vanliga-engelska-ord-3

17 ord feluttalade ord på engelska: Hur du uttalar dem korrekt (med video)

Det engelska språket kan vara ganska komplicerat. Varför är det så många ord som stavas helt annorlunda än hur de uttalas? Engelskt uttal kan vara så komplicerat att även nativa talare kan uttala vissa ord helt fel under hela sitt liv. Det finns garanterat minst ett par stycken som du har sagt fel utan att veta om det. Men, inte nu längre! Vi kommer att lära dig 17 av de mest feluttalade orden i det engelska språket, inklusive några väldigt vanliga ord som du ofta kommer att stöta på. Bemästra dess uttal så har du kanske till och med något att lära dem som har engelska som modersmål!

17 vanliga feluttalade ord på engelska

I listan nedanför kommer vi att precisera de mest vanliga orden som uttalas fel, såväl som det korrekta uttalet för varje ord. Vi markerar betonade stavelser med fet stil.

vanliga-engelska-ord-3

Hatar du memorering? Om du letar efter ett snabbt sätt att förbättra ditt engelska uttal som inte känns som att studera, är FluentU ditt bästa val. FluentU erbjuder autentiska engelska videor — såsom filmtrailers, musikvideor, inspirerande tal och mycket mer — som är fullproppade med verktyg som lär dig uttal, ord och mycket mer. Medan du klickar på videorna, kan du klicka på de interaktiva undertexterna för en direkt definition och nativt uttal för vilket ord som helst. När du har tittat klart finns det flashcards (med bilder och ljud) och roliga frågespel för att se till att du kommer ihåg allt. Bäst av allt är att du kan öva när som helst och var som helst med FluentU-appen för iOS och Android.

1. Açaí

Hur det felaktigt uttalas: “Uh-kai” eller “Ah-kaiHur det korrekt uttalas:Ahh-sai-ee” Açai-bär är en typ av Sydamerikansk frukt. Även modersmålstalare uttalade detta ordet fel ett tag när açaí bowls blev populära i U.S.A.

Let’s all go out for açaí bowls, I’m starving!

2. Flautist

Hur det felaktigt uttalas:Floo-tist” Hur det korrekt uttalas:Flah-tist” (U.S.A.) eller “Floh-tist” (England) En flautist är en musiker som spelar följt. Flutist (uttalas “floo-tist”) är ett äldre ord som också är ett sätt att beskriva en flöjtspelare, men främst i U.S.A. Vanligtvis säger amerikanare flutist medan resten av världens engelsktalande säger flautist.

Tyler is an accomplished and talented flautist.

3. Definitely

Hur det felaktigt uttalas: “Dee-fie-ant-lee” eller “Def-in-it-lee” Hur det korrekt uttalas:Def-in-it-lee” Inte bara uttalas detta ord ibland fel av personer som inte är nativa, men dess stavning är också butchered (förstörd/felaktig) av de flesta. Vem vet egentligen varför? Det låter ungefär som det stavas, men ändå är det svårt att få till “definitely”! Vi stavar det kanske “definately” eller “defiantly” under många år, även efter att ha blivit rättade. Det är helt enkelt ett fördömt ord.

I’m definitely going to study my English lessons tonight.

4. Library

Hur det felaktigt uttalas:Lie-bear-ee” Hur det korrekt uttalas:Lie-brair-ee” Ljudet “r” i detta ord är svårt för många personer som inte är nativa att förstå sig på. Trots att det tydligt stavas med ett “r” precis efter bokstaven “b”, brukar även nativa talare utelämna det.

We went to the local library to check out some books.

5. Itinerary

Hur det felaktigt uttalas: “Eye-tin-air-ee” eller “Eye-ten-ee-air-ee” Hur det korrekt uttalas: “Eye-tin-er-air-ee” När du planerar att åka på semester någonstans, kommer du förmodligen att göra en lista på saker som du planerar att göra medan du är där. Detta är känt som itinerary, men jösses vad det ordet är konstigt att säga! Kom bara ihåg att uttala det så som det stavas, även om det låter konstigt, så kommer du att klara det.

Sophia wrote up an itinerary for our trip to the Bahamas.

6. Pronunciation

Hur det felaktigt uttalas: “Pro-nun-say-shun” Hur det korrekt uttalas: “Pro-nun-see-ay-shun” Detta är ganska ironiskt, eller hur? Pronunciation felstavas ofta, men det är ganska komplext ord att säga (och stava!) på grund av alla stavelser.

 The correct pronunciation will be listed in your textbook.

7. Pseudonym

Hur det felaktigt uttalas:Puh-soo-doh-nim” eller “Soo-doh-name” Hur det korrekt uttalas:Soo-doh-nim” En pseudonym är ett fejknamn som används av författare eller målare. Det är ett perfekt exempel på det ljudlösa ljudet “p”, vilket kan påträffas ofta i det engelska språket.

J.K. Rowling used a pseudonym when she started writing crime fiction.

8. Salmon

Hur det felaktigt uttalas:Saul-mon” eller “Saul-man” Hur det korrekt uttalas:Sam-in” Väldigt många ord i engelskan har ett ljudlöst “l”-ljud. Tänk på ord såsom half, calf, talk, walk, och would. Vi bara älskar att trycka in bokstaven “l” i vilket ord som helst! När det gäller denna smarriga fisk, är även här bokstaven “l” ljudlös.

I had salmon for lunch yesterday.

9. Subtle

Hur det felaktigt uttalas:Sub-tell” Hur det korrekt uttalas:Suh-tell” Vi har berättat en del om ord med ljudlösa bokstäver i denna artikel, men “subtle” really takes the cake (tar priset) för att vara konstigt. Ett ljudlöst “b”-ljud i engelskan är ovanligt, men de dyker upp då och då.

The metaphors in this novel are quite subtle.

10. GIF

Hur det felaktigt uttalas (upp till debatt): “Jiff” Hur det korrekt uttalas: “Giff” Du har definitivt sett en GIF (en förkortning på “Graphics Interchange Format”) online. Det är en liten bildfil, ofta med en snabb animation eller rörelse. På en lista över vanliga feluttalade ord på engelska är detta högt upp, och har varit omtalat på många memes genom åren. Även Steve Wilhite, skaparen av GIF-filformatet, hävdar att det uttalas “jiff”. Men du skulle kunna argumentera att “jiff” inte är korrekt, eftersom att GIF är en förkortning. “Graphics” har ett hårt “g” så det är bara logiskt att GIF borde uttalas med ett hårt “g” också.

Did you see that GIF of a cat doing a backflip? Hilarious.

11. Chimera

Hur det felaktigt uttalas:Chim-air-uh” eller “Kim-air-uh” Hur det korrekt uttalas:Kie-mear-uh” För att vara ärligt så dyker detta ord inte upp i engelskan särskilt ofta. Hur många vardagliga engelska konversationer involverar en chimera, en eldsprutande mytiskt djur med lejon-, get- och ormdelar? Trots det, är det ett väldigt vanligt att uttala det fel, både för nativa talare och icke-nativa.

How cool would it be to see a real-life chimera?

12. Gyro

Hur det felaktigt uttalas: “Guy-ro” or “Gee-ro” eller “Hee-ro” Hur det korrekt uttalas: “Yee-ro” En gyro är en grekisk wrap som består av strimlat kött som har grillats på ett vertikalt spett. Engelsktalande i U.S.A. och England älskar denna rätt, men alla tycks uttala det fel. Trots allt hittar du inte ord med ett tyst “g” särskilt ofta. Det korrekta sättet att uttala det på kommer från det grekiska ordet. Nu börjar vi närma oss slutet över vanliga feluttalade ord på engelska!

I usually order a lamb gyro with a side of hummus when I eat at the Greek restaurant down the street.

13. Ask

Hur det felaktigt uttalas: “Axe” Hur det korrekt uttalas: “Ah-sk” Att uttala “ask” är lite krångligt, men att säga “axe” är på något vis enklare. Många nativa och icke-nativa engelsktalande gör fel av just den anledningen. Tänk på att i svarta samfund i U.S.A., kan “axe” anses vara det korrekta sättet att uttala det på.

I must ask John where he left the library books.

14. Wednesday

Hur det felaktigt uttalas:Wed-nez-day” Hur det korrekt uttalas:Wenz-day” Varför i hela friden stavas Wednesday (onsdag) på det viset? Tydligen beror det på ordets germanska ursprung. “Wednesday” uttalades mer som “Wodan’s Day” på gammal germanska, en hyllning till den anglosaxiska guden Wodan.

On Wednesdays we wear pink.

15. Stomach

Hur det felaktigt uttalas:Stoh-mahk” eller “Stoh-match” Hur det korrekt uttalas:Stum-ick” Det är lite konstigt att uttala “ach” som “ick”, men det är hur “stomach” korrekt uttalas.

My stomach is killing me, I need some food.

16. Meme

Hur det felaktigt uttalas: “Mehm” eller “Mee-mee” Hur det korrekt uttalas: “Meem” Om du brukar uttala detta ordet fel, oroa dig inte. Detta ordet användes nästan aldrig innan Internet-memes kom till, så det är förståeligt varför det förvirrar många.

Did you see that meme about the moth and the lamp? Hilarious.

17. Bury

Hur det felaktigt uttalas:Buh-ree” Hur det korrekt uttalas:Bare-ee” “Bury” och “berry” är homofoner vilket betyder att de har samma uttal, om du är intresserad av lite rolig fakta.

Let’s bury the evidence, nobody will ever know.

https://youtu.be/fh3eCn4ZZas  Feluttalade ord på engelska ord kan vara ett problem för din konversationsförmåga eftersom vissa ord kan vara ganska komplexa när det gäller uttal. Men med lite träning går det definitivt att förstå sig på dem. Det behövs bara lite kontext, rätt uttal och en önskan om att behärska det engelska språket. Lycka till!


Em Casalena är en publicerad författare, frilansskribent och musikkolumnist. Hon skriver om många saker, alltifrån musik till film och språk.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close