beskriva personer på engelska

4 användbara sätt för att beskriva personer på engelska

Hur skulle du beskriva dig själv?

Om det känns som en svår fråga att besvara, är det helt ok!

Även modersmålstalare har ibland svårt att prata om sig själva på engelska.

Att beskriva dig själv är helt enkelt att beskriva hur du är som person.

Du kan berätta hur du ser ut.

Du kan berätta hur du är som person.

Du kanske även berättar var du är ifrån eller var du har arbetat.

Det finns många olika sätt att beskriva en person på!

Oavsett om du beskriver dig själv eller någon annan; att veta om dessa olika sätt kan vara till stor hjälp.

Varför beskriva någon?

Vi beskriver personer hela tiden. Till exempel så kanske du berättar för dina vänner hur din chef är. Du kanske berättar för din syster hur den söta killen du såg ser ut.

Även utanför vardagliga konversationer, är det väldigt användbart att veta hur du beskriver personer. Beskrivningar används mycket i böcker, artiklar och andra slags kommunikationsmedel på engelska. Att läsa eller höra en beskrivning av någon kan ge dig en bättre idé om hur de ser ut eller beter sig.

Vilka är de olika sätten att beskriva någon på?

Låt oss säga att du vill beskriva en kompis, en familjemedlem eller en chef. Du kommer förmodligen använda ett par olika sätt att göra detta på.

Appearance är hur någon ser ut på utsidan.

Mannerisms är sättet någon agerar eller beter sig på.

Character traits är småsakerna som gör någon till den de är. Med andra ord är det någons personlighet.

Emotions är hur någon känner vid en viss tidpunkt.

I detta inlägg kommer vi att gå igenom användbara ord för att beskriva allt detta.

Du kommer se dessa ord användas i massor av konversationer och på internet.

Men först…

Var artig

Vissa sätt att beskriva personer på är artigt och respektfullt. Andra sätt kan uppfattas som oförskämt.

Ta komplimangerna i den här videon, till exempel. En engelsk modersmålstalande kör runt i staden och säger trevliga saker till människor och hur de ser ut!

Om du inte förstår några beskrivningar eller ord i den videon, oroa dig inte —den är tillgänglig på FluentU, vilket betyder att den kommer med klickbara undertexter, vokabulär listor, flashcards och rolig frågesport. Skriv upp dig på ett gratis FluentU testkonto idag för att titta på den videon (och tusentals andra autentiska engelska videos) med alla inlärningsfunktioner.

Självklart kan andra sätt att beskriva människor anses vara oartiga.

Till exempel, att säga att någon är fyllig eller kurvig är trevligare än att säga att någon är fet. Dock, om du måste tänka på hur du ska säga något på ett snällare sätt, kanske det är bättre att inte säga det alls.

Ha gott omdöme och vanlig hyfs. Tänk på hur någon skulle känna ifall du hörde någon säga samma ord för att beskriva dig.

4 användbara sätt för att beskriva personer på engelska

1. Att beskriva någons appearance (utseende)

För att beskriva någons utseende, använder du oftast adjektiv. Ett adjektiv är ett slags ord som beskriver ett substantiv (en person, plats eller sak).

Här är några ord och fraser som du kan använda för att beskriva en persons utseende.

Några av dem är synonymer, ord som betyder nästan eller exakt samma sak. Att veta fler sätt att säga saker på är väldigt hjälpsamt när man beskriver personer.

 • För att beskriva någons längd, kan du säga att de är tall (lång) eller short (kort). Långa människor är längre än korta människor. Någon som är smal och lång kan kallas lanky. När någon är kort men också smal, är de petite. Om du pratar om ett barn kan de kallas pint-sized.
 • Någon som väger mer än genomsnittet kan vara curvy, well-built, full-bodied eller heavy. Curvy används oftast bara för att beskriva kvinnor. Du kan också säga att någon has some meat on their bones”. Detta är ett sätt att säga att de är overweight, och det kan uppfattas som oförskämt för någon som är känslig. Motsatsen till överviktig kan vara thin, slim eller skinny.
 • Ljust, gulaktigt hår kan beskrivas som blonde. Men du kan också kalla en person som har den typen av hår a blonde. (Detta betyder att blonde kan användas både som ett substantiv och ett adjektiv.) En person med mörkt hår kan kallas brunette. Någon med rött hår kan kallas redhead.
 • Förutom vilken hårfärg någon har, kan du också säga att de är short-haired eller long-haired. Du kan säga att de har curly, straight eller wavy hår. Ibland kan hår också vara frizzy, vilket är när det ser fluffigt ut med små lockar. Om någon inte har något hår alls på huvudet, är de bald.
 • Män har ibland hårväxt i ansiktet. Hår som täcker kinder och haka kallas beard. När det endast finns hår ovanför läppen är det en moustache. Skägg som bara finns på hakan kallas för en goatee. Ingen av dessa ord är adjektiv. De är alla substantiv. För att beskriva någon med skägg, skulle du kunna säga “He has a beard”.
 • Hur ser en person ut? Om du tycker att en kvinna är attractive, så kan du säga att hon är beautiful, pretty eller kanske till och med gorgeous (väldigt vacker). Du kan kalla en attraktiv man för handsome. Både män och kvinnor kan vara good-looking. Om du pratar vardagligt, kan good-looking män och kvinnor vara hot. För att säga att någon inte är särskilt good-looking, kan du säga att de är not much to look at. Detta är inte ett snällt sätt att beskriva någon på, men det är bättre än ugly.
 • Om någon klär sig fint, är de smartly dressed. Du kan också bara säga att de är well-dressed. Om någon klär sig fashionably, är de stylish eller trendy. Om någon har dålig klädstil, är de unfashionable. Ett mindre snällt sätt att säga detta på är frumpy.

2. Att beskriva någons mannerisms (uppförande)

Någons uppförande är sättet de beter sig på eller deras sätt att prata. När du pratar, rör du dina armar mycket? Tar du i ditt hår eller biter dig i läppen? Alla dessa saker är uppförande.

Eftersom uppförande oftast är actions (handlingar), beskrivs de ofta genom fraser med verb (handlingsrelaterade ord).

Här är några vanliga beteenden som du kanske använder för att beskriva personer:

 • Många människor har vissa beteenden som framträder när de känner negativa (dåliga) känslor. Om någon känns nervös eller otålig, kanske de till exempel knäpper med fingrarna, biter på naglarna eller biter på toppen av en penna.
 • Ibland märker personer inte ens att de snurrar deras hår runt fingrarna. Andra gånger är deras beteende deliberate (med flit). Till exempel, någon kanske roll their eyes (himlar med ögonen) för att visa att de är sarkastiska.
 • När en person tänker intensivt på något, lutar de ibland sitt huvud åt sidan eller räcker ut tungan.
 • Du kan ibland se att någon är irriterad ifall de kliar sig i nacken, suckar mycket eller knyter sina händer.

3. Att beskriva någons character (karaktär)

En persons karaktär är deras personlighet, vem de är på insidan. När du pratar om någon, kanske du nämner hur de är som personer.

Här är några sätt att göra det på:

 • Vi känner alla personer som är nice (snälla) och kind (trevliga). Det finns något härligt med att omge sig med dessa personer och de tycks alltid ha ett leende på läpparna. Dessa personer är oftast även friendly (vänliga) och generous (generösa). Människor som är generösa gillar att hjälpa andra genom att ge dem saker. Någon som är motsatsen till “nice” är “mean”. De människorna kan vara unpleasant, nasty eller vicious. Förhoppningsvis känner du inte någon sådan!
 • Vissa människor visar alltid respekt mot andra, vilket gör dem polite och well-mannered. Någon som inte bryr sig om andra människors känslor är rude och impolite. Om de använder fult språk, kan du säga att de är vulgar eller obscene.
 • Någon som är smart är intelligent eller clever. Om de är smarta på grund av ålder eller erfarenhet, kan de bli kallade wise. Någon som inte är särskilt intelligent kan kallas dumb eller slow, men ett något trevligare sätt att säga detta på är att de är not too bright.
 • Hur hanterar personen du beskriver svåra situationer? Vissa blir lätt arga. De är hot-headed. Andra är calm och sensible och ser på allt på ett avslappnat sätt. Andra går snabbt från att vara avslappnade till att bli arga. De är moody.
 • Att beskriva en person som inte gillar att gå ut eller umgås med människor särskilt mycket, kan du kalla introvert. Om den personen inte pratar mycket eller verkar obekväm runt andra, kan de vara shy. Personer som älskar umgänge och fester är extroverts. De är ofta easy-going, vilket betyder att det inte finns mycket som stör dem.
 • Någon som jobbar hårt med att uppnå stora mål är ambitious. De kanske också är resourceful. Det betyder att de försöker alla medel för att uppnå deras mål. Någon som är nöjd med vad de har är content eller fulfilled. Ingen av dessa är dåliga saker att vara.
 • Om en person är bra på att få andra människor att skratta, är de funny. Om de är roliga på ett clever (smart) sätt, är de witty. Vissa människor gillar inte att skratta särskilt mycket, och vissa är väldigt serious istället. Ibland kan seriösa människor uppfattas som boring.
 • Arrogant, conceited personer är inte roliga att hänga med för att de tror sig vara bättra än andra. De kan vara show-offs, vilket betyder att de försöker att få dig att se hur fantastiska de är. Modest personer skryter inte om hur bra de är, även om de är fantastiska!

4. Att beskriva någons feelings (känslor)

Människors känslor förändras ständigt. Du kan vara glad ena sekunden, för att sedan höra dåliga nyheter och bli ledsen.

Du vet alltid hur du känner, men det är inte alltid enkelt att förstå hur någon annan känner. Du kan se på hur någon pratar eller till och med hur de sitter för att förstå hur de känner sig. När du inte är säker på hur någon känner, kan du säga att de till exempel “might be feeling sad” (kanske känner sig ledsen). Du kan också säga att någon looks like (ser ut) som att de känner på ett visst sätt. Dessa fraser visar att du kanske har fel.

Till exempel, du kan säga “I’m mad” när du pratar om dig själv. Men du kanske säger “He looks mad” när du pratar om en annan person. Detta är logiskt ifall någon skriker i telefonen, medan ansiktet är rött och händerna knutna (alla tecken på att någon är arg!).

Du kan använda dessa ord för att prata om hur någon känner sig, hur de kände sig innan och hur de kanske känner sig i framtiden.

 • Det finns så många sätt att säga att någon är happy! De kan vara elated, exuberant, cheerful, delighted eller till och med ecstatic (väldigt, väldigt glada). Någon som är sad kan beskrivas som melancholy, miserable (väldigt ledsen) eller out of sorts.
 • När något gör en person mad, blir de angry eller fed up. Någon som är väldigt arg är furious eller livid. Håll dig borta från dessa personer!
 • Vi alla känner att vi har för mycket att handskas med ibland. Detta kan göra oss stressed eller anxious. Nya eller farliga saker kan göra oss nervous. När den stressen väl är borta, kan du känna dig tranquil eller serene, vilket är andra sätt att känna sig relaxed på.
 • Fick personen du beskrev tillräckligt med sömn inatt? Om inte, kanske de ser tired eller worn out ut. Om de ser extremt trötta ut, kanske de är exhausted. Att sova bra gör att en person ser well-rested ut.
 • Om någon ser ut som att de inte är intresserade av vad som finns runtomkring dem, kanske de är bored. Om de är väldigt intresserade, kan du säga att de är enthusiastic.

Om du någonsin fastnar med att tänka på olika sätt att säga ett ord, kolla upp det i en thesaurus som denna!

En sådan innehåller både synonymer och antonymer (ord som har en motsatt mening). Det är ett bra sätt för att upptäcka nya ord och fler sätt att beskriva personer på. En annan bra resurs är Visual Thesaurus, vilket är som en thesaurus men som även visar dig kopplingarna mellan relaterade ord. Detta är bra för att hjälpa dig med att välja det bästa adjektivet för att beskriva någon.

Så, hur skulle du beskriva dig själv?

Åh, en sak till…

Om du gillar att lära dig engelska, så borde du kolla in FluentU-appen. Precis som hemsidan, lär FluentU-appen dig engelska genom populära tv-shower, musikvideor och roliga reklamer, som du kan se här:

beskriva personer på engelska

Om du vill kika på något, har förmodligen FluentU-appen vad du letar efter.

FluentU-appen gör det riktigt enkelt att titta på engelska videor. Det finns även bildtexter som är interaktiva. Det betyder att du kan klicka på vilket ord som helst för att se en bild, definition och användbara exempel.

beskriva personer på engelska

FluentU har engagerande innehåll med världskända kändisar.

Till exempel, när du klickar på ordet “brought” kommer du att se detta:

beskriva personer på engelska

FluentU låter dig klicka på vilket ord som helst för att kolla upp det.

Lär dig alla ord i vilken video som helst med hjälp av frågespel. Dra åt vänster eller höger för att se fler exempel för ordet som du håller på att lära dig.

beskriva personer på engelska

FluentU lär dig snabbt genom hjälpfulla frågor och flera exempel. Lär dig mer.

Det bästa av allt? FluentU kommer ihåg orden som du har lärt dig. Den rekommenderar exempel och videor för dig baserat på vad du redan har lärt dig. Du har med andra ord en helt personlig upplevelse.

Börja använda FluentU på hemsidan via din dator eller surfplatta, eller ladda ner FluentU-appen från iTunes-butiken eller Google Play-butiken.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close