lära-sig-engelska-med-film

Lära sig engelska med film: De bästa filmerna från 2017

Filmer är som festmåltider.

Precis som festmåltider, har filmen olika delar.

Men istället för olika rätter, får du uppleva olika scener.

Du får inte smaka någonting. Men du får njuta av olika vyer och ljud.

Och en film ger näring till ditt intellekt precis som en måltid ger näring till din kropp.

Att dela en festmåltid av mat med andra människor är ett jättebra sätt att skapa vänner.

Och filmer är kanske det bästa sättet att göra din vänskap med engelskan starkare än någonsin tidigare.

Om du har följt den här bloggen, vet du att vi skrivit ett stort antal inlägg om hur filmer kan hjälpa språk studerande. Allt från kortfilmer till klassiker har vi täckt, med fokus på de bästa filmer som kan vara hjälpfulla för dig.

Men nu är det tid för att uppdatera din filmkunskap med de bästa och senaste populära filmerna tillgängliga för att hyra och att strömma.

Att hålla sig ajour med de största filmerna på engelska som alla pratar om (och kanske till och med pratar om i flera år) kommer hjälpa dig lära dig essentiell ny vokabulär och förstå popkultur.

Det kommer också låta dig dela din åsikt om filmer i diskussioner på internet eller med en partner, som kommer skärpa dina förmågor i att kommunicera på engelska.

Så gör dig redo för en festmåltid av nyligen släppta engelsk filmer!

En festmåltid av nya filmer: Lär dig engelska med 14 av de bästa filmerna

Det kommer förstås ut jättebra filmer hela tiden! Filmerna nedan kommer ge dig en bra start, men för att fortsätta hålla dig ajour med världen av engelskspråkiga filmer, kolla in på de nyaste videorna på FluentU. FluentU tar videor från den riktiga världen —inklusive filmtrailers och videor om filmer—och förvandlar dem till personliga språklektioner. Här finns också appar för Android och IOS!

Filmer för nybörjare

“Despicable Me 3”

Genrer: Animerat, äventyr, komedi

Beskrivning: Despicable Me serien har blivit en av de mest älskade animerings film serierna i världen. De gula skyddslingarna som ju faktiskt är sidokaraktärer i filmerna, har nu till och med fått en egen film.

I de tidigare filmernas började Gru som den mest ondskefulla super-skurken. I den här delen i serien, går Gru igenom en identitetskris. Han vet inte längre vem han är.

I början på den här filmen, är han nu del av ett anti-skurk lag. Men snart sparkas han ut, då han misslyckas med att göra sitt jobb. Och en dag får han besök av sina mystiska tvillingbror, som själv vill bli skurk och frågar om Grus hjälp.

Varför denna film är bra för engelska studerande: Även om den huvudsakliga berättelsen är om Gru, är de riktiga stjärnorna i filmen de tre flickorna som adopteras av honom. Agnes, den yngsta systern, är den mest bedårande karaktären i världen. Hennes repliker är kort men väldigt roliga. Det gör henne till någon som nybörjare i engelska kan lära av.

Överlag är filmen jättebra för att lära sig vardaglig amerikansk engelska. Men den kan vara bäst för nybörjare att fokusera på de tre systrarna och deras tal, då de flesta andra karaktärer har accenter som inte kan anses vara standard för engelska.

Du kan titta på “Despicable Me 3” på Netflix.

“The LEGO Batman Movie”

Genrer: Animerat, action, komedi

Beskrivning: Den här filmen försöker ge en rolig twist på Batman serien. Du kanske har hört talas om Batman, då han är en av de mest kända superhjältarna i världen. I den här filmen, möts han av en utmaning från Jokern, sin värsta fiende.

Batman upptäcker att han inte kan stoppa Jokern ensam och måste sluta upp med andra i Gotham City. Han får också veta att han av misstag har adopterat en föräldralös pojke som sin son.

Batman går igenom samma problem som han alltid gör, men den här gången ser det bara roligt ut snarare än allvarligt. Han får kämpa emot sin ensamhet, och han lär sig också mycket om ansvar och relationer.

Som med alla LEGO filmer, ser hela filmen ut som den är gjord av LEGO bitar (en känd leksak som man kan göra olika strukturer av). Det här ger filmen en fånig stil och det gör det hela ännu mer humoristiskt.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Större delen av filmen använder vardaglig och enkel engelska. Med några karaktärer, som Alfred, pratar alltid med en formell, brittisk accent.

Studerande som gillar tecknade serier och är fans av superhjältar kommer älska den här filmen. Den innehåller Superman och andra superskurkar som Harley Quinn, Catwoman, Riddler och till och med Voldemort från Harry Potter.

Den här filmen är också en bra introduktion till amerikansk humor. Studerande från andra kulturer kommer omedelbart märka att skämten, handlingar och händelser är unikt amerikanska och kanske inte är roliga i andra länder. Mycket av humorn är ett resultat av oväntad dialog och överdrivna handlingar.

Du kan titta på “The LEGO Batman Movie” på HBO on Amazon.

“The Boss Baby”

Genrer: Komedi, animerat

Beskrivning: Tim Templeton är ett 7-år-gammalt barn som får alla kärlek och uppmärksamhet från sina perfekta föräldrar. Men en dag upptäcker han att hans föräldrar har tagit en annan bebis till deras hus. Längs tidens gång blir Tim ignorerad av sina föräldrar då den märkliga kostym-och slipsbärande bebisen får all deras tillgivenhet.

Sedan måste båda bröderna sätta åt sidan sin rivalry (tävla om samma sak) och enas för att bekämpa ett gemensamt hot—hundvalpar. Bebisen berättar för Tim om en plan som hundvalparna har som går ut på att ta all uppmärksamhet från barnen från föräldrarna till sig sjävlva. De går igenom en rolig och bedårande resa för att rädda barnen från att bli ignorerade.

Varför denna film är bra för engelska studerande: Filmen är en unik mix av enkel engelska och affärsjargong. Bebisen ska framstå som en chef i ett företag, och använder ord som“closers” (människor som slutför en affär) och “power nap” (sova för en kort tid för att få energi för arbetet). Samtidigt använder Tim och resten av bebisarna grundläggande engelska som är typiskt för barn.

Du kan titta på “The Boss Baby” på Netflix.

“Beauty and the Beast”

Genrer: Fantasy, saga

Beskrivning: Det här är en gammal klassiker som gjorts om av Disney. Den kända stjärnan Emma Watson, känd för att spela Hermione i Harry Potter filmerna, är i huvudrollen som Belle. I den här berättelsen är hon en vanlig tjej i en by. Hennes far är kidnappat av ett monster. Hon går till slottet där monstret bor och tvingas stanna där för att rädda sin far.

I verkligheten är detta monster en prins som har givits förbannelsen att vara ett djur, en “beast” på engelska. Endast sann kärlek kan förvandla honom tillbaka till en människa. Så han vill att Belle är nära honom och att hon till slut ska bli kär i honom.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Det här är en gammal berättelse som gått vidare från generation till generation och som älskas av människor runt hela världen. De flesta karaktärer talar med en brittisk accent, då den accenten tenderar att vara sammankopplad med äldre tider i engelskspråkiga filmer.

Den här filmen tjänar som en introduktion till formell brittisk engelska, också känd som the Queen’s English. Några karaktärer från byn pratar med en så kallad Cockney accent, vilket är en accent ofta använd av arbetarklassen från London och anses vara enkel eller icke-formell engelska.

Du kan titta på “Beauty and the Beast” på Netflix.

“Wonder”

Genre: Familjedrama

Beskrivning: Det är alltid svårt att stå ut i en grupp. Vi försöker ofta dölja våra skillnader så att andra inte tycker vi är konstiga. Vi hittar likheter mellan oss och andra när vi försöker skaffa vänner. Men vad händer när du inte kan hålla dina olikheter en hemlighet? Den här filmen försöker svara på den här frågan på ett ett väldigt rörande sätt.

Det är en berättelse om Auggie, en pojke som föddes med ett annorlunda ansikte. Han bär oftast en hjälm så att andra inte uppfattar hans ansikte. Men när han börjar skolan för första gången, märker han att skillnader också kan föra människor närmare.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Den här filmen fokuserar på interaktioner mellan barn och familjer. Genom att titta på den kan du också lära dig vanliga namn på saker man kan hitta i ett klassrum, observera hur typiska amerikanska skolor fungerar och se hur människor pratar med varandra där.

Se om du kan notera skillnaderna mellan hur vuxna kommunicerar i filmen och hur barn gör det. Märk skillnaden i ton, vokabulär samt hastighet.

Du kan hyra “Wonder” på Amazon eller Google Play.

“The Son of Bigfoot”

Genrer: Fantasy, animerat

Beskrivning: Adam är en pojke som förlorade sin pappa när han var bebis. Han växte upp till att bli en ensam tonåring som har få vänner i skolan. Även om han blev mobbad i skolan, låtsades han vara glad så hans mamma inte oroar sig om honom. Men en dag upptäcker han en hemlig hög med brev skrivna av hans pappa. Han får veta att hans pappa är vid liv och att båda hans föräldrar höll detta hemligt för honom.

Adam ger sig ut för att träffa sin pappa och får veta att hans pappa är BigFoot (en stor ap-liknande varelse som tros ha mänsklig intelligens)!

Varför denna film är bra för engelska studerande: En myt är en rumor (information som gått från person till person) som tros på av många människor i världen. Bigfoot är en sådan myt och många människor i verkliga livet har försökt hitta honom, så den här filmen täcker ett ämne som kan komma upp i konversationer. Den här filmen tar dig också på en resa genom olika omgivningar, inklusive skolor, djungeln och till och med vetenskapliga faciliteter.

I början av filmen kan du lära dig informellt, ofta otrevligt språk som talas av skolstuderande. Du kommer också se hur skolauktoriteter kommer använda speciella ord som “detention” och “suspended” för att visa sin makt. Det finns scener där marknadsföringsrelaterade ord används liksom vetenskapliga termer.

Den här filmen är bäst för nybörjare till medel-nivå studerande.

Du kan köpa “Son of Bigfoot” på Amazon, Google Play eller YouTube Red.

Filmer för medel-nivå studerande

“Thor: Ragnarok”

Genrer: Superhjältar, action, mytologi

Beskrivning: Om du älskar specialeffekter, superkrafter, slagsmålsscener och coola kostymer, är den här filmen för dig. Den är en del av en serie av filmer gjorda av Marvel, som fokuserar på superhjältefilmer. Den här filmen handlar om Thor, en gud från nordisk mytologi. Han återvänder till sin födelseplats efter en lång tid för att upptäcka att hans far är död och att hans syster kommer för att regera i hans stad.

Med hjälp från andra superhjältar som Hulk och Doctor Strange måste han kämpa mot Hela och rädda sitt folk.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Till skillnad från många andra kända filmer talar några av skådespelarna i den här filmen i en nya zeeländsk accent (också kallad Kiwi accent). Filmen har många roliga ögonblick som kan hjälpa dig att förstå vilken humor som är populär med den nuvarande engelsk-talande befolkningen.

Det kommer också ge dig lite kunskap om nordisk mytologi och populär superhjälte kunskap som kan hjälpa dig med att ha konversationer med engelsktalande. Superhjälte filmer är extremt kända i världen, och du kan hitta internetsbaserade fan-grupper för att diskutera dina åsikter och reaktioner.

Du kan hyra “Thor: Ragnarok” på Amazon, Google Play eller YouTube Red.

“The Big Sick”

Genre: Komedi

Beskrivning: Kärlek kommer med många problem. En av de vanligaste är “culture clash.” Detta är när bakgrunder, uppväxter och tro hos två människor är den huvudsakliga källan till konflikt i deras romantiska relation. Den här filmen lyckas ta upp den här saken på ett känsligt men också roligt sätt.

Kumail Nanjiani är en komiker från Pakistan som blir kär i Emily Gardner, en college student i USA. När Emily blir sjuk, utvecklar Kumail ett oväntat band med hennes föräldrar.

Varför denna film är bra för engelska studerande: Att se kontrasten mellan pakistanska och amerikanska kulturer kan vara väldigt hjälpfullt för engelska studerande. Eftersom pakistan-amerikanerna i filmen är migranter, går de genom en resa i att lära sig om amerikansk kultur. Du kan notera skillnaden mellan hur båda familjerna pratar och observera rytmen, tonen, hastigheten och vokabulären av de modersmålstalande och icke-modersmålstalande.

Du kan se “The Big Sick” på Amazon Prime.

“It”

Genre: Skräck

Description: Den här filmen baseras på Stephen King’s välkända roman med samma namn. Det handlar om en liten stad där barn blir kidnappade av märkliga krafter. När alla vuxna vägrar att leta reda på orsaken, bestämmer sig en grupp barn för att undersöka saken. Vad de hittar är både skräckinjagande och spännande. Det här är kanske en av de första berättelserna som gjorde clowner till monster.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Den här filmen är bra för att lära sig autentisk, enkel amerikansk engelska.  Dialogerna mellan barnen kommer hjälpa dig att förstå hur normal konversation på en gata kan låta.

Här är ett perfekt exempel:

“Sure I will not get into trouble, Bill?”

“Don’t be a wu-wu-wuss. I’d come with you if I weren’t… dying.”

“You’re not dying!”

“You didn’t see the v-v-vomit coming out of my nose this morning?”

Okej, förhoppningsvis är inte detta i en konversation du kommer höra varje dag! Men det är fortfarande ett bra exempel på hur barn kan prata med varandra på amerikansk engelska.“Wuss” är ett ord som används (på ett oförskämt eller elakt sätt) för att kalla någon svag eller feg.

Du kan hyra “It” på Amazon eller Google Play.

“Wonder Woman”

Genrer: Action, superhjälte

Beskrivning: Diana är prinsessa av amazonerna, en stam av kvinnor som tränar sig själva till att bli krigare. Hon är uppväxt på en isolerad ö utan kontakt med omvärlden.

När hon upptäcker en pilot och han berättar för henne om ett krig som pågår, bestämmer hon sig för att lämna. Genom att använda sin specialkrafter blir hon Wonder Woman, och hoppas stoppa det stora kriget.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Det första världskriget var en stor händelse för den engelsktalande världen, och den här filmen försöker ge dig en känsla för hur saker var på den tiden.

Då faller det sig naturligt att karaktärerna använder mycket militärrelaterad vokabulär —som “no man’s land” (ett icke ockuperat område) eller “snipers” (speciella soldater som använder ett vapen för att mörda människor på distans).

Du kan titta på  “Wonder Woman” på HBO på Amazon.

Filmer för avancerade studerande 

“Logan”

Genrer: Action, superhjälte

Beskrivning: Tänk om dina föräldrar var superhjältar? De flesta av föreställer oss att det skulle kunna vara en spännande situation! Men kanske är superhjältarnas liv mer komplicerade än vi tror.

I “Logan” får vi se en av de mest älskade filmkaraktärerna som försöker spela rollen som far. Wolverine, en kraftfull karaktär från X-men filmerna, upptäcker en tjej vid namn Laura som är en fantastisk krigare. Efter hennes mamma dör, lovar Wolverine att skydda Laura från en militärgrupp. När han upptäcker att Laura har liknande krafter som honom, utvecklar de en relation som både är kärleksfull och svår.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Konversationerna mellan karaktärerna i “Logan” är kraftfulla men korta. Hastigheten i samtalen är dock oftast snabb, vilket gör att den här filmen passar bäst för avancerade studerande.

Utöver det är amerikansk kultur, geografi och accenter väldigt närvarande i den här filmen. Karaktärerna pratar om tecknade serier, det finns scener i offentliga utrymmen och olika platser i USA är en viktigt ämne i konversationen.

Du kan titta på “Logan” på HBO på Amazon.

“Get Out”

Genrer: Psykologisk thriller, skräck

Beskrivning: Chris är en svart amerikansk fotograf som är ett i stadigt förhållande med Rose, en vit amerikansk kvinna. När Rose bjuder in Chris att stanna i hennes familj hus på landet för helgen, har han ingen aning vad han kommer gå igenom.

Det här är en psykologisk thriller, vilket betyder att mysterium, spänning och överraskning formar kärnan i filmen.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Den här filmen visar upp mycket informella och intima konversationer mellan familjer och älskare. Den visar också på skillnaden mellan tal i vissa afrikansk-amerikanska gemenskaper och vad som anses standard amerikansk engelska.

På en kulturell nivå diskuterar “Get Out” den samtida rasismen i USA, liksom historien av rasism i landet.

Du kan titta på den HBO på Amazon.

“Split”

Genre: Psykologisk skräck

Beskrivning: Tre tonårsflickor har blivit kidnappade och hållna i celler.  Men den kriminella som gjort det har 23 olika personligheter i sitt sinne. Den här unika filmen inkluderar ett psykologiskt tillstånd som brukar beskrivas som “split personality” (dissociativ personlighetsstörning på svenska).

Intrigen handlar om hur olika personligheter interagerar med varandra och hur de kan manipuleras av andra människor. I slutet tar den gömda personligheten den kriminellas sinne och alla måste arbeta för att stoppa honom.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Då samma skådespelare spelar 23 olika roller, kan studerande se hur människor av olika kön och åldrar kan prata annorlunda. Alla karaktärer pratar amerikansk engelska, men den vida variationen i hur de talar gör det tydligt hur att engelska definitivt är ett rikt språk.

Du kan köpa “Split” på Amazon.

“Loving Vincent”

Genrer: Animerat, biografi

Beskrivning: Vincent van Gogh var en av de mest inflytelserika målarna under 1900-talet. Han var mycket besvärad i sitt liv och åkte till mental asylums (sjukhus för de med mentala störningar) många gånger i sitt liv.

Den här filmen försöker fånga de sista dagarna i hans liv sett genom Armands ögon. Armand är sonen till en brevbärare som var närstående till Vincent. Före Vincent tog självmord hade han gett honom ett brev som skulle levereras till hans bror Theo. Armand tvingas leverera brevet efter Vincent dör. Detta är en hand-målad animeringsfilm som liknar stilen i van Gogh’s egna målningar. Filmen har vunnit många utmärkelser runt om i världen och är verkligen unik.

Varför den här filmen är bra för engelska studerande: Frånsett dess artistiska briljans, ‘är filmen perfekt eftersom den visar skillnader mellan några av de största engelska accenterna. Dess stora ensemble av karaktärer pratar med brittiska, skotska och irländska accenter.

Försök jämföra dessa accenter med den amerikanska accenten som talas i de flesta andra filmer på den här listan.

Den här filmen är också bra för att upptäcka vokabulär för saker som vanligtvis finns på landsbygden, såsom “hay” (hö på svenska), “barn” (lada på svenska) och “field” (fält på svenska).”

Du kan titta på “Loving Vincent” på Hulu.

 

Nyckeln till att lära sig ett språk från filmer är att titta på en film minst två gånger. Det är bäst att bara slappna av och försöka följa berättelsen när du ser den för första gången.

Sedan kan du titta på kortare delar av filmen och fokusera på orden, hastigheten och karaktärernas accent.

Ha det så trevligt i ditt lärande med dessa filmer!


Dhritiman Ray is a writer of fiction, poetry and non-fiction. He specializes in topics like education, psychology and lifestyle. To know more click here.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close