basta-tv-serierna-att-lara-sig-brittisk-engelska-med

De 10 mest underhållande och bästa tv-serierna att lära sig brittisk engelska med

En vanlig uppfattning är att TV tittande inte är särskilt bra för dig, men tänk om!

Vid någon tidpunkt har vi alla hört att “TV kommer rot (ruttna) din hjärna.”

Men tänk om jag sa att TV tittande faktiskt kan hjälpa din hjärna?

Okej, lyssna här. Jag föreslår inte att TV tittande alltid är hälsosamt. Men att titta på den rätta engelska TV serien kan vara en smart form av mentala övningar för språkstuderande.

TV är särskilt hjälpsam för människor som vill lära sig olika dialekter och accenter. Att lära sig amerikansk engelska är annorlunda från brittisk engelska. Kanske lever du inte i Storbritannien och hör därmed inte regelbundet brittiska fraser. Så hur kan du lära dig brittisk engelska?

Det är precis här TV kommer in i bilden. Genom att titta på brittiska tv-serier kan du plocka upp essentiella brittiska fraser. Du kan få erfarenhet genom att lyssna till och förstå brittiska accenter. Det här är ett roligt sätt att förbättra din engelska. 

Vi har samlat de 10 bästa tv-serierna för att lära sig brittisk engelska med. Så ta dina crisps (potatis chips) och slå på tellyn (TV).

Varför lära sig brittisk engelska från TV?

 • Lägg till vanlig slang till din engelska vokabulär. Eftersom brittiska tv-serier generellt sett skapats för en brittisk publik, kommer dialogen innehålla vanliga brittiska slang termer. Genom att titta på dessa tv-serier, kommer du höra vardagligt språk som du kan missa på en språkkurs.
 • Öva att lyssna på och förstå brittiska accenter. Brittiska accenter låter väldigt annorlunda än australienska eller amerikanska accenter. Ju mer du tittar på brittiska tv-serier, ju mer kommer du att förstå.
 • Lär dig mer om brittisk kultur och historia. Visst, lärandet av brittiska engelska fraser kanske är ditt huvudsakliga mål. Men allteftersom du tittar på brittisk tv, lär du dig också mer om brittisk kultur och historia.

Vem vet, vid slutet på den här processen kanske du blir en stor Anglophile (någon som är intresserad av kulturen i England).

 • Nå flytande engelska på ett roligt och underhållande sätt. Vem älskar inte att titta på TV? Det här är ett roligt och avslappnat sätt att lära sig ett språk på.

Bjud in några vänner för en gemensam visning eller sätt på Netflix för en kväll inomhus. Oavsett vilket, att titta på brittiska tv-serier är ett underhållande sätt att arbeta mot flytande engelska.

Hur du faktiskt lär dig med de bästa TV-serierna för att lära sig brittisk engelska med!

 • Skriv medan du tittar. Innan du börjar titta kan du ta ett anteckningsblock och en penna. Eller använd en app som kan föra noteringar. Oavsett vilket, var förberedd på att aktivt föra anteckningar under tv-serien.

Skriv ned vanliga fraser du hör. Gör en notering om ord eller fraser som du inte känner igen.

 • Titta på samma avsnitt flera gånger. Var inte rädd för att spola tillbaka eller ta paus i avsnittet när du tar anteckningar. Repetition har visat sig att hjälpa med språkinlärning. När du tittar om, kan du börja plocka upp nyckelfraser och ord som du missade första gången.
 • Stå värd för en visningsfest. Poppa popcorn, beställ pizza eller bjud över några vänner. Att titta med vänner eller andra språkstuderande kan göra den här processen mer njutbar!
 • Var tålmodig med dig själv. Att bli flytande tar tid. Så var tålmodig med dig själv när du tittar på brittiska tv-serier. Du kanske inte förstår vad de säger från första början. Skämten kanske inte når riktigt fram. Deras dialekter kanske är omöjliga att förstå. Det är ok! Det tar tid.

Var tålmodig och fortsätt försöka. Med tiden kommer det bli enklare och du kommer långsamt lära dig några brittiska fraser.

basta-tv-serierna-att-lara-sig-brittisk-engelska-med

Vill du vara säker på att du förstår varje ord i en engelsk tv-serie? Kika in FluentU. FluentU tar autentiska engelska videos, som filmtrailers, musikvideos, inspirerande samtal och mer, och förvandlar dem till personliga språkinlärnings erfarenheter. Varje video kommer med interaktiva undertexter, flashcards, vokabulär listor och roliga quizzes.

Det betyder att du kommer höra riktig engelska, på det sätt som modersmålstalande verkligen använder det —utan att oroa dig för om du missar något. Bäst av allt, du kan ta FluentU och öva med var som helst med iOS och Android apparna.

De 10 mest underhållande och bästa tv-serierna att lära sig brittisk engelska med

Redo att binge watch ? (se flera avsnitt av en serie i rad, kallas ibland sträcktitta på svenska)

Nu när du vet varför och hur brittiska tv-serier kan hjälpa med ett flytande språk, var börjar du?

Vi har skapat en lista av de 10 bästa brittiska tv-serierna för att hjälpa dig att lära dig viktiga brittiska fraser. När du tittar på dessa serier kan du öva på att lyssna på brittiska accenter och börja plocka upp brittisk slang. (Dessutom finns några av våra absoluta favoriter när det kommer till brittiska tv-serier, så vi hoppas att du finner dem underhållande också!)

“Chewing Gum”

Chewing Gum är en brittisk sitcom som först sändes under 2015. Denna prisbelönta serier följer Tracey Gordon, en 20-någonting oskuld som vill utforska sin sexualitet. Den här serien äger rum i ett samtida London, så du kommer höra moderna slang termer.

Som flera av de andra serierna på den här listan är Chewing Gum tillgänglig på Netflix (så var redo att sträcktitta!).

Brittiska fraser som du kommer höra i den här serien:

 • bum (stjärt)
 • innit (är det inte så)
 • pop in (ett snabbt besök någonstans)

“Sherlock”

Vagt baserad på kriminalromanerna av Sir Arthur Conan Doyle, och följer Sherlock Holmes.

Huvudrollsinnehavaren heter Benedict Cumberbatch och historien äger rum i ett samtida London. Den sändes för första gången 2010 och har sedan dess vunnit ett antal utmärkelser.

Brittiska fraser som du kommer höra i den här serien:

 • trousers (byxor)
 • putting me off (får mig att inte tycka om dig)
 • you lot (ni människor)

“The IT Crowd”

På vår lista av bästa tv-serierna för att lära sig brittisk engelska med har vi nu kommit till denna sitcom, som fick ett stort kultfölje i Storbritannien, vilket betyder att den blev extremt populär bland en liten grupp fans.

Den sändes först under 2006 och följer IT (informationsteknologi) anställda på Reynholm Industries. Senare gjordes också flera amerikanska och tyska versioner.

Brittiska fraser som du kommer höra i den här serien:

 • brilliant (fantastiskt, härligt)
 • go on then (kom igen/fortsätt)
 • pounds (brittiska valutan)

“Jamie Oliver”

Den här populära engelska chefen har varit med i många tv-serier. Välj någon av hans serier för att lära dig brittisk slang. Som bonus kanske du lär dig några nya matlagningstekniker!

Brittiska fraser som du kommer få höra i den här serien:

 • carry on (fortsätt)
 • Celsius (den brittiska temperatur mätningen—amerikaner använder Fahrenheit)
 • prawn (räka)

“The Fall”

The Fall är en brittisk tv-serie som äger rum i Nordirland. Denna thriller följer en seriemördares berättelse och detektiven som försöker fånga honom.

Den sändes ursprungligen 2013 och har vunnit ett antal utmärkelser.

Brittiska frases du kommer få höra i den här serien:

 • mummy (mamma)
 • cross (arg)
 • solicitor (advokat)

“Top Gear”

Top Gear är en populär brittisk tv-serie som visar upp bilar. Originalversionen av showen från 1970 fokuserade på att förklara bilens olika funktioner. Den omgjorda versionen från 2000-talet inkluderar biltävlingar och stunttrick, och infinner sig alltså numera även på vår lista över bästa tv-serierna för att lära sig brittisk engelska med! Inte illa!

Brittiska fraser du kommer få höra i den här serien:

 • lorry (truck)
 • kilometer (vanlig brittisk enhet för distans—amerikaner använder miles)
 • liter (vanlig brittisk enhet för volym —det här ser du i USA också)

“The Office (British)”

Många amerikaner är bekanta med Michael Scott den amerikanska versionen av “The Office.” Men den här serien uppstod faktiskt i England 2001. Den brittiska versionen skapades av komikern Ricky Gervais.

Det är en mockumentary (en fiktiv serie eller film som presenteras som dokumentär) som visar de dagliga aktiviteterna på ett fiktivt pappersföretag.

Brittiska fraser du kommer få höra i den här serien:

 • holiday (semester)
 • tippex (vitt borttagningsmedel)
 • queue (rad av väntande människor, bilar, et.c.)

“The Great British Bake Off”

Det här är en serie för amatörbagare. Bagarna deltar i en rad olika tävlingar som testar deras bak-och dekorationsfärdigheter.

Det här är en prisbelönt tv-serie som är extremt populär i England, USA och i Kanada, och kallas där “The Great British Baking Show.”

Brittiska fraser du kommer få höra i den här serien:

 • chum (vän)
 • banging on about (pratar om, ett tag)
 • fiddly (svårt att göra)

“Derren Brown: The Push”

Detta gripande sociala experiment  skapades av mentalisten Derren Brown. Under seriens gång försöker Derren övertyga vanliga människor om att begå ett hemskt brott. Vi har valt att ta med den på vår lista över bästa tv-serierna att lära sig brittisk engelska med!

Brittiska fraser du kommer få höra i den här serien:

 • lot in life (livets omständigheter)
 • quid (pengar)
 • dash (lämna snabbt)

“Peaky Blinders”

Peaky Blinders ger oss en titt på England efter första världskriget. Detta kriminaldrama följer berättelsen om Shelby gänget och deras kriminella aktiviteter i Birmingham, England.

Denna prisbelönta serie sändes först under 2013.

Brittiska fraser du kommer få höra i en av de bästa tv-serierna för att lära sig brittisk engelska med:

 • learnt (lärt)
 • thick (dum)
 • pub (bar)

 

Så vad väntar du på? Poppa lite popcorn, ta tag i en anteckningsbok och förbered dig på att förbättra din förmåga med de bästa tv-serierna för att lära sig engelska med!


Stephanie Brown är en New York City-baserad frilansskribent. Du kan hitta henne på The Adventuring Millennial.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close