engelska-vokaler

Konsten att lära sig engelska vokaler

Wtht vwls w wld hv n lngg.

Wow, va?

Det är vad som händer när du tar ifrån ett ord sina engelska vokaler. Vad vi menade att säga var…

Utan vokaler, skulle vi inte ha ett språk.

Den vanligaste bokstaven i det engelska språket är bokstaven E, som är en vokal.

Vokalerna O, I och A är också bland de sju mest använda bokstäverna på engelska. Vi behöver vokaler för att forma ord—utan dem är andra bokstäver nästan omöjliga att uttala.

Tyvärr är vokaler också en av de svåraste delarna av engelskan när det kommer till uttal. Det verkar finnas så många olika sätt att säga dem på!

De goda nyheterna är att det faktiskt finna olika sätt att uttala vokaler. Knepet är att veta när du ska använda dessa olika ljud.

Du kommer hitta en utförlig guide på användning av engelska vokaler på botten av den här artikeln. Men först ska vi lära känna lite vokaler.

Vad är en vokal?

Det enkla svaret på frågan ovan är: vokaler är bokstäverna A, E, I, O, U och ibland Y.

Varje annan bokstav i det engelska alfabetet kallas en konsonant. Du kanske redan vet det, eftersom det är något de flesta människor bara memorerar.

Har du någonsin undrat varför just dessa är vokaler?

Säg E ljudet högt. Placera sedan din tunga mellan dina tänder eller på the roof of (övre delen) av din mun och försök igen. Stäng sedan din mun och försök detta igen. Det är svårt—nästan omöjligt—att skapa det ljudet när det är något i vägen, som exempelvis dina läppar eller din tunga, eller hur?

Det är vad vokaler innebär rent praktiskt: de är ljuden du gör utan att någonting bryter ljudet eller luft som kommer ut ur din mun.

Ljudet av konsonanter, å andra sidan, görs genom att placera din tunga eller dina läppar på ett särskilt sätt. Det här blockerar ljudet som kommer ut från din mun när du pratar, vilket gör det till ett specifikt ljud.

När vokaler placeras mellan konsonanter, kommer alla ljuden samman och ett ord är format.

Nyckeln till korrekta engelska uttal är korrekta engelska vokaler

Några konsonanter, som G och C, har två olika ljud, men de är exceptions (undantag). De flesta konsonanter i det engelska språket låter precis som du väntar dig dem. Bokstaven B gör ett B ljud och bokstaven D gör ett D ljud. Det blir inte mycket enklare än så!

Vokaler är dock lite annorlunda. Vokaler har ett par olika uttal, vilket kan förändra betydelsen av ett ord eller bara låta “fel” för en modersmålstalare. Om du har problem med uttalet, finns det en god chans att du kan fixa det genom att lära dig korrekta vokaler.

Ett vokal ljud för varje tillfälle

De flesta vokaler har två uttal, ett långt ljud och ett kort ljud.

Vokaler ändrar sitt ljud beroende på var de är placerade i ordet, vilka bokstäver som är omkring dem och ibland också på vilket språk ordet ursprungligen kommer ifrån.

Som tur är finns ett par enkla regler och tips som du kan komma ihåg för att göra uttal av vokaler enklare.

Försök säga dessa ord högt:

bat
bet
bot
but

Hur är alla dessa ljud annorlunda? De här orden då:

bait
beet
boot
boat

Om alla ord låter lika när man säger dem högt, eller om du inte är säker på hur du uttalar dem, oroa dig inte—vid slutet av den här artikeln kommer du veta precis hur de låter!

Innan du börjar

När du övar på ditt uttal kan du testa att ha en spegel i närheten. När du gör vokalljud är nämligen formen på din mun väldigt viktig för att göra rätt ljud.

Du behöver också vara medveten om var din tunga är för varje ljud. Experimentera lite med att göra ljud medan du rör runt din tunga i munnen. Det kommer låta löjligt, så ha lite kul—men det kommer också hjälpa dig att få en bättre känsla för var din tunga befinner sig i din mun när du talar.

Figur 41 på den här sidan (ungefär i mitten) visar dig hur din mun bör se ut när du gör vokalljud. Lite högre på sidan finns en rad bra bilder som är tagna av en person som säger dessa ljud, så du kan se var tungan är för varje vokal.

Den här förenklade diagrammet kommer också visa dig var tungan ska hållas i munnen. Om du har problem med att veta var tungan är, är det ju bara att försöka nå in i munnen med ett (rent) finger och känna den när du gör ljudet. (Kanske bör du också göra det här privat, så du inte får märkliga blickar!).

Du kan öva på att hålla koll på din tunga och mun lite före du börjar göra några fåniga och roliga övningar. Flytta din mun på överdrivna sätt för att uppleva skillnaden i vokalljud, som i den här videon.

Eller gör några tungövningar som i videon nedan. Din tunga är en muskel, trots allt!

Att bemästra ljuden av engelska vokaler

Nedan är en lista på vokalljud, hur du gör dem och när du ska göra dem.

För det mesta gör bokstäverna sina egna ljud (alltså, bokstaven A gör A ljud).

I några ovanliga fall är ett specifikt ljud gjort av en kombination med andra bokstäver (som när det långa A ljudet görs av bokstäverna EI). Vi har märkt specialfallen med en asterisk—alltså den här symbolen: *.

Håll i åtanke att alla regler har undantag, så ibland gäller inte reglerna vi beskriver!

Långa vokalljud

Långt A ljud

Ljudet:

Det långa ljudet av bokstaven A är det samma som sitt namn, EI. Gör det genom att forma munnen till en bred, snäv form.

När du ska använda den:

1. När bokstaven A är nära slutet på ordet, följt av en konsonant och sedan ett tyst E. Till exempel: fate, debate.

2. När bokstaven A är följd av en annan vokal, inklusive bokstaven Y. Till exempel: fail, maybe, maelstrom.

*3. När bokstäverna EI följs av ett tyst GH. Till exempel: weight, neighbor.

Exempel:

No way! That dress is on sale for one day only, but I’m not able to fit into it!? I blame all that cake I ate yesterday.

Långt E ljud

Ljudet:

Det långa ljudet av bokstaven E är det samma som sitt namn, EE. Gör det genom att forma din mun till en bred, snäv form, där dina tänder nästan nuddar varandra.

När du ska använda det:

1. När bokstaven E följs av en annan vokal, vanligtvis ett A eller E. Till exempel: feed, bleeding, appeal.

2. När bokstaven E är nära slutet på ordet, följt av en konsonant och sedan ett tyst E. Till exempel: eve, these.

3. När bokstaven E är vid slutet på ordet, men inte är tyst. Till exempel: me, be.

4. När bokstaven E följs av Y på slutet av ett ord. Till exempel: monkey, money.

*5. När bokstaven Y är på slutet av ett ord som har mer än en syllable. Till exempel: lady, funny.

*6. När bokstäverna IE är tillsammans i ett ord. Till exempel: believe, piece.

Exempel:

I can’t believe this! Last evening I was pulling weeds in my garden and accidentally cut myself and started to bleed. It’s going to take a week to heal. Maybe gardening in the dark is not such a good idea…

Långt I ljud

Ljudet:

Det långa ljudet av bokstaven I är det samma som dess namn, AIY. Gör det genom att forma din mun till en neutral (inte för bred eller för snäv, rakt i mitten) och lite rund form.

När du ska använda det:

1. När bokstaven I följs av en konsonant och sedan en annan vokal. Till exempel: ice, line, iris, dinosaur.

2. När bokstaven I följs av ett tyst GH. Till exempel: sight, night.

3. När bokstaven I följs av ett tyst E på slutet av ett ord (det här är även sant när det gäller dåtid, när ordet följs av et D). Till exempel: tie, lie, tried.

4, När bokstaven I följs av ett tyst S, specifikt i orden “island” och “aisle.”

5. Ordet “I“!

*6. När bokstaven Y är på slutet av ett enstavigt ord, men även när det följs av ett tyst E. Till exempel: try, my, bye.

Exempel:

Last night, Mike and I tried to run nine miles but we only made it to one before my side started to hurt. Next time, we’ll just ride our bikes.

Långt O ljud

Ljudet:

Det långa ljudet av bokstaven O är detsamma som sitt namn, OH. Gör det genom att formera din mun till en rund form, skapa en cirkel med din mun.

När du kan använda det:

1. När bokstaven O följs av en konsonant och sedan en annan i raden av engelska vokaler. Till exempel: remote, oboe, nose.

2. När bokstaven O följs av ett W. Till exempel: bowl, elbow.

3. När bokstaven O följs av en annan vokal, inklusive bokstaven Y. Till exempel: boat, poison, boy, toe.

4. I några fall, när bokstaven O följs av bokstäverna ST (undantagen är lost, cost, frost, och ett par andra). Till exempel: most, ghost.

5. När bokstaven O följs av LD. Till exempel: cold, bold, folder.

6. När bokstaven O följs av UGH. Till exempel: though, dough.

Exempel:

My friends went on a boat trip today. They left the coast and rowed to a little cove, where the foam was white and bubbly. By the time they got home, though, it was late and cold. I hope they won’t get sick!

Långt U ljud

Ljudet:

Det långa ljudet av bokstaven U är samma som dess namn, YU. Gör det genom att formera din mun till en rund form och flytta din tunga nära dina läppar.

När du ska använda det:

1. När bokstaven U följs av en konsonant och sedan en annan vokal. Till exempel: cute, universe, music.

2. När bokstaven U följs av bokstaven E eller I. Till exempel: duel, clue, fruit.

3. I ordet “you”!

*4. När bokstäverna EW uppträder i ett ord. Till exempel: drew, jewel.

Exempel:

I drew a huge unicorn on my wall. I wanted it to be cute but it came out looking confused instead, so I got mad and threw my paints at it. Now it looks more like a mule.

Korta vokalljud

Kort A ljud

Ljudet:

Det korta ljudet av bokstaven A är ett kort AH. Gör det genom att forma munnen till en snäv, horisontell form där hörnen på munnen sträcker iväg från varandra, med dina läppar skilda.

När du ska använda det:

1. När bokstaven A följs av en enskild konsonant på slutet av ett ord, eller av två konsonanter. Till exempel: cat, back, mattress.

Exempel:

My dad had a bat as a pet when I was young. One day he sat in my mom’s favorite hat and ruined it. I never saw him again.

Kort E ljud

Ljudet:

Det korta ljudet av bokstaven E låter som du inte är särskilt imponerad över något: EH. Gör det genom att forma din mun till en snäv form med dina tänder close together (but not touching).

När du ska använda det:

1. När bokstaven E följs av en enskild konsonant vid slutet på ett ord, eller av två konsonanter. Till exempel: bet, melt, letter.

Exempel:

On the day of the wedding, Ted’s best friend gave him a hen as a present. He said it was for good luck, but I bet he just thought it was funny.

Kort I ljud

Ljudet:

Det korta ljudet av I låter som en grymtning: IH. Gör dessa engelska vokaler genom att formera din mun till en neutral form och skapa ljudet i baksidan av din hals.

När du ska använda det:

1. När bokstaven I följs av en enskild konsonant vid slutet av ordet, eller genom två konsonanter. For example: it, little, ship.

Exempel:

I once saw a pig and a kitten living in an igloo… and then I woke up. What a silly dream!

Kort O ljud

Ljudet:

Det här ljudet är någonstans mellan ett U och ett O, och låter som AUGH. Gör det genom att formera din mun till en lätt rundad men bred form.

När du ska använda det:

1. När bokstaven O följs av en enskild konsonant, eller av konsonanter. Till exempel: bother, stop, box, office.

*2. När bokstaven A följs av W. Till exempel: paw, flaw.

Exempel:

My boss always bothers me to come into the office early.

Kort U ljud

Ljudet:

Det korta ljudet av bokstaven U låter som att du tänker på någonting: UH. Gör det genom att formera din mun till en neutral form och håll din tunga nära botten på din mun.

När du ska använda det:

1. När bokstaven U följs av en enskild konsonant vid slutet på ett ord, eller genom två konsonanter. Till exempel: cut, butter.

*2. När bokstaven OO följs av L. Till exempel: flood, blood.

Exempel:

During the flood last year I found a mutt in my backyard. I left an umbrella out for him and he stayed under it until the sun came out.

Andra vokalljud

De två OO ljuden

Många engelska studerande (och modersmålstalande) inser inte att det finns två OO ljud.

Ett ljud görs genom att forma dina läppar till en O form och låta imponerad: OOO. Till exempel: loot, boot, sue. 

Den andra görs genom att inte flytta dina läppar, att hålla dem i en neutral position, och det låter mer som ett mjukt UH. Till exempel: foot, took, book.

OO ljudet har ett par andra uttal. Du kan höra exempel nedan. Säg dem högt för att höra skillnaden!

Det finns inget entydigt eller säkert sätt att veta vilken som är rätt vid varje tillfälle—du behöver helt enkelt lära dem. Och det kan du göra på FluentU med deras appar för IOS och Android!

 

Titta nu tillbaka på listan av ord i sektionen “A Vowel Sound for Every Occasion”.

Säg dina engelska vokaler högt. Du borde kunna höra skillnaden nu!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close