
Två för en: 15 klassiska engelska böcker du kan läsa och titta på!
“Boken var bättre.”
Det är förmodligen vad du kommer höra om du frågar någon om en film baserad på en bok.
Visst, några böcker som blivit filmer har inte lyckats alls. Men ett par andra är riktigt bra, däribland några klassiska engelska böcker, där filmskaparna hanterat att återskapa boken väl, eller bara gjort någonting lite annorlunda som också blev bra.
Det finns så många filmer som är baserade på böcker, från de samtida favoriterna“Harry Potter” och “Twilight,” till klassiska filmer som “The Shining” och “A Clockwork Orange.”
Många av dessa projekt bygger på klassiker—engelska böcker som är kända och lästa av många. Dessa filmer är utmärkta inlärningsverktyg för de som vill lära sig engelska, särskilt när de böcker de baseras på är väldigt gamla eller svåra att läsa.
Så vi har skapat en lista på 15 essentiella klassiska engelska böcker som du också kan titta på.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
Vad gör egentligen en bok till en “klassiker”?
Du har förmodligen läst eller åtminstone hört talas om några klassiska böcker. Berättelserna om Sherlock Holmes, Dr. Jekyll och Mr. Hyde, och the Three Musketeers kommer alla från klassiska böcker.
Det kan vara svårt att upptäcka en klassiker bland modern litteratur: “Harry Potter” och “Twilight” är väldigt populära just nu, men kommer de vara det många år framöver? Och till och med i flera hundra år? Många klassiker är sådana som klarat sig över väldigt långa tidsperioder, vilket alltså betyder att de fortfarande är lästa långt efter de är skrivna.
Du kanske undrar hur det är möjligt. Hur kan någonting som skrevs tidigt 1800-tal vara intressant idag?
Klassiska böcker är ofta välskrivna och har intressanta berättelser eller karaktärer. Men den största faktorn är att klassikerna ofta har teman (ämnen) som vi alla känner till eller förstår, oavsett vilken tid vi lever. Teman som exempelvis kärlek, vänskap, girighet, problem som uppstår, att arbeta på våra fel och brister och så mycket mer.
Varför titta på filmer baserade på klassiska engelska böcker?
För någon som lär sig engelska finns det många fördelar:
- Om boken är för svår för din engelska nivå, kan filmen hjälpa dig att ta del av berättelsen på ett annat sätt och få dig att förstå den bättre.
- Liknande tema som ovan – du kan titta på filmen för att se hur väl du förstod boken.
- Eftersom många klassiker är gamla, kan de använda ord du inte känner till. Att titta på filmen gör att du kan förstå hur du ska använda och uttala dessa ord.
- Att titta på filmversionerna av klassiska böcker exponerar dig också för olika sätt att tala, beroende på under vilka år som boken utspelar sig.
- Om du inte är säker på vilken bok du skulle tycka var underhållande, gör det “omvända” och se på filmen först. Det kräver mindre tid, och du kan få en ganska bra uppfattning om vad du kan förvänta dig av boken.
Du kan lära dig mycket av att se på filmerna som är baserade på engelska klassiker. För att verkligen göra det här användbart för dig, har vi några tips.
Hur du lär dig från klassiska engelska böcker och filmer
När du tittar på en film eller läser en bok kan du slappna av eller njuta av den. När du däremot tittar för att lära dig, kommer upplevelsen förstås vara annorlunda eftersom du behöver tänka själv på ett annat sätt. Här är några sätt som du kan bemöta (interagera med och lära från) filmerna på:
- Om du tittar på filmen för att boken var för svår, testa och läs boken igen efteråt. Du kommer bli förvånad över hur mycket bättre du förstår!
- Dela upp filmen och titta i perioder. Mellan stunderna du tittar, kan du läsa boken. Försöka ligga ungefär lika vad gäller själva fortskridandet av berättelsen. Hur väl följer filmen berättelsen? Vilken del valde regissören att ta bort? Försök förstå varför dessa delar inte kom med. Kan du föreställa dig hur dessa “borttagna” scener skulle se ut i filmen?
- Om du läste boken först, kanske du tänkte i väldigt andra banor om hur filmen skulle utspela sig. Läs om de delarna, och kontrollera att du verkligen förstod och hängde med.
- När du läste boken före du såg filmen, notera saker du inte förstod fullt ut. Du ska alltså aktivt fokusera på detta. Verkar det hela mer rimligt nu?
- Förbered ditt ordförråd innan. Ha ett texthäfte redo innan du läser eller tittar, och skriv ner alla ord du inte känner till. Det kommer vara bra träning att se ordet användas igen när du ser filmversionen eller för den delen läser boken.
- Det här är ett jättebra sätt att uppleva lite populärkultur också! Om du skapade en film av en klassisk bok, vilken samtida kända skådespelare skulle du välja för varje karaktär? Varför?
- Det är viktigt att komma ihåg tidsperioden som filmen eller boken utspelar sig i. Hur är saker i filmen annorlunda från idag? Notera hur människor pratar och rör sig. Du kanske inte vill härma uttalet i en film som utspelar sig på 1800-talet, men du kommer bli mer medveten om hur människor idag uttalar samma ord.
- För ytterligare idéer, kika in på FluentU och deras appar för IOS och Android!
Puh… det var många idéer! Du kan använda alla dessa tips när du tittar eller läser. Det finns mycket att lära, om man vill och är motiverad.
15 klassiska engelska böcker du kan titta på som filmer
Några böcker är så älskade att de blivit gjorda till filmer fler än en gång. Vi har valt vad vi tyckte var de bästa versionerna!
Klassiska böcker som blivit film
1. “Little Women” av Louisa May Alcott
Film titel: “Little Women” (1994)
Fyra systrar med en fantastisk relation som gör att de tar sig igenom ett inbördeskrig i landet de lever i, familjeproblem och kärleksrelationer med män.
Vikten av familj framför välstånd är ett tema de flesta kan relatera till, vilket gjort att denna bok har gjorts till sex filmer, fyra TV serier (till och med japansk anime!), en musikal och en opera. Wow! Vår favorit är versionen från 1994 med Wynona Ryder och Susan Sarandon.
2. “The Great Gatsby” av F. Scott Fitzgerald
Film titel: “The Great Gatsby” (2013)
Den mystiska miljonären Jay Gatsby verkar ha fått allt. Han älskar en vacker kvinna, håller regelbundet i storslagna fester och kan få alla saker han pekar på.
Men hans drömlika hem är kanske just det: en fantasi. Leonardo DiCaprio har fått till den mystiska blicken perfekt i filmen.
3. “Dracula” av Bram Stoker
Film titel: “Dracula”
Många har hört namnet, men inte många känner till berättelsen. En ung engelsman och hans fästmö blir intrasslade i vampyrvärlden när engelsmannen möter vampyren från Transsylvanien, Dracula.
Du kommer märka att vi inte skapat något länk till filmen eller gett något datum för någon version. Vi kunde inte välja! Det finns en version från 1992 med Gary Oldman som Dracula, och en från 1979 som leker med idén att vampyrer är särskilt attraktiva (långt före “Twilight”).
4. “The Legend of Sleepy Hollow” av Washington Irving
Film titel: “The Legend of Sleepy Hollow” (1999)
Shy Ichabod Crane rider hem en natt från en fest där han misslyckades med att imponera på kvinnan han älskar. Längs vägen dyker den hemska huvudlösa ryttaren upp hållande sitt egna huvud i sina händer!
Den här klassiska korta skräckhistorien har återberättats många gånger, speciellt runt Halloween. Förväxla dock inte denna version från 1999 med Johnny Depp’s “Sleepy Hollow,” som förvisso är rolig men inte en sann återberättelse.
5. “The Lion, the Witch and the Wardrobe” av C.S. Lewis
Film titel: “The Chronicles of Narnia” (2005)
Fyra barn upptäcker att i deras garderob döljer det sig en fantastisk värld. Denna fantasivärld är dock i fara, och varje barn behöver överkomma sin svaghet och använda sin styrka för att rädda hela världen och alla märkliga varelser i det.
Filmerna är vackra och magiska, precis som böckerna!
6. “The Lord of the Rings” en serie av J.R.R. Tolkien
Film titel: “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” (2001)
Följ en tyst hobbits äventyr (en väldigt liten man med stora fötter) och hans många kompanjoner (vänner) då han söker efter en magisk ring som måste förstöras för att rädda världen.
Den här serien böcker kan vara utmanande för en med engelska som modersmål, så dessa fantastiska filmer kan erbjuda ett bra alternativ för att lära från denna fantasyserie.
7. “The Secret Garden” av Frances Hodgson Burnett
Film titel: “The Secret Garden” (1993)
En barnslig ung flicka och en pojke i rullstol lär av varandra, tack vare styrkan av vänskap och en hemlig trädgård. Den här boken och filmen kommer inspirera dig att överkomma dina egna hinder —fysiska eller emotionella.
Eftersom den här boken är avsedd för en yngre publik, passar den bra för de som vill lära sig språket.
8. “The Last of the Mohicans” av James Fenimore Cooper
Film titel: “The Last of the Mohicans” (1992)
En väldigt blandad grupp människor måste skydda döttrarna till en överste, samtidigt som konflikt är överallt omkring dem. Boken utspelar sig under de franska och indianska krigen, och visar spänningen som möter alla olika nationaliteter under den tiden.
Daniel Day Lewis ger en oförglömlig uppvisning i filmen (som också har ett mycket bra soundtrack!).
9. “To Kill a Mockingbird” av Harper Lee
Film titel: “To Kill a Mockingbird” (1962)
En vit advokat måste försvara en svart man mot en våldtäktsanklagelse han inte förtjänar, och skydda mannens barn från hot och våld. “To Kill a Mockingbird” läses fortfarande i skolan som en lektion på diskriminering mot svarta amerikaner.
Boken och filmen är båda från tidigt 1960 tal, så titta extra efter äldre språk och slang!
10. “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” av Ken Kesey
Film titel: “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975)
En frisk men uppstudsig man placeras på en mental institution, där han försöker få sina medpatienter som faktiskt är “mentalsjuka” att vända sig mot de hemska sjuksköterskorna som kontrollerar dem.
Detta kan ses som en berättelse om ett mentalsjukhus, eller en berättelse om livet i allmänhet. Gör du vad andra ber dig om, eller försöker du ändra systemet? Jack Nicholson spelar galnast och bäst i den här versionen av filmen.
Klassiska böcker som inspirerade filmer
Medan några filmer direkt baseras på klassiska böcker, är andra filmer bara inspirerade av dem. Många filmer använder faktiskt berättelsen och temat från en klassisk bok!
Dessa sista fem klassiker på vår lista är exempel på böcker som inspirerade filmer. Du kanske inte visste att filmerna var inspirerade av böcker, men du kommer känna igen hur lika de är nu när du vet vad du ska titta efter.
11. “The Taming of the Shrew” av William Shakespeare
Inspirerade filmen: “10 Things I Hate About You” (1999)
Du kanske blir förvånad över att höra att tonårskomedin från 90-talet faktiskt kommer från en pjäs av William Shakespeare.
I båda blir en man kär i en kvinna, men han måste hitta en potentiell partner till hennes syster innan han kan vara med henne. Filmen innehåller till och med de ursprungliga namnen i pjäsen!
12. “Pygmalion” av George Bernard Shaw
Inspirerade filmen: “She’s All That” (1999)
Här är ett roligt faktum: Filmen “She’s All That” baseras på “Pygmalion” av George Bernard Shaw, vilken är baserad på en grekisk myt. Det gemensamma temat för samtliga är en man som skapar en vacker och perfekt kvinna från någonting ofullständigt, och blir sedan kär i henne.
13. “Frankenstein” av Mary Shelley
Inspirerade filmen: “Young Frankenstein” (1974)
Ibland gör filmer så att de tar klassiker och skapar en slags fortsättning. Den här boken tillhör förstås kategorin klassiska engelska böcker, och handlar om Doktor Frankenstein som skapar en man och sedan gör honom levande.
I Mel Brooks filmen, har Doktor Frankensteins barnbarn ärvt sin farfars slott och försöker återuppväcka de döda. Filmen är rolig och lite löjlig, med många skämt. Kan du förstå alla?
14. “The Scarlet Letter” av Nathaniel Hawthorne
Inspirerade filmen: “Easy A” (2010)
Boken och filmen berör att vara otrogen, och hur en gemenskap kan vända sig mot en person på grund av skvaller och rykten. I boken tvingas en kvinna att bära ett “A” på hennes tröja för att visa att hon är en adulterer (någon som är otrogen mot sin partner).
I filmen däremot använder en ung student ett liknande “A” på sin tröja så hon kan använda ett falskt rykte om sig själv till sin fördel.
15. “The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” av Robert Louis Stevenson
Inspirerade filmen: “The Nutty Professor” (1996)
I filmen använder en överviktig man en märklig brygd för att förvandla sig till en smal man—vilket också fullständigt förändrar hans personlighet.
Det här är en modern version av berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde, som också gick igenom en fullständig personlighetsförändring från en god till ond person genom användningen av en brygd.
Klassiska engelska böcker är en sådan viktig del av kulturen, att många filmer är baserade eller inspirerade av dem. Nästa gång du läser en klassisk bok, tänk tillbaka över några filmer du sett. Det finns en god chans att åtminstone en av dem fick inspiration från en klassisk bok!