
En İyi İngilizce Öğrenme Uygulamaları: 8 ESL Uygulaması
Şu anda İngilizce mi öğreniyorsunuz?
Akıllı telefonunuz var mı?
Harika!
İngilizceyi “hareket halindeyken” öğrenmenizin pek çok yolu var.
Örneğin, İngilizce şarkılar dinleyerek, İngilizce öğrenenlere özel YouTube kanalları ve podcast’lerle İngilizce öğrenebilirsiniz.
Biz burada en iyi mobil İngilizce öğrenme uygulamalarından söz edeceğiz.
İngilizce öğrenmek amacıyla bu uygulamaları kullanırken adeta oyun oynuyormuş hissine kapılacaksınız- artık sıkıcı kelime ve dil bilgisi alıştırmalarına son!
Şunu düşünüyor olabilirsiniz “…hangi uygulamalardan başlamalıyım?”
Merak etmeyin. Sizin için İngilizce öğrenme uygulamalarının arasından en iyi 8’ini burada bir araya topladık.
Haydi, başlayalım!
En İyi 8 İngilizce Öğrenme Uygulaması
FluentU
Web sitesi /iOS / Android
Ücret: Ücretsiz versiyon veya ayda 8$ – 18$, yılda 80$ – 180$ arasında
FluentU bu listedeki İngilizce öğrenme uygulamaları arasındaki en benzersiz uygulamalardan biridir.
FluentU, müzik videoları, reklamlar, haberler ve ilham verici konuşmalar gibi gerçek-hayat videolarını alır ve bunları kişiselleştirilmiş İngilizce öğrenme deneyimlerine dönüştürür. Geleneksel uygulamaların aksine, FluentU sizi İngiliz diline ve kültürüne yavaş yavaş alıştıran doğal bir yaklaşım kullanır. İngilizceyi gerçek hayatta konuşulduğu gibi öğrenirsiniz.
FluentU’da popüler talk şovlar, müzik videoları ve komik reklamlar gibi pek çok ilgi çekici video vardır, burada da görebileceğiniz gibi:
FluentU sizin için İngilizce video izlemeyi gerçekten kolay hale getirir. FluentU’daki videoların interaktif altyazıları vardır. Herhangi bir videoda geçen bilmediğiniz bir kelimenin tanımını, tanımla ilgili bir görseli ve faydalı cümle örneklerini görüntülemek için kelimenin üzerine hafifçe tıklamanız yeterlidir.
Örneğin, “brought” kelimesinin üzerine hafifçe tıkladığınızda, şunu görürsünüz:
Herhangi bir videodaki tüm kelimeleri kısa sınavlarla öğrenin. Öğrendiğiniz kelime ile ilgili daha çok örnek görmek için ekranı sola ya da sağa kaydırın.
FluentU’nun en güzel yanlarından biri de öğrendiğiniz kelimelerin kaydını tutmasıdır. Böylece ileride size öğrendiğiniz kelimelerle ilgili örnekler ve öğrenme geçmişinizi baz alarak yeni videolar önerir. Aynı videodan öğreniyor olsa bile, her öğrencinin öğrenme deneyimi tamamen kişiselleştirilmiştir.
FluentU kullanmaya bilgisayarınızdan veya tabletinizden başlayabilirsiniz, veya daha da iyisi, iTunes store’dan veya Google Play’den FluentU mobil uygulamasını indirebilirsiniz.
FluentU sesli ve görsel olarak öğrenenler ve İngilizceyi eğlenceli içeriklerle öğrenmek isteyenler için şiddetle tavsiye ediyoruz.
Rosetta Stone
Ücret: Ücretsiz (deneme hesabı için)
Açıklama
Eğer daha önce online İngilizce kaynaklar hakkında araştırma yaptıysanız, muhtemelen Rosetta Stone’u duymuşsunuzdur.
Rosetta Stone, büyük ihtimalle dil öğrenmede en meşhur yöntemdir.
Diğerleri metotların çoğu ile kıyaslandığında çok da benzersiz bir yöntemdir.
Genelde, İngilizce öğrenme uygulamaları size İngilizceyi ana dilinizde açıklamalar sunarak öğretir. Örneğin, eğer Fransızsanız, İngilizce dil bilgisi için Fransızca açıklamalar veya İngilizce kelimelerin Fransızca tercümelerini görürsünüz.
Ancak Rosetta Stone bunu yapmaz- size İngilizceyi İngilizce ile öğretir.
Peki, bunu nasıl yapar?
Rosetta Stone’un birtakım sözleri söylemeden veya uzun cümleler kurmadan önce yabancı dildeki temel kelimeleri öğreten alıştırmaları vardır.
Örneğin, “adam”, “kadın” , “park” kelimelerinin İngilizcelerini resimler yoluyla öğrenebilirsiniz. Bir sonraki adımda, Rosetta Stone size, “Bir adam ve bir kadın bir parkta oturuyorlar” cümlesini öğretmeye çalışabilir. Burada “oturmak” ne demek bilmiyor olabilirsiniz ama muhtemelen anlamını tahmin edebilirsiniz.
Bu yöntemi kullanarak Rosetta Stone size ana dilinizi kullanmadan birçok yeni İngilizce kelime ve ifade öğretir. Bu çok kapsayıcı bir yöntemdir, öğrendiğiniz yabancı dilin içine doğrudan dalmanızı sağlar.
Eğer ana dilinize dayanmayan bir yöntemle İngilizce öğrenmek isterseniz, bu yöntemi denemenizi öneririz.
MindSnacks
iOS:
Ücret: 4.99$
Açıklama
MindSnacks kullanımı kolay ve eğlenceli arayüzü ile tanınır.
İngilizce dili için, artık kelime dağarcığınızı SAT Kelimeleri uygulamaları ile geliştirebilirsiniz.
SAT, yani “Scholastic Aptitude Test” (Akademik Yeterlik Testi) Amerika’da lise öğrencilerinin liseden mezun oldukları dönemde üniversitelere başvuru yaparken girdikleri bir sınav. Bu sınav öğrencilerin birtakım ileri seviyede İngilizce kelimeler bilmelerini gerektiriyor. Geleneksel olarak, eğer SAT’de yüksek bir puan almaya çalışıyorsanız, SAT kelime listesine göz atmanız önemlidir. Ancak bazen bu iş sıkıcı olabilir çünkü bu tıpkı bir İngilizce sözlüğü ezberlemeye çalışmaya benzer.
MindSnacks bu süreci zevkli bir hale getirir.
Sonu gelmez kelime listelerinden çalışmak yerine, bu İngilizce öğrenme uygulaması sayesinde yeni İngilizce kelimeleri öğrenebileceğiniz eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Motive olduğunuzda yeni kelime öğrenmek daha kolaydır -ve MindSnacks bunu eğlenceli hale getirmeye yardımcı olur.
MindSnacks uygulamasının içerisinde dokuz adet mini oyun vardır. Her bir oyun, belirli bir yöntemle İngilizce kelimelerde ustalık kazanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Örneğin, birçok balonun olduğu bir oyun vardır- kırmızı ve mavi balonlar vardır.
Üzerinde “glorify” “(yüceltmek), “ludicrous” (gülünç), “abstruse” (anlaşılması güç) yazan üç mavi balonunuz olabilir; üç kırmızı balonun üzerinde ise “absurd” (abes), “praise” (övmek), “hard to understand” (anlaşılması zor) kelimeleri yazıyor olsun. Mavi balonlardaki her bir kelime, kırmızı balonlardaki başka bir kelimeye benzer bir anlam içermektedir.
Bunları şu şekilde eşleştirmelisiniz- “glorify – praise” (“yüceltmek-övmek”), “ludicrous – absurd” (“gülünç-abes”), “abstruse – hard to understand” (“anlaşılması güç-anlaşılması zor”). Bu oyunun amacı, yeni kelimeler öğrenmenize yardımcı olmaktır.
Başka bir oyunda, iki kelime arasındaki boşluğu doldurmanız gerekir.
Örneğin, “I failed the fitness test by not completing the mile within time ____.” (“Zaman ____ mili tamamlayamadığım için fitness testinden geçemedim.”) cümlesindeki boşluğa bir kelime getirmeniz gereksin. Burada “constraint” (kısıtlama) ve “digression” (ara söz) kelimeleri arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Diğer oyunlardan öğrendiklerinizi kullanarak, “constraint” (kısıtlama) seçeneğini seçersiniz. Bu oyunun amacı, kelimelerin cümle içerisinde -veya bağlam içerisinde- nasıl doğru kullanılacağını öğretmektir.
Bu uygulama, yeni kelimeler öğrenmeyi zevkli hale getiren düzgün bir İngilizce uygulaması. MindSnacks birkaç hoş SAT kelimesi ile kelime dağarcığını zenginleştirmek isteyen her İngilizce öğrencisine önerebileceğimiz İngilizce öğrenme uygulamalarından biri.
Memrise
Web sitesi / iOS / Android
Ücret: Ücretsiz
Açıklama
Memrise, biraz MindSnacks’e benziyor – bu uygulamanın amacı size İngilizce kelimeleri öğretmektir.
Ancak MindSnacks’den farklı olarak, Memrise size kelimeleri oyunlar aracılığı ile öğretmez.
Aksine, İngilizce kelimelerin anlamlarını hatırlamanıza yardımcı olmak için yaratıcı, eğlenceli bazı yollar kullanır.
Üstelik eğer bir şey eğlenceli ise, muhtemelen onu daha iyi hatırlarsınız.
İlginçtir ki, Memrise dersleri kullanıcılar tarafından tasarlanmıştır. Böylece sizin öğrendiğiniz kelimeleri başka kullanıcıların nasıl öğrendiğini görebilirsiniz.
Uygulamada on üç sayfanın üzerinde ders mevcut. Bu dersler “English Irregular Verbs” (“İngilizce Düzensiz Fiiller”) gibi kolay derslerden başlıyor ve Charles Dickens’ın “A Tale of Two Cities” (“İki Şehrin Hikayesi”) kitabı üzerine olanlar gibi daha zor derslere kadar uzanıyor.
İngilizce öğrenen pek çok kişi, yabancı dil öğrenme konusunda en zorlandıkları şeylerden birinin yeni kelimeler öğrenmek olduğunu söyler. Özellikle Amerikan İngilizcesinin çok geniş bir kelime hazinesi vardır.
En iyi İngilizce öğrenme uygulamalarından biri olan Memrise ile, size yabancı gelen kelimeleri hatırlamanın eğlenceli ve kolay bir yöntemini bulmuş olursunuz.
Ayrıca, neler öğrendiğinizin bir kaydını tutabilirsiniz. Bu yolla, eğer bir kelimenin ne anlama geldiğini veya hangi kelimeleri öğrendiğinizi unutursanız, sadece geri dönüp bir bakmanız yeterli olacaktır.
Bu uygulama, İngilizce kelime öğrenmenin en etkili (ve eğlenceli!) yollarından biri. İster başlangıç seviyesinde olun ister ileri seviyede, kelime dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız bu uygulamayı öneririz.
Babbel
Ücret: ayda 7,5$’dan başlayan ücretlerle
Açıklama
Babbel’in odaklandığı alan size gerçek hayatta kullanılan konuşma İngilizcesini öğretmektir. 15’er dakikalık derslere bölünmüş kurslarıyla her gün kolayca kullanmanız için tasarlanmıştır.
Bu uygulama ile İngilizceyi gerçekçi karşılıklı konuşmalar ve sohbetler yoluyla öğreneceksiniz ve yine bu şekilde pratik yapacaksınız. Hatta Babbel İngilizce telaffuzunuza yardımcı olmak için sesinizi bile dinleyebiliyor. Öğrendiklerinizi hatırlayacağınız konusunda da emin olabilirsiniz çünkü Babbel önemli dersleri unutmanıza izin vermeden size hatırlatıyor.
Babbel ile ilgili en harika şeylerden biri de, kişisel ilgi alanlarınıza göre dersler bulmanıza yardımcı olması. Bu uygulama sayesinde iş dünyasından seyahate, hayatınız açısından önemli olan her konuyla İngilizce pratiği yapabilirsiniz. Babbel, İngilizce öğrenmeyi çok daha eğlenceli bir hale getiren ve motivasyonunuzu arttıran İngilizce öğrenme uygulamalarından biri.
Mosalingua
Web sitesi / Android (Fransızca-İngilizce),
Ücret: 4.99$ (App Store), 5.99$ (Google Play)
Açıklama
Mosalingua, birtakım etkili öğrenme yöntemlerini kullanan İngilizce öğrenme uygulamalarının bir diğeri.
Örneğin, İngilizce öğrenenlerin karşılaştıkları ortak sorunlardan biri belirli bir zaman sonra bir kelimeyi unutmalarıdır.
Yeni bir dil öğrenen herkes için bu durum normal olsa da, yine de oldukça moral bozucu olabilir.
Mosalingua bu sorunu SRS adı verilen bir yöntemle çözmeye çalışıyor. Açılımı “Spaced Repetition Software” olan SRS, “Aralıklı Tekrar Yazılımı” anlamına gelir ve en basit haliyle siz yeni öğrendiğiniz kelimeleri unutmadan hemen önce size bu kelimeleri tekrar ettirmeyi sağlayan bir yazılımdır. Diyelim ki bir kelimeyi öğrendikten üç ay sonra unutuyorsunuz. Mosalingua siz bu kelimeleri unutmadan bir veya iki hafta önce hatırlatarak tekrar yapmanızı sağlayacaktır.
Mosalingua ayrıca, İngilizcede günlük konuşmada pratik amaçlarla kullanılan en önemli 1,500 kelimeye de odaklanır. Bu yüzden eğer İngilizce öğrenmeye yeni başladıysanız, en iyi İngilizce öğrenme uygulamalarından biri olan Mosalingua’ya bir göz atsanız iyi olur.
SRS ile tasarlanmış konuşmalar ve kelime bilgi kartları (İng. flashcards) ile, Mosalingua İngilizce’deki ilk 1,500 kelimenizi etkin bir şekilde öğrenmeniz için çok iyi bir yol olabilir.
Busuu
Web sitesi / iOS / Android
Ücret: Ayda 14,99 Euro (~USD 21)
Açıklama
Busuu, burada bahsettiğimiz uygulamaların çoğundan biraz farklı. Şu ana dek sözünü ettiğimiz İngilizce öğrenme uygulamalarının çoğu kişisel kullanım içindir. Derslerin çoğunun üzerinden kendiniz geçersiniz. Fakat Busuu ile İngilizce konuşma pratiği yapmak için ana dili İngilizce olan kişilerle konuşabilirsiniz-bu da konuşma becerinizi geliştirmek için harika bir yöntemdir.
Her bir derste bazı kilit kelimeler, bir ders diyaloğu, bir yazma alıştırması bölümü, bir kayıt oturumu (sesli olarak İngilizce bir şeyler söyleme pratiği), bir ders tekrarı ve elbette ki ana dili İngilizce olan kişilerle pratik yapabileceğiniz bir bölüm bulunur.
Tüm bu bölümlerle, okuma, yazma, konuşma ve dinleme pratiği yapabilirsiniz. Bu sayede İngilizce öğrenmek için dengeli bir yol izlemiş olursunuz.
Eğer insanlarla konuşmayı seviyorsanız ve konuşma İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız, Busuu sizin için harika bir İngilizce öğrenme uygulaması olabilir.
Duolingo
Ücret: Ücretsiz
Açıklama
Duolingo size birçok dilde İngilizce öğretir -bu uygulamayı kullanarak Fransızca, Portekizce, Rusça, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca ve gelecekte sunacağı çok daha fazla dil seçeneği ile İngilizce öğrenmeniz mümkün.
Duolingo, İngilizceyi hızlı bir biçimde öğrenmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu da demektir ki eğer daha önce hiç İngilizce öğrenmediyseniz, günde yirmi dakika Duolingo kullanarak, muhtemelen kısa zamanda basit bir İngilizce ile konuşmaya başlayabilir, birçok İngilizce makaleyi okuyabilir ve bazı basit İngilizce ifadeleri dinleyip anlayabilirsiniz. Bu uygulama gerçekten de etkilidir.
Her bir derste, Duolingo size yaklaşık yedi yeni kelime öğretir -örneğin, eğitim, okul, bilim ve sıfatlar konularından kelimeler öğrenirsiniz. Her bir derste yapmanız gereken alıştırmalar bulunur. Örneğin, yeni kelimeleri bir resim ile eşleştirmeniz, bir İngilizce deyimi ana dilinize çevirmeniz veya bir İngilizce deyimi tekrar etmeniz gerekebilir.
Elbette ki, kelimeleri unutma sorunu yaşayabilirsiniz- ama Duolingo çok akıllıdır çünkü bir süre sonra, örneğin bir hafta sonra, zayıf olduğunuz kelimeleri tekrarlamanız için bir alıştırma oluşturacaktır. Bu şekilde, birkaç kez tekrar alıştırması yaptıktan sonra, bu kelimeleri hatırlamanız çok daha kolay olacaktır.
Gördüğünüz gibi, bu kadar küçük bir İngilizce öğrenme uygulaması ile, günde on ila yirmi dakikada, Duolingo’daki derslerin tamamını yaklaşık üç ayda kolaylıkla bitirebilirsiniz. Bir yabancı dil öğrenmek için her gün çok çalışmak zorunda kalmaya göre çok daha az stresli olduğu kesin!
Duolingo günümüzün en iyi İngilizce öğrenme uygulamalarından biri -İngilizcede henüz başlangıç seviyesinde olanlara şiddetle tavsiye edilir.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
Uygulamalar Yoluyla İngilizce Öğrenme Üzerine Son Düşünceler
Gördüğünüz gibi, İngilizce öğrenmenin pek çok yolu var- yabancı dil öğrenmek illa ki sürekli kelime ezberlemekle (en acı verici yol), bir sürü dil bilgisi alıştırması çözmekle ve birçok zor kitap okumakla olacak diye bir şey de yok.
Eğer İngilizce öğrenmek için etkin ama eğlenceli başka bir yol arıyorsanız– bu klas İngilizce öğrenme uygulamalarını şiddetle tavsiye ederiz. Buradaki her uygulama, farklı şekillderde öğrenen farklı türden insanlar için tasarlanmış ve her birinin kendine göre güçlü noktaları var. Bu yüzden, neye ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak, bu uygulamalardan birini veya birkaçını deneyebilirsiniz – umarım bu İngilizce öğrenme uygulamalarını faydalı bulursunuz.
Sizlere İngilizce öğrenme konusunda bol şans diliyorum!