tarafından hazırlanırlar.
“Basic English course” yani “Temel İngilizce kursu” derslerine erişmek için FutureLearn’e kaydolman yeterli. Bu dersler King’s College London tarafından sağlanıyor ve haftada dört saatlik bir çalışmayla tamamlaması dört hafta sürüyor. Bu dersler okul veya iş için İngilizce öğrenmek isteyen ve başlangıç düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olan kişiler için tasarlanmış ve odağına Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı öğrencileri alıyor. Fakat bu kategoriye girmesen de bu derslerden İngilizce öğrenebilirsin.
Kursun sonunda kendini her gün yaşanabilecek durumlarda ifade etmeyi öğrenmiş ve dinleme becerilerini geliştirmiş olacaksın. Bu kursu tamamlayınca, bir sonraki kurs olan Basic English 2: Pre-Intermediate’a kaydolmaya hazır olacaksın.
Bütün MOOC’ların kaydolduğun an hazır olmadığı aklında olsun. Genellikle bu kursların kaydolmak için beklemen gereken bir başlangıç tarihleri olur. Katılmak istediğin kurs açıldığı zaman bir uyarı almak için e-mail yoluyla kursa abone olabilirsin.
FluentU
Dil öğrenme süreci artık eskisi gibi değil. Gerçek dünyada kullanılan İngilizceyi duymak için bir uçak bileti alıp İngilizce konuşulan bir ülkeye gitmene gerek yok. Bunun için FluentU’ya abone olman yeterli.
FluentU sana, film fragmanları, müzik klipleri, ilham verici konuşmalar gibi gerçek dünyada konuşulan İngilizcenin kullanıldığı pek çok videoyu kişiselleştirilmiş dil derslerine dönüştürülmüş halde sunar. İnteraktif altyazılar sayesinde videolarda geçen her bir kelimeyi anlarsın. Tek yapman gereken, kelimenin üzerine tıklamak; bunu yaptığında kelimenin tanımını, tanımla ilgili bir görseli ve kelimenin geçtiği cümle örneklerini görebiliyorsun.
Yeni öğrendiğin kelimeleri daha sonra yeniden gözden geçirmek üzere özelleştirilmiş kelime listene ekleyebiliyorsun.
Her bir videoda öğrendiklerini unutmaman için kelime bilgi kartları (flashcards), eğlenceli kısa sınavlar (quizzes) ve başka öğrenme araçları da var. Videolar türlerine ve öğrenme seviyelerine göre düzenlenmiş, bu sayede sana en uygun olan videoları kolayca bulabiliyorsun. (Ayrıca, FluentU daha önce izlediğin videoları ve öğrendiğin şeyleri baz alarak sana yeni videolar da öneriyor.)
İşin en iyi yanı da, FluentU’nun iOS ve Android cihazlar için hazırlanan mobil uygulamaları sayesinde İngilizce öğrenmeye her an her yerde zaman ayırabilmen.
FluentU deneme üyeliği ile FluentU video kitaplığının ve özelliklerinin tamamını ücretsiz olarak keşfedebilirsin. Deneme süren bittiğinde de FluentU’nun ücretsiz videoları ile öğrenmeye devam etmeyi seçebilirsin—fakat bunlar sana yetmezse, platformdaki tüm videolara erişim sağlamak için FluentU aboneliğini yükseltebilirsin.
engVid
Bu internet sitesi sezgisel bir site, gezinmesi de gayet kolay. Seviyeni (beginner/başlangıç, intermediate/orta veya advanced/ileri), sonra da ilgi alan(lar)ını seç ve ardından “Find Lessons,” yani “Ders Bul” butonuna tıkla.
Burada kelime, gramer, telaffuz, iş İngilizcesi, argo ve İngilizce sınavlara hazırlık gibi pek çok konuyu ele alan 1,350’nin üzerinde ders var, daha ne olsun!
engVid’in ücretsiz İngilizce dersleri genellikle sınıf ortamında öğretmenlerin akıllı tahta üzerinde konuları açıkladığı, anlayıp anlamadığını ölçen bir kısa sınavın ve öğretmenlere soru sormak için bir sohbet kutusunun olduğu dersler.
Resources (kaynaklar) kategorisinde 50+ expressions using “at,” “on” and “in” (“at,” “on” ve “in” kullanan 50+ söz) veya 50+ phrases and idioms to describe people in business (iş yerinde insanları tarif etmek için kullanılan 50+ söz ve deyim) gibi çeşitli konuları ele alan uzun bir yazılı ders listesi de bulabilirsin.
LanguageGuide.org
Eğer öğrenme tarzı esas olarak görsel ve işitsel olan ve başlangıç (beginner) veya orta seviyede (intermediate) İngilizce bilgisine sahip bir İngilizce öğrencisiysen, o zaman Language Guide senin için ideal.
Buradaki her kelime dersi, imlecini üzerine getirdiğinde ilgili kelimeleri görebileceğin ve okunuşlarını duyabileceğin bir dizi görsel (resim/fotoğraf) şeklinde düzenlenmiş. Kelime bölümünde 80 konu yer alıyor. Her birinde birer dinleme ve konuşma görevi de var.
Bu sitenin İngilizce gramer bölümü düzensiz fiiller (İng. irregular verbs) konusuna odaklanıyor. Burada beginner (başlangıç), intermediate (orta) ve advanced (ileri) olmak üzere üç farklı zorluk seviyesinde düzensiz fiilleri the past tense veya the past participle olarak çekimlemen gereken bir oyun var. Eğer cevabın yanlış olursa, ekranda bir düzeltme ve örnek cümle beliriyor.
Dave’s ESL Cafe
Dave Sperling ile İngilizce öğrenmek gerçekten çok keyif verici. Sitedeki gezinme menüsünde Stuff for Students (Öğrenciler için Bir şeyler) kategorisine odaklan. Burada kısa sınavların ve öğrenci forumlarının yanı sıra gramer, deyimler, deyimsel fiiller (İng. phrasal verbs) ve argo kullanımlar üzerine dersler bulacaksın.
Derslerin hepsi metin formatında ve daha çok orta seviye (intermediate) ve üstüne uygun. Video ve görsellerin olmaması seni korkutmasın, zira bu internet sitesi ikinci dil olarak İngilizce öğrenmek için tam bir El Dorado! Her ders ve konu ayrıntılı olarak açıklanıyor ve daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyarsan parmaklarının ucunda bir yardım merkezi de var.
Arada bir çalışmaya ara verip Avustralya argosu veya dinozorlar üzerine kısa sınavlarıyla biraz eğlenebilirsin.
Artık gerisi sana kalmış! Bu listedeki ücretsiz İngilizce derslerini biraz kurcalayıp sana en çok hitap edenleri seçerek İngilizce öğrenmeye hemen başlayabilirsin!