lära sig engelska via tv-serier

De 10 bästa moderna amerikanska komediserierna som lär dig engelska

Är du trött på engelska grammatikböcker?

Har du haft nog av repeterande övningar för att lära dig engelska?

När du väl kommer hem, är fler läxor förmodligen det sista du vill göra. Ibland vill man bara slå sig ner, sätta på TV:n och chilla.

Så, vi har fantastiska nyheter för dig.

Att titta på komediserier är ett av de bästa sätten för att förbättra ditt engelska ordförråd och för att lära dig hur du pratar engelska mer flytande. (“Sitcom” betyder “situational comedy” – de handlar om personer som befinner sig på en bekant plats, och har det roligt.) Det finns inget bättre sätt för att lära sig amerikansk slang och hur människor pratar i verkligheten.

Gör dig redo för att bekanta dig med “riktig” engelska – engelskan du hör på gatorna eller från dina vänner.

Varför lära dig engelska genom moderna amerikanska sitcoms?

Här är 10 anledningar till varför moderna amerikanska sitcoms borde vara en återkommande del av ditt engelska lärande.

  • Sitcoms har mer realistiskt innehåll av det engelska språket jämfört med engelsk kurslitteratur (dina lärare kanske inte håller med, men det är sant).
  • Du kommer att förbättra dina konversationsfärdigheter.
  • Engelskan du hör i sitcoms är troligtvis vardagsspråk – med andra ord är det mer “äkta”.
  • Du kommer att förbättra din hörförståelse eftersom du hör många olika accenter.
  • Du kommer att börja lära dig och förstå olika kulturella referenser vilket känns mer kopplat till landet och språket.
  • Du kommer att börja förstå olika typer av humor.
  • När du regelbundet tittar på en sitcom, behöver du inte medvetet försöka lära känna nya och olika karaktärer eller handlingar som du skulle ha behövt göra i en film, och därför kommer du att kunna gissa mer och förstå vad som sägs genom din bakgrundskunskap av komediserien.
  • Det finns mer repetition av ord och fraser i sitcoms vilket kommer hjälpa dig förstå dem snabbare.
  • Sitcoms är mer förutsägbara och med andra ord kan du enkelt gissa dig till vad som kommer hända härnäst, vilket gör det det enklare att förstå och följa med i handlingen.
  • Om du hittar en bra serie som du verkligen tycker om, kommer du kanske att bli beroende och glömma bort att du lär dig engelska.

Vårt tips till dig när det gäller att välja en sitcom för att förbättra din engelska – välj något du gillar!

10 moderna amerikanska sitcoms som lär dig engelska

1. “Sex and the City”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Cattrall och Kristen Davis.

Vem har inte hört talas om Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte? De fyra lättroade kvinnorna från New York. Detta är kanske en av de mest romantiska komedieserierna som någonsin har “aired” (visats på TV) eller åtminstonde varat längst.

“Sex and the City” utspelar sig och filmas i New York och är baserat på novellen “Sex and the City”, skriven av författaren Candace Bushnell. Serien följer en grupp med trendiga kvinnor som alla har olika personligheter. Dessa kvinnor är bästa vänner och du kommer att följa deras liv och deras intressanta och något skakiga romanser.

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) har huvudrollen. Hon är krönikör och modeikon som dagligen skriver artiklar om relationer. Oftast handlar avsnittet om ämnet Carrie skriver om, och hennes röst berättar ur olika perspektiv om hur det är att bo i New York och vara singel.

“Sex and the City” har visat sig vara populär bland både män och kvinnor från hela världen och den blev så omtyckt att den till och med efterföljdes av två filmer baserade på serien och serien “The Carrie Diaries” som handlar om Carrie’s tonårstid.

Varför “Sex and the City” är bra för att lära sig engelska: “Sex and the City” är en rolig och underhållande serie som inte kräver så mycket koncentration. Ju mer du gillar en serie, desto lättare blir det att lära sig av den. Språket är enkelt och de använder många vanliga fraser, vilket hjälper dig att förstå handlingen.

Engelskan som används i serien är naturlig och typisk New York, så om du planerar att besöka the Big Apple, är denna serien ett måste. Den har många intressanta scenarion som relaterar till det moderna samhället i U.S.A, såsom säkert sex, vänskap och romantiska relationer vilket hjälper dig förstå viktiga kulturella olikheter mellan ditt land och U.S.A.

2. “The Big Bang Theory”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco och Kunal Nayyar.

Om du inte har sett “The Big Bang Theory” ännu, missar du riktigt bra TV-underhållning. Detta är kanske en av de mest populära TV-serierna i världen just nu. Serien handlar om en grupp nördiga vänner som jobbar ihop på universitetet med att utföra olika typer av vetenskaplig forskning och experiment.

Sheldon och Leonard jobbar som fysiker, och inte bara är de bästa vänner och kollegor men de bor också ihop. Serien följer deras vänskap som vänner, kollegor och rumskamrater, och visar deras upp- och nedgångar som testas av Sheldon och hans väldigt konstiga sätt och beteende.

Deras andra två kollegor, Rajesh och Howard, är också bra vänner och deras grupp på fyra är inte rädd för att erkänna att de är “nerds” (gillar vetenskap och att studera). Tillsammans utför de experiment, tittar på sci-fi filmer, spelar TV-spel och läser serietidningar.

Varför “The Big Bang Theory” är bra för att lära sig engelska: Den är superrolig och du behöver inte ens förstå allt som sägs för att förstå vad som pågår, eftersom handlingen är ganska uppenbar. Du kommer att kunna höra och förstå vardagligt slang i sitt sammanhang såsom “What’s up?”.

Och om du gillar vetenskap, kan du även snappa upp en hel del ord relaterade till det ämnet. Eftersom handlingen utspelar sig på ett universitet, kommer du också få en inblick på hur det är att gå på en amerikansk skola och lite av språket som studenterna använder.

3. “How I Met Your Mother”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Neil Patrick Harris, Josh Radnor, Jason Segel, Alyson Hannigan och Coby Smulders.

Detta är en intressant och rolig serie och i början är den lite svårt att förstå eftersom den utspelar sig i framtiden – år 2o30. Men, när du har vant dig vid tanken att serien utspelar sig så långt in i framtiden, kommer du att gilla den!

Huvudkaraktären Ted Mosby återberättar historien för hans barn om hur och var han träffade sin fru (deras mamma). Ted’s historia börjar år 2005 när han var 27 år gammal. Han ville gifta sig efter att hans bästa vän från universitetet förlovade sig.

Ted’s vän Barney, som är en stor womanizer (gillar kvinnor väldigt mycket och dejtar många samtidigt) är inte särskilt glad över Ted’s planer, framförallt eftersom han inte längre kommer ha någon att gå ut med för att hitta dejter. Historien återberättas för hans barn under hela serien och det finns flera olika berättelser relaterade till alla Ted’s vänner.

Varför “How I Met Your Mother” är bra för att lära sig engelska: Trots den komplexa tidsaspekten, är denna serie väldigt enkel att förstå när du väl har förstått tanken kring den. Det finns en berättarröst genom hela serien (Ted) och den hjälper till att berätta vad som pågår.

Det är en underhållande serie som använder mycket humor och vardagsspråk. Till exempel kommer du höra att ord såsom “high five”, “legendary” och “awesome” används mycket. Detta är också en bra serie att titta på för att förstå amerikansk kultur när det gäller dejtande och romans. Barney, den tjejtjusande vännen, är riktigt rolig. Du kommer att bli förälskad i hans karaktär omedelbart, vilket kommer få dig att vilja titta på resten av serien.

4. “Ugly Betty”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: America Ferrera och Vanessa Williams. 

“Ugly Betty” är en rolig serie som inriktar sig på en yngre publik, men det betyder inte att äldre personer inte kan titta på denna lättsamma amerikanska sitcom också. Huvudkaraktären heter Betty Suarez (America Ferrera), en snäll och söt latinatjej från Queens i New York.

Betty är snäll, men hon saknar grundläggande sociala egenskaper, självförtroende och modestil (några av hennes outfitval är helt katastrofala!). Hon går från att vara en typisk opopulär tjej till en personlig assistent på Mode magazine, som är placerad i den coolaste delen av New York: Manhattan.

Tidningen drivs av den väldigt rika Bradford Meade. Trots att Betty inte är cool eller passar in på Mode, anställer han henne för att passa hans son och för att hålla ett öga på chefredaktören Daniel så att han håller sig borta från trubbel och sköter allt som han ska. Först var Betty inte alls välkommen, men allt eftersom börjar de båda lita på varandra och blir till och med vänner.

Sedan hon var en liten flicka, var Betty’s dröm att bli en utgivare och trots att hon är väldigt intelligent och extremt ambitiös, har hon aldrig riktigt haft chansen på grund av hennes utseende och brist på modekänsla. Men med hennes nya möjlighet på Mode, är hon inriktad på att göra allt för att uppnå hennes dröm.

Varför “Ugly Betty” är bra för att lära sig engelska: “Ugly Betty” är enkel att följa med på, eftersom mycket fokus ligger på Betty’s familj — vars förstaspråk inte är engelska. Det är också ett bra sätt för att lära sig specifika ord relaterade till mode, tidningar och utgivning.

5. “That ’70s Show”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Mila Kunis och Ashton Kutcher

Som namnet på denna amerikanska sitcom föreslår, utspelar sig serien på 70-talet, när rockmusik och hippies var populärt. En av huvudkaraktärerna är Eric Forman, som spelar en typisk amerikansk student. Serien fokuserar på hans liv, vänner och familj. De är en typisk grupp av tonåringar som upplever normala tonårskänslor såsom både lycka och sorg.

Eric bor med sina föräldrar (Red och Kitty), och hans flickvän Donna bor i huset bredvid med hennes föräldrar Midge och Bob. Andra gruppmedlemmar inkluderar Jackie (Mila Kunis), Kelso (Ashton Kutcher), Hyde och Fez som är en rolig utbytesstudent från sydamerika.

Vännerna spenderar deras fritid i “the basement” (källaren) där de hänger med varandra och gör vanliga tonårssaker medan de pratar om deras liv, familjer, flickvänner och framtider. Serien visar även många roliga tonårsmisstag som de flesta kan relatera till.

Varför “That ’70s Show” är bra för att lära sig engelska: Det är en rolig serie men samtidigt är den väldigt realistisk och visar hur livet ser ut för vanliga tonåringar. Den är full av vardagsspråk som unga människor använder och du kommer också att se hur personer som inte har engelska som förstaspråk kan göra väldigt roliga misstag om de inte förstår språket ordentligt, såsom den sydamerikanska utbytesstudenten Fez.

6. “Grey’s Anatomy”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Patrick Dempsey, Justin Chambers och Katherine Heigl.

“Grey’s Anatomy” är en av de mest älskade sjukhusserierna. Den följer huvudkaraktären Dr. Meredith Grey (Pompeo), och hur hon startade sin “residency” (hennes träning för att bli doktor). Den följer hennes utveckling och tar med tittarna på när hon slutligen tar examen och blir en kvalificerad kirurg.

Tillsammans med andra kirurger på Seattle Grace Hospital, hanterar de olika medicinska problem i varje avsnitt. Det finns också en hel del drama som kommer hålla tittarna intresserade och den följer även några huvudkaraktärer enda in i döden såväl som romantiska relationer, personliga problem och arbetsrelaterade problem.

Varför “Grey’s Anatomy” är bra för att lära sig engelska: “Grey’s Anatomy” har ett antal olika relationer och det finns mycket enskild dialog mellan karaktärerna vilket gör det enklare att följa med på än en gruppkonversation som oftast är svårare att förstå.

Åter igen, “Grey’s Anatomy” använder mycket naturlig dialog och är en fantastisk serie för att lära sig vanliga engelska uttryck. Det är också en bra serie att titta på om du är intresserad av hälsa, medicin eller om du också vill bli doktor eller något annat yrke som använder specifika ord. Till skillnad från andra serier är deras medicinska termer korrekta, vilket kommer att ge dig mer förståelse.

7. “Friends”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Jennifer Aniston, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt Le Blanc och Lisa Kudrow.

Nästan alla har hört talas om Ross, Rachel, Monica, Phoebe, Chandler och vår roliga favorit Joey – huvudkaraktärerna i den världskända komediserien “Friends”. Även om denna sitcom inte längre produceras, var den och är så populär att du alltid kan hitta re-runs (repriser på avsnitt) på TV oavsett var du bor i världen.

Komediserien utspelar sig i Manhattan, New York och följer sex unga vänner. Deras liv är sammankopplade genom att vara släkt, rumskamrater, grannar eller gamla skolkamrater, som råkar bo i samma lägenhetshus. Den visar deras dagliga liv, upp- och nedgångar och vardagliga problem.

Rachel brukade vara en populär rik tjej och lever på hennes pappas pengar. Monica, Rachael’s bästa vän, jobbar som kock, är ett kontrollfreak och har problem med kärlekslivet. Hon var konstant retad och skrattad åt som barn och kallades “the fat girl”. Ross är Monicas äldre bror som har varit kär i Rachel sedan hon och Monica blev vänner i skolan, men, han är en nörd och hans vänner skrattar ofta åt honom på grund av hans jobb – han är en paleontologist (dinosaurieforskare).

Han är också skild, har ett barn och letar desperat efter en flickvän. Dock fortsätter han att ha otur med kvinnor, inklusive Rachel. Phoebe är en hippie och ibland låtsas hon som att hon inte vet vad hon gör. Hon är en masseuse (massör) och drömmer om att bli sångerska även om hon inte har särskilt mycket talang.

Chandler jobbar på kontor och använder mycket humor som oftast är olämplig. Joey är den mest kända karaktären, som kommer ifrån en traditionell italiensk invandrarfamilj och älskar kvinnor. Han är skådespelare och dejtar många kända kvinnor och hans “catchphrase” (raggningsreplik) är “How you doing?”.

De sex vännerna spenderar den mesta av sin tid med att hänga på Central Perk Café där Rachael jobbar. Det är en väldigt rolig serie trots att den handlar om livet för sex vanliga människor. Den är definitivt något du bör se på.

Varför “Friends” är bra för att lära sig engelska: Detta är en rolig serie och skämten är väldigt uppenbara vilket betyder att du inte måste förstå engelska perfekt för att förstå vad som sägs. Karaktärerna i serien är väldigt olika varandra och du kan lära sig riktigt bra engelska så att du kan kommunicera med dina vänner.

Språket är lättsamt och du kommer också förstå grundläggande humor i dialogen. Snabbheten på dialogen är också lite långsammare och tydligare jämfört med andra komediserier, vilket gör den enklare för dig att förstå.

8. “Glee”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Lea Michele och Cory Monteith

“Glee” är en timmes lång serie som följer en gymnasielärare och hans desperata försök att förvandla skolans Glee Club (sångkör). Serien visar hans försök att inspirera en grupp artister att jobba hårt för att vinna den nationella sångtävlingen. Skolan brukade vara nummer ett men det var flera olika skandaler som resulterade i att deras kör misslyckades och bara attraherade barn som var lite annorlunda eller inte passade in i resten av skolan.

Denna musikaliska komediserie följer livet för tonåringar och tar upp många av de vardagliga problem och realiteten som många studenter möter i skolan. Det är en rolig serie som alla kan relatera till, och den skiljer sig också från andra serier på grund av dess musikaliska influenser. Vad som är ännu mer intressant är att den har flera kända cameos (roller som framträder endast en gång) från några av världens mest kända stjärnor, såsom Lindsey Lohan, Britney Spears och Demi Lovato.

Varför “Glee” är bra för att lära sig engelska: Det har visat sig att låttexter hjälper engelska studerande att lära sig bättre eftersom det är mycket repetition och låtarna är “catchy” (enkla att komma ihåg). “Glee” förbättrar även ditt uttal eftersom musikläraren hjälper sångeleverna med detta. Låtarna i serien får dig att memorera engelska ord bättre och hjälper dig även med intonation.

9. “Gossip Girl”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Blake Lively

“Gossip Girl” är en populär amerikansk tonårsdramaserie som är baserad på bokserien Gossip Girl, skriven av författaren Cecily von Ziegesar. Serien har en berättarröst som håller sig okänd tills det allra sista avsnittet, som använder sig av namnet Gossip Girl. Serien fokuserar på en grupp med rika skolungdomar som bor i den rikaste delen av Manhattan, Upper East Side.

Det första avsnittet börjar med Upper East Side’s mest kända populära tjej, Serena Van der Woodsen, som har blivit skickad till en internatskola. Historien om “Gossip Girl” fokuserar även på Blair Waldorf, en annan populär tjej som ser sig själv som den mest populära tjejen på skolan och kallar till och med sig själv för Queen Bee.

Chuck Bass är en klassisk “bad boy” som går igenom en rad olika problem relaterat till hans familj, komplicerade kärleksliv och olika beroenden. Nate är en annan huvudkaraktär som dejtade Blair under en lång tid tills Serena återvänder från internatskolan och förstör allting.

Det sker många skandaler där vänner försvinner. När Dan och Jenny Humphrey’s flyttar till området för att bo med deras pappa efter att deras föräldrar skilt sig, skickas de till en skola med rika ungdomar även om de kommer från en helt vanlig familj. Serien visar hur de försöker förändra sig själva för att passa in.

Varför “Gossip Girl” är bra för att lära sig engelska: “Gossip Girl” är enkel att följa med på eftersom den har en berättarröst som förklarar början och slutet av varje avsnitt, vilket fyller i det som eventuellt har missats. Språket är coolt och vardagligt, och är ett bra exempel på hur unga amerikaner kommunicerar med varandra.

10. “Desperate Housewives”

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Huvudroller: Eva Longoria, Terri Hatcher och Nicolette Sheridan

“Desperate Housewives” är en rolig dramaserie som utspelar sig på den lilla förortsgatan Wisteria Lane, i den “fictional” (fiktiva) staden Fairview. Denna listigt skrivna dramaserie följer vardagen för en grupp med väldigt olika kvinnor. Den har en intressant handling och berättas av en kvinna som dog i det första avsnittet.

Historien utspelar sig under 13 år. Tittarna kan känna sig som en del av kvinnornas liv och se deras vardagliga problem i deras familjeliv. Serien är fylld med drama och det finns massor med hemligheter på Wisteria Lane såsom brott och kärleksaffärer. På ytan verkar det som att dessa kvinnor har allt; kärlek, familj, pengar och vackra hem, men, allt eftersom du lär känna karaktärerna kommer du upptäcka att dessa kvinnor inte är så oskyldiga som de först verkar.

Pilotavsnittet (första avsnittet) introducerar de fyra huvudkaraktärerna i serien: Lynette Scavo, Susan Mayer, Gabrielle Solis och Bree Van de Kamp. De är alla grannar och väldigt bra vänner, men, de blir chockade när deras granne och vän, Mary Alice Young, oväntat dör. De misstänker att Mary Alice’s man har något att göra med hennes död.

Vi träffar Susan, en skild mamma som försöker få uppmärksamhet av hennes snygga nya granne, Mike Delfino. Lynette fortsätter att ha problem med att vara mamma åt hennes fyra krävande barn. Bree är en typisk gammalmodig hemmafru som älskar att laga mat och hålla huset städat. Men, hennes liv är fullt av skandaler och hon försöker ständigt att rädda hennes äktenskap. Gaby är en vacker latina och före detta modell, som desperat försöker dölja hennes kärleksaffärer för hennes man Carlos.

Ja, livet för dessa “normal” kvinnor är inte så normala när du lär känna dem bättre. Det finns många vändningar och det är inte ovanligt att det ovanliga händer på Wisteria Lane.

Varför “Desperate Housewives” är bra för att lära sig engelska: Komiskt nog är “Desperate Housewives” förmodligen en av de bästa amerikanska komediserierna att lära sig engelska genom, på grund av dess naturliga, idiomatiska språk.

Serien växlar mellan formellt och oformellt innehåll och därför kommer du behöva förbättra din hörförståelse i många olika situationer. Språket som används kan förbättra alla slags nivåer av engelska och du kommer att höra populära uttryck såsom “It serves him right” och “I want to take a rain check” (jag hoppar denna gång eftersom jag har något annat att göra).

Om du tittar på de rätta serierna, kan TV bli ett av de bästa sätten för att lära sig engelska.

…så, nu har du en bra ursäkt! Få ut mesta möjliga av ditt TV-tittande och använd det för att förbättra dina färdigheter i engelska och få en “real-life” känsla istället för läsa overkliga scenarion som du oftast ser i typiska kursböcker.

Ett sista tips för att lära dig engelska genom TV

Att lära sig engelska genom TV är fantastiskt. Men det finns en del av det som är väldigt svårt. Ibland är det svårt att förstå vad som sägs. Och ibland är det massa jobb med att kolla upp ord och skriva ner dem.

Men, det finns ett bättre sätt att lära sig engelska på än via TV: FluentU.

FluentU tar riktiga videor såsom musikvideor, reklamer, nyheter, och inspirerande tal och förvandlar dem till engelska läroupplevelser. Du kommer lära dig engelska på det sätt som det pratas i verkliga livet.

FluentU har massor med roliga videor – med ämnen såsom populära talkshows, musikvideor och roliga reklamfilmer, som du kan se här:

lara-sig-engelska-via-tv-serier

FluentU gör det enkelt att titta på engelska videor. Det finns även interaktiva undertexter. Det betyder att du kan klicka på vilket ord som helst för att se en bild, definition och användbara exempel.

lara-sig-engelska-via-tv-serierTill exempel, när du klickar på ordet “brought”, kommer du att se detta:

lara-sig-engelska-via-tv-serier
Och FluentU är inte bara att se på videor – det är en komplett läroplattform. Lär dig alla ord i vilken video som helst med hjälp av användbara frågor. Svep vänster eller höger för att se fler exempel för ordet du lär dig.

lara-sig-engelska-via-tv-serier

Det bästa är att FluentU kommer ihåg vilka ord du har lärt dig. Genom att använda de orden, rekommenderar FluentU exempel och videor. Du får en helt personlig upplevelse.

Börja använda FluentU på hsemsidan med din dator eller surfplatta, eller ladda ner appen för iOS eller Android.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close