hur-du-pratar-engelska-med-barn

Hur du pratar engelska med barn hemma: 6 roliga idéer för dagligt lärande

Om du pratar engelska, kan du kommunicera med 20% av människorna på jorden.

Det är 1.5 miljard människor!

Det är många potentiella nya vänner, kontakter och arbetsgivare.

Varför inte ge barnen i ditt liv så fantastiska kommunikationsmöjligheter?

Att lära sig hur man pratar engelska med barn är en gåva som de kommer ta med sig in i vuxenlivet. Oavsett om du är en engelsk modersmålstalare eller en engelska studerande själv, är det bara logiskt att börja prata med dina barn tidigt.

Och du kan bli glad av att höra att lära barn att tala engelska hemifrån aldrig har varit enklare. Det finns en hel värld av engelska resurser på internet bara för barn, plus många enkla språkinlärningstekniker för hela familjen.

Här är sex av våra favoriter!

Hur man pratar engelska med barn: 6 praktiska idéer för språklärande för familjen

1. Gör lärande roligt med verktyg för engelska på internet

Det bästa sättet att börja är att göra engelska lärande så roligt att barn inte ens inser att du försöker lära dem ett nytt språk. De engelska språkverktygen på internet nedan kommer få deras uppmärksamhet med roliga animationer, sånger och berättelser.

PBS Kids: Vocabulary Games

hur-du-pratar-engelska-med-barn

PBS Kids har några av de mest kreativa resurserna på internet för att lära barn genom spel, sånger och videos som gör lärande roligt. Sidan är designad för engelska modersmålstalande barn, men vokabulär sektionen är perfekt för att lära ut ord till engelska studerande.

Det finns matchande spel, interaktiva berättelser, ord pussel och mycket mer. Många av dem använder karaktärer dina barn kanske redan känner igen från internationellt kända barnserier som “Sesame Street.” Med så roliga spel och aktiviteter, är det enkelt att hålla barn motiverade i sitt lärande. 

FluentU

hur-du-pratar-engelska-med-barn

FluentU är ett helt unikt program eftersom det lär ut engelska genom riktiga videos som modersmålstalande faktiskt tittar på. FluentU erbjuder roliga sånger, tecknade serier, TV klipp och mycket mer på autentisk engelska, som har blivit förvandlade till engelska lärande upplevelser.

Varje video kommer med interaktiva bildtexter. Klicka på ett ord för en omedelbar definition, ett uttal och en bild! Det finns också flashcards och frågesport för att hjälpa dig och dina barn att komma ihåg orden när du är klar med att titta på en video. Kika även in FluentU:s appar för IOS och Android!

Dessa videos är organiserade efter genre och inlärningsnivå, så det är enkelt att hitta de som passar din familj. Till exempel kommer barnen älska det här klippet från den populära barnserien “Peppa Pig!”

Och det finns mycket för dig också, från video tours av vackra stränder till roliga TV reklamer.

LearnEnglish Kids

hur-du-pratar-engelska-med-barn

The British Council erbjuder den här sidan specifikt för engelska lärande barn. Den täcker alla essentiella språkfärdigheter som att lyssna, läsa, skriva, grammatik och vokabulär. Du och din familj kommer ha roligt när ni utforskar sidan—du kan hoppa direkt till Fun and Games om du vill. Hur man pratar engelska med barn kan vara riktigt kul!

Dessutom finns mycket material som du kan skriva ut och använda för engelska lärande antingen hemma eller när du reser med familjen.

ESL Games Plus

hur-du-pratar-engelska-med-barn

ESL Games Plus erbjuder mer utmanande interaktiva videos på internet och aktiviteter för äldre barn och tonåringar. Det finns många intressanta spel för att lära sig vokabulär, grammatik och uttal. Om dina barn älskar att spela på en smartphone eller tablet, finns det till och med mobila spel som förvandlar digital tid till engelska lärande tid. Hängde du med där?

Barn kanske särskilt kommer tycka om “meningsapa” spelet för att öva på grammatik och meningsuppbyggnad.

2. Etablera en familjerutin för engelska

Nästa steg i hur man pratar engelska med barn handlar om att göra engelska lärande till en rutin i din familj. Välj en tid på dagen när dina barn är mest alerta och enkla att arbeta med, inte när de är trötta eller hungriga. Ge det ett namn som exempelvis “English Time” som de känner igen och ser fram emot varje dag.

Det här kommer vara den dagliga tiden du spenderar på engelska aktiviteter, lektioner eller talar engelska tillsammans.

Yngre barn har ofta kortare uppmärksamhetsspann , så du kan börja med kanske 10 till 15 minuter per tillfälle. Förläng tiden när de blir lite äldre och bättre kan hålla kvar uppmärksamheten.

Även om det är viktigt att hålla dig till rutiner så mycket som möjligt, är det okej att vara flexibel, också. Ganska ofta påverkar ditt barns humör och energinivå deras motivation att lära sig. Barn är inte särskilt uppmärksamma när de är väldigt trötta, distraherade eller bara inte mår bra. Så använd ditt barns humör och energinivå som guide—vissa dagar kan du vilja flytta “English Time” till senare och eller bara ta en paus för en dag.

3. Välj engelska ämnen som intresserar ditt barn

För att få ett barn exalterat inför att prata engelska, lär genom ämnen som de redan är intresserade av. Börja med att kartlägga ditt barns intressen så du vet vilka spel, sånger och aktiviteter som kommer motivera dem att lära sig.

Om ditt barn exempelvis älskar hundar, kan du läsa “The Hundred and One Dalmatians” till det före läggdags eller titta på den animerade versionen av det tillsammans på en lördagsmorgon. Sedan under “English Time,” kan du lära ut vokabulär såsom bark, puppy and paws, och låta ditt barn använda hund-relaterade ord i en mening.

Eftersom du fokuserar på ett ämne som ditt barn bryr sig om, kommer det förstås vara svårare för dem att bli uttråkade!

4. Använd rekvisita, gester och ansiktsuttryck

Nästa steg i hur man pratar engelska med barn: Använd rekvisita, gester och ansiktsuttryck för att fånga ditt barns uppmärksamhet och få dem intresserade av orden du lär ut.

Rekvisita är objekt som ett barn kan se och röra vid. Om du säger ordet sked medan du ger ditt barn en sked från ditt kök, kommer  de forma en omedelbar koppling mellan ordet och objektet. Yngre barn tycker om att hålla och ta på saker och att imitera dina rörelser.

Gester (som att veva eller blåsa en kyss) och ansiktsuttryck (som att vinka eller göra ett roligt ansikte) är handlingar och rörelser som gör det hela roligare. Om du vevar med handen eller blåser en kyss när du säger “goodbye” på engelska, får du ditt barns uppmärksamhet och göra vokabulären självt mer minnesvärd. 

5. Fastna inte på grammatik för mycket

Om du hör unga barn använda inkorrekt grammatik som barn ofta gör, vad bör du göra? Bör du rätta dem varje gång?

Jag tycker att du borde låta små misstag slippa undan och ge dem utrymme att tala och uttrycka sig fritt istället.

Det betyder förstås inte att du aldrig ska rätta dem. Du kan och borde, ibland. Men fokusera inte för mycket på att peka ut deras misstag. Att rätta dem för ofta kan få dem att förlora intresset i att lära sig och avskräcka dem från att prata engelska.

Var istället tålmodig med dem, även om de glömmer vad du lärt dem eller fortsätter göra samma misstag. Barn lär sig ofta genom repetition. Om du repeterar ett ord eller en grammatisk struktur tillräckligt ofta, är chansen stor att de lär sig det rätta sättet naturligt. 

6. Titta efter engelska möjligheter under dagen

Sista förslaget på strategier i hur man pratar engelska med barn handlar om att hålla utkik för möjligheter att peka ut ny vokabulär för ditt barn i ert dagliga liv. Till exempel, om du ofta tar ditt barn på promenader i naturen, kan du peka ut intressanta ord för fåglar, insekter, djur och träd ni ser längs vägen.

Du kan exempelvis säga någonting i stil med: “Kom och titta, det är en butterfly som klättrar på ett löv! Är det inte vackert?” Det kan förstås leda till att ditt barn ställer frågor som “What is a butterfly?” vilket i sin tur ger dig utmärkta möjligheter att introducera och diskutera ny vokabulär som insect, bug, wings, et.c.

Den här typen av regelbundet, dagligt lärande gör att engelska känns mer relevant för barnens liv. Det hjälper dem också att öva på engelska och lära sig nya ord i en avslappnad och rolig miljö.

Dessutom, om du studerar engelska själv, kommer fördelarna stärka din egna vokabulär kunskap!

 

Med dessa praktiska idéer, kan du sätta igång med din roll som ditt barns första och mest betrodda engelska lärare. Hur man pratar engelska med barn är ett stort ämne och här har vi givit dig några idéer, och det är givande att se dem bli mer flytande och självsäkra varje dag. Och glöm inte att kul medan du gör det! Lycka till!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close