lara-sig-engelska-4

Hur du lär dig att prata flytande engelska: 10 enkla tips

Vill du lära dig att prata engelska riktigt bra?

Letar du också efter en genväg till att kunna prata engelska flytande?

Vi har inte några tips som kommer att få dig att prata perfekt engelska på fem minuter om dagen.

Men vi har riktigt bra tips som kommer hjälpa dig att prata engelska mer flytande, på mindre tid.

Här är några tips som kommer hjälpa dig att prata engelska bättre än någonsin.

Hur du lär dig att prata flytande engelska: 10 enkla tip

1. Acceptera att engelska är ett konstigt språk

Ibland kan du hitta mönster i engelsk grammatik, men ibland är det helt ologiskt. Till exempel, varför är “read” (reed) och “read” (red) samma ord, men uttalas olika beroende på om du säger det som dåtid eller nutid? Eller varför är “mice” plural av “mouse”, men “houses” plural av “house”?

Tyvärr finns det mer undantag än regler i det engelska språket. Det är lätt att fastna i hur du pratar engelska korrekt, om du försöker att hitta en anledning för allt. Ibland är engelska konstigt och oförutsägbart, så det bästa sättet är att bara memorera de konstiga undantagen och gå vidare.

2. Dyk ner i djuplärandet

Att studera engelska en timme i veckan är vanligtvis tillräckligt för att göra framsteg. Det bästa sättet att snabbt förbättra din engelska är att spendera åtminstone fem minuter per dag på att öva. Fördjupa dig så mycket som möjligt varje gång du studerar, och utmana dig själv på att lyssna, läsa och till och med säga saker på engelska som du kanske tror är för svårt för dig. Om du vill prata engelska flytande behöver du att göra det till en del av din vardag.

3. Sluta vara en student

Den rätta attityden kan vara avgörande mellan att misslyckas och att lyckas. Sluta tänk på dig själv som någon som lär sig engelska, och börja se dig som någon som pratar engelska. Det är en liten förändring, men det kommer att göra dig mer självsäker och hjälpa dig att använda engelskan som du redan kan på ett mer effektivt sätt.

Detta betyder också att du behöver tänka på engelska. Om du vill säga ordet “apple” på engelska till exempel, tänker du säkert på ordet på ditt modersmål först, och sedan försöker du komma på ordet på engelska. Försök istället att tänka på en bild av ett äpple, och sedan bara tänka på det engelska ordet “apple” direkt. Att bli flytande sker när du mentalt slutar med att översätta ord och konversationer.

4. Kom ihåg att svaret finns i frågan

Lyssna noga när någon frågar dig något på engelska och du kommer att svara perfekt varje gång. Engelska frågor är som speglar:

           Does he…..?                       Yes, he does.

           Can she….?                         Yes, she can.

           Is it….?                                  Yes, it is.

Om någon ställer dig en fråga och du inte är säker på hur du ska svara, börja med att tänka på orden som används i frågan. Personen har redan sagt allt som behövs för att kunna besvara frågan. Istället för att bara komma ihåg engelsk grammatik, börja att kolla efter mönster som detta. Det finns många enkla sätt att “fuska” och göra det enklare att komma ihåg de rätta orden.

5. Få ut mer av att lyssna

De flesta studerande som lyssnar på en person som har engelska som modersmål fokuserar på att förstå vad alla ord betyder. Detta är såklart viktigt, men det finns mycket du kan lära dig genom att lyssna. Försök att inte bara lyssna på vad orden betyder, men också hur personen säger dem. Lägg märke till vilka ord personen länkar samman i en mening, eller när de säger “ya” istället för “you”. Försök att komma ihåg dessa detaljer nästa gång du pratar och din engelska kommer att börja låta mer naturlig.

Lättare sagt än gjort, eller hur? När du lyssnar på personer som har engelska som modersmål, kan det vara svårt att förstå varje enskilt ord som sägs. De kanske använder många ord du inte känner till, pratar för snabbt eller har en dialekt.

Ett helt fantastiskt sätt att öva på aktivt lyssnande är att börja använda FluentU. FluentU har en stor kollektion av verkliga videor, så att du kan höra engelskan som pratas till vardags.

När du har hittat dit, är det helt upp till dig hur du lär dig. Medan du bläddrar bland hundratals av fantastiska videor, har du friheten att själv välja vilka som är mest relevanta för din personliga utveckling.

Ju mer du lyssnar på autentisk engelska, ju bättre kommer du att förstå hur du pratar engelska naturligt.

Och FluentU gör det riktigt enkelt att titta på engelska videor. Hur då? Det finns interaktiva undertexter. Med andra ord, du kan klicka på vilket ord som helst för att se en bild, definition och användbara exempel.

lara-sig-engelska-4

FluentU har roligt innehåll med världskändisar.

Till exempel, om du klickar på ordet “brought”, kommer du att se detta:

lara-sig-engelska-4

Med FluentU kan du kolla upp vilket ord som helst.

Du kan lära dig vilket ord som helst med FluentU. Dra åt vänster eller höger för att se fler exempel på ordet du håller på att lära dig.

lara-sig-engelska-4

Med FluentU lär du dig med hjälp av användbara frågor och olika exempel. Lär dig mer.

Det allra coolaste? FluentU vet vilka ord du håller på att lära dig. Den använder ditt ordförråd för att rekommendera exempel och videor. Du får alltså en helt personlig upplevelse.

Du kan även spara alla orden du lärt dig och hålla koll på din utveckling. Fortsätt att öva med dessa videor, och du kommer att se en fantastisk utveckling i din förmåga att förstå och prata engelska.

Börja med att använda FluentU på hemsidan via din dator eller surfplatta, eller ladda ner appen från iTunes eller Google Play.

6. Använd det eller tappa det

Det finns ett uttryck på engelska som lyder: “Use it or lose it”, vilket helt enkelt betyder att om du inte övar på något, kommer du kanske att glömma bort det. Detta tankesätt kan hjälpa dig att komma ihåg nya engelska ord. Det bästa sättet att komma ihåg ett nytt ord är att använda det direkt så att det stannar i ditt minne. När du lär dig ett nytt ord, försök att säga det i meningar ett par gånger under kommande vecka och du kommer aldrig att glömma bort det.

7. Lär dig genom att studera fraser

Att prata engelska flytande betyder att kunna uttrycka dina tankar, känslor och idéer. Ditt mål är att prata engelska i hela meningar, så varför inte lära dig det i hela meningar? Du kommer att inse att engelska är mer användbart i ditt dagliga liv om du studerar hela fraser, än bara ord och verb. Börja med att tänka på fraser som du använder ofta på ditt modersmål, och lär dig sedan hur du säger dem på engelska.

8. Studera inte grammatik för mycket

Nyckeln till att lära sig ett språk är att hitta en balans mellan att studera och att öva. Att prata engelska flytande är inte samma sak som att kunna perfekt grammatik – till och med de som har engelska som modersmål kan göra misstag! Att vara flytande handlar om att kunna kommunicera. Det är därför det ibland är viktigt att lägga undan grammatikboken, så att du kan öva på att skriva, läsa, lyssna och prata engelska i den riktiga världen.

9. Var inte rädd för att göra misstag

Ibland kan det vara svårt att lägga ihop alla regler och ord till en enkel mening. Låt inte rädslan av att säga något fel stoppa dig från att prata. Även om du tycker att du gör ett misstag, fortsätt att prata. För det mesta kommer folk förstå vad du försöker säga även om du gör ett misstag. Dessutom, ju mer du pratar desto lättare blir det, och ju snabbare kommer du att hitta de rätta orden.

10. Lär dig från vem som helst

Du behöver inte bara lära dig engelska från läroböcker och lärare – vem som helst som pratar engelska kan hjälpa dig att öva. Tänk på hur du skulle känna om någon frågade dig på ditt modersmål hur något uttalas. Skulle du bli arg? Nej! Du skulle förmodligen bli glad över att kunna hjälpa till, precis som de flesta engelsktalande är glada över att kunna hjälpa dig. Om du känner någon engelsktalande, oavsett om det är en vän eller kollega, utnyttja chansen att öva och lära dig av dem.

Andra resurser för att prata engelska flytande

Varför engelska är lätt: Språktips som gör engelskan enklare: vi har sett en massa av engelska läroverktyg på marknaden, men vi gillar verkligen denna. Det är inte en vanlig engelskakurs. Istället är det ett helt nytt tillvägagångsätt. Vad som gör kursen så bra är författaren, den kända och flerspråkiga Benny Lewis. Han har många års erfarenhet av att snabbt lära sig att behärska flera språk. Han lär dig genvägarna och teknikerna som han har lärt sig genom åren. Observera att vi får en provision om du köper via vår länk. Tack för ditt stöd!

How to Speak English Well … It’s *NOT* what you think: “Don’t think, just speak” – en bra och motiverande video som förklarar logiken bakom att fokusera på att prata istället för att tänka.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close