fakta om engelska

10 anledningar till varför man ska lära sig engelska

Hej, du som studerar engelska!

Behöver du lite motivation? Funderar du på varför du anstränger dig så mycket när det gäller engelska? Varför man ska lära sig engelska överhuvudtaget?

Jag finns här för att hjälpa till.

Tänk dig att ha en cool superkraft som hjälper dig i många olika situationer, eller en magisk nyckel som kan låsa upp tusentals av dörrar som en gång i tiden var låsta för dig.

Det engelska språket kan vara din magiska nyckel.

Tänk dig istället att du använder denna magiska nyckel för att gå rakt in i svåra situationer och hjälpa andra människor, lösa viktiga problem och få människor att kommunicera.

Med en sådan nyckel, skulle du nästan vara en superhjälte!

Dessa idéer låter coola, men du vill kanske ha några riktiga exempel på hur du kan använda det engelska språket för att förbättra ditt liv.

Svar på varför man ska lära sig engelska

Tänk tillbaka till när du befann dig på ditt lokala apotek och en turist behövde hjälp med att fylla i ett recept. Apotekaren och turisten tycktes inte förstå varandra. Engelskan skulle kunna rädda situationen. Det skulle i sin tur hjälpa turisten att läka från en sjukdom eller känna sig mer komfortabel.

Tänk nu istället på när du reste utomlands och inte kunde prata det lokala språket. Har du någonsin gjort det? Det kan vara lite läskigt. Du kanske behöver hitta en viss busshållplats eller närmsta toalett – snabbt! Som tur är, kan många människor runt om i världen prata engelska vilket kan rädda dina problem utomlands, oavsett vilket land du besöker.

Någon gång i framtiden kanske du är på en intervju för ett stort företag och upptäcker att intervjuaren har engelska som modersmål. Även om de vill prata på ditt modersmål först, kan ditt hårda arbete med att lära dig engelska – det internationella språket i affärer – vara på väg att löna sig. Prata med dem på engelska för att demonstrera dina färdigheter, så att de förstår att du kan bli en väldigt värdefull anställd.

Engelska är bara det tredje mest talade språket av de som har det som modersmål. Men, om du räknar alla människor som pratar engelska som ett andra, tredje eller fjärde språk, så är engelska definitivt det mest talade språket runt om i världen!

Engelska finns verkligen överallt, så du kommer att kunna kommunicera både med dem som har det som modersmål och med EFL (English as a Foreign Language)-talare runt om på denna stora planet. Du kommer att kunna hjälpa andra, kommunicera med en stor mångfald av människor och öppna alla slags livsdörrar för dig själv.

Det låter helt fantastiskt, eller hur? Detta kommer förhoppningsvis att ge dig lite motivation för att studera engelska. Men, fortsätt att läsa! Vi kommer nu att prata om de viktigaste anledningarna till varför du borde studera engelska. När du läser dessa, kommer du att förbli motiverad i resten av ditt liv!

10 anledningar till varför man ska lära sig engelska

1. Du kan hitta fler jobbmöjligheter

Många stora företag runt om i världen kräver att deras anställda pratar engelska. I vissa fall kräver dessa företag att deras anställda bara använder engelska.

Allt eftersom att världen blir mer global (bättre ansluten), är det bara naturligt att stora företag vill och behöver kommunicera mer. Just nu försöker alla lära sig att kommunicera med engelska. Engelska håller på att bli det gemensamma språket som människor från olika länder och kulturer använder för att kommunicera med varandra.

Till exempel, tänk dig att en affärsman från Israel som pratar engelska och hebreiska, vill göra affärer med någon från Sydafrika som pratar engelska och afrikaans. Även om de båda lärde sig engelska som ett andraspråk i grundskolan kan de kommunicera med varandra!

Rakuten’s VD Hiroshi Mikitani berättade för CNN, “if you want to become successful in other countries, you need to internationalize your headquarters”. Eftersom människor från hela världen kan engelska och använder det för att kommunicera med andra, är det viktigt att anställda också kan engelska. Engelska är en viktig del i processen för att bli mer internationalized.

Du behöver inte bara kunna engelska för att jobba på amerikanska, australienska eller brittiska företag. Av egen erfarenhet som en engelsk professor i Korea, har många studenter kommit till mig för hjälp eftersom det har krävts engelska intervjuer på Samsung, LG och andra stora Koreanska företag.

Genom att lära dig engelska kan du förbereda dig inför intervjuer med vilket stort, internationellt företag som helst. Och lyckligtvis finns det massor av resurser som hjälper dig att öva inför dina engelska intervjuer.

Dessutom är engelska fantastiskt för karriärer inom resor, turism och gästfrihet.

2. Du kan bli bättre utbildad

Inte bara kan du genom att kunna ett annat språk utöka din hjärnkapacitet, men du kan använda din kunskap i engelska för att lära dig mer om saker i världen.

Nuförtiden är det ganska enkelt att ta en engelskakurs. Oavsett om du tar kursen online, på Skype eller i ett klassrum, finns det många alternativ.

Men här är en ny idé för dig: Har du någonsin tänkt på att gå en kurs om ett specifikt ämne på engelska?

Tänk dig alla sakerna du skulle kunna lära dig genom att ta en historialektion av en amerikan, en mattekurs av en Australiensare eller en engelsk litteraturkurs av en brittisk lärare?

Denna typ av kurs, som lärs ut av någon helt på engelska, kommer lära dig mer om kultur, intonation, kroppsspråk, ordförråd och slang medan du också lär dig om ett intressant ämne såsom historia, matte eller något annat som du personligen gillar att studera!

Vidare finns det många bra böcker i litteratur, vetenskap, historia och samhällskunskap som är skrivna på engelska. Tappa inget i handlingen genom att läsa en översatt bok. Istället kommer du att komma närmre vad författaren försöker säga genom att läsa originalet på engelska.

3. Du kan resa enkelt var som helst i världen

Nummer tre på listan över varför man ska lära sig engelska har med resor att göra. Jag har engelska som modersmål och jag har rest till många platser i världen. Kommunikation har nästan aldrig varit ett problem för mig, eftersom människor runt om i världen pratar engelska. Jag har kunnat prata engelska i varje land jag har besökt. Att lära sig ett par ord på det lokala språket är alltid bra – det är artigt och visar respekt – men det engelska språket kommer hjälpa dig med mycket mer än så.

På många platser dit du reser, kommer en del tycka att engelska är viktigt för deras företag. De behöver kunna engelska för att kommunicera med klienter och kunder. På de flesta hostels kan åtminstone en anställd prata engelska – ofta kan flera av de anställda prata engelska. Detta gör det lättare för kunder att få det de vill ha och de spenderar därmed mer pengar.

Även personer på små marknader runt om i världen vet hur de ska förhandla med engelsktalande.

Du kommer upptäcka att några av dina bästa interaktioner kommer att vara med personer på gatan som försöker sälja dig något eller som vill förbättra deras engelskakunskaper. Det engelska språket kommer att vara nyckeln till kommunikation och göra dina resor till en breeze.

4. Du kommer att kunna det globala språket

Det är ett historisk faktum att den ekonomiska kraften som Storbritannien och U.S.A. har haft under de senaste århundradena har lett till att engelskan är så utbredd idag.

Detta har tagit lång tid, och många bra och dåliga saker har hänt under processen. Engelskan spreds genom krig, handel, slaveri och religiösa missionärer. Historia är komplicerat och det är inte alltid trevligt, men idag kan vi se att engelska pratas överallt i världen som ett resultat.

Vi kan inte ändra vad som redan har skett. Men, vi kan använda det engelska språket som en positiv kraft! Vi kan använda den för att föra världen samman, att kommunicera med personer från andra länder och för att förstå varandra bättre.

Inte bara kommer det att göra resandet lättare, men engelskan kommer också göra att du vet mer om globala trender, kulturer och sociala problem. Det kommer att ge dig en djupare förståelse för människors olika perspektiv i livet.

Du kommer att kunna kommunicera med personer som inte pratar ditt modersmål, och du kommer att kunna konsumera tusentals med nyheter, bloggar, böcker och låtar.

Att kunna engelska låter dig vara en del av den globala konversationen!

5. Du kommer lära dig om kultur

Språk och kultur kan inte separeras. Språk är kultur, och kultur är språk. Enkelt sagt; att kunna engelska kommer att ge dig en bättre förståelse av personer som bor i engelskspråkiga länder. Att kunna det engelska språket ger dig mer insikt till hur personer tänker, bor och arbetar.

Om du inte känner till kulturen i engelskspråkiga länder, kanske detta leder till missförstånd kring vad personer säger på engelska.

Det är inte tillräckligt att bara veta grundläggande ord och fraser. För att kunna kommunicera bra på engelska, måste du veta saker såsom betoning, kroppsspråk och ansiktsuttryck. Du kanske tänker att engelsktalande beter sig oförskämt eller avvisande när de i själva verket inte gör det!

Om du förstår vilket ord eller uttryck som är acceptabelt och oacceptabelt i engelskspråkiga kulturer, kan detta rädda dig från ett kulturellt missförstånd med dina engelsktalande vänner och kollegor.

6. Du kommer upptäcka att engelska är enkelt att lära sig

De flesta tycker att lära sig språk är väldigt svårt.

Ibland är det lättare för vissa personer att lära sig engelska eftersom att det är likt deras modersmål. Till exempel, personer från Europa som lär sig engelska, kommer upptäcka att engelska är nära relaterat till deras språk. Tyska är väldigt nära det engelska språket. Franska har influerat det engelska språket mycket. Dessutom kan engelsktalande hittas i närheten av Storbritannien! De kan enkelt resa för att lära sig mer, och det är mycket troligt att de kommer att möta engelsktalande i deras hemländer.

För personer som bor i andra delar av världen och pratar språk som inte är relaterade till engelska, kan engelska låta väldigt främmande, förvirrande och frustrerande.

Men, det finns något viktigt som gör engelska väldigt enkelt för alla.

Så, vad gör engelska enkelt för alla att lära sig?

Tillgängligheten av resurser. Eftersom engelska är ett sådant utbrett språk och hittas runt om världen, är resurserna som du kan använda för att lära dig engelska oändliga. Det finns massor med resurser på internet som är helt gratis. Ibland kommer du att behöva betala lite grann för att ta en engelskakurs online och få tillgång till mer resurser, men det är oftast värt det.

Så, sätt igång! Titta på tecknade serier eller sitcoms på YouTube, Netflix, Hulu eller andra engelska TV-hemsidor gratis.

Hitta engelskalektioner på roliga hemsidor (och appar) såsom FluentU, som är anpassad för ESL-studerande. De har en IOS och Android app!

Du kan också anlita en engelsktalande online för att att kommunicera och lära dig engelska via Skype.

Engelska finns överallt. Utnyttja detta faktum!

7. Du kan förbättra din förståelse för vetenskap

Engelska är språket inom vetenskap.

Om du vill lära dig mer, publicera något eller prata med en auktoritet inom vetenskap, måste du lära dig engelska.

Apotekare, ingenjörer och läkare runt om i världen måste alltid lära sig engelska tillsammans med deras andra ämnen på universitetet. Ibland lärs deras andra ämnen ut på engelska eller har en engelsk lärobok. De flesta medicinska skolor i U.S.A. kräver att du kan engelska som en del av deras kurser. Detta förekommer i andra länder också.

Vetenskapsforskning publiceras främst på engelska, och de flesta abstrakterna (sammanfattningen av forskningen) skrivs på engelska, så att internationella forskare kan läsa dem.

Att lära dig engelska kan ge dig ett försprång i skolan, hjälpa dig att få en biologiexamen eller så skulle det kunna ge dig verktygen du behöver för att studera på ett av de bästa universiteten i världen inom vetenskap.

8. Du kan dejta fler personer

Kanske är att gå på en fantastisk, romantisk dejt all motivation du behöver. Uppfattat!

Nåväl, du kommer att bli glad över att veta att engelska kommer att öka antalet personer du kan dejta. Försök att träffa människor som pratar engelska på dejtingsidor, genom Facebook eller andra sociala medier.

Engelsktalande är generellt väldigt förstående när de pratar med personer som håller på att lära sig engelska, och har mycket tålamod. Oroa dig inte om din engelska inte är perfekt ännu. Du är redan väldigt intressant eftersom du är flerspråkig!

9. Du kan förbättra ditt självförtroende

Den näst sista punkten på vår lista över skäl på varför man ska lära sig engelska är självförtroende. Jag tvivlar på att det finns någon levande människa som inte skulle vilja lära sig ett till språk. Det är en färdighet som alla skulle vilja lägga till i deras CV. Med lite studerande varje dag, kan du få denna färdighet. Sedan kan du vara väldigt stolt över din förmåga att kunna kommunicera med en bred skara av människor.

Att lära sig ett språk är svårt och det vet alla om. Människor kommer automatiskt att respektera ditt engagemang för att lära och behålla din engelska. Din förmåga att hjälpa och kommunicera med människor hjälper dig att vinna respekt.

Personer kommer också att vilja lära sig mer om dig och ditt perspektiv på saker. De kommer att bli intresserade av dig och dina erfarenheter i livet. De kommer att vilja veta mer om dina tankar, hopp, rädslor och åsikter. När du känner dig mer intressant, kommer du att känna dig mer speciell och självsäker!

10. Du tränar din hjärna

Om inte annat; att lära dig engelska kommer göra dig smartare och hålla din hjärna stark.

Forskare har konstaterat att de som pratar fler språk kan förstå koncept snabbare och får bättre resultat på prov. Vem skulle inte vilja det?

 

Så; var smartare, mer självsäker och hjälpsam, få ett jobb och dejta mer.

Det låter bra, va?

Engelska är nyckeln som låser upp en värld av möjligheter och vi hoppas ha besvarat varför man ska lära sig engelska.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close