ingilizce-dinledigini-anlama-gelistirme

İngilizce Dinlediğini Anlamayı Geliştirecek 6 Harika TV Programı

İngilizce ders kitabının dinleme etkinleri ile dolu bir CD ile gelmesi mükemmel.

Fakat bir müddet sonra sıkılmaya başlayacaksın.

Aynı aksanları, kelimeleri ve sohbet konularını duymaktan sıkıldın mı?

Seni suçlayamam.

İngilizce öğrenenler için yapılan CD’ler ne kadar otantik olurlarsa olsun önemli değil, çünkü gerçek İngilizce değil.

Çok net, anlaşılması çok kolay ve çok temiz.

Fakat burada tek sorun İngilizce öğrenenler için yapılan ses kayıtlarında değil.

Konuşmacıları göremezsin bu yüzden ne dediklerini anlamak oldukça zordur. Dikkatini canlı tutmak ve odaklanmanı sağlamak için görebileceğin hiçbir şey yok. Eğer sıkılmadan ya da sinirlenmeden İngilizce dinlediğini anlama becerilerini geliştirmek istiyorsan televizyon dizilerini izlemek iyi bir çözümdür.

Belki İngilizce haberler  ve tam uzunlukta İngilizce filmler izlemeyi daha önce denedin.  O halde doğru yolda ilerliyorsun — İngilizce öğrenmek için süper eğlenceli yollara zaten aşinasın!

Bununla birlikte İngilizce öğrenenlere televizyon programlarının sunduğu eşsiz pek çok fayda var.

İngilizce televizyon programları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve İngilizce dinlediğini anlama becerilerini nasıl geliştirdiklerini öğrenmek için okumaya devam et.

İngilizce Dinlediğini Anlama Becerini Geliştirmek için Doğru TV Programını Nasıl Seçebilirsin?

Dinlenmek için pek çoğumuz eğlenceli bir televizyon programı izleriz fakat her program aynı oranda faydalı değil. Örneğin, “Game of Thrones” korkunç (ya da bence mükemmel bir dizi ama dizideki karakterler insanların günlük hayatında kullanmadığı pek çok kelimeyi kullanıyorlar.

Sağlık dizisi “House” da kötü bir seçim. Her ne kadar seni diziye bağlasa da (dikkatini çekse de) sağlıkçıların kullandığı tıbbi jargon (işle alakalı kelimeler ) ile dolu.

En iyisi mi farklı mesleklerden karakterlerin olduğu programları izlemek. Ayrıca Orta Çağ’da yaşamıyorlarsa daha da faydalı olabilir. Aşağıda dinleme becerilerini güçlendirmek (geliştirmek) için izleyebileceğin en iyi programlardan bir kısmını bulacaksın.

İngilizce Dinlediğini Anlama Becerini ve Kelime Bilgisini Geliştirmek için Harika 6 TV Programı

1. “MTV Cribs” (2000- halen devam ediyor)

Tanıyalım: “MTV Cribs”, her bir bölümde muhteşem (göz alıcı) evlerini gezdiren bir kaç ünlü konuğun yer aldığın 30 dakikalık MTV programı. Programda, evin büyüklüğü ve oda sayısı gibi evle ilgili bilgiler gösteriliyor.

Ünlüler evlerini gösterirken, nasıl dekore ettiklerini anlatıyor, mobilyaları ve daha fazlası hakkında bilgiler verirken kameralarda onları takip ediyor.

Neden faydalı: Gayri resmi, günlük bir dil kullanılıyor. Her bir ünlü, farklı aksana ve kelime dağarcığına sahip. Ekranda eşyalardan bahsederken genelde onları işaret ettiklerini de görebilirsin.

2. “Saturday Night Live” (1975- halen devam ediyor)

Tanıyalım: “Saturday Night Live” (SNL) haftalık olarak canlı yayınlanan skeçlerle dolu komedi şovu (kısa kısa farklı komik oyunlara sahip), reklamsız yaklaşık 60 dakika sürüyor. Genellikle bir ünlü oyuncu veya şarkıcı programa konuk oluyor aynı zamanda skeçlerde de yer alıyor.

Neden faydalı: Çünkü, skeçler peş peşe geliyor ve pek çok fiziksel komedi unsuru içeriyor, sadece izleyerek neler olduğunu büyük oranda anlayabilirsin. SNL, reklamlar, müzik videoları, TV programları, filmler, politikacılar ve daha fazlası ile ilgili eğlenceli şakalar yapıyor.

Bütün yaptıklarını sevmeyebilirsin fakat en azından birkaç tane (belki pek çok) skeci izlerken kahkahalara boğulacaksın.

Pek çok konuğun söyleşileri ve skeçleri YouTube ile izlenebiliyor böylelikle konuya veya beğendiğin oyuncuya göre seçim yapabilirsin. SNL, dil bilgisi açısından en iyi seçim olmayabilir fakat konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek adına paha biçilemez.

3. “Last Week Tonight with John Oliver” (2014-halen devam ediyor)

Tanıyalım: Geçen haftanın en popüler haberlerini John Oliver’ın sunduğu hicvedici (eğlenceli bir şekilde taşlama ve eleştirme) haber programı. Kayıp uzay gekosundan (bir tür kertenkele) Amerika’daki muazzam öğrenci borcuna, İskoçya’nın bağımsızlığından idam cezasına kadar her şey olabilir.

Neden faydalı: Sunucu, çok temiz bir İngilizce aksana sahip ve resimler ve grafikler gibi görsel yardımcıları sık sık kullanıyor. Bölümler, kelime dağarcığına çok fazla ekleme yapacak çok çeşitli konuları kapsıyor. Dünyanın dört bir yanından farklı İngilizce aksanları sana tanıtacak olan haber programlarının ve son zamanlardaki röportajların bazı bölümlerini de kullanıyor.

Bu inanılmaz gösteri YouTube’da izlenilebilir durumda ve her bir bölüm yaklaşın 15-16 dakikadır. Ayrıca bazen diğer ülkelerden gelen konuklarla da röportaj yapıyor.

Amerika’da aynı zamanda büyük ölçüde dünyada neler olup bittiğini öğrenmek adına gerçekten kısa ve eğlenceli bir programdır. Bir taraftan da dinleme becerilerini geliştireceksin. Politika ve mizahtan hoşlanıyorsan John Oliver’ın YouTube kanalına abone ol.

4. “Friends” (1994-2004)

Tanıyalım: “Friends” popüler bir Amerikan durum komedisidir. New York’ta yaşayan 20 yaşındaki 6 arkadaşın hayatlarını esas alır. “Friends”i bu kadar cezbedici (ilginç) kılan evrensel temalarının yanı sıra mizah anlayışıdır.

Neden faydalı: Şimdi “Friends”deki diyalogların hızına yetişmek kolay olmaya bilir. Karakterler sıklıkla hızlı konuşurlar. Fakat bir sürü fiziksel komedi ve tekrar (aynı kelimeler ve şakaları kullanan) var — her şeyi anlamasan bile ne olup bittiğini anlayabilirsin. Dinleme becerilerine o kadar da güvenmiyorsan birkaç bölümü İngilizce alt yazıları ile izleyebilirsin.

Karakterler çok farklı geçmişlere, kişiliklere ve işlere sahip. Birbirlerinin eksiklikleri (hataları) üzerine şaka yaparlarken eğlenceli dil bilgisi ve telaffuz dersleri de bulacaksın. Örnek vermek gerekirse Rose insanlar “who” yerine “whom,”söylerlerse hemen düzeltir ya da Joey kelime dağarcığını geliştirmek için bir ansiklopedi setinin “V” cildini  satın alır.

“Friends”in İngilizce dinleme yeteneğini geliştirdiğine dair gerçek hayattan bir örnek olarak kendi dostumu söyleyebilirim. Ana dilini olarak İngilizce konuşanları kolaylıkla anlayabildiğinden bir eğitim danışmanlığı (eğitimle ilgili projelerde tavsiyelerde bulunuyor) firmasında iş buldu. Ayrıca kendisi de İngilizceyi ana dili gibi konuşabilir. “Friends”in her bir bölümünü 3 kereden fazla izlemektedir. Bu bir tesadüf olabilir mi? Hiç sanmıyorum.

5. “Coupling” (2000-2004)

Tanıyalım:“Friends,” gibi “Coupling de 6 genç yetişkin ve onların ilişkileri üzerinedir. “Friends”in 238 bölümü olmasına rağmen “Coupling”in sadece 28 bölümü var. Daha az bölümü olduğu için diziyi bitirmek ve baştan bir kere daha izlemek daha kolay.

Neden faydalı:Çoğu “Coupling” sahnesi YouTube’da mevcut bu yüzden çevrimiçi bölümlerden en beğendiğin sahneleri kısa molaların sırasında işe ya da okula giderken keyifle izleyebilirsin.

“Coupling” İngiliz karakterlerin yanı sıra Gallerli karakterlere de sahip. “Friends” çeşitli hikayelere sahipken “Coupling” karakterlerin romantik ilişkilerine odaklanır. Bu yüzden karakterler hızlı konuşsalar bile oldukça kısa bir zamanda neler olup bittiğini anlayacaksın.

Ayrıca çokça fiziksel komediye sahip bu yüzden bir sürü olayı veya kelimeye kaçırdım diye endişelenmene gerek yok.

“Coupling” ve “Friends” birçok ortak hayranları olsa da eğer İngiliz mizahını seviyorsan (tercih ediyorsan) “Coupling” daha iyi bir seçim olacak.

6. “Lie to Me” (2009-2011)

Tanıyalım: “Lie to Me” üç sezon süren suç konulu bir Amerikan draması. Ana karakter, uzmanlık alanı yalancıları yakalamak olan (kısmen psikiyatrist Paul Ekman‘ın gerçek hayatını konu alan) yetenekli psikiyatrist Cal Lightman’dır.

Ortağı Gillian Foster ile çalışmaktadır. Suçluları yakalamaları için farklı kurumlara birlikte yardım ederler. Elbette Lightman ile birlikte çalışmak sinir bozucu çünkü ona yalan söylemek imkansız.

Neden faydalı: Haftanın diğer suçla ilgili dizilerin aksine “Lie to Me” tipik bir formül (hikaye yapısı) takip etmez.  Bir bölüm bir suçun önlenmesi (olmadan önce durdurulması) ile ilgiliyken bir sonraki hafta bir suçun olup olmadığını  ortaya çıkarmak olabilir. Bir sonraki bölümün nereden ve nasıl başlayacağını asla bilemezsin.

“Lie to Me”, madenciler, itfaiyeciler, polisler ile uğraşırken çok geniş çapta kelime hazinesi sunuyor… çok çeşitlilik mevcut durumda.

Bu dizi, farklı İngilizce aksanlarını öğrenmeme de yardımcı oluyor. Ana karakter Cal Lightman, bir İngiliz ve diğer karakter ise bir Amerikalı.

İngilizce dinlediğini anlama becerilerini geliştirmek için bunların dışında bir yol daha var: FluentU. Üstelik ister iPhone veya Android telefonunda ister diğer mobil cihazlarında FluentU uygulamasını kullanabilirsin. Böylelikle her yerde İngilizce dinlediğini anlama pratiği yapabilirsin.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close