baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Başlangıç Seviyesindekiler için Sonsuz İngilizce Dinleme Alıştırmalarına Giden Yol

Daha başlangıç seviyesindesin ve İngilizce dinleme alıştırmalarına ihtiyacın var, çünkü bu yabancı dili dinleyip anlamak çok zor geliyor.

Seni anlıyoruz.

Başlangıç işin en zor kısmıdır.

İstersen ünlü yazar Stephen King’e sor.

Kendisi, “Carrie” romanının ilk taslağını çöpe atmış.

Eşi romanı yeniden yazması için onu cesaretlendirdikten sonra, roman 30 kez reddedilmiş.

Fakat sonunda yayınlandığında, 30,000 kopya satmış ve daha sonra da film uyarlaması hit olmuş.

Dil öğrencileri de başlangıçta benzer zorluklarla karşı karşıya gelirler. Hata yaptıklarında kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler. Veya ilerleme kaydedebilmeleri için ellerinde doğru kaynaklar yoktur.

Bu durum özellikle dinleme becerileri için geçerlidir. Başlangıç seviyesinde eğitim veren çoğu dil programı öncelikli olarak dinleme ve anlama becerileri yerine konuşma becerilerine odaklanır. Bu da, başlangıç seviyesindeki pek çok öğrenciye dinleme pratiğini nereden ve nasıl yapacağının öğretilmediği anlamına gelir. Oysa başlangıç seviyesindeki İngilizce öğrencileri için dinleme alıştırmaları çok önemlidir.

Bu yüzden biz bu gönderi ile doğru yerden başlamanı sağlayacağız.

Sana başlangıç seviyesindeki öğrencilerin İngilizce dinleme pratiği yapabilmesi için en iyi kaynakların yanı sıra, benzersiz aktiviteler de göstereceğiz.

Başlangıç Seviyesindekilerin Neden Dinleme Pratiğine İhtiyacı Vardır

İngilizce öğretmeni ve araştırmacı Larry Vandergrift’in yazdığı bir makaleye göre, dinleme-anlama becerileri kazanmak, başlangıç seviyesindeki öğrencilere pek çok farklı açıdan fayda sağlar:

  • Daha stratejik bir başlangıç noktası sağlar: İngilizceye konuşma yerine dinleme ile başlamak, beynin İngilizce seslere dair temel bilgileri edinmesine yardımcı olur. Konuşmak, ses hafızası ve bu seslerin nasıl çıkartılacağının bilgisini gerektirir. Eğer başlangıç seviyesindeysen, doğrudan konuşmaya çalışmak senin için bunaltıcı olabilir.

Dinlemek öğrencileri duyduklarını tekrarlamaya zorlamadığından, dinledikleri içeriğin anlamına daha fazla odaklanabilirler. Bu daha derin anlayış dil öğrencilerinin İngilizce becerilerini etkin bir şekilde (zaman veya enerjilerini boşa harcamadan) inşa etmelerine imkan tanır.

  • Daha faydalı sonuçlar sağlar: Vandergrift’e göre, insanlar ana dillerindeki bir karşılıklı konuşmada zamanlarının yüzde 40 ile 50’sini dinlemeye ayırırlar. Bu da, herhangi bir etkileşim söz konusu olduğunda dinlemenin de en az konuşmak kadar önemli olduğu anlamına geliyor. Yeni bir dil öğrenirken dinlemeye odaklanmak öğrencilerin İngilizce etkileşimlerinde daha hızlı bir şekilde daha fazla gelişmelerini sağlar.
  • Duygusal fayda sağlar: Dil öğrenenler öğrenme sürecinin ilk aşamalarındayken konuşmaları beklenmediğinde kendilerini daha rahat hissederler. Sözcükleri doğru telaffuz edememe kaygısı ve utancı yaşamazlar. Başkalarının önünde iyi bir performans gösterme stresi de yaşamazlar. Bu, öğrenme sürecini daha hoş ve zevkli hale getirir.

Başlangıç Seviyesindekiler için En İyi İngilizce Dinleme Pratiği Aktiviteleri ve Videoları

1. İngilizce Dinleme Pratiği Yapmak için Başlangıç Seviyesi Aktiviteleri

Çift Dilli Film İzlemek

Bu aktivite için kullanabileceğiniz iki temel film türü var. Bunların ilki, senin ana dilinde çekilmiş ve daha sonra uluslararası izleyiciler için İngilizceye çevrilerek İngilizce seslendirilmiş filmler. Bunun için özellikle uluslararası film festivallerine katılmış Türk filmlerine bakabilirsin.

İkincisi ise genellikle Hollywood’da, İngilizce olarak çekilen ve daha sonra senin ana diline, yani Türkçeye çevrilmiş filmler. İngilizce film endüstrisi filmleri olabildiğince çok ülkede gösterime sokma amacı güttüğünden, filmlerin çoğu birkaç dilde hazırlanıyor. Örneğin, “Harry Potter” film serisi Türkçe, Hintçe, Fransızca, Kanton Çincesi gibi pek çok dile çevrildi.

Bu aktivite için seçtiğin filmi sahne sahne izlemen gerekiyor. Film sahnesini önce Türkçe olarak izle, sonra da İngilizce olarak. Bu şekilde, sahnede neler olup bittiğini ve diyalogda söylenenleri anlayacaksın. Sonra aynı sahneyi bir kez daha, bu kez İngilizce olarak gördüğünde, kafan karışmadan filmde geçen kelimelere daha iyi odaklanabilirsin.

Kafa karıştırıcı ya da zor görünen her şeyi not et. Sahne bittikten sonra İngilizce sözcükleri kendi dilindeki sözcüklerle eşleştirmeye çalış. Ayrıca iki versiyonu karşılaştırırken sesler ve konuşma tarzları arasındaki farklara da odaklan.

Dil pratiği yapmak için en iyi filmler genellikle çocuklar için yapılmış filmlerdir. Bu tür filmlerin hikayelerindeki olay akışını takip etmek daha kolaydır, diyalogları karmaşık değildir ve kullanılan kelimeler ileri seviyede değildir.

Karartma Metodu

Karartma metodu (the blackout method) 20. yüzyıl şairleri tarafından kullanılan bir tekniktir. Son zamanlarda şiirlerini Instagram ve Tumblr’da düzenli olarak paylaşan internet yazarları ve sanatçıları arasında da popüler olmuştur.

Bu aktivite, aktif dinleme (dinlerken bütün dikkatini seslere, dil bilgisine ve kelimelerin anlamlarına vererek dinleme) pratiği yapmanın eğlenceli ve benzersiz bir yoludur.

Öncelikle, bir ses dosyasına ve ses dosyasının metnine (konuşmaların yazıya dökülmüş haline) ihtiyacın olacak. Başlangıç için The British Council’ın metinleri de olan harika bir diyalog koleksiyonu var.

Sonra, aşağıdaki adımları takip et:

  • Ses dosyasını metne bakmadan dinle: Ses dosyasını iki veya üç kez dinleyerek içeriği iyice anladığından emin ol. Senin için net olmayan her şeyi not al.
  • Metni okurken dinle: Şimdi de bütün ses kaydının yazılı dökümünü göreceksin. Kafa karıştırıcı kısımları yalnızca okuyarak anlayabilir veya gerekirse bilmediğin kelimelerin anlamını sözlükten kontrol edebilirsin. Eğer metni daha iyi anlamak için ses dosyasını bir kez daha dinleme gereği hissedersen istediğin kadar dinleyebilirsin.
  • Senin için yeni veya ilginç olan kelimeleri fosforlu kalemle vurgula. Bu, senin karartma şiirini oluşturacak. Ses dosyasının başından, ortasından ve sonundan kelimeler seçmeye çalış. Ne kadar fazla yeni kelime seçersen, o kadar iyi.
  • Bu kelimeleri kullanarak anlamlı bir cümle kur: Metinde seçtiğin kelimelerle birlikte kullanılabilecek başka sözcükler olup olmadığına bak. Cümleleri tamamlamak için bağlaçları, “article” adı verilen “a, an, the” kelimelerini ve zamirleri kullanabilirsin. Bu kelimeleri seçtikten sonra onları da vurgula. Sonra, siyah bir kalem kullanarak fosforlu kalemle vurgulamış kelimelerin dışında kalan bütün kelimelerin üzerini kapat.

Bunu yaptıktan sonra, yeni kelimeler zihnine kazınmış olacak! Çünkü onları yalnızca defalarca dinlemekle kalmayıp, onları kendi, benzersiz şiirini yaratmak için de kullanmış oldun.

Bir Kaydı Yeniden Oluştur

Eğer tek başına öğrenmekten hoşlanmıyorsan ve öğrendiğin bilgileri başkalarıyla paylaşmak hoşuna gidiyorsa, belki de grup çalışmaları yapmalısın. Bu grup aktivitesi için İngilizce öğrenen en az iki kişiye ihtiyacın var, yanınızda İngilizceyi akıcı konuşan biri de olursa iyi olur. Bu aktivite için bir öğretmene ihtiyacınız olmasa da, öğrenirken birinin rehberlik etmesi daima faydalı olur.

Bu aktiviteyi tamamlamak için aşağı yukarı 70 dakikaya ihtiyacınız var. İşte takip etmeniz gereken adamlar:

  • Bireysel dinleme: Zaten bildiğiniz bir konudan bahseden bir ses kaydı seçin (podcast’ler bu aktivite için harika kaynaklardır—burada pek çok İngilizce podcast bulabilirsiniz). Herkes kaydı bireysel olarak dinleyip ne kadarını anlayabildiğini görsün.

Bunun ardından, bütün grup üyeleri kaydı iki kez daha dinlesin ve bir kağıda notlar alsın. Notlar arasında belirli kelimeler veya konunun ana noktaları olabilir.

  • Yeniden inşa etme: Bu aşamada, grup üyeleri duyduklarını tartışsın. Bu alıştırma, herkesin gözlemlerini diğerleriyle paylaşırken becerileri konusunda kendilerine daha çok güvenmelerini sağlıyor. Aynı zamanda öğrencilerin dinlediklerini anlama becerilerini geliştirmekte kullanabilecekleri teknikleri keşfetmelerine de yardımcı oluyor.

Bu aşama da bittikten sonra, kayıttaki konuşmacının söylediklerini yazmaya çalışın. Konuşma metnini olabildiğince birebir yazmaya çalışmalısınız.

  • Keşif: Bu aşamada kaydı tekrar çalıp yazdığınız metinle söylenenleri karşılaştırın. Hatalı yazdığınız veya kaçırdığınız yerleri işaretleyip not alın.

Burada, grubun odağı dil bilgisi, kelimeler ve ses kaydında bahsedilen noktalar olmalı. Bütün hatalar bir liste halinde not edilmeli. Sonra, gruptaki herkes kendi metnindeki hataları kaydı tekrar dinleyerek düzeltmeli ve bunu yaparken eğer gerekirse dil bilgisi ve yazım kurallarını kontrol etmeli.

2. Başlangıç Seviyesinde İngilizce Dinleme Pratiği Yapmak için Kaynaklar

Rachel’s English’te English Sounds (İngilizce Sesler) Oynatma Listesi

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalariTelaffuz, İngilizcenin en zor ve kafa karıştırıcı yanlarından biridir. Sözcüklerin yazılışları ve okunuşları arasındaki fark öğrencilerin aklını karıştırabilir. Ayrıca İngilizcede kullanılan sesler başka dillerde kullanılan seslerden, özellikle de Avrupa dil ailesine ait olmayan dillerden oldukça farklı olabileceğinden, bu da dil öğrencileri için sıkıntı yaratabilir.

Rachel’ın kanalında özel olarak İngilizcedeki belirli seslere odaklanan özel diziler var. Rachel çeşitli seslerin nasıl çıkartılacağına dair 30’un üzerinde video hazırlamış. İngilizcedeki hemen hemen bütün sesli ve sessiz harfleri ele almış.

Sesleri tanımayı ve üretmeyi öğreten bu diziden başlangıç seviyesindeki herkes faydalanacaktır. Hem temel dinleme becerileri hem de telaffuz becerileri için oldukça kullanışlı bu video dizisine mutlaka bir göz atın.

FluentU

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

FluentU, ana dili İngilizce olan kişilerin izlediği türden özgün İngilizce videolarla İngilizce öğreten interaktif bir İngilizce pratik kaynağı. Burada tamamı İngilizce çalışma araçlarına dönüştürülmüş filmler, müzik klipleri ve ilham verici konuşmalar gibi daha pek çok video var.

Her bir videonun interaktif altyazıları var ve bu altyazılardaki herhangi bir kelimeye tıkladığında anında kelimenin tanımını, görsel ğrenme yardımcısını ve kelimenin telaffuzunu görebiliyorsun. Bu da, dinlerken hızlı bir şekilde yeni kelimeler öğrenebileceğin veya dinlediklerinden emiin olamadığın zaman anlama becerilerini test edebileceğin anlamına geliyor. FluentU ayrıca videoları izledikten sonra yeni kelimeleri unutmaman için her bir video ile ilgili kelime bilgi kartları (flashcards) ve alıştırmalar da oluşturuyor.

Eğer dinleme alıştırmaları yaparken videolar dikkatini dağıtsın istemiyorsan, yalnızca dinleme pratiği yapmak için görüntüsüz ses dosyaları da mevcut.

Fluentu’da video klipler türe ve başlangıç seviyesinin alt sınırı (lower beginner) ve üst sınırı (upper beginner) da dahil olmalk üzere öğrenme seviyesine göre düzenleniyor. İlgini çeken her video ile pratik yapma esnekliğine sahipsin. FluentU ayrıca daha önce izlediğin ideoları baz alarak sana yeni önerilerde bulunmak suretiyle öğrenme deneyimini kişiselleştiriyor.

İşin en iyi yanı da, FluentU’nun iOS ve Android cihazlar için hazırlanan mobil uygulamaları sayesinde dinleme pratiğini beraberinde her yere götürebilmen. Ücretsiz FleuntU deneme üyeliği ile video kitaplığının tamamını hemen şimdi keşfetmeye başla!

British Council’dan Kid’s Stories (Çocuk Hikayeleri)

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

British Council dünyanın en çok bilinen eğitim kuruluşlarından bir tanesi. Bu YouTube dizisinde hikayeleri çocuklar için anlatan özel kısa animasyon filmler hazırlamışlar.

Bu hikayeler arasında nesilen nesile aktarılan geleneksel halk hikayelerinin yanı sıra günümüz dünyasında geçen hikayeler de var.

Konuşma hızı, aksan ve kullanılan kelimeler başlangıç seviyesindekilerin içeriği net olarak anlayabilmesi için sadeleştirilmiş. Ayrıca, videolarda açık ve net altyazılar da var ve bu sayede dinlemenin yanı sıra bu videolarla okuma pratiği de yapabilirsin.

Bu videoların tanım bölümünde hikayelerin metinlerini bulabileceğin bağlantılar da var, bu yüzden bu videolar aynı zamanda yukarıda anlattığımız karartma alıştırmasında kullanılmak için de ideal.

Long Story Short (Uzun Lafın Kısası)

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Bu, ana dili İngilizce olanlar için hazırlanmış eğlenceli bir internet dizisi, fakat başlangıç seviyesindekiler de bu diziyi anlayabilir. Her bir bölümde günlük hayata dair bir olay, beş dakikanın altında bir sürede komik bir şekilde anlatılıyor.

Gayet basit olan diyaloglar tekrar da içeriyor ve bu videolar yaygın kullanılan kelimelerin anlamlarını öğrenmek konusunda da çok faydalılar. Bir internet sitesi hazırlamak ya da Cadılar Bayramı’nı kutlamak gibi sıradan şeylere odaklanıyorlar, bu da öğrencilerin İngilizce konuşulan ülkelerdeki kültürü anlamalarına yardımcı oluyor.

Bu dizinin temel problemi, konuşma temposunun bütün videolarda epey yüksek olması. Fakat bu sorun, YouTube’daki ses ayarlarını değiştirerek kolayca çözülebilir. Videonun sağ alt köşesindeki aygıt simgesine tıklaman yeterli. Buradan “Speed” veya “Hız” seçeneğini seçip bu ayarı 0.75 veya 0.5’e getirerek konuşma hızını yavaşlatabilirsin.

Long Story Short, “Bir Kaydı Yeniden Oluştur” aktivitesi için harika bir kaynak, çünkü konuşma hızı çok doğal ve anlatılan hikayelerde herkes kendinden bir şeyler bulabilir.

Daily English Conversation’dan Subtitled Spoken English (Altyazılı Konuşma İngilizcesi) Oynatma Listesi

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Daily English Conversation (Günlük İngilizce Konuşma) tarafından hazırlanan bu YouTube oynatma listesi pek çok farklı konu üzerine birer çeşitli sohbetler içeren birer saatlik videolardan oluşuyor. Genellikle bir videoda 70 kadar farklı sohbet oluyor. Bu sohbetlerin her biri pek çok kez tekrarlanıyor, bu sayede öğrencilerin konuları takip etmesi kolaylaşıyor.

Bu sohbetlerde altyazılar ve anlatım da var, bu da seslerin yazılı sözcüklerle ilişkilendirilmesine yardımcı oluyor. Fakat bu videolarda hiç görsel yok, bu da bazı sözcüklerle nesneler arasında bağlantı kurmayı zorlaştırıyor.

Genel olarak bu seri İngilizce karşılıklı konuşma, sohbet ve dinleme pratiğine yeni başlayanlar için oldukça faydalı.

Komik Reklamlar Derlemesi

Reklamlar, bir mesajı hızlı bir şekilde büyük bir kitleye iletme amacını taşır. Bu sebeple reklamların çoğu kısadır ve seyircilerin mesajlarını anında anlayabilmeleri için oldukça basit bir dil kullanırlar. Bu özellikleri, reklamların başlangıç seviyesindekilerin İngilizce dinleme pratiklerinde kullanılmak için ideal içerikler olmasını sağlar.

Bu kanal genellikle bir veya iki şirketin birkaç reklamını orta uzunlukta videolar halinde derliyor. Her bir reklam yaklaşık yarım yarım dakika sürüyor ve tekrar içeren bir dil kullanıyor. Bazı videolardaki konuşmalar çok hızlı olabilir; bu durumda gerekirse videonun konuşma hızını azaltabilirsin.

Çoğu reklamda kullanılan dil gündelik ve gayrı resmi bir dildir. Videolarda anlamadığın bir şey olursa not edebilir ve daha sonra anlamına sözlükten bakabilirsin. Videolardan bir iki reklam seçip onları tekrar tekrar izlemek en iyisi, çünkü bu şekilde içeriği iyice anladığından emin olabilirsin.

 English Singsing’den Dialogues and Roleplays (Diyaloglar ve Rol Yapma Oyunları)

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Bu dizi başlangıç seviyesindekilere günlük hayatta basit İngilizce karşılıklı konuşmalar yapmayı öğretiyor. Her video bir kelimeyi veya konuyu ele alıp sana ana dili İngilizce olan kişilerin söz konusu kelimeyi veya yapıyı gerçek hayatta nasıl kullandıklarını öğretiyor.

Bu animasyon dizi dil öğrenme serüvenlerine yeni başlayanlar için tasarlanmış. Videoların her biri yaklaşık bir dakika uzunluğunda. Cümleler çok kısa, konuşma temposu da düşük.

Videoların hepsinde diyalogları takip edebilmen için alt yazılar var.

Gerçek kelimelerin yanı sıra bu videolar İngilizce karşılıklı konuşmalar yapmanın ve sohbet etmenin kuralları hakkında da fikir edinmeni sağlayacak.

Kids Interview Bands (Çocuklar Müzik Gruplarıyla Röportajlar Yapıyor)

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Röportaj, medyadaki en popüler karşılıklı konuşma formatlarından biri. Aynı zamanda İngilizce soru sormayı öğrenmek için de harika bir kaynak. Bu dizide iki çocuk Amerika’nın her yerinden müzik gruplarının üyeleriyle röportajlar yapıyor.

Sorular genel olarak kısa, cevaplar da öyle. Öğrenciler bazı bölümleri anlamakta zorlanabilirler çünkü İngilizce pop kültür ögelerine birtakım göndermeler var. Fakat anlamadığın yerler olursa internette arama yaparak neden bahsettikleri hakkında bir fikir edinebilirsin.

Bu dizi temel seviyede İngilizce kelime bilgisi olanlar için ideal. Özellikle de müzikle ilgilenenler için. Röportajı yapanlar çocuklar olduğu için kelime seçimleri ve tartışılan kavramlar çok karmaşık değil.

American Spoken English’ten Daily Beginner Conversations (Günlük Başlangıç Seviyesi Sohbetleri) Oynatma Listesi

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

American Spoken English, yani Türkçesiyle “Amerikan Konuşma İngilizcesi” kanalı adından da anlaşıldığı üzere yalnızca Amerikan İngilizcesine odaklanıyor. Buradaki videolar diğerlerinden biraz daha farklı çünkü önce bir dizi olay anlatıyorlar, sonra metinlerle birlikte münferit cümlelere odaklanıyorlar.

Videoları izlerken altyazılarda altı çizili sözcüklere odaklanmaya çalış. Bunlar muhtemelen çalışırken sözlükten anlamlarına bakman gereken önemli sözcüklerdir.

Videoların çoğu tatiller, işler, ilişkiler gibi günlük konuları ele alıyor. Ayrıca dinleyenlerin sohbetin konusuyla bağlantı kurabilmeleri için basit, karikatür tarzında illüstrasyonları da var.

Convos with My 2-year-old (2 Yaşındaki Çocuğumla Karşılıklı Konuşmalar)

baslangic-seviyesi-ingilizce-dinleme-alistirmalari

Bu, 740.000’in üzerinde aboneye sahip popüler bir YouTube dizisi. Her bölümde YouTuber’lar çocuklarıyla yaptıkları karşılıklı konuşmaları canlandırıyorlar, fakat çocuklar yetişkin erkekler tarafından canlandırılıyor.

Videoların altında yatan fikir çok basit olsa da, bu dizi izlediğim en komik dizilerden biri. Bölümlerin çoğu oldukça kısa ve beş dakikayı aşmıyor.

Bu dizi ana dili İngilizce olanların kendi aralarında nasıl konuştuklarını gözlemlemek açısından gayet faydalı. Fakat orijinal diyaloglar çocuklarla büyükler arasında geçtiğinden, dil anlaşılması zor bir hale gelmiyor.

Convos kelimesi “sohbetler, karşılıklı konuşmalar” anlamına gelen “conversations” kelimesinin argo kullanımı ve dizinin genel tonu gayet gayrı resmi ve esprili.

 

Doğru içeriği seçmek, İngilizce çalışmalarının kalitesini ve başarısını belirler. Başlangıç seviyesindekiler için seçtiğimiz bu İngilizce dinleme kaynaklarıyla, alıştırmalarıyla ve aktiviteleriyle İngilizce dinleme pratiği yapmaya hazırsın, hatta hemen başlayabilirsin!


Dhritiman Ray kurgu, şiir ve kurgu-dışı türlerde eserler veren bir yazar. Eğitim, psikoloji ve yaşam tarzı gibi konular üzerine uzmanlığı var. Hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsin.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close