svarigheterna-med-att-lara-sig-engelska

Vilka är svårigheterna med att lära sig engelska? Att bemästra dessa 3 frustrerande faktorer

Behöver du en räddning?

Svårigheter med att lära sig engelska kan få dig att känna dig vilse på havet.

Utan hjälp kan det vara svårt att förflytta sig i rätt riktning igen.

Men att överkomma de svårigheterna kan vara mycket enklare än vad du tror. 

Tror du oss inte?

Vi visar dig de tre största svårigheterna med att lära sig engelsk vokabulär, uttal och konversationsfärdigheter.

Och vi visar dig enkla trick för att bemästra de svårigheterna och gå vidare!

Du är inte ensam! Hur du överkommer de största svårigheterna med att lära sig engelska med andra

Har du tänkt att dina klasskamrater och andra vänner som lär sig engelska kanske också handskas med frustration genom att lära sig engelska?

De gör de förmodligen!

De drar förmodligen i sitt hår och dricker koppar efter koppar med kaffe på grund av samma stress som du upplever.

Men vilket bättre sätt att överkomma något än som en grupp?

Studier har visat att studier i grupp kan stärka ditt lärande! Gruppstudier gör lärande roligare och reducerar stressen du känner inför svåra engelska ämnen.

Att lära i grupp behöver inte heller äga rum enbart i en pedagogisk miljö. Det kan äga rum på ett kafé, en pub, en klasskamrats hem, restaurang, park eller till och med i kollektiv trafiken.

Din grupp kan göra lärande mer effektivt genom att skapa rollspelslekar där ni agerar ut riktiga situationer på engelska. Ni kan också testa ett dataspel eller till och med ett vad där en belöning är involverad—vad ni än behöver för att göra de roligt och motiverande för alla.

Men vad händer när din grupp inte är säker på om den studerar på rätt sätt?

Fråga en modersmålstalande att vara del del av inlärningen, om det är möjligt. Han eller hon kan vara domare, och hålla räkning för lekarna eller lyssna efter misstag i era rollspels övningar.

Vilka är svårigheterna med att lära sig engelska? Att bemästra de 3 mest frustrerande faktorerna

Engelska svårighet 1: Ord med flera betydelser

Har du någonsin sett ett engelska ord som du trodde att du kände igen—men använt på ett konstigt och främmande sätt?

Engelsk vokabulär är särskilt svår eftersom det finns så många ord som har flera definitioner, så det är enkelt att missförstå deras betydelser. Det är också svårt att memorera många olika definitioner för varje ord.

Ta ordet date, till exempel. Det här ordet kan betyda:

 • En specifik dag i månaden
 • En tid två människor spenderar med varandra på ett romantiskt sätt

Det enda möjliga sättet att förstå vilken definition som används är att fästa uppmärksamheten på ledtrådar i kontexten. Det här betyder att använda de omgivande orden och meningarna för att förstå vilken definition för ordet som låter rimligt.

Även om du alltså inte har lärt dig alla definitioner för ett svårt engelskt ord, kan kontextuella ledtrådar hjälpa dig att hitta rätt definition!

Kan du lista ut vilken definition för ordet date som är rimligast i meningarna nedan?

When’s the date for the first day of school again?

Would you like to go on a date with me?

I den första meningen frågar någon om en specifik dag när skolan startar. Det här är inte en romantisk händelse som två människor kommer uppleva tillsammans. Den första definitionen gäller här.

Den andra meningen är lurigare, men du kan se att personen inte frågar efter en enskild, specifik dag. De frågar efter att spendera tid med dig. Den andra definitionen appliceras här.

Ett annat trick är att fästa uppmärksamheten på delarna av talet (e.g. noun, adjective, etc.). Väldigt ofta har definitioner för ett engelskt ord olika delar av talet, så det är enkelt att skilja dem åt.

Ta ordet point. Det här ordet kan betyda:

 • Att gestikulera mot en plats, riktning, person eller sak (verb)
 • Den vassa änden på ett objekt (substantiv)

I de följande meningarna kan du titta på rollen som ordet point har för att lista ut vilken definition som är rimligast.

Can you point to the exit? I can’t find it.

She tapped me with the point of her pencil.

I första meningen används ordet point som ett verb, så vi kan konstatera att den första definitionen appliceras. I den andra meningen, fungerar ordet point som substantiv, och vi kan då säga att den andra definitionen ska appliceras.

Om du letar efter mer hjälp med att lära dig engelska ord som kan ha fler än en betydelse, kan den här videon visa mer exempel och förklaringar!

Engelska svårighet 2: Ord som inte låter som de ser ut

Även engelska modersmålstalare har problem med det här!

I det engelska språket stavas många ord inte fonetiskt. Det betyder att de låter olika från vad du förväntar dig baserat på deras stavning.

Titta på dessa ord, till exempel:

 • February: Vi uttalar inte “r” i det här ordet alls. Du kan uttala det som feb-you-air-ee.

 • Choir: Du kanske förväntar dig att uttala “ch” ljudet här, som med ordet chair. Men det här ordet är faktiskt uttalat som qui-or.

 • Knife: “K” bokstaven i ordet är helt tyst!

Så hur kan du överkomma svårigheterna i att lära dig engelska?

Det finns två väldigt användbara verktyg för att höra det korrekta modersmålstalande uttalet för svåra ord:

svarigheterna-med-att-lara-sig-engelska

 • Forvo: Forvo är en ordbok i ljudform. Du kan skriva i vilket ord som helst och du får en inspelning av uttalet på detta ord från en engelsk modersmålstalare!

Och ännu bättre, Forvo kommer till och med visa dig var talaren är ifrån, så du bättre förstår om uttalet är amerikanskt, brittiskt, australienskt eller någon annan typ av engelska.

svarigheterna-med-att-lara-sig-engelska

 • FluentUFluentU är ett fantastiskt verktyg att lära engelskt uttal med (och många andra färdigheter) direkt från modersmålstalare. Den erbjuder riktiga engelska videos—som filmtrailers, musikvideos, inspirerande samtal och mer—som har blivit förvandlade till personliga engelska lektioner. De har dessutom en IOS och Android app.

Om du vill lära dig uttalet för ett specifikt ord, skriv då in det i FluentU’s sökfält och du kommer då få upp videos som använder det ordet. På det sättet kan du höra det bli uttalat i autentiska situationer.

Dessutom kommer varje video med interaktiva undertexter. Du kan klicka på vilket ord som helst och FluentU pausar automatiskt videon för att spela upp ett modersmåls uttal och ge dig definitionen. Det finns också en funktion som gör det enkelt att repetera svåra delar av videon om och om igen.

Utöver att söka efter specifika ord, kan du lära dig mängder av nya ord genom att utforska hela video biblioteket. Dessa videos är organiserade efter genre och inlärningsnivå, så det är enkelt att hitta de rätta för dig. Varje video kommer med mängder av andra lärande verktyg, som flashcards, vokabulär listor och roliga övningar.

Engelska svårigheter 3: Att få öva på att tala i verkliga livet

Om du verkligen vill få bra erfarenhet av att tala på engelska, behöver du prata med modersmålstalande. Det här är det enda sättet att öva på att ha riktiga engelska konversationer. Men detta område har fullt av de svårigheterna med att lära sig engelska som vi nu har pratat en del om.

Till att börja med, om du inte bor nära en engelsk-talande region, kanske du inte vet var du hittar engelska modersmålstalande att öva med.

För det andra kan engelska konversationer vara läskiga! Det är mycket press när någon väntar på att du ska komma på en engelsk mening.

Det kommer vara tufft i början! Men låt dig inte nedslås.

Det finns andra sätt för dig att möta och prata med modersmålstalande utan att känna mycket press, oavsett var du bor för närvarande.

Språkutbytes appar

En språkutbytes app är en av de bästa alternativen om man vill öva på att tala och skriva på engelska.

Du har bekvämligheten av att skicka meddelanden till modersmålstalare utan att lämna hemmet! Du kan ha på dig din mest bekväma pyjamas, sitta på din favoritplats i parken eller till och med använda internet appar mellan kurserna medan du skickar meddelande till modersmålstalare.

Du kommer inte känna mycket press eftersom allt görs av antingen din telefon, tablet eller dator. Några populära appar du kan hitta för nedladdning gratis är:

 • HelloTalk: En bekväm språkutbytes app med ljud- och textchatt. Det finns inbyggda verktyg för översättning, korrigering av fel och mer.
 • TandemLiknar HelloTalk med många funktioner för språkinlärning. Här finns dock utöver dessa möjligheten att också söka en professionell lärare.

Language Voices

svarigheterna-med-att-lara-sig-engelska

Om du trivs med att träffa nya människor och skulle vilja konversera med modersmålstalande under bekväma omständigheter, kan språk caféer vara ett bra alternativ för dig! Detta är alltså händelser där du kan möta modersmålstalande såväl som andra språkstuderande, i verkliga livet.

Dessa är avslappnade händelser där människor kan lära ut, läsa, skriva eller träffa vänner, så det känns inte som att du studerar utan bara har kul och dricker mycket kaffe!

Language Voices är ett jättebra alternativ för att hitta ett språkcafé nära dig! Deras språk caféer täcker många olika ämnen, vare sig det är företagsengelska, grammatik, färdigheter i att lyssna och mycket mer.

Deras alternativ är huvudsakliga baserade i Europa, med caféer från Finland till Turkiet. Du kan använda deras app för att hitta en nära dig, eller organisera dina egna!

 

Att lära sig reglerna för uttal, definitioner och att tala på engelska kan verka som en väldigt svår sak att göra. Men med tipsen ovan och med konsekvent övning och självförtroende, bör du inte ha några problem med att klara av de här svårigheterna med att lära sig engelska.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close