ingilizce-kitap-okumak

İngilizce Kitap Okumak İsteyenler için Okuma Rehberi (Hikaye Önerileri de Dahil)

İngilizce kitap okumak, İngilizce öğrenmek için iyi bir yoldur. Siz de bunu duymuş olmalısınız.

Sonuçta, şimdi burada, bu yazıyı okuyorsunuz!

Demek ki, doğru yoldasınız.

Okumak, İngilizce öğrenmenin en iyi yollarından biridir ve size yeni kelimelerden dil bilgisi kurallarına, kültür derslerinden mizaha kadar her şeyi öğretebilir.

Çevrimiçi blog’ları ve makaleleri okumak harika bir başlangıçtır!

Bundan sonra, bazı popüler İngilizce kitapları okumayı denemek isteyebilirsiniz.

Ancak ya İngilizce uzun kitaplara atlamaya hazır değilseniz? Belki üzerine çalışılması daha hızlı ve daha rahat bir şeyler seçebilirsiniz.

İngilizce öğrenmekte kullanacağınız kısa, iyi yazılmış ve eğlenceli bir şeyler istediğinizde, kısa hikaye okumayı deneyebilirsiniz.

Hikaye kitaplarında her uzunlukta ve türde kısa hikayeler var, yani ilginizi çekecek, okumak isteyecek hikayeler bulmanız kolay olacaktır.

Kısa hikayeler genellikle 30 sayfayı geçmez, hatta çoğu bundan çok daha kısadır. Yalnızca 2-3 sayfayla öğrenebilecekleriniz saymakla bitmez!

Ama nasıl? Yazımızı okumaya devam edin, İngilizce öğrenen biri olarak İngilizce hikaye kitapları okumak için pek çok sebep olduğunu göreceksiniz.

Kısa Hikayelerle Keyif Alarak İngilizce Öğrenme Rehberi

Kısa Hikayelerin Harika Birer Öğrenme Aracı Olmasının Sebepleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, pek çok farklı türden kısa hikaye vardır. Birkaç paragraf uzunluğunda bir kısa hikayeyle de karşılaşabilirsiniz, 50 sayfa uzunluğunda bir kısa hikayeyle de. Bu yazının sonunda, kitap formatında olan İngilizce kısa hikaye derlemeleri listesi bulacaksınız. Ancak çeşitli internet sitelerinde ve dergilerde de okumak isteyeceğiniz kısa hikayeler bulmanız mümkün.

Daha da büyük bir rahatlık isterseniz, çevrimiçi olarak ya da farklı dijital formlarda bulabileceğiniz pek çok kısa hikaye de var. Amazon ve Barnes & Noble gibi pek çok kitap satış sitesinde hikayelerin e-kitap versiyonları da var; bunları telefonunuzda veya tabletinizde de okuyabilirsiniz. Bazı kısa hikaye koleksiyonlarının sesli kitap versiyonları da mevcut, bu sayede hikayeleri bir başkasından da dinleyebilirsiniz.

Üzerine çalışacağınız bir kısa hikaye ya da kısa hikaye derlemesi seçerken, şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Hikayelerin türü ya da tarzı (fantezi, bilim kurgu, romantik vb.) ve içeriği: Okumaktan keyif alacağınız bir hikaye seçmeniz iyi olacaktır. Gizemlerden mi hoşlanıyorsunuz? Korkunç hikayelerden mi? Aşk hikayelerinden mi? Sonuna kadar okumak isteyeceğiniz hikayeleri seçin.
  • Hikayelerin uzunluğu: Okumaya ne kadar zaman ayırabilirsiniz? Bir oturuşta bitirebileceğiniz bir hikaye mi istiyorsunuz? Yoksa bir önceki gün okuduğunuz bir şeye geri dönme hissini seviyor musunuz?
  • Hikayelerin İngilizce seviyesi: Anlayabileceğiniz, ancak yine de sizi biraz zorlayan hikayeler seçmeniz iyi olacaktır.

Eğer bütün bunları göz önünde bulundurursanız, okumak için müthiş kısa hikayeler bulacağınız kesin. Fakat, bu kısa hikayelerden nasıl İngilizce öğreneceksiniz?

Kısa Hikaye Okuyarak İngilizce Öğrenmenin Yolları

Kısa hikayeler, adından da anlaşıldığı gibi, kısadır! Bu da, onlar üzerinde daha fazla zaman harcayabileceğiniz anlamına gelir. Bu ekstra zamanı öğrenmeye hazırlanmaya, öğrendiklerinizi pekiştirmeye ve çok daha fazlasına ayırabilirsiniz. İşin en harika tarafı da, kısa hikaye okurken öğreneceğiniz çalışma metotları hemen her tür okumaya uygulanabilir.

İşte kısa hikayenizi okumaya başlamadan önce yapabileceğiniz (ve yapmanız gereken) birkaç şey:

  • Metni gözden geçirin. Her bir kelimeyi okumadan, metni hızlıca gözden geçirin. Hikayenin konusunun ne olduğu hakkında genel bir fikir edinmeye çalışın. Ana fikirlere, isimlere, hikayenin nerede geçtiğine dikkat edin. Bunu yaparsanız hikayeyi okumaya başlayınca hikayeyi daha iyi anlayacaksınız. Metni gözden geçirmek size okuduğunuz metinden ne beklemeniz gerektiğine dair iyi bir fikir vermiş olacak. Bu şekilde okumakla bir sıfır önde başlamış olacaksınız diyelim!
  • Bilmediğiniz kelimeler için metni tarayın. Hikayedeki bilmediğiniz kelimeleri bulmak için metni tarayın. Sözcüklerin anlamlarına bakın. Böylece hikayeyi okurken o kelimeye geldiğinizde durup sözlüğe bakmanız gerekmeyecek.
  • Hikayenin biçimine bakın. Hikayede kısa kısa pek çok paragraf mı var, yoksa daha uzun paragraflar mı? Çok fazla diyalog var mı, yoksa hiç mi yok? Bir metnin biçimi size daha okumaya başlamadan hikaye ile ilgili pek çok şey anlatabilir. Örneğin, çok uzun paragrafları olan bir hikaye muhtemelen betimleyici ya da ağır ilerleyen bir hikayedir; pek çok kısa paragraftan oluşan bir hikaye ise muhtemelen daha hızlı bir tempoya sahiptir ve içinde biraz da aksiyon olabilir.

Şahane, artık okumaya hazırsınız! Şimdi de, hikayeyi okurken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey:

  • Fazla durmayın. Okurken, daha önce sözlükten anlamına bakmadığınız bir kelime ile karşılaşabilir, hatta tam olarak anlamadığınız cümlelerle karşılaşabilirsiniz. Durup kelimelerin anlamlarına bakmak isteyebilirsiniz, fakat bunu yapmamaya çalışın! Okurken ne kadar çok durursanız, hikayeyi bir bütün olarak anlamanız o kadar zor olacaktır (bir aracı trafikte sık sık durdurup tekrar çalıştırmanın ne kadar zor olduğunu bir düşünün). Anlamadığınız yerleri işaretleyin ve okumayı bitirince geri dönüp bu noktalara bakın.
  • Önemli anları ve bilgileri bulmaya çalışın. Kısa hikayeler gereksiz bilgiler üzerinde fazla zaman harcamazlar—boşa harcayacak yerleri yoktur! Bu, metnin ana fikrini, temasını ve olay örgüsünü bulmayı kolaylaştırır. Okurken önemli noktalara ve anlara dikkat edin. Yanlarına işaret koyup istediğiniz zaman bu noktalara geri dönebilirsiniz. Bunu yapmanız, hikayeyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Bir hikayeyi okumayı bitirince hemen bir diğerine geçmeyin. Okuduğunuzun üzerinden geçmek için biraz zaman ayırın. Bu fazladan zaman okuduğunuz şeyleri daha iyi anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Okumayı bitirince aşağıdaki ipuçlarından faydalanın:

  • Okuduğunuz hikayeyi özetleyin. Okuduğunuz şeyi birkaç kısa cümle ile anlatmaya çalışın. Bir şey yazmanıza, hatta yüksek sesle konuşmanıza bile gerek yok (gerçi bu ikisini yapmanın da faydası vardır!). Kısa bir asansör yolculuğunda arkadaşınıza bu hikayeden bahsettiğinizi hayal edin. En önemli kişiler ve anlar neler? Hikaye neyle ilgili?
  • Hikayenin temaları üzerine düşünün. Kısa hikayeler genelde eğlencelidir, ancak çoğu hikayede okurların alması istenen bir ders ya da öğrenmeleri istenen bir fikir de vardır. Hikayede tekrar eden bir yer, bir sözcük ya da başka bir şey fark etmiş olabilirsiniz. Hikayede bir şeyin gerçekleştiği bir anın aslında başka bir şeyle ilgili olduğunu hissedebilirsiniz. Hikayede ne olduğunu biliyorsunuz, ama hikayenin anlamı neydi? Yazılı sözlerin arkasındaki daha derin ve gizli anlam üzerine düşünmek insanlar konuşurken kast ettikleri farklı şeyleri anlamanızı kolaylaştırabilir.
  • Hikayeyi yeniden okuyun. Hikayeyi bir kez okudunuz ve temellerini anladınız. Şimdi hikayenin neyle ilgili olduğunu, aslında neyle ilgili olduğunu ve ilk seferde anlamadığınız bütün kelimelerin ve cümlelerin anlamlarını biliyorsunuz. Hikayeyi bir kez daha okuyun, bu ikinci seferde daha da iyi anladığınızı fark edeceksiniz. Hatta ilk seferde gözünüzden kaçan bazı şeyleri de fark edebilirsiniz!

Artık tüm bu güçlü öğrenme tüyolarını bildiğinize göre, bir iki kısa hikayeyle baş etmeye hazırsınız demektir. Sizin için en sevdiğimiz kısa hikaye derlemelerinden oluşan bir liste yaptık. İlgi alanınıza ve seviyenize uygun birini seçip okumaya başlayabilirsiniz!

İngilizce Öğrenmek için İdeal olan Kısa Hikaye Kitapları: 8 Derleme Kitap

Life Is a Circus Run by a Platypus” Yazan: Allison Hawn

Tür: Komedi

Ortalama hikaye uzunluğu: 3–5 sayfa

İngilizce seviyesi: Başlangıç seviyesinden orta seviyeye kadar

Bu kısa hikayeler, dev iguanalardan dans eden palyaçolara kadar her şeyle karşı karşıya gelmek zorunda kalmış olan yazarın tuhaf hayatını ele alıyor. Bu komik hikayeler gayet eğlenceli ve okunması kolay, bu yüzden bu kitap kısa hikayelerle İngilizce öğrenmek isteyenler için mükemmel bir başlangıç noktası oluşturuyor.

Winnie-the-Pooh” Yazan: A. A. Milne

Tür: Çocuklar için fantezi

Ortalama hikaye uzunluğu: 10–15 sayfa

İngilizce seviyesi: Başlangıç seviyesinin üst sınırlarından orta seviyeye kadar

Bu kitabı muhtemelen biliyorsunuzdur: “Winnie-the-Pooh,” küçük bir çocuğun, oyuncak ayısının ve Hundred Acre Wood’da yaşayan bütün arkadaşlarının maceralarını konu alan, çocuklara yönelik büyüleyici bir hikaye kitabı. “Çocuk kitabıyla benim ne işim var?” diye düşünüyorsanız, çocuk kitaplarıyla İngilizce öğrenmenin faydalarına da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Zombies vs. Unicorns” (Derleyenler: Holly Black ve Justine Larbalestier)

Tür: Komedi

Ortalama hikaye uzunluğu: 20–50 sayfa

İngilizce seviyesi: Başlangıç seviyesinin üst sınırlarından orta seviyeye kadar

Bu kitaptaki komik kısa hikayeler sizi güldürecek, düşündürecek ve en önemlisi, tek boynuzlu atın ya da bir zombinin tarafını tutmanızı gerektirecek. Sizce hangisi daha iyi? Bu benzersiz hikayeler bu iki fantastik yaratığın farklı yönlerine ışık tutuyor. Bu kitabı okumak çok eğlenceli olacak.

Pretty Monsters” Yazan: Kelly Link

Tür: Fantezi

Ortalama hikaye uzunluğu: 50 sayfa

İngilizce seviyesi: Orta Seviye

Bu hikayelerde karakterlerin başına fantastik şeyler geliyor. Bir kızın büyükannesi bütün bir köyü çantasında taşıyor. Bir futbol oyuncusu uzaylıların gelişini bekliyor.

My True Love Gave to Me” (Derleyen: Stephanie Perkins)

Tür: Romans (çoğunlukla gerçekçi)

Ortalama hikaye uzunluğu: 20–50 sayfa

İngilizce seviyesi: Orta Seviye

Bu tatil temalı aşk hikayeleri koleksiyonuna on iki genç yetişkin edebiyat yazarı katkıda bulunuyor. Noel tatilinden Hanuka’ya ve Yeni Yıla, bu hikayedeki genç karakterler için aşk her yerde filizleniyor.

The Bazaar of Bad Dreams” (Yazan: Stephen King)

Tür: Korku

Ortalama hikaye uzunluğu: 20–50 sayfa

İngilizce seviyesi: Orta Seviye

Korku türünün üstadı Stephen King’in bu kısa hikayeleri ile tüylerinizin ürpermesine hazır olun. King bir dizi ürkünç hikayeyle sizi ölüm, ölümden sonraki hayat ve geçmiş üzerine düşünmeye sevk ediyor.

The Adventures of Sherlock Holmes” Yazan: Sir Arthur Conan Doyle

Tür: Gizem

Ortalama hikaye uzunluğu: 20 sayfa

Tür: Korku

Ortalama hikaye uzunluğu: 20–50 sayfa

İngilizce seviyesi: Orta seviyenin üstünden ileri seviyeye kadar

Efsanevi dedektif Sherlock Holmes, polislerin bile çözemediği suçları çözüyor. İpuçlarına yakından bakıyor ve dahiyane çıkarım yeteneğinizi kullanıyor. Başlangıç seviyesindeki ve orta seviyedeki İngilizce öğrencileri kitapta kullanılan eski İngilizceyi zorlayıcı bulabilirler.

The Great Automatic Grammatizator” Yazan: Roald Dahl

Tür: Gerçekçi Fantezi

Ortalama hikaye uzunluğu: 10-40 sayfa

İngilizce seviyesi: Orta seviyenin üstünden ileri seviyeye kadar

Roald Dahl çok sevilen bir çocuk kitabı yazarı (“Matilda” ve “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” gibi pek çok meşhur kitabı yazdı), fakat aynı zamanda yetişkinler için de yazdı. Yetişkinlere yönelik bu kısa hikayeler, gençleri düşünerek yazdığı, kara mizah unsurları ve şaşırtıcı sonlar içeren hikayelerinin bir derlemesi. Bu hikayeler de biraz eski olduğundan, bazı okurlara zor gelebilir.

 

Hangi İngilizce hikaye kitapları sizin için ideal?

Seçenekleri inceleyin, eminiz okumaya (ve İngilizce öğrenmeye) bayılacağınız bir şey bulacaksınız.

Hemen bugün okumak için bu kitaplardan birini elinize alın ve İngilizce bir kısa hikayeye dalın!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close