bloggar-på-engelska

Bloggberoende? 9 roliga bloggar på engelska du borde börja läsa

Psst, jag har en hemlighet.

Önskar du att du kunde lära dig engelska snabbare?

Önskar du att du kunde lära dig engelska medan du blev underhållen?

Åh, och önskar du att du kunde göra allt detta utan att spendera några pengar?

Då har jag ett fantastiskt sätt att lära sig engelska på som du förmodligen inte använder!

De kallas bloggar, och i det här fallet är de bloggar på engelska.

En blogg, som kommer från det gamla ordet weblog (en webb logg), är en webbsida som regelbundet uppdateras med nya posts (skrivna inlägg).

Vem som helst kan göra en blogg, så det existerar miljoner idag.

Faktum är att du läser en blogg just nu. 

Som tur är råkar dessa webbsidor vara perfekta för ivriga engelska studerande som dig själv.

Varför använda bloggar på engelska för att lära sig?

  • Bloggar är aktuella. Då de flesta bloggar är uppdaterade (nya inlägg publiceras) varje vecka, så finns det alltid nya inlägg att läsa. Inläggen kan nämna aktuella händelser, så du kan bli insatt i nyheterna på ett lite annorlunda sätt.
  • Bloggar är underhållande. Även om några bloggar existerar för att erbjuda information, är många bloggar en källa till underhållning. Dessa bloggar kan vara super roliga och beroendeframkallande, så du kommer ha kul när du läser.
  • Bloggar är autentiska. Nyhetstidningar och magasin behöver vara formella då de ägs av stora företag, och ord trycks på papper. Men på webben drivs många bloggar av en enda person. Skribenten är människa precis som dig, så de kommer ofta använda informellt språk och dela personliga känslor.
  • Du kan vara en del av konversationen. Bloggar är ett interaktivt sätt att läsa och förbättra din engelska. Blogginlägg har vanligtvis kommentarsfält där läsare kan skriva meddelanden som svar på ett inlägg. Författaren av inlägget (och andra läsare) kan svara direkt till dig. Många bloggare använder social media (som Facebook och Twitter) också, så du kan tweeta åt dem och vara en del av konversationen.

Hur du använder bloggar på engelska för att lära dig

Ja, du kommer vilja läsa blogginlägg för att lära från dem. Men exakt hur kan du lära dig som mest engelska genom att använda bloggar?

Här är ett antal sätt att använda bloggar för att lära sig engelska.

Prenumerera

För det första, om du hittar en bra blogg en dag, är det enkelt att glömma att titta på bloggen för nya inlägg i framtiden. En lösning på det här problemet är att använda en RSS reader, som är ett verktyg som automatiskt ger dig notifieringar när din favoritbloggar har nya inlägg.

Feedly är en av dessa läsare. Dess webbsida och app är båda gratis. Addera bloggens URL (till exempel: www.fluentu.com/sv) till din feed, och du kommer börja få notifieringar!

Lägg till vilken blogg som helst som du vill följa. Nu behöver du bara kolla en plats (Feedly) för att läsa alla nya inlägg på de bloggar du har prenumererat på. Feedly låter dig också söka efter bloggar baserat på dina intressen och bläddra mellan bloggar utifrån kategori, så det är en bra plats att upptäcka nya bloggar också. Andra RSS läsare du kan testa är bland annat BlogLovin’, Feedspot och The Old Reader.

Det andra alternativet, om bloggaren erbjuder det, är att prenumerera för att få nya inlägg per e-mail. Om du vill få ett mail i din inbox som berättar för dig om nya blogginlägg, är det här ett jättebra alternativ. Om du gör detta, behöver du inte komma ihåg att titta på bloggen eller en läsare. Titta efter en ruta någonstans på bloggen där du kan skriva i din emailadress.

Gör gissningar

Ett sätt att aktivt lära sig från blogginlägg är att göra predictions (gissningar om vad som kommer hända) före du faktiskt läser inlägget.

Läs först titeln på inlägget. Bläddra sedan ner och läs enbart headingsHeadings är mini-titlar, rubriker,  som delar upp inlägget i sektioner, och du kan ofta lätt se dem för att de har ett större typsnitt eller är en annan färg.

I det här inlägget till exempel, är “Hur du använder bloggar för engelska lärande”, “Prenumerera” och “Gör gissningar” rubriker. Du kan se att bokstäverna är större, tjockare och mörkare än de andra bokstäverna i inläggets text.

Om det finns ord i titeln eller rubriken som du inte förstår, titta upp dem nu, eftersom de förmodligen är viktiga.

Dessutom, se till att titta på bilder eller visuella inslag i inlägget.

Och sedan, när du använt all information rubrikerna och bilderna gett, gissa vad inlägget handlar om. Du kan göra detta mentalt, men det är bäst att skriva ner ett par idéer så du inte glömmer bort dem. Efter du läst inlägget kan du gå tillbaka och titta: Var din gissning rätt?

Försök hitta de huvudsakliga idéerna

Efter du har gissat och läser inlägget för första gången, läs bara för övergripande kontext. Det betyder att försöka förstå de huvudsakliga idéerna. Vad är betydelsen av inlägget? Oroa dig inte om detaljer, att bryta ner grammatik eller lära dig varje okänt ord.

När du ser ett okänt ord första gången du läser, använd kontexten (situationen i inlägget) för att gissa vad det kan betyda. Även om du bara kan gissa dig till att  “det här är ett adjektiv som beskriver en persons yttre,” till exempel, är det jättebra! Gå sedan vidare och fortsätta läsa—du vill ha en flytande läsupplevelse utan många pauser.

Skriv ut ett blogginlägg och skriv på det

För att gräva djupare i ett blogginlägg, skriv ut det.

Varför?

För då kan du skriva på det!

Efter du skrivit ut ditt blogginlägg, välj ett ämne och sedan understryk eller rita —vad du nu föredrar—över hela blogginlägget. Här är några idéer om vad du kan skriva:

  • Okända ord. Efter du läst klart inlägget, använd ett engelskt-svenskt lexikon för att titta upp definitionerna du understrukit eller ritat runt. Spela in dessa ord genom att använda ditt föredragna system. Du kan vilja skriva ned dessa ord och deras definitioner i ett texthäfte eller på din dator eller telefon. Var säker på att inkludera hela meningen från blogginlägget där du fann ordet. Att komma ihåg kontexten kommer hjälpa dig komma ihåg ordet.
  • Verb tempus. Lärde du dig precis tempus dåtid? Eller du kanske har svårt att välja mellan “will” och “going to” när du pratar om framtiden? Välj ett tempus (eller två, om du vill jämföra) och sök efter den inom blogginlägget. Och efter du gjort en cirkel kring eller understrukit dem, ta varje verb för sig självt och gör dig bekväm med (1) böjning och (2) användningen (varför var detta verb tempus använt?).
  • Grammatiska ämnen. På samma sätt som tidigare, vilket grammatiskt ämne lärde du dig nyligen? Finns det någon aspekt av grammatik du kämpar med? Besvärar prepositioner dig? Om prepositioner är ditt problem, bör du försöka göra en cirkel runt varje preposition i ett stycke, och sedan gå tillbaka och fundera över varför varje preposition användes. Skriv ned skälen.
  • Känslor och reaktioner. Gjorde en mening dig överraskad? Skriv en så kallad exclamation point (!) i sidan på pappret. Var ett stycke förvirrande? Skriv ett question mark (?) i närheten. Notera när något gjort dig glad, ledsen, nyfiken et.c.
  • Betoning och tonfall. Om du är lite mer avancerad och arbetar på ditt tal, försöker markera var betoningen faller på i varje mening. Rita pilar upp och ner för att visa var tonfallet går upp och ner.

Gör en fyll-i-tomrummet övning

Efter du skrivit på ditt blogginlägg, välj ett typ av ord (ny vokabulär, progressiv presens verb, prepositioner, artiklar, etc.) och “white out” många av dessa på den utskrivna sidan genom att använda vit korrigeringsvätska. Det här kommer lämna tomrum där dessa ord ska vara. Du kan också “black out” dessa ord med en svart markör istället. De viktiga här är att du inte kan se orden under korrigeringsvätskan eller markören.

Efter du gjort dessa vita eller svarta områden kan du lägga iväg pappret och vänta en dag. Nästa dag kan du försöka fylla i tomrummen med de korrekta orden.

Det här är ett jättebra sätt att testa ny vokabulär som du kanske har lärt dig, eller konjugerande verb. För att testa dina svar, titta bara på blogginlägget på internet!

Ge en översikt eller summera blogginlägget

Skriv en kort översikt för hand efter du läst ett blogginlägg.

Detta kallas på engelska för outline och beskriver alltså blogginlägget på ett mer övergripande och strukturellt plan.

Det här är ett bra sätt att granska vad du läst. Som en utmaning kan du använda åtminstone fem nya ord i din översikt.

Om du är mer avancerad, kan du skriva en summering av inlägget och din personliga reaktion på inlägget, genom att använda hela meningar. Du bör också försöka använda nya ord i din summering.

Läs blogginlägget högt

Beroende på blogginläggets längd (och beroende på tiden du har att studera på), kan du välja ett stycke eller sektion att läsa högt. Det här skulle vara jättebra att göra med din språkpartner, så att du kan ta emot omedelbar feedback.

Om du inte har den möjligheten, spela in dig själv och gå sedan tillbaka och lyssna på dig själv senare.

För att få mer övning i att prata kan du diskutera blogginlägget med din språkutbytespartner eller en engelsk-talande vän. Vad är deras åsikt om ämnet? Kan du dela en liknade berättelse/erfarenhet? Fick inlägget dig att tänka?

För en läslogg

Håll koll på vilka blogginlägg du läser, när du läser och vad du lär dig från varje blogginlägg med en läslogg.

Om du gillar penna och papper, så kan du använda det.

Om du föredrar teknologi, så kan du använda ett kalkylark på datorn.

Ha i åtanke att om din läslogg är på internet, kan du kopiera och klistra in blogginläggets URL för enkel tillgång senare. Det är väldigt bekvämt!

Jag rekommenderar att ha kolumner för “Blogg Namn,” “Namn på inlägg,” “Datum,” “Tid” (tiden spenderad på läsa/lära med inlägget) och “Inlärd” i din läslogg. I “Inlärd” kolumnen, skriv ned nya ord och fraser du upptäckt, eller grammatiska ämnen eller verb tempus du överblickat.

Läs kommentarerna

Ett inslag som som skiljer bloggar från andra verk i skriven form är deras interaktivitet. På de flesta bloggar kan läsare kommentera inläggen. När du läst inlägget och skrivit på din utskrivna kopia, bläddra ner till kommentarsfältet.

Läs flera kommentarer för att förstå. På internet använder människor ofta abbreviations (förkortade versioner av ord) och gör typos (felstavningar) eller grammatiska misstag. Ser du några av dess misstag?

Gör det till ett mål att skriva en kommentar på varje inlägg som du läser. Den här kommentaren behöver inte vara lång! Du kan till och med skriva “Jag lär mig engelska, och jag använde ditt inlägg som övning. Tack ska du ha!”

När människor lämnar en kommentar kan de länka sitt namn till deras egna webbsida eller blogg. Så om du ser en kommentar som ser intressant ut, klicka på den personens namn och du kan hitta nya bloggar att läsa och följa.

Prenumerera på nyhetsbrev

Flera bloggare skickar nu ut veckovisa eller månatliga nyhetsbrev, som kommer i form av ett email till din inbox.

Bloggaren kommer skriva ett email som aldrig kommer publiceras på bloggen—endast prenumeranter kan läsa. Så om du gillar en särskild blogg, prenumerera på nyhetsbrevet! Det här kommer göra att du får veta insider (hemlig) information om bloggaren, och ge dig mer spännande läsövning.

Okej, du är redo att dig in (börja), så vilka bloggar finns därute? Jag ska visa dig 9 nedan som jag personligen rekommenderar, men kom ihåg att du alltid kan göra en Google sökning på “[ämne här] blogg” för att hitta bloggar du är intresserad av. Till exempel kan du söka på “trädgårds blogg” eller “matlagnings blogg,” och då får du många resultat!

9 bloggar på engelska som du borde börja följa

Dessa bloggar är ordnade efter svårighetsgrad, från nybörjare till avancerad. Så ju längre du läser listan, desto svårare blir det.

1. What My Daughter Wore

What My Daughter Wore är först på listan över bloggar på engelska. Det här är en väldigt visuell blogg som startades under 2011 av en artist i Brooklyn, New York. Varje dag ritar han en bild av vad hans dotter (eller hennes vänner) har på sig och ger en kort titel.

Titeln är den enda engelska du kommer läsa, så den här är perfekt för nybörjare —särskilt för studerande som lär sig effektivt genom visuella inslag.

Titlarna beskriver ofta vad personen bär, så det är ett bra sätt att överse färger, kläder och personliga beskrivningar. Ett roligt sätt att använda bloggen är att försöka hitta okänd vokabulär i titeln genom att se på bilden.

Till exempel, i inlägget med namnet “Pink Scrunchie,” där du kanske inte vet vad “scrunchie” betyder kan du bara titta efter det rosa i bilden—eftersom titeln berättar för dig att vad nu “scrunchie” är för något så är den rosa! Du kommer se att en “scrunchie” håller flickans hår sammansatt i en hästsvans. Exempel på andra titlar är “Orange Athletic Socks,” “Red Dress” and “Aqua Hair.”

Orden du lär dig och ser kommer inte dock inte bara vara kläder och färger. Titlarna är så olika som “Ice Cream Sweatshirt,” “Duct Tape Bracelets” and “Heart Knees.”

Gå genom gamla inlägg och täck bilden med en bit papper (eller använd dina händer för att täcka den nedre hälften av dina ögon). Läs titeln och gissa hur bilden kommer se ut. Eller gör motsatsen: Täck titeln och titta enbart på bilden. Ge bilden din egna titel, och jämför den sedan med den faktiska titeln.

2. Maddie on Things

Maddie är en hund (en Coonhound för att vara exakt) och hennes ägare är en fotograf från North Carolina. Hans blogg är lika enkel som titeln antyder: Han laddar upp bilder av Maddie på saker.

Varje bild har en bildtext som varierar från ett par ord till ett stycke. Det här är ytterligare en jättebra blogg för studerande som lär sig effektivt genom visuella inslag. Här är några av de senaste inläggen för att ge dig en uppfattning av innehållet:

Du kan få bra övning i att skriva och bli bekväm med engelska prepositioner genom att använda den här bloggen.  Titta på en bild på Maddie och skriv en kort beskrivning som berättar var Maddie är. (Är hon på soffan? Bredvid kaffemuggen? Under täcket? Et.c.)

3. PostSecret

PostSecret är ett gemensamt konstprojekt där människor skickar vykort och brev med en hemlighet de har. De har denna hemlighet på baksidan av ett tomt brev och dekorerar det. Deras namn är inte på brevet, vilket betyder att det är en anonym hemlighet. När det gäller bloggar på engelska är det här en ovanlig och intressant sådan!

Projektet skapades 2005 av Frank Warren, och varje söndag skannar han och postar nya hemligheter på bloggen. Några hemligheter är roliga, sorgligalöjliga, inspirationsgivande, thought-provoking (får dig att tänka) och andra är chockerande.

Frank får så många vykort och bloggen är så populär att han också har publicerat sex böcker av PostSecret vykort. I Februari 2012 gav han ett så kallat TED Talk om PostSecret, som du kan titta på här med engelska undertexter. Frank stödjer organisationer som arbetar mot självmord genom pengar från hans PostSecret böcker och samtal.

Ett fantastiskt sätt att bli involverad i den här bloggen är att skapa och skicka in din egna hemlighet—på engelska! Adressen är:

PostSecret
13345 Copper Ridge Rd.
Germantown, MD 20874
USA

4. FluentU English Language and Culture Blog

Du läser just nu ett blogginlägg från FluentU’s English Language and Culture Blog. Denna blogg uppdateras veckovis med bra inlägg som är fyllda med händiga tips och bra resurser för att lära sig engelska. Den är skriven särskilt för engelska studerande, så den är enkel att förstå.

Inläggen täcker språkinlärning—som hur du lär dig från 21:a århundradets vokabulär från populära memesde bästa tecknade serierna för att lära sig engelska och kraftfulla strategier för att lära sig engelskt uttal—och dessutom kulturella ämnen, såsom USA:s fjärde juli högtid och fraser man hittar i populärkultur.

Om du tror att du är redo för en utmaning, läs våra språkinlärnings tips på FluentU’s General Language Learning Blog. Dessa inlägg är skrivna för engelska modersmålstalande, så de passar medel eller avancerade engelska studerande.  Kolla även in appen! En bonus är att allt innehåll kommer hjälpa dig att lära dig engelska bättre och snabbare.

5. Tiny Texts

Även om den här bloggen inte har blivit uppdaterad nyligen, har den bloggen många år av inlägg som du kan läsa. De är så användbara att de definitivt förtjänar en plats på den här listan.

Den här bloggen skapades av Annette från Skottland, som flyttade till Italien 1992 och har lärt ut engelska i över 20 år. Hon vet att studerande behöver bli engagerade för att lära sig, så Anette har gjort ett fantastiskt jobb med att välja ämnen och göra inlägg interaktiva.

Varje blogginlägg är ett stycke med några ord skrivna med fet text. Nedanför varje stycke kan du lyssna på inlägget när det blir läst högt. Varje inlägg inkluderar en linje som säger “Läst av: [personens namn] (deras accent),” så du vet vilken engelsk accent du kommer höra. Under ljudfilen, kommer du se definitioner i fetstilta ord. Varje inlägg tar slut med en gratislänk till “Ladda ned Takeaway Test.”

Det här är den enda bloggen som har ljudinspelningar av varje inlägg, så den är väldigt hjälpfull för att öva på uttal och att lyssna. Om du inte är säker på var du ska börja, klicka på den cirkulära knappen “Choose a Random Tiny Text” på den högra sidan för att läsa en slumpmässig artikel från bloggen.

Nu går vi vidare till nästa svårighetsnivå, då de sista fem bloggarna på den här listan är skrivna för engelska modersmålstalande och har längre, mer komplexa inlägg.  

6. 100 Days of Real Food

100 Days of Real Food är en blogg som startades av Lisa Leake under 2010 för att dokumentera hennes familjs försök att cut out (eliminera) bearbetad mat i 100 dagar.

Här är dag 1 om du vill börja från början. Detta var deras 100-dagars pledge (löfte), vilket inkluderar en lista på alla inlägg hon skrev under den tiden.

För ett interaktivt sätt att använda engelska för att förbättra din hälsa kan du också göra ett 10-dagars löfte. När du gör detta löfte lovar du att följa riktig-mat reglerna i 10 dagar.

De tror att om deras familj kan äta riktig mat i 100 dagar, kan andra göra det i 10 dagar!

Följ de fem stegen i “How to Take the 10-day Pledge” sektionen, vilket inkluderar att fylla i ett Google formulär för att skriva in sig (vilket är bra övning i engelska i den riktiga världen, förstås).

Ett annat sätt att förbättra din engelska på genom bloggen är att använda fliken “recipe index” för att browse (titta) efter ett recept och sedan göra det hemma. Skriv ut blogginlägget och ta med det till köket. Narrate (säg) vad du gör medan du gör det, som om du var värd för en matlagningsshow!

Åh, och om du har barn, Lisa’s school lunch ideas kan rädda vardagen —väldigt bekvämt!

7. James Clear

Så har vi kommit till nästa blogg i vår lista på engelska bloggar att följa. Här möter vi James Clear som är en entreprenör, tyngdlyftare och resefotograf.

Hans inlägg erbjuder konkreta råd om hur du kan leva bättre, göra positiva förändringar och skapa användbara vanor i ditt liv. Han publicerar ett nytt inlägg varje måndag, och du kan få dessa på email. Att läsa inlägget direkt på hans sida är också en väldigt trevlig upplevelse.

Jag har läst den här bloggen i över ett år, och jag rekommenderar den till alla. Inläggen är välskrivna, citerar trovärdig forskning (han citerar sina källor på slutet av varje inlägg), är inte för långa och är enkla att förstå.

Den bästa delen är att jag kan applicera råden omedelbart för att se förbättringar i mitt egna liv.

James får många av sina idéer från riktiga människor, vars historier är intressanta att läsa om.  Här är några exempel på inlägg på hans blogg:

Du kan använda tipsen från James inlägg för att lära dig engelska snabbare och bättre!

8. Rage Against the Minivan

Det fanns ett rap metal band från 90-talet som hette Rage Against the Machine, så det här bloggnamnet leker lite med det bandnamnet.

Då familjer med många barn ofta har så kallade minivans, som kan syfta på mini-eller folkbuss på svenska, vet vi att denna blogg kommer handla om en familj. Bloggaren är Kristen, en mamma till fyra barn (via födelse och adoption) som lever i södra kalifornien.

Hon varnar sina läsare på sin Om mig/bloggen sida att hon inte är den typiska “mamma bloggaren,” eftersom du inte kommer hitta fantastiska hantverksidéer, fotoalbum eller avancerat fotografi här.

Istället säger hon att bloggen består av “rants about parenting, poop, adoption, politics, race, religion, social justice, and various other subjects that her mother warned her not to discuss in public.” Hon är ärlig och rolig!

Om du inte är säker på var du ska börja, kan du testa  hennes “Best of” page, som länkar till flera av hennes mest populära inlägg.

Kristen kör också en serie som kallas “What I Want You to Know,” där läsare skriver till henne och skickar deras egna inlägg med en personlig berättelse. Kristen’s mål med serien är att föra in “större empati till de unika svårigheter vi alla möter.”

Det här erbjuder avancerade studerande en stor utmaning: Läs flera av Kristen’s inlägg över tid och fäst uppmärksamheten på hennes ton. Sen, när du vant dig vid den, läs ett inlägg från “What I Want You to Know.” Märker du skillnad? Kunde du se att det inte var Kristen som skrev det där inlägget? Vilka skillnader noterade du i stilen att skriva och tonen?

9. So Many Places

Kim slutade på sitt jobb 2012, sålde sina saker och lämnade hemmet för att skriva medan hon reste jorden runt med sin man. Hon introducerar bloggen tydligt i denna händiga “Ny här?” sidan, vilket är var jag rekommenderar att starta.

Kim skriver förutom resmål om att följa dina drömmar. Hon ville bli författare länge, men hon skrev inte. Nu när hon följt sitt hjärta och gör vad hon älskar, skrev Kim en bok om hennes erfarenheter för att hjälpa andra: “Life on Fire: A Step-by-step Guide to Living Your Dreams.”

Ibland är det svårt att pick up on (notera) tonen när du läser på ett andraspråk. Så jag säger direkt: Kim’s skrivande är vackert. Det är en glädje att läsa, och hon är en väldigt talangfull författare. Läs några av hennes inlägg och se om du kan märka det också. Om du jämför med andra bloggar du läst, kan du märka någon skillnad?

Efter de rest i flera år tog livet a turn (förändrades snabbt) när Kim tillkännagav att hon och Brian väntar barn.

Följ med för att se vad som händer!

Nu vet du hemligheten! Bokmärk dina favorit bloggar på engelska och läs dem regelbundet för en rolig boost till dina engelska färdigheter.


Rebecca Thering är en författare, redaktör och engelska lärare som har levt utomlands i Spanien, Sydkorea och Frankrike. Hon hjälper engelska studerande förbättra din språkfärdigheter genom en tillväxt mentalitet på English with Rebe.

If you liked this post, something tells me that you'll love FluentU, the best way to learn English with real-world videos.

Experience English immersion online!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close