lära-sig-engelska-med-karaoke

Hur du pratar med djur : 17 djur ljud på engelska du kommer älska att säga

Meow! Woof! Chirp!

Vet du vilka djur som gör dessa ljud?

Katter, hundar och fåglar talar alla samma språk, men orden som används för deras ljud varierar från språk till språk.

Några djur ljud och verb används också i vardaglig konversation för att uttrycka olika saker. Så förutom att lära sig några nya roliga ord, kan kunskapen om djur ljud på engelska också visa dig nya sätt att uttrycka dig själv i konversation.

Låter inte djur likadant på alla språk?

Djur ljud är en form av onomatopoeia, vilka är ord som imiterar ord. Ord som “pop” “buzz” och “boom” är former av onomatopoeia, och likaså “meow,” “woof” och “moo.”

Katter och explosioner kanske låter likadant i hela världen, men sättet på vilket vi hör olika ljud är beror på var du är ifrån. Till exempel, om du pratar ett språk som inte har bokstaven  “l,” som japanska, kan du säga att en kyckling säger “koke,” och inte “cluck.”

De flesta djur ljud i världen har gemensamma nämnare, med några variationer beroende på språket och på sättet vi hör saker.

Om du är intresserad av hur djur låter på olika språk, kolla in den här sidan. (Tuppens “crow” och grodans “croak” har några intressanta variationer!)

Varför det är viktigt att lära sig djur ljud på engelska

Att känna till djur ljud på engelska kan verka oväsentligt, men dessa ljud är en del av kulturen. Djur ljud är en av de första sakerna bebisar lär sig när de börjar prata. Du behöver säkert inte använda ordet “moo” i vardaglig konversation allt för ofta, men att känna till det kan ta dig ett steg närmare att prata—och tänka—som en modersmålstalande.

Djur ljud, och onomotopoeia generellt, kan också hjälpa dig förstå hur du uttalar ord bättre, då det hjälper dig höra saker annorlunda. Ju mer du vet om det engelska språket, oavsett hur trivial (oviktigt) informationen verkar, ju bättre kommer du bli på det!

Hee-Haw! 17 roliga djur ljud på engelska

1. Katter — meow

Som varje kattägare känner till, så låter katter meow när de vill någonting. När de är content (tillfreds), om de exempelvis njuter av lite klappar, låter de purr. Detta låter som en liten motor!

Olyckliga katter kan låta yowl, eller ropa ut högt. De kan också låta hiss, som också är ljudet en orm gör.

2. Hundar — woof

Hundar gör många ljud, beroende på vad de känner och hur stora de är. Arga hundar growl, rädda hundar whimper, och vissa hundar (och vargar) howl.

Många hundar woof eller ruff, men små hundar yip och yap (någon som är yappy pratar mycket,) medan stora hundar har ett djupt bow-wow. Alla dessa ljud kallas att barking. En hund som säger “woof” ägnar sig inte åt “woofing,” utan “barking”.

3. Hästar — neigh

Om du någonsin har hört en hästs ljud, vet du att det är svårt att förklara. På engelska är ljudet skrivet som neigh, och kallas en whinny.

Ordet “whinny” kan vara ett försök att skriva ljudet hästen gör, eller kan vara relaterat till ordet “whine,” vilket är ett beklagande ljud  (och kan faktiskt också användas om människor som klagar mycket på ett barnsligt sätt).

Hästar gör också ett snorting ljud och det mindre använda nicker, vilket är ett lågt “whinny”.

4. Getter och får — baa

En klassisk barnsång nämner ljuden som getter och får gör: “Baa baa black sheep have you any wool?”

Dessa bondgårds djur gör ljudet baa, vilket är ovanligt eftersom vi inte normalt ser bokstaven a två gånger bredvid varandra på engelska. Dessa dubbla a används för att visa att ljudet är elongated (förlängt). Detta rop kallas bleat.

5. Grisar — oink

Grisar tycks tala olika på varje språk, och på engelska säger de oink. Grisar ägnar sig också åt att squeal, vilket är ett högljutt skrik. Människor gör det här också, vanligtvis för att visa lycka (exempelvis, “She squealed in delight when she saw the present”).

“To squeal on someone” betyder också att skvallra om någon, särskilt när det gäller ett brott. Till exempel, “The robber would have gotten away with the money, but his partner squealed to the police.”

Ett annat gris ljud är grunt. Du gör säker detta ibland också, då det är ljudet du gör när någonting är fysiskt besvärligt. “A grunt” är också namnet på de lägsta arbetarna och soldaterna. Det här ledde till termen “grunt work,” använt för att beskriva tråkiga jobb som ingen vill göra. Vi tycks ta mycket inspiration från grisar!

6. Kor — moo

Ljudet en ko gör låter moo. Det här ljudet kallas officiellt lowing, som kommer från ett ord som betyder att skrika, men du kommer förmodligen aldrig höra det kallas så i verkliga livet. Att säga att “the cow is mooing” räcker bra!

7. Åsna — hee-haw

Åsnor har ett tvåtonat ljud som låter ganska kul. På engelska kallas det här ljudet braying, och skrivs som hee-haw.

Den brittiska versionen är annorlunda från den amerikanska; det skrivs som eeyore. Låter det bekant? Det är namnet på den sorgsna åsnan i  “Nalle Puh” berättelserna.

8. Kycklingar — cluck

Kvinnliga kycklingar kallas “hens” och de gör ett clucking ljud. Unga kycklingar säger cheep, och kallas chicks, vilket också är ett extremt informellt och något förorättande sätt att referera till kvinnor.

Olika språk tycks hålla med om dessa ljud i stor utsträckning, men “roosters” (manliga kycklingar) är en annan historia!

9. Tuppar — cock-a-doodle-do

När en “rooster” ropar ut morgonen, kallas det crowing (på ett liknande sätt som “crow,” men i det här fallet är det ett verb). På engelska skrivs ljudet från en “rooster” som cock-a-doodle-do. Hur är det annorlunda från ljudet en tupp gör på svenska?

10. Fåglar — chirp

Fåglar av alla storlekar är kända för sina ljud, som vanligtvis kallas singing. Fåglar chirp, trill och warble. De ägnar sig också åt tweet och twitter, som du kan känna igen som namnet på en väldigt populär social media webbsida med fågel logotyp. Nu vet du varför!

11. Ugglor — Hoot

Ugglor kan vara fåglar, men de gör andra ljud. Faktum är att de är kända för att inte använda många ljud alls när de flyger; de är tysta predators (djur som jagar hund för mat).

Ugglans ljud kallas hoot. Ugglor, och andra rovfåglar som eagles and hawks, kan också screech—ett högt, high-pitched skrik.

12. Ankor och gäss — quack and honk

Tror du att ankor och gäss låter likadant? På engelska gör de två väldigt olika ljud. Ankor låter quack och gäss låter honk. Båda ord används också i vanlig engelska: bilar och lastbilar “honk” när de tutar, och en “quack” är en falsk doktor.

13. Kalkon — gobble

Ljudet en kalkon gör kallas a gobble. Det är också ett ord som betyder att äta snabbt. Så varje Thanksgiving—en amerikansk högtid när människor traditionellt sett äter kalkon—ägnar vi oss åt att “gobble up” kalkoner.

14. Mygga — buzz

Hur många gånger har du blivit väckt mitt i natten eftersom en mygga flög förbi ditt öra? Många insekter som myggor, flugor och getingar, gör ett buzzing ljud.

Under natten är ljudet mer som ett whine, vilket du redan läst om och det betyder alltså att klaga. Vi borde vara de som klagar!

15. Syrsor — chirp

Syrsor, som fåglar, säger chirp. Många syrsor tillsammans skapar en vacker symfoni. En syrsa som låter inomhus kan göra en galen.

16. Grodor — ribbit

På engelska låter grodor croak eller säger ribbit, och du kan tacka Hollywood för det! Ribbit är det accepterade ljudet för en groda på engelska, men bara en grod art säger faktiskt ribbit, och det var introducerat till vårt språk av Hollywood när ljud kom till filmerna.

17. Lejon — roar

Om du är ute i den afrikanska vildmarken och du hör ett lågt growl eller ett högt roar, avlägsna dig själv fort! Det är ljudet av ett lejon, som ju på engelska kallas “king of the jungle.”

 

Nu vet du härefter alltid vilket verb eller ljud du kan använda när du pratar om djur. Du kan också ha lärt dig användbara ord för att använda i vardaglig konversation. Du är ett steg närmare att prata som en modersmålstalande!

Och en sak till…

Om du gillar att lära dig med autentiska engelska lektioner som denna, kommer du älska FluentU. FluentU använder populära så kallade talk-shows, trallvänliga musikvideos, och roliga reklamer för att lära dig engelska:

djur-ljud-pa-engelska

Om du vill titta på det, har FluentU förmodligen det också.

FluentU gör det väldigt enkelt att titta på engelska videos. Hur? Det finns interaktiva bildtexter. Med andra ord, kan du peka på ett ord för att se en bild, definition och användbara exempel.

djur-ljud-pa-engelska

FluentU låter dig lära engagerande innehåll med världskändisar.

Till exempel, om du pekar på ordet “brought,” ser du detta:

djur-ljud-pa-engelska

FluentU låter dig peka för att undersöka alla ord.

Du kan lära dig vokabulären från vilken video som helst med FluentU. Dra vänster eller höger för att se fler exempel på orden du lär dig.

djur-ljud-pa-engelska

FluentU hjälper dig att lära snabbt med användbara frågor och flera exempel. Lär dig mer.

Den häftigaste delen? FluentU kommer ihåg vokabulären du lär dig. Den använder vokabulären du kan för att rekommendera exempel och videos. Du får därmed en genuint personlig upplevelse.

Börja använd FluentU på webbsidan med din dator eller tablet eller, ännu bättre, ladda ned FluentU appen till IOS enheter eller för Android.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close