
İngilizce Öğrenmek için Kitap: 22 Çoksatan İngilizce Kitap
İngilizce kitap okumak istediğin zaman nereden başlayacağını bilmek zor olabilir.
İçinden seçebileceğin milyonlarca kitap var!
Hangilerini okumayı denemelisin?
Neden anadili İngilizce olan kişilerin okuduğu kitaplarla başlamıyorsun?
Çoksatanların İngilizce dil öğrencilerinin okuması için çok zor olduğunu düşünüyor olabilirsin. Ama aslında İngilizce öğrenmek için kitap okumak özellikle de popüler kitaplar idealdir, çünkü bunlar genellikle basit bir dille yazılmıştır.
Bu kitapların bu kadar popüler olabilmesi için birçok kişiye hitap etmeleri gerekir. Bu da bu kitapların ilginç ve anlaşılması kolay olması gerektiği anlamına gelir.
Çoksatanları okumanın faydası ise anadili İngilizce olan kişilerle aynı kitapları okuyor olmaktır.
Bunlardan birçok yeni sözcük öğrenebilir ve daha da önemlisi İngilizce konuşulan ülkelerin kültürleri hakkında daha fazlasını öğrenebilirsin.
Ayrıca yeni çıkanlar ve popüler yazarlar hakkında diğer okurlarla (hatta anadili İngilizce olanlar) sohbet edebilirsin, çünkü birçok kişi çoksatanları okur.
Tüm bunlar çoksatanların sana pek çok şey öğreteceği ve bu kitapları okumakta hiçbir sıkıntı yaşamayacağın anlamına gelir.
Bir kitap seçmeden önce ise bir tür seçmelisin.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
Kitap Türü Nedir?
Kitap türü, bir kitap kategorisi ya da belirli bir yazım tarzıdır. Birçok tür bulunur ve muhtemelen bunların bazılarını biliyorsun. Bunlar arasında korku, polisiye, bilim kurgu, fantastik…sayılabilir!
Ne tür kitaplar okumayı seversin? İngilizce öğrenmek için kitap seçmeden önce kitap türüne karar ver. Aksi takdirde kendini o kadar da ilgini çekmeyen bir kitabı okumaya çalışırken bulabilirsin.
Tarihsel kurguya bayılıyor olabilirsin ama bilim kurgu (yani sci-fi!) ilgini çekmiyor olabilir. Ya da aşk ve romantizm kitaplarından nefret ediyor ama iyi macera hikayelerini seviyor olabilirsin.
Hangi kitapları sevdiğini bil, böylece dil öğrendiğin kitapları okurken daha iyi vakit geçirirsin!
İngilizce Öğrenmek için Kitap Tercih Edenlere 22 Çoksatan Kitap Önerisi
Gerilim
Bu kategoriye giren thriller kitapları kalbinin hızla çarpmasını sağlayan kitaplardır. Birçok thriller kitabını okurken insan bir sonraki sayfaya geçmek için sabırsızlanır. Seni içine çekerek okumaya devam etmeni ve bir sonraki sayfada ne olacağını görmek için sayfaları hemen okumak istemeni sağlar.
Aynı kategoride yer alan suspense kitapları ise thriller kitaplarına benzer ve daha da heyecanlı ya da korkunç olabilir. Bunlar gece yalnız başına okumak istemeyeceğin türden kitaplardır.
Bu ikisi birbirlerine benzedikleri için genellikle gerilim olarak değerlendirilir. Polisiye drama, cinayet hikayeleri ilgini çekiyorsa ya da sadece iyi ve dinamik bir roman okumak istiyorsan bu türü seveceksin.
Gerilim romanlarında bol miktarda aksiyon sözcüğü kullanılır ve içinde geçen diyaloglar gerçekçidir. Dolayısıyla, heyecan verici yeni sözcükler ve sözler öğrenmenin eğlenceli bir yolunu arıyorsan bu kitaplar bunu yapmak için harika bir fırsat sunar.
1. “Leaving Time” yazan Jodi Picoult
Kitabın konusu: 13 yaşında bir kız, korkunç bir kazada kaybolan annesini aramatkatdır. Bir medyum ve bir detektiften yardım alır. Bazen sorular sormanın bilmek istemeyecekleri yanıtlar getirebileceğini birlikte öğrenirler…
Kitapta kullanılan İngilizce: Tipik bir gerilim romanı olmadığı için bu kitap biraz zorlayabilir. İnsanların eylemlerinden ziyade nasıl düşündüklerine odaklanmaktadır. İleri seviyedeki dil öğrencileri bu kitabı daha çok sevecek.
2. “1st to Die” yazan James Patterson
Kitabın konusu: Dört kadın, insanları akıl almaz şekillerde öldüren bir katili yakalamak için bir araya gelir. Bu serinin ilk kitabıdır, yani bu kitabı beğenirsen kadınlardan oluşan bu ekip hakkında okumaya devam edebilirsin.
Kitapta kullanılan İngilizce: Patterson’ın yazım tarzını anlamanın kolay olduğunu ve öğreneceğin tonlarca aksiyon sözcüğü bulunduğunu söyleyebiliriz.
3. “Three” yazan Ted Dekker
Kitabın konusu: Telefonun çaldığı zaman araba kullanıyor olduğunu düşün. Telefonun diğer ucundaki kişi sana günahını dünyaya itiraf etmek için üç dakikan olduğunu söylüyor ve bunu yapmazsan araban havaya uçacak. Ne yaparsın? Bu kitapta Kevin Parson, yapmış olduğundan emin olmadığı bir şey için bir katilin hedefi haline geliyor. Bu gerilim yolculuğuna çık.
Kitapta kullanılan İngilizce: Bu kitabın üslubu da Patterson’inki kadar kolay ama hikayeyi takip etmek biraz daha zor olabilir.
4. “Mr. Mercedes” yazan Stephen King
Kitabın konusu: Bu kitap bir üçlemenin ilk kitabıdır. Bu kitapta emekli bir polis bir adamın binlerce kişiyi öldürmesini engellemeye çalışır. Bu korkunç olayın gerçekleşmesini zamanında önleyebilecek mi?
Kitapta kullanılan İngilizce: Stephen King korku (tüyler ürperten hikayeler) türünde günümüzde en tanınan yazarlardan biridir. Kullandığı dil biraz daha ileri seviye ve karakterleri oldukça gerçekçi, bu da bu kitabı insanların gerçek hayatta nasıl konuştuklarını görmenin iyi bir yolu haline getiriyor.
5. “Silent Scream” yazan Angela Marsons
Kitabın konusu: Birisi çocukları öldürmektedir. Dedektif Kim Stone, katillerin kimsenin şüphelenmediği kadar uzun bir süredir adam öldürmekte olduğunu keşfetmek üzeredir. Peki ama Stone katil bir sonraki kurbanını öldürmeden önce onu durdurabilecek mi?
Kitapta kullanılan İngilizce: Bu kitap üslubu bakımından biraz daha ileri seviyede yazılmış ama üst-orta seviyedeki öğrencilerin okuyabilecekleri bir nitelikte. Marsons İngiltereli bir yazar, bu nedenle de kullanılan diyaloglar ve dil İngiltere’ye özgü (insanlara “guv” diye hitap etmek gibi). Bu kitap “Britishisms” yani İngiltere’ye özgü konuşma tarzlarını öğrenmek için ideal.
Aşk Romanları
Aşk ve romantizm kitapları ilişkileri, doğru adamı bulmayı ya da aşk ya da seks ile ilgili karakterleri irdeler. Bazı aşk romanlarında cinsel içerik ve temalar olabilir. “Chick lit” olarak adlandırılan diğer alt türde ise daha hafif bir ton hakimdir ve insanlar arasındaki ilişkiler ele alınır. Aşk romanları genellikle kadın okuyucuya hitap eder ama herkes ilişkiler hakkında iyi yazılmış bir hikayenin keyfini çıkarabilir.
Aşk romanlarında kullanılan dil bazen “ateşli” ya da cinsel bir havaya bürünebilir. Ama aşk romanları insanların nasıl göründüklerini, nasıl hissettiklerini ve nasıl hareket ettiklerini açıklamakta harika bir iş çıkarır. Pek çok kitap, kadınların erkeklerle iletişim şekillerini ya da erkeklerin kadınlarla iletişim şekillerini ortaya koyar. İngilizce konuşarak nasıl flört edeceğin hakkında bazı fikirler dahi edinebilirsin.
6. “Until the End of Time” yazan Danielle Steel
Kitabın konusu: Aşk sonsuza kadar sürer mi? Bu hikayeye konu olan çiftler böyle olduğunu düşünüyor. Bu, ölümün dahi yok edemeyeceği bir aşkın hikayesi.
Kitapta kullanılan İngilizce: Bu kitabın üslubu biraz laf kalabalığına yaklaşıyor ama dili, orta seviyedeki bir dil öğrencisinin takip edebileceği kadar basit.
7. “One for the Money” yazan Janet Evanovich
Kitabın konusu: Stephanie Plum’ın paraya ihtiyacı vardır, hem de çok kısa sürede. Bu nedenle de firarileri kanunlara teslim ederek buradan para kazanmaya karar verir ve buna da eskiden tanıdığı bir adam ile başlar.
Kitapta kullanılan İngilizce: Dinamik ve takip etmesi kolay bir kitap olarak orta seviyedeki dil öğrencileri için ideal bir kitaptır. Kitap, baş karakterin bakış açısından yazılmıştır ve oldukça günlük bir dil kullanır. Yani Stephanie Plum’ın gerçekte konuşacağı şekilde yazılmıştır. Ana dili İngilizce olan kişilerin nasıl konuştuklarını öğrenmek için ideal!
8. “I’ve Got Your Number” yazan Sophie Kinsella
Kitabın konusu: Düğünü için hazırlıklar yapan bir kadın cep telefonunu kaybeder. Sorun değil! Kaldığı otelde bulduğu cep telefonunu kullanmaya karar verir. Peki ama bu telefonun sahibi bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmezse ne olur?
Kitapta kullanılan İngilizce: Birinci şahıs bakış açısından yazılmış olduğu için bu kitap da insanların gerçek hayatta nasıl konuştuklarını öğrenmenin harika bir yoludur. Yani baş karakterin konuşmaları ve düşünceleri kaleme alınmıştır. Okuması eğlenceli ve takip etmesi çok zor değildir.
9. “Fifty Shades of Grey” yazan E.L. James
Kitabın konusu Ana Steele iş görüşmesine girdiği zaman yakışıklı ve zeki Christian Grey’e karşı hayranlık beslemeye başlar. İkili tamamen bir diğerini kontrol etmek üzerine kurulu oldukça fiziksel bir ilişkiye başlar. Bu kitap sıra dışı cinsel içeriklere sahip ve sadece yetişkinlere yönelik!
Kitabın konusu: Bu kitapta en küçük anları dahi tanımlamak için bol miktarda renkli sözcük kullanılıyor. Birçok yeni sözcük, özellikle de sıfatları öğrenmek için ideal bir kitap.
10. “Sincerely, Carter” yazan Whitney Gracia Williams
Kitabın konusu: En iyi arkadaşına aşık olursan ne olur? Bir ilişkinin yakın bir arkadaşlıktan yavaşça romantik bir ilişkiye dönüşümünü oku.
Kitabın dili: Bu kitap, gerçekçi diyaloglar ve anlar kullanan sade ve eğlenceli bir kitap. Bir erkeğin bakış açısından anlatılmış olması ise bu kitabı diğer aşk romanlarından ayırıyor.
Fantastik
İyi bir fantastik roman bazen büyülü ülkeleri keşfetmeni sağlar. Bazılarında ise dünya dışı yaratıklar kendi sıradan dünyamıza konuk olur. Hangi fantastik romanı seçersen seç bu tür seni gerçek dünyadan uzaklara götürür.
Fantastik romanlar sıklıkla ilginç tanımlar ve karakterler içerir, bu da onları eşanlamlılar ve bir kişiyi tanımlamak için sıkça kullanılan sözcükleri öğrenmenin harika bir yolu haline getirir. Fantastik romanların gerçekliğin kanunlarına uyması gerekmediği için bu kitaplarda her şey olabilir!
11. “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” yazan J.K. Rowling
Kitabın konusu: Genç Harry Potter merdiven altında küçük bir odada mutsuz bir hayat yaşamaktadır. Günlerden birinde çocukların büyü öğrendikleri Hogwarts okulundan bir davetiye alır. Hayatı sonsuza dek değişir.
Kitabın dili: “Harry Potter” genç yetişkinler için yazılmıştır, yani üslubu oldukça sade ama aynı zamanda canlıdır. Bu kitap da İngiltere çıkışlı bir kitap, bu nedenle İngiliz İngilizcesi öğreniyorsan İngiltere’ye özgü bir üslup bulacaksın.
12. “The Girl with All the Gifts” yazan M. R. Carey
Kitabın konusu: Küçük bir kızın bazı özel yetenekleri vardır ama bunlar onu mutlu etmez. Bunun aksine, onu bulurlar ve ona bir kobay muamelesi yaparlar (ama her an bu duruma bir son verebilir…).
Kitabın dili: Bu kitap şimdiki zaman kullanılarak yazılmış olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor—her şey şimdi oluyor. Genç bir kızın bakış açısından anlatıldığı için üslubu oldukça sade, böylece bu tuhaf hikayeye odaklanabileceksin.
13. “The Ocean at the End of the Lane” yazan Neil Gaiman
Kitabın konusu: Günlerden birinde bir erkek çocuğu, sokağın sonunda yaşayan ailenin biraz…garip olduğunu keşfeder. Ama bu onun bu ailenin küçük kızı ile arkadaş olmasını ve birlikte tuhaf ve büyülü bir maceraya çıkmalarını engellemez.
Kitabın dili: Gaiman hikaye anlatmakta ustadır. Bu kitap basit olarak başlayıp giderek zorlaşıyor olmasıyla ileri seviyedeki okuyucular için daha uygun.
Bilim Kurgu
İngilizcede sıklıkla “sci-fi” (science fiction) olarak kısaltılan bilim kurgu türü teknoloji, bilim ya da uzay ile ilgili bir çeşit fantastik roman türüdür. Çoğu zaman bu kitaplar gerçek bilim üzerine kurulur ama gerçekten meydana gelen şeylerle ilgili değildir. Bilim kurguya verilebilecek en iyi örneklerden biri “Star Wars” olacaktır. Bu filmleri seviyorsan bu bilim kurgu kitapları da sevebilirsin.
Bilim kurgu romanları sadece İngilizce öğretmekle de kalmaz—bu kitaolar bilim ve teknoloji terimleri öğretebilir. Bilim ve teknolojinin bu kitaplarda kullanılma şekli gerçek olmasa da sözcükler verimlerin birçoğu gerçektir. Uzay hakkında terimler öğrenebilir ve bir laboratuvarda konuşulan dili görebilirsin.
14. “The Martian” yazan Andy Weir
Kitabın konusu: Bir astronot, Mars gezecenine ayak basan ilk insan olur ama kısa sürede işler korkunç bir şekilde yolundan çıkar. Öldüğü düşünülen ve evrenin geri kalanıyla iletişimi tamamen kesilen astronot dünyaya dönmenin bir yolunu bulmak için becerileri ve zekasını kullanmalıdır.
Kitabın dili: Bu kitap uzayla ilgili terimler ve sözcüklerle dolu! Ana karakterin Mars’ta yalnız olması nedeniyle diyalog sayısı sınırlı, ama Mars, astronotlar ve diğer uzay cisimleri hakkında çok sayıda sözcük öğrenebilirsin.
15. “The Atlantis Gene” yazan A.G. Riddle
Kitabın konusu: Bilim insanları, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana gözümüzün önünde olan bir sırrı gün ışığına çıkarır. Bu sırrı, onu ele geçirmek için ellerinden geleni yapacak (insan ırkının tamamını öldürmek dahi) bir örgütten korumak ise iki kişinin elindedir.
Kitabın dili: “The Atlantis Gene” bir bilim kurgu-gerilim romanı gibidir. Birçok eylem sözcüğü ve bazı bilimsel terimler içeriyor. Bu kombinasyon bu kitabı okumayı biraz zorlaştırabilir ve ileri seviyedeki dil öğrencileri için idealdir.
16. “Ender’s Game” yazan Orson Scott Card
Kitabın konusu: Evren savaştadır ve çocuklar genç yaşta askere alınır. Olağanüstü zekalı küçük bir erkek çocuğu savaşlarla dolu bir dünyada büyümek zorundadır—istese de istemese de dünyanın uzaylı düşmanlarını yenmek için tek umudu odur.
Kitabın dili: “Ender’s Game” küçük bir çocuk hakkında olsa da kullanılan dil bazen zorlayabilir. Bu kitap liderlik ve toplum tarafından kabul görme ile ilgili, ama aynı zamanda hükumet ve ordunun da payı hissediliyor. Bu konuların tümü hakkında bulabileceğin bolca sözcük mevcut.
Polisiye
İngilizcede mystery olarak adlandırılan bu romanlar, bir suçu kimin işlediğini bulmaya çalıştığın için “katil kim” romanları (“who-dun-its”) olarak da adlandırılır. Polisiye romanların birçoğu aynı zamanda gerilim içerebilir—ama polisiye romanları genellikle daha yavaş ilerler ve olayların polisiye yönüne odaklanır.
Bir polisiye roman okumak eğlencelidir ve kitapta yer alan dedektif suçluyu bulmadan önce tahminlerde bulunabilirsin. Bu kitaplardaki karakterlerin birçoğu yalan söylediği için, eğer yazar iyiyse bir kişinin şüpheli davranışlarda bulunduğunu o kişinin beden dili ve konuşma şeklinden fark edebilirsin.
17. “Evil Under the Sun” yazan Agatha Christie
Kitabın konusu: Agatha Christie kitapları bu listedeki kitapların pek çoğundan daha yaşlıdır, ama bunlar klasik polisiye türünün en iyi örnekleri arasındadır. Bu romanda ise Belçikalı dedektif Hercule Poirot, tatili sırasında ölen bir kadının ölümünü araştırır. Poirot nereye giderse bela peşini bırakmıyormuş gibi görülür!
Kitabın dili: Yaşlı bir kitap olması nedeniyle bu kitapta bazen eski bir dil kullanılır ve okuması zordur. Bu kitapta geçen diyaloglar, günümüzde gerçek hayattaki diyalogları yansıtmayabilir. Picturesque (bir tablo gibi güzel) ya da protuberance (çıkıntı yapan bir şey) gibi güzel ve az bilinen sözcükler ilgini çekiyorsa bunları bu kitapta bulabilirsin!
18. “Nine Lives to Die” yazan Rita Mae Brown
Kitabın konusu: Virginia’nın küçük bir kasabasının başı şüpheli ölümler ve kanlı parmaklarla derttedir. Tüm bu sorunları kim yaratıyor? Bu polisiye hikayede hayvanların dahi bu soruşturma hakkında kendi fikirleri var!
Kitabın dili: Bu kitap, küçük ve sessiz bir kasaba hakkında sade bir şekilde yazılmış “içten” bir polisiye roman. Karakterler kitabın başında sıralanmış, böylece kimin kim olduğunu karıştırmayacaksın. Sade bir dil ve gerçekçi diyaloglar (hayvanlar arasında dahi!) bu kitabı anadili İngilizce olan kişilerin nasıl konuştuğunu öğrenmek için harika bir fırsat haline getiriyor.
19. “The Cinderella Murder” yazan Mary Higgins Clark
Kitabın konusu: Bu kitap dizisi eski ve çözülememiş soruşturmaları ele alan bir televizyon programı hakkında. Bu kitapta ise bu televizyon programında ölü bulunan ve bir ayakkabısı bulunamayan bir kadının davası inceleniyor…tıpkı Pamuk Prenses gibi.
Kitabın dili: Bu kitabın üslubu biraz daha ileri seviyede ama oldukça dinamik ve takip etmesi kolay.
Kurgu Dışı
Kişinin seveceği şeyler onun ilgi alanlarına bağlı olacağı için kurgu dışı (non-fiction) kitaplar, yani gerçek veya gerçekten olmuş olayları konu alan kitaplar tavsiye etmek zordur. Çok sayıda ilgi çekici kurgu dışı kitap bulabilirsin ve sana hitap eden bir konu bulana kadar araştırmaya devam etmen gerekir.
Kurgu dışı kitaplardan istediğin her şeyi öğrenebilirsin. Eğer yemek, moda ya da atlar (yani her şey!) ile ilgileniyorsan bu konularla ilgili terim ve sözcükleri bir kitaptan öğrenebilirsin.
İşte başlamana yardımcı olacak bazı yerler.
20. “Stiff” yazan Mary Roach
Kitabın konusu: Öldükten sonra vücudumuza neler olur? Eğer vücudunu bilime bağışladıysan bedenin bir “vücut çiftliği”nden bir güzellik uzmanlığı okuluna kadar herhangi bir yerde kullanılabilir.
Kitabın konusu: Mary Roach sohbet tarzında yazar ve samimi bir üsluba sahiptir ve sanki bir arkadaşıyla konuşuyormuş gibi bilimsel hususların hepsini açıklar. Burada yaşam ve ölüm hakkında bilimsel ve daha genel sözcükler bulacaksın.
21. “The Wright Brothers” yazan David McCullough
Kitabın konusu: Bu çoksatan biyografi ile ilk uçağı inşa etmiş olan iki kardeşin hikayesini öğrenebilirsin.
Kitabın dili: Bu biyografi daha ileri seviyededir ve hoş bir şekilde yazılmıştır ancak dili oldukça zordur. Tarih ve büyümek ile ilgili sözcükler ve hem nesneler hem de insanlar hakkında bol bol tanımlar mevcut. Bu kitap harika yeni sözcüklerle dolu!
22. “Outliers” yazan Malcolm Gladwell
Kitabın konusu: İnsanı başarılı yapan şey nedir? Bunun zeka ve kişilikle ilgili olduğunu düşünebilirsin ama Malcolm Gladwell , içinde bulunduğun çevrenin ne kadar başarılı olduğundaki rolünün önemine dikkati çekiyor.
Kitabın dili: “Outliers,” psikoloji ve insanların nasıl düşündükleri hakkında sözcükler ve terimler öğrenmek isteyen ileri seviye İngilizce dil öğrencileri için harika bir kitap.
Bu makalede yer vermediğimiz daha birçok tür bulunuyor—aklına gelen her şey hakkında bir kitap bulmak mümkün!
Daha fazla çoksatan kitap fikri edinmek için Amazon’un çoksatanlar köşesi ya da New York Times’ın çoksatanlar listesini ziyaret edebilirsin.
Kitabını ve içeceğini al ve kanepeye kıvrıl—ve İngilizce öğrenmek için kitap okumanın keyfini çıkar!