
Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar ile Tanış: Dünyanın En İyi Üniversitelerinde İngilizce Öğrenmenin Yolu
Harvard, Cambridge veya MIT’de okumanın hayalini mi kuruyorsun?
Artık kurmaya başlayabilirsin!
İnternet sayesinde dünyanın en iyi üniversitelerinden ders alabilirsin—nerede yaşadığın fark etmeksizin.
Bu dersler kitlesel çevrimiçi açık kurslar (MOOC) formatında sunuluyor!
Bu kulağa çılgınca gelen sözcüğün İngilizce açılımı ise “Massive Open Online Course” şeklindedir.
Bir MOOC öğrencisi olarak, dünyanın her yanından ve tıpkı senin gibi iyi bir eğitim almak isteyen yüzlerce—hatta binlerce—öğrenciyle birlikte derslere katılacaksın.
En iyi yanı ne mi? Bu dersler sıklıkla ücretsizdir.
İstersen İngilizce dil becerilerini geliştirmeye odaklanan İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslara kaydolabilir ya da İngilizce dilinde eğitim verilen diğer dersleri alabilirsin (fen, matematik, mühendislik, sanat tarihi, vb.).
Bugün ise Kitlesel Çevrimiçi Açık Kursların ne olduklarını ve bir MOOC ile nasıl İngilizce öğreneceğini göreceksin. Ayrıca, dünyanın en iyi üniversitelerinden sana tavsiye edeceğimiz bir MOOC listesi de bulacaksın.
Öncelikle, MOOC’lar hakkındaki tüm sorularını yanıtlayacağız.
Hadi başlayalım!
İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar: Dünyanın En İyi Üniversitelerinde Ücretsiz Oku!
Bazı harika İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Kurslara (MOOC) geçmeden önce işte MOOC’lar hakkındaki sıkça sorulan soruların yanıtları.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
MOOC Nedir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi MOOC açılımı Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurs (“Massive Open Online Course”) olmaktadır.
Bu çevrimiçi kurslar herkese açıktır ve katılım için bir sınır söz konusu değildir; internet bağlantısı olan her yerden erişim sağlanabilir. Açılımında geçen kitlesel (massive) sözcüğü de bu kurslara katılan çok sayıdaki öğrenciyi ifade etmektedir. Bunlar son derece popülerdir—ve bunun iyi bir nedeni var.
Dünyanın en prestijli üniversitelerinden birine gitmeyi hayal ediyorsan, bir MOOC’a katılarak bu rüyanı (ya da en azından bir kısmını) gerçekleştirebilirsin.
Geniş bir ücretsiz ve kaliteli MOOC seçenek yelpazesine sahip MIT ve Cambridge gibi dünyanın tanınmış üniversitelerinde herkes bir MOOC kursuna katılabilir. Daha detaylı kurs bilgisini makalenin son bölümünde bulacaksın.
MOOC’ların diğer çevrimiçi kurslardan farkı nedir?
Bir MOOC sıklıkla açık erişimlidir ve bunun anlamı da internet bağlantısı olan herkesin videolu derslere, okumalara, ders notlarına ve diğer kurs içeriğine erişebileceği ve bunları kullanabileceği anlamına gelir.
Benzer şekilde, MOOC’ların sahip olduğu açık yapı sayesinde öğrenciler kendi öğrenme hızlarını belirleyebilirler. Belirli bir müfredat izleyen özel öğretmenlik sistemine dayalı online kursların aksine birçok MOOC ücretsizdir ve herkese açıktır.
Kim MOOC’lar ile öğrenir?
Bunlar açık kurslar oldukları için birçok farklı kişi MOOC’lara katılır. Yeni mezunların iş başvuruları yapmaya başlamadan önce becerilerini geliştirmek için bir kursa kaydolmaları sık görülür.
Ayrıca, yabancı dil, liderlik, topluluğa hitap etme, yazma, bilgisayar ve birçok başka becerilerini geliştirmek isteyen profesyoneller de bulabilirsin.
Farklı MOOC tipleri var mı?
Engin bir MOOC seçenekler listesi mevcut. İşte en yaygın üç MOOC tipi:
- Transfer MOOC — Bu muhtemelen çevrimiçi bir kursta olmasını hayal ettiğin şeydir: Bir öğretmen tarafından yönetilen ve çevrimiçi kurs formatına uyarlanmış bir kurs. Bu kurslar videolu ders anlatımları, sunum dosyaları, kısa testler ve grup tartışma forumlarından oluşmaktadır. Bunlar sıklıkla üniversite gibi bir eğitim kurumu tarafından hazırlanır ve bir çevrimiçi öğrenim platformu ya da üçüncü taraf yazılımı üzerinden gerçekleştirilir. Coursera transfer MOOC’lara iyi bir örnektir.
- Senkronize ve asenkronize MOOC’lar — Bu sözcükler bir kursun ne zaman erişilebilir olduğunu belirtmektedir. Senkronize (ya da synch) MOOC’ların resmi bir başlangıç ve bitiş tarihi bulunur ve öğrenciler bu kursları belirlenen saatlerde almak zorundadır. Asenkronize MOOC’lar ise daha esnektir ve öğrenciler bu kursa yılın herhangi bir zamanında katılabilir.
- Mini MOOC — Bazı MOOC’lar tipik bir üniversite yarıyılının yerini tutmak için tasarlanırken bir mini MOOC’u tamamlama birkaç gün ile 12 hafta arasında herhangi bir zaman alabilir.
İngilizce MOOC’lar hakkında 7 İlginç Bilgi
1. Çoğu ücretsizdir. Bununla birlikte, bazılarında bir programa katılmak ya da kurs sonunda resmi bir sertifika almak için bir ücret talep edilir.
2. Genellikle, MOOC’lar kaliteli eğitsel içeriğe erişimin düşük maliyetli bir yoludur.
3. MOOC’lar sıklıkla videolar ve sunumlar içerir.
4. MOOC’ların büyük bölümü esnek zamanlıdır. Yani, ne zaman başlayacağına, ne zaman bitireceğine ve ne hızda ilerleyeceğine öğrenci karar verir.
5. Çoğu MOOC’ta yarıda bırakma oranı yüksektir. Yani, bir kursa çok sayıda öğrenci katılırken az sayıda öğrenci bu kursu tamamlamaktadır. MOOC’lar kursu tamamlama motivasyonu yüksek olan öğrenciler için idealdir.
6. Başarılı bir katılım için bazı bilgisayar becerileri gereklidir, çünkü bu kurslara internet bağlantısı olan bir bilgisayar üzerinden katılım sağlanır.
7. Çoğu durumda MOOC’lar resmi bir diploma ya da sertifika olarak kabul edilmez.
İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar ile Başarı için 4 İpucu
İnternet üzerinden öğrenmek herkese göre değildir. Bu çevrimiçi kursların çoğu esnek oldukları için MOOC’larda ders bırakma oranı yüksektir. İşte bir kurs seçmene ve zamanını etkin bir şekilde kullanmana yardımcı olacak bazı ipuçları.
1. Çalışmak için gün ve saat belirle. Bir çevrimiçi kursa kaydolduğun zaman bu kurs sana istediğin zaman çalışma esnekliğini sunuyorsa sana bu kursu tamamlamanda yardımcı olacak düzenli bir program yapman gerekir. Çalışacağın gün ve saatleri not al ve düzenli bir çalışma programına devam etmene yardımcı olması için bunları takvimine ekle.
2. Basitten başla. Yoğunlaştırılmış bir programla başlamak yerine kendini rahat hissettiğin seviyedeki bir kursa katılarak başla. Ayırman gereken zaman en düşük düzeyde olan (haftada bir ya da iki saat) ve minimum maliyetli bir kurs seç. Bunu yapmak çevrimiçi öğrenimi deneyimlemene ve sana uygun olup olmadığını görmene imkan tanır.
3. Grup tartışmalarına katıl. Birçok MOOC’ta grup tartışmaları ya da forumlar kursun büyük bir parçasını oluşturur. Bu bir zorunluluk olmasa da grup tartışmalarına katılmak motivasyonunu sürdürmene yardımcı olabilir. Senin gibi İngilizce öğrenen yeni arkadaşlar dahi edinebilirsin!
4. Çevrimiçi öğrenimini gerçek dünyadan deneyimlerle pekiştir. Bir İngilizce sohbet grubuna katılarak motivasyonunu koru. Bunu yapmak, öğrendiğin şeyleri sosyal uygulamalarda kullanmana yardımcı olur ve her hafta çalışmaya devam etmeyi sana hatırlatır.
Tanınmış Üniversitelerden 4 Popüler İngilizce MOOC
Birçok tanınmış üniversite ücretsiz çevrimiçi İngilizce kurslar sunmaktadır. Aşağıda, sundukları İngilizce MOOC’lara örneklerle birçok tanınmış üniversiteden oluşan bir liste bulacaksın.
1. English for the Workplace
Bu kurs, bir iş bulman ve bu işte başarılı olman için ihtiyaç duyduğun dili öğrenmende yardımcı olur.
Hazırlayan: British Council
Süre: İki hafta
Haftalık saat sayısı: Dört
Fiyat: Ücretsiz
Ön şartlar: Bu kurs orta seviye öncesi (CEFR üzerinde A2) dil öğrencileri için hazırlanmıştır.
2. Learning English for Academic Purposes: First Steps
İngilizceyi üniversite düzeyinde öğrenmeye devam etmek için ihtiyaç duyduğun akademik İngilizce ve çalışma becerilerini geliştir.
Hazırlayan: The Open University
Süre: Altı hafta
Haftalık saat sayısı: Dört
Fiyat: Ücretsiz
Ön şartlar: Bu kurs, üniversiteyi İngilizce okuyacak öğrenciler içindir ve IELTS üzerinden en az 5,5 İngilizce skoru alınmasını gerektirir.
3. Listening, Speaking, and Pronunciation
Bu kurs ise dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmek isteyen üst orta seviye dil öğrencileri için hazırlanmıştır. Bu kurs doğru ve akıcı konuşma, konuşulan İngilizceyi daha iyi anlama ve sıkça kullanılan İngilizce sözleri öğrenmeye odaklanır.
Hazırlayan: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)
Süre: İstediğin kadar uzun! Tamamlanacak 24 ders bulunur. Bu kurs haftada iki ders almanı tavsiye eder ama ne kadar hızlı ya da yavaş ilerleyeceğini kendin seçebilirsin.
Haftalık saat sayısı: Üç (haftada iki ders)
Ücret: Kayıt olmak ücretsizdir, ama tüm egzersizleri tamamlamak için satın alman üç kitap bulunuyor (Amazon üzerinden satın alınabilir).
Ön şartlar: Orta seviye üzeri İngilizce.
4. How to Write an Essay
Akademik düzeyde yazmaya giriş niteliğindeki bu kurs kompozisyon yazma, doğru gramer kullanımı ve düzenleme becerilerine odaklanır. Öğrenciler gramer ile ilgili sözcükleri öğrenmenin yanı sıra narıl etkin cümleler kuracağını, giriş ve sonuç bölümleri yazacağını öğrenir.
Hazırlayan: Berkeley Üniversitesi İngilizce MOOC
Süre: Beş hafta
Haftalık saat sayısı: Haftada beş-altı saat
Ücret: Ücretsiz; sertifika almak istersen $49 USD
Ön şartlar: Öğrenciler bir üniversitede giriş seviyesindeki bir derse katılabilmeye yetecek İngilizce bilgisine sahip olmalıdır.
İnternette Daha Fazla İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurs Nasıl Bulunur
İnternette çok sayıda İngilizce MOOC kursu bulunuyor!
İnternette daha fazla İngilizce MOOC bulmak için Google gibi bir arama motoruna English MOOC yazarak aratmayı deneyebilirsin.
Bununla birlikte, arama terimi olarak açılımı “Massive Open Online English Course” olan MOOEC terimini kullanırsan daha kesin sonuçlar elde edebilirsin.
Tanınmış ve kaliteli İngilizce Kitlesel Çevrimiçi Açık Kurslar bulmanın iyi bir yolu da üniversiteleri araştırmaktır. Bir üniversitenin sitesine gir ve çevrimiçi öğrenme portalını, üniversite uzantısını ya da ücretsiz çevrimiçi kurslar bulunan sayfayı ara.