
Filmlerle İngilizce Öğrenmek ve Dilini Geliştirmek için En İyi 15 İngilizce Animasyon
İster sevin ister nefret edin, Disney’in İngilizce animasyon filmlerinden “Frozen” (Türkiye’de gösterime girdiği adıyla “Karlar Ülkesi”) tüm zamanların en popüler 10 filminden biri.
Milyonlarca insan filmin hikayesine aşık oldu, şarkılarına eşlik etti ve filmde kullanılan sanatla büyülendi. Üstelik yalnızca çocuklar arasında değil, bu film her yaştan pek çok insan arasında popüler oldu!
“Frozen,” dünyanın bayıldığı sayısız İngilizce animasyondan yalnızca biri. Dünyanın neresinde olursanız olun, muhtemelen Disney ismini biliyorsunuzdur, üç “Toy Story” (“Oyuncak Hikayesi”) filminden birini izlemişsinizdir ve DreamWorks tarafından yapılan en az bir film görmüşsünüzdür.
İngilizce animasyon filmler evrensel tema ve fikirler üzerine inşa edilirler —yani dünyanın her yerinden insanlar onları anlayabilir ve izlemekten keyif alabilir. İngilizce animasyonlar izlemek bu yüzden İngilizce öğrenmeyi daha eğlenceli ve heyecan verici kılan pek çok şeyden biridir.
Eğer animasyonların yalnızca çocuklar için olduğunu düşünüyorsanız, animasyon türündeki 15 inanılmaz İngilizce film listemize bir göz atın, fikriniz değişebilir!
“İngilizceyi neden animasyonlarla öğreneyim ki?” mi dediniz? Pekala, açıklayalım…
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
İngilizceyi Animasyon Türündeki İngilizce Filmlerle Öğrenmek
FluentU’da biz, İngilizce öğrenmek için filmleri kullanmaya bayılıyoruz! Üstelik işin en iyi yanı da, FluentU’nun iOS ve Android cihazlar için hazırlanan mobil uygulamaları sayesinde her an her yerde filmlerle İngilizce öğrenebiliyorsunuz.
Filmler, yakınlarınızda ana dili İngilizce olan birileri olmadan İngilizceyi günlük hayatta kullanılırken görmek için iyi bir yol. Filmleri durdurup, geri sarıp istediğiniz bölümleri istediğiniz kadar izleyebilirsiniz. Filmlerin böylesi harika birer öğrenme aracı olmalarına şaşmamalı!
Peki, ya animasyonlar? Animasyon filmlerin İngilizce öğrenmek için normal filmler kadar iyi olmadığını düşünebilirsiniz, fakat aslında animasyon türündeki filmlerden de epeyce şey öğrenebilirsiniz!
Animasyon türündeki filmler İngilizce öğrenmek için harikadır çünkü…
- Hem telaffuzlar hem de konuşmalar gayet açık ve nettir.
- Animasyonlardaki karakterleri seslendirmek de bir çeşit oyunculuktur, bu yüzden konuşmalarda oldukça fazla duygu ve çeşitlilik vardır. Animasyon türündeki filmleri izleyerek İngilizcede bir şeyi söylemenin farklı biçimlerini duyabilirsiniz.
- Animasyonları izleyerek sözcükleri nasıl telaffuz edeceğinizi öğrenebilirsiniz.
- Pek çok farklı filmde olduğu gibi, animasyon türündeki filmlerde de genellikle sohbetler edilir, öğrenmeniz gereken, duruma özel kelimeler kullanılır ve genel olarak aynı şekilde dile maruz kalırsınız.
İngilizce animasyon filmler özellikle İngilizce telaffuz öğrenmek için harikadır. Neden mi? Çünkü animasyon karakterler size insanların gerçekte ağızlarını ve dudaklarını nasıl oynattıklarını gayet net bir şekilde gösterebilirler!
İngilizce Konuşmak Nasıl Görünür
Animasyon filmlerde, karakterlerin dudaklarının ve ağızlarının gerçekte olduğuna benzer bir oynaması gerekir -tabii ki aşırı derecede detaylı olarak değil, yoksa animasyonları hazırlamak bir ömür sürerdi!
Tarzdan kaynaklanan farklılıklar da vardır. Bazı animasyonlar fazla çizgi kullanmadan, gayet sade bir tarzda yapılırlar, bazıları ise öyle detaylıdır ki gerçek insanları model olarak kullanırlar.
Ne tür bir animasyon film izlerseniz izleyin, genellikle aynı olan bir şey vardır: Dudakların aldığı şekiller.
Konuşurken belirli sesleri çıkartabilmek için ağzımızı ve dudaklarımızı belirli şekillere sokarız. Ağzımızı ve dudaklarımızı hangi şekle sokacağımızı bilmek bizi doğru sesi çıkarmaya götürür. Bu yüzden, eğer İngilizce telaffuz sorununuz varsa, İngilizce animasyon filmler size yardım edebilir. Karakterlerin konuşmasını izleyin yeter! Çizgi karakterlerin basitleştirilmiş ağız yapıları konuşurken sizin de doğru şekli görüp kullanmanızı kolaylaştıracaktır.
Elbette, bir sesi oluştururken başka şeyler de etkili olur (dilimizin ve dişlerimizin pozisyonu gibi), fakat doğru dudak ve ağız şeklini tutturmak da iyi bir başlangıçtır.
Bu bağlantıda animatörlerin kullandıkları birkaç basit ağız şeklinin bir listesini ve açıklamalarını bulabilirsiniz.
Disney, Pixar, DreamWorks ve Daha Nicelerinden 15 En İyi Animasyon Film
Pek çok farklı animasyon stüdyosu, yani animasyon türünde filmler yapan şirket var; fakat bunların arasından en iyi bilinenlerinden birkaçı DreamWorks, Disney, Pixar (bu şirket de Disney’in bir parçası), Warner Bros. ve Sony.
Bu animasyon devlerinin her birinin kendi tarzı ve animasyon türü var ve her birinden farklı şeyler öğrenebilirsiniz.
DreamWorks
DreamWorks, hayvanlarla ilgili ve fantastik animasyonlarıyla meşhur. Bu filmlerde pek fazla insan bulamayabilirsiniz, bu yüzden İngilizceyi insanların konuşmalarını izleyerek öğrenmek istiyorsanız, başka stüdyoların filmlerine baksanız iyi olur. Ancak söyleyelim, hayvanların ve fantastik yaratıkların konuşmalarını izlemek de insanların konuşmasını izlemek kadar bilgilendiricidir ve bu stüdyonun dudakları bile olmayan hayvanları konuşturmasını izlemek de gayet eğlencelidir!
1. “Shrek” (2001)
“Shrek” filminde inanılmaz bir aksan ve lehçe çeşitliliği var; İskoç, İngiliz, Afrika kökenli Amerikalı aksanları bunlardan yalnızca birkaçı. Bu film, farklı İngilizce telaffuzlar duymak için izlenmesi şart olan bir film.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
2. “How to Train Your Dragon” / “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin” (2010)
Bu DreamWorks filminde insanlar var, üstelik birkaç farklı aksan da yakalayabilirsiniz—ancak filmin en iyi yanı, ana karakterlerin epey berrak olan ancak kulağa gayet doğal gelen sesleri. Bu film ejderhalar üzerine epik bir masal olabilir, ancak aynı zamanda konuşma İngilizcesi öğrenmek için de harika bir araç.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
3. “Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit” / “Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı”(2005)
Karakterlerden biri, konuşmayan bir köpek, diğeri ise çılgın icatlar yapan bir mucit. Aptalca icatları ve maceraları sayesinde Wallace ve Gromit’i izlemek hep eğlenceli olmuştur, fakat eğer İngilizce öğreniyorsanız, bu animasyonu İngiliz aksanı ve İngilizlere özgü sözleri ve deyimleri için de izleyebilirsiniz.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, YouTube
Disney
Prensesler, aile, dostluk, ve aşk… Bunlar Disney filmlerinin ana temaları. Her filmde aklınıza takılan birkaç şarkı olmasını da bekleyebilirsiniz!
Disney’in klasik filmlerinin hepsi (“Snow White” (“Pamuk Prenses”), “Cinderella” (“Sindrella), “The Lion King” (“Aslan Kral”) ve daha pek çok film) çok güzel ve izlenmeye değer, ancak İngilizce öğrenenler, yeni filmlerde amaçlarına uygun daha çok şey bulabilirler.
4. “Frozen” / “Karlar Ülkesi” (2013)
Disney’in son zamanların bu en popüler filminin meşhur şarkısı “Let It Go”yu muhtemelen duymuşsunuzdur. Hatta belki “Let It Go”yu FluentU’da interaktif alt yazılarıyla birlikte izlemişsinizdir. Bu şarkı bir harika, ancak şarkı, bu fantastik hikayenin yalnızca küçücük bir parçası. “Frozen,” gayet doğal bir konuşma biçimine sahip hızlı konuşan karakterler ve komik diyaloglarla dolu. Bu yüzden, hızlı İngilizce konuşmaları anlama pratiği yapmak için birebir!
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, YouTube
5. “Tangled” / “Karmakarışık” (2010)
“Tangled”ın ana karakterleri toplumun normal birer parçası değiller, bu yüzden konuşma biçimleri gayet gündelik ve rahat. Filmde öğrenmek isteyeceğiniz bazı şahane kelimeler de var, hatta bir tanesini fragmanda bile duyabilirsiniz: Smolder, için için yanmak anlamına gelen bir kelime, güçlü bir duyguyu (örneğin öfkeyi) için için hissetmek, dışarıya belli etmemek anlamında da kullanılır. Buradaki kullanımında ise, karakterimiz “smolder” bir bakış atıyor, yani bu onun “yürek yakıcı” bakışı.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
6. “The Princess and the Frog” / “Prenses ve Kurbağa” (2009)
Yakın zamanda gösterime giren çoğu Disney filminin aksine, “The Princess and the Frog” üç boyutlu bir animasyon değil. Bu filmde Disney’in eski filmlerinde kullanılan, geleneksel düz animasyon tekniği kullanılmış. Bu filmde müthiş bir şekilde seslendirilmiş Cajun aksanları, birtakım argo ifadeler ve dil bilgisi yapıları da var (Cajun, Amerika’nın Louisiana bölgesinde yaşayan ve kökenleri ana dili Fransızca olan Kanadalılara dayanan kişileri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir).
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
Disney Pixar
Pixar, Disney’in bir parçası. Disney’in animasyon filmleri gülümsemenize sebep olurken, Pixar’ınkiler duygusallaşıp ağlamanıza sebep olacak. Bu stüdyonun pek çok farklı türden filmi var, ancak hepsi de insanın içini ısıtan cinsten. Güzel hazırlanmış animasyonlarıyla bu filmler İngilizce telaffuza, kelimelere ya da her ne öğrenmeye çalışıyorsanız ona odaklanmanızı gayet kolaylaştırıyor, karakterleri canlı varlıklar değilken bile!
7. “Toy Story” / “Oyuncak Hikayesi” (1995)
“Toy Story” sonradan çekilen ve en az ilki kadar güzel olan devam filmlerinden önce izlemeye değer klasik bir film. Bu animasyon filmdeki her bir oyuncak farklı bir arka plandan, farklı bir geçmişten geliyor, bu sayede uzay, kovboylar, dinozorlar, askerler, peri masalları ve daha pek çok konuyla ilgili farklı farklı kelimeler ve ifadeler öğrenebilirsiniz.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
8. “Inside Out” / “Ters Yüz” (2015)
“Inside Out,” günlük hayatıyla baş etmeye çalışan ergenlik dönemindeki bir gencin duygularını ele alıyor, gerçekten! Her bir duygunun benzersiz bir konuşma biçimi var ve filmdeki konuşmaların çoğu günlük dilde geçiyor. Eğer İngilizce karşılıklı konuşma becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, bu film harika bir başlangıç noktası olacaktır.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (4,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, YouTube
9. “The Incredibles” / “İnanılmaz Aile” (2004)
Süper kahramanlarla ilgili olan bir filme göre, “The Incredibles”da epeyce aile sohbeti var. Bu filmden beklemeniz gerekenler arasında biraz bilim kurgu, biraz günlük hayatta yaşanan diyaloglar ve bir de şahane bir Alman aksanı var.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
Warner Bros. Animation
Warner Bros. en çok animasyon türündeki süper kahraman filmleriyle biliniyor. Batman’den Superman’e, aradaki diğer süper kahramanlar da dahil olmak üzere bütün filmlerinde bolca aksiyon ve birtakım harika tek cümlelik espriler de var (İngilizcede “one-liners” denilen bu tek cümlelik vurucu esprileri alıntılamak ve kullanmak çok eğlenceli!).
10. Batman (çeşitli yıllar)
Batman izlerseniz asla pişman olmazsınız! Bu kara şövalye karanlık gecelerde suçlularla savaşıyor ve hakkında yapılmış pek çok film ve dizi var. Eğer karanlık atmosferli filmlerden hoşlanıyorsanız, “Batman: Gotham Knight” (“Batman: Gotham Şövalyesi”) filmini izleyebilirsiniz.
Eğer bu kadar karanlıktan hoşlanmıyorsanız, Batman filmlerinin komik ve biraz da müzikal bir versiyonu olan “Batman: The Brave and the Bold” (“Batman: Yürekli ve Cesur” olarak çevrilebilir) filmini izleyebilirsiniz (aşağıda filmden saçma bir müzik klibi de görebilirsiniz).
Bu filmdeki diyaloglar genellikle hızlı akıyor ve yumruk gibi iniyor, ancak filmin dili bazen fazlasıyla dramatik ve kulağa pek doğal gelmiyor. Bu animasyon filmleri benzersiz İngilizce kelimeler ve deyimler öğrenmek için dikkatle dinleyin.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler: Filmerin çoğunu Amazon ve YouTube’da bulabilirsiniz, ancak daha fazla seçenek için Netflix ve Hulu gibi üyelik servislerine de bakabilirsiniz.
11. “The Lego Movie” / “Lego Filmi” (2014)
Modern pop kültürü ne kadar iyi tanıyorsunuz? “The Lego Movie,” “Batman,” “Terminator” (“Terminatör”) ve”Star Wars” (“Yıldız Savaşları”) gibi başka filmlerden karakterlerle ve referanslarla dolu. Bu film gerçekten eğlenceli bir film, ancak aynı zamanda Amerikan filmleri ve kültürüne dair bilgilerinizi test etmek açısından da harika.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
12. “The Iron Giant” / “Demir Dev” (1999)
“The Iron Giant,” bir çocuk ve uzaydan gelen dev robotu hakkında bir animasyon klasiği. Çocuk ve dev robotu arasındaki konuşmalarda önemli fikirleri açıklamak için basit kelimeler kullanılmış, bu yüzden bu film öncelikle İngilizce seviyesi çok ileri olmayanlar için iyi bir film.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
Sony Pictures Animation
Sony’nin animasyon türündeki filmleri başka büyük animasyon yapımcılarının filmlerinden daha fazla çeşitliliğe sahip, fakat genellikle iki ortak yanları var: Macera dolular ve bir çeşit fantezi hissine sahipler.
13. “The Adventures of Tintin” / “Ten Ten’in Maceraları” (2011)
Bu film animasyon mu yoksa gerçek mi? Söylemesi zor, çünkü film ikisini çok güzel harmanlıyor! Bu film macerayla, İngiliz aksanıyla ve oldukça detaylı yüz hareketleriyle dolu (basitleştirilmiş ağız ve dudak şekillerini hatırladınız mı?). İster öylesine izleyin, ister İngilizce öğrenmek için, “The Adventures of Tintin” müthiş heyecan verici bir deneyim.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
14. “Hotel Transylvania” / “Otel Transilvanya” (2012)
“Hotel Transylvania”daki karakterler konuşurken fazlasıyla abartılı, olması gerekenden çok daha büyük yüz ve ağız hareketleriyle konuşuyorlar. Konuşurken doğru sesleri çıkarmakta zorlanıyor musunuz? Bu filmin esas oğlanını ve esas kızını izlemeniz yeterli! Hatta canavarlardan bile bir şeyler öğrenebilirsiniz. Yeter ki baba vampire fazla odaklanmayın, zira kendisinin oldukça güçlü bir aksanı var ve ağzını normal bir insanın ağzından çok daha fazla esneterek konuşuyor!
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube Premium
15. “Cloudy With a Chance of Meatballs” / “Köfte Yağmuru” (2009)
Cinas (çok anlamlı bir kelimeye, her defasında başka bir anlam yükleyerek birbirine yakın birkaç yerde kullanma) bir tür kelime oyunudur ve bu film onlarla dolu -hatta devam filminde çok daha fazlası var! Filmin adında bile bir tür oyun var. Filmin İngilizce orijinal adına bakarsanız, “cloudy with a chance of rain,” yani, “bulutlu ve yağmur ihtimali var” ifadesinin aptalca bir versiyonu olduğunu görürsünüz: “Bulutlu ve köfte ihtimali var,” gibi bir şey! Diğer pek çok Sony animasyonu gibi, bu filmde de karakterlerin aşırıya kaçan ağız ve dudak hareketleri sayesinde ağzınızı nasıl oynatmanız gerektiğini tam anlamıyla görebilirsiniz.
Bu filmi izleyebileceğiniz yerler (2,99$’dan başlayan ücretlerle): Amazon, iTunes, YouTube
İşte, en şahane İngilizce animasyon filmler önünüzde! Yanınıza bir kalem, bir defter ve biraz da patlamış mısır alın—artık izleme ve öğrenme vakti geldi!