
Bu 9 Uygulamayı Kullanarak iPhone ile İngilizce Öğren
Yeni cihazlar ve teknolojiyi satın almakta genellikle çoğu insandan daha yavaş davranırım.
İlk akıllı telefonumu 2013’te almıştım.
Bu telefon 16-gig iPhone 5 olmuştu ve o zamanlar yeterli depolama alanına sahip olduğunu düşünmüştüm.
Ama karşıma çıkan her uygulamayı indirdiğim için bu 16 gigabaytı bir ay içinde kullanıverdim.
Her şeyin bir mobil uygulama olması gerekmediğini öğrenmem uzun sürmedi.
Ama iyi haber şu ki, bunu yaparken telefonumu bir ESL sınıfına dönüştüren bazı harika iPhone uygulamaları keşfettim.
Bu uygulamaların pek çoğunun İngilizce öğretmenleri ve İngilizce öğrencilerinin işine yarıyor olması bir harika.
Ve eğer depolama alanını kullanmana değecek bir şey varsa o da İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıran araçlardır.
O halde, eğer sana aynı bilgileri tekrarlayan İngilizce ders kitapları ve sesli CD’lerden bıktıysan, şimdi iPhone ile İngilizce öğrenmene yardımcı olacak bu müthiş uygulamalara göz atmanın vakti gelmiş demektir.
iPhone ile İngilizce Öğren! Bunun için 9 Mobil Uygulama
LearnEnglish Grammar
LearnEnglish Grammar, iPhone App Store üzerinde bulabileceğin ücretsiz bir uygulama. İngiliz dilini öğrenenlerin İngilizce anlama düzeylerini artırmalarına yardımcı olmak için British Council tarafından yaratılmıştır.
LearnEnglish Grammar’ın en harika yanı, gramer öğrenmeyi kolaylaştırmak için her bir derse aktiviteler dahil etmesi. Her bir bölüm beceri seviyelerine ayrılmıştır—Başlangıç, Temel, Orta, İleri seviye gibi—bu nedenle de sana uygun seviyeyi bulmak zor olmayacaktır.
Ve yeni başlayanlar için uygulamanın talimatları İspanyolca, Geleneksel ve Basitleştirilmiş Çince, Japonca ve diğer yaygın bir dizi dilde sunulmaktadır.
Eğer LearnEnglish Grammar’dan en iyi şekilde faydalanmak istiyorsan bir not defteri tut ve yeni bir gramer kuralı öğrendiğin zaman bunu defterine eklemenin yolunu bul.
İpucu: Uygulamada öğretilen dil İngiliz İngilizcesidir. Amerikan İngilizcesi öğreniyorsan uygulamanın ABD versiyonunu buradan bulabilirsin. Genel anlamda, Amerikan ve İngiliz İngilizceleri arasındaki fark konusunda endişelenmene hiç gerek yok, ama bazı sözcüklerin yazılışı farklı olacaktır.
Babbel
Babbel, internette bulabileceğin en hızlı büyüyen dil öğrenme programlarından biri. Bu uygulamayı App Store’dan indirebilirsin (bağlantısı yukarıda verilmiştir) ve eğer bunu bilgisayarında kullanmayı tercih ediyorsan bu seçenek de mevcut.
Aşağıda ele alacağımız diğer bazı uygulamalar gibi, bu da iPhone cihazını dijital bir sınıfa dönüştürecek eksiksiz bir program sunmaktadır. Babbel ile her seviyeye özel hazırlanmış çok çeşitli İngilizce konuşma, okuma, yazma ve gramer kurslarına erişim sağlarsın.
Babbel’i diğer İngilizce uygulamalarından farklı kılan şey ise dil öğrenimi için benimsediği doğal yaklaşımdır. Binlerce sözcük ve ifadeye erişiminin olmasının yanı sıra, uygulamanın sunduğu diyaloglar modern ve gerçekçidir. Bu da her bir dersi çalışırken argo ve gündelik konuşmaları deneyimleyeceğin anlamına gelir.
İpucu: Babbel’in kullanışlı ve önemli bilgilerle dolu olması sayesinde sadece bunu kullanarak dahi İngilizceni geliştirebilirsin. Ama İngilizce seviyeni yükseltmek istiyorsan, bunu İngilizce ders kitapları ya da farklı dersler gibi diğer kaynaklardan öğrendiklerini pekiştirmek için kullanmayı dene.
FluentU
FluentU gerçek anlamda yoğunlaştırılmış ve eksiksiz bir öğrenme deneyimi arayan İngilizce dil öğrencileri için mükemmel tercihtir. Film fragmanları, haberler, vb. YouTube’da bulabileceğin ve izleyebileceğin gerçek dünyadan videolar üzerine kurulmuştur. FluentU hem iPhone üzerinden hem de web sitesinden kullanılabilir.
Bu uygulama, eğitim ile eğlencenin mükemmel bir karışımını yakalayan zevkli ve bilgilendirici aktivitelerle doludur. FluentU aynı zamanda İngilizceyi doğal bir şekilde öğrenmene imkan tanımasıyla harikadır. Sözcükler ve gramer kurallarını ezberlemek yerine dilin anadili İngilizce olan kişilerce nasıl doğal bir şekilde kullanıldığını görebilirsin.
Gerçek hayatta anadili İngilizce olan konuşmacıları anlamak zor olabilse de FluentU bunları takip edebilmen için interaktif altyazılar eklemektedir. Bir videodaki sözcükleri anlamakta sorun yaşıyorsan, videoyu kolaylıkla duraklatabilir ve tanım veya resimlerin yanı sıra örnekler için bir sözcüğe tıklayabilirsin. Buna ek olarak, tüm videolar seviyelere ayrılmıştır ve bu program, öğrenmekte olduğun şeyleri baz alarak sana diğer videoları tavsiye eder. En iyisi ise iOS ve Android uygulamaları ile istediğin her zaman çalışabilecek olman.
İpucu: FluentU’nun Plus planını edinmeyi göz önünde bulundur, bu plan ile kişiselleştirilmiş testler ve bilgi kartlarına erişim sağlayabilirsin. Farklı videolarla öğrendiğin sözcüklerle pratik yapabilir ve istediğin zaman kendini bu sözcüklerle test etmek için yeni testler çözebilirsin.
Duolingo
Duolingo iOS ve Android cihazlarla erişilebilen popüler bir dil öğrenme uygulamasıdır. Duolingo ile iPhone’unu aktiviteler ve bilgi kartları yoluyla İngilizce temel sözcük bilgisi, gramer, konuşma ve dinleme becerileri öğrendiğin bir dil öğrenme laboratuvarına dönüştürebilirsin.
İpucu: Eğer Duolingo’nun etkinliğini artırmak istiyorsan, öğrendiğin sözcüklerle cümleler oluşturmayı dene. Uygulama içerisinde cümleler oluşturduğun zaman bunları sesli olarak okumayı da unutma.
Duolingo sözcük bilgisi edinmek ve İngilizce dilinin temellerini öğrenmek için ideal bir araç olsa da, ileri seviyede İngilizce bilgisine sahip olanlara hitap etmemektedir. eğer IELTS ya da TOEFL gibi bir sınava hazırlanıyorsan, bunun yerine tamamen kişiselleştirilebilir bir bilgi kartı uygulaması kullanmak isteyebilirsin…
AnkiApp
AnkiApp, kişiselleştirilmiş bilgi kartı desteleri oluşturmana ve bunları öğrenimine yardım edecek şekilde kullanmana imkan tanıyan güçlü bir öğrenme aracıdır.
Anki’yi App Store üzerindeki diğer programlardan ayıran şey ise, Anki’nin bilgisayarın ya da arkadaşının Android cihazı da dahil tüm platformlarla çalışıyor olmasıdır. Ayrıca, mevcut desteleri kişiselleştirebilir ya da kendi desteni tasarlayabilirsin ve hatta bu kartların her birine resim ve sesler ekleyebilirsin.
Anki hakkındaki diğer bir harika şey ise öğrendiğin şeyin kontrolünün senin elinde olmasıdır, dolayısıyla da seviye fark etmeksizin her İngilizce dil öğrencisi için idealdir.
Öğrenmekte olduğun bazı önemli sözcükler, deyimler ve gramer kurallarını kişiselleştirilmiş destene ekleyerek de kullanmayı deneyebilirsin. Alternatif olarak ise kendi desteni hazırlamak istemiyorsan AnkiWeb sitesini ziyaret edebilir ve paylaşılmış desteleri ücretsiz indirebilirsin.
İpucu: AnkiApp ücretsiz bir öğrenim aracıdır. Ağer App Store’da AnkiMobile adlı benzer ve ücretli bir uygulamaya rastlarsan bunu indirme. Bu aynı ürün değildir.
Podcast Uygulaması
iPhone içerisinde kurulu olarak gelen podcast uygulamasının harika bir dil öğrenme aracına dönüştürülebileceğini biliyor muydun?
Podcast’leri diğer veri akışı hizmetlerinden ayıran bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle, bir podcast’e abone olduğun zaman yeni bir video ya da sesli klip yüklendiği zaman otomatik olarak bildirim alırsın. Ayrıca, podcast ayarlarını iPhone cihazına eşzamanlı içerik akışı yapmaya ya da klipleri cihaza indirecek şekilde düzenleyebilirsin, bu da Wi-Fi erişimin olmadığı zaman İngilizce öğrenmek istediğinde harika olacaktır.
Eğer İngilizceni geliştirmekte yardım edecek iyi podcast’ler arıyorsan, işte bunlardan üçü:
- 6 Minute English: İngilizce dil öğrencilerine konuşma İngilizcesi öğreten Britanyalı bir podcast. Her altı dakikalık sesli klip, yeme alışkanlıkları veya hava gibi rasgele bir konu üzerine yapılmış kısa bir sohbetten oluşmaktadır. Havadan sudan konuşmayı öğrenmek için ideal.
- All Ears English: Orta ve ileri seviyedeki İngilizce dil öğrencileri için ESL podcast. Çoğunlukla konuşma İngilizcesine odaklanır, ancak gramer, telaffuz ve kafa karıştıran Amerikan deyimlerinin nasıl kullanılacağına da değinir.
- Daily Easy English Expression: Eğer her gün yeni bir sözcük öğrenmek senin için yeterli değilse, Daily Easy English Expression’ı dene. Her gün yeni bir ifade ya da deyim öğrenecek ve bunun cümle içerisinde nasıl doğru kullanıldığını göreceksin.
Tandem
İngilizce öğrenmenin tamamen yeni bir yolunu arıyorsan, Tandem tam sana göre bir uygulamadır. Sana bilgi kartları ve sözcük problemleri gibi yöntemlerle dil öğreten diğer App Store uygulamalarının aksine, Tandem sana anadili İngilizce olan bir kişiyle birebir dil değişimi fırsatı sunmaktadır.
Tandem’in güzel yanı ise tüm kullanıcıların İngilizce öğrenmek konusunda ciddi olduklarından emin olmak için kullanıcıların kayıt olduktan sonra bir moderatör tarafından değerlendirilmesidir (belirli bilgilere göre karar verilir). Onay aldıktan sonra Tandem sana beceri seviyesi ve ilgi alanlarına göre seçilmiş bir konuşma partneri ile eşleşmende yardımcı olur (bu kişiyle görüntülü, sesli ya da mesajlaşarak sohbet etmek için bir saat belirleyebilirsin).
Tandem, uygulamanın bu sohbetlerin mümkün olduğunca pürüzsüz geçmesi için tasarlanmış olmasıyla oldukça eşsizdir. WhatsApp veya Skype üzerinde başına gelmiş olabilecek tuhaf dil değişimi sohbetleri hakkında endişelenmene gerek yok. Konuşmaya başlamaya hazır olabilmeniz için, sohbet saatini belirlemeden önce sen ve diğer konuşmacı üzerine konuşulacak konuları seçebilir.
İpucu: İngilizce öğrenimini bir sonraki seviyeye ulaştırmak istiyorsan, saati belirlenen dil değişimi sohbetinden önce seçmiş olduğun konu hakkında çalışmayı ya da bilgilerini tazelemeyi dene.
Google Translate
Söz konusu uzun, karmaşık cümleler yazmak olduğunda Google Translate birçok hata yapar. Ama eğer bir sözcüğün tanımını arıyorsan ya da İngilizce bir sözcüğün telaffuzunu duymak istiyorsan bu uygulama senin için kullanışlı olabilir.
İpucu: Google Translate’in daha ziyade bir sözcük aracı olduğunu düşün (dil öğrenme uygulaması değil). Bir İngilizce hikaye okuduğun zaman ve belirli sözcüklerin anlamlarını bilmiyorsan bunları Google Translate’e yaz ve karşılığını kendi dilinde gör.
Quora
Quora, insanların sorular sorduğu ve uzmanların bunları yanıtladığı bir sosyal medya platformudur. İngilizce ya da diğer herhangi bir konu hakkında soruların olması halinde Quora bunların yanıtlarını aramak için harika bir yerdir. Quora üzerinde soruları yanıtlayan kişiler iyi düşünülmüş yanıtlar vermek için zaman ve çaba sarf eder ve sana yardımcı olmaktan memnun olurlar.
İpucu: Quora’nın diğer bir faydası ise tıpkı Facebook ya da Instagram’da olduğu gibi yorum bırakabiliyor olmandır, böylece bunu yazılı sohbetler gerçekleştirmek için de kullanabilirsin. Birisinin sorduğu sorunun yanıtını biliyorsan kendi yanıtını yazmayı dene. Eğer en iyi yanıtlardan birini verdiysen, bu yanıtın sayfanın en üstünde görüntülenmek üzere “olumlu oy” (“upvote”) alacaktır.
İngilizce yeterliğini artırmanın en iyi yolu, arada sırada ders kitaplardan uzaklaşmayı da gerektiren dengeli bir öğrenim yaklaşımı benimsemektir.
Gördüğün üzere, öğrenimini ilerletmek ve iPhone ile İngilizce öğrenmek için çok sayıda kullanışlı uygulama bulabilirsin.