
İngilizce Sözlü Sunum Yapmaktan Korkuyor musun? İşte İngilizce Sunum Örnekleri
Sözlü sunum için tahtaya kalktığın zaman bir rock yıldızı gibi hissetmek istersin.
Özgüvenli. Havalı. Dinleyicilerin başını döndürmeye hazır.
İşte ideal olan da bu.
Ama gerçek hayatta pek çok kişi—anadili İngilizce olanlar da dahil—bir sözlü sunum öncesinde bunun tam aksini hisseder.
Gergin. Utangaç. Dinleyicilerin uyuya kalmalarından korkan.
Çoğumuz bunu yaşamıştır. Her öğrenci ve profesyonel hayatının bir noktasında sözlü sunum yapmak zorunda kalacaktır. Elbette bunlar arasında İngilizce dil öğrencileri de bulunur. Aslında, öğretmenin öğrencilerin konuşma ve yazma becerilerini değerlendirmesinin iyi bir yolu olduğu için bir yabancı dil dersinde sık sık sözlü sunum yapman istenebilir.
Bu makale sana İngilizce sözlü sunum becerilerini geliştirmen için İngilizce sunum örnekleri sunacak. Sana yaklaşan sunumunda kullanabileceğin önemli İngilizce sözler, ipuçları ve pratik teknikleri sunacağız.
Kısa sürede bir rock yıldızının özgüveniyle sunum yapmaya başlayacaksın!
İngilizce Sözlü Sunumunun Harika Olması için İngilizce Sunum Örnekleri
Her ülkenin farklı kültürel iletişim standartları bulunur. Bununla birlikte, İngilizce eğitim veren üniversiteler ve kolejlerde iyi bir sözlü sunumun nasıl olması gerektiği hakkında genel bir fikir birliği bulunmaktadır.
Aşağıda, dinleyicilerinin bayılacağı bir İngilizce sunumu nasıl yazacağını sana İngilizce sunum örnekleri ile göstereceğiz. Daha sonra da bu sunumu sözlü olarak sunmak için ihtiyacın olan İngilizce konuşma becerileri ve beden dilini bulacaksın.
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
1. İngilizce Bir Sunumun Giriş Bölümü
Sunumun geri kalanının tonunu belirlediği için güçlü bir giriş bölümü son derece önemlidir. Dinleyici sunumunla en baştan ilgilenmezse muhtemelen geri kalanına da dikkatlerini vermeyeceklerdir.
Herkesin ilgisini üzerine çekmek için dikkat çekici bir dil kullan. Eğer giriş bölümün yeterince sürükleyici ise dinleyiciler aksanına ya da birkaç telaffuz hatasına dikkat etmeyecektir. Onların dikkatini çekmek açısından harika bir iş çıkardığın için sunumunun konusu hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyeceklerdir.
İşte kendi sunumlarının giriş bölümünde kullanabileceğin bazı örnek fikirler ve sözler:
- Dinleyicinin yaptığın sunumu daha iyi anlayabilmesi için kişisel bir anını paylaşarak başla.
“When I was a child…”
- Dikkat çekici bir gerçek ya da bir istatistikten bahset.
“Did you know the U.S. is the only country that…”
- Dinleyicinin bir şey hayal etmesini sağla ya da gerçekçi bir tablo çiz.
“Imagine you are sitting on the beach…”
- Sunum ekranında ilginç bir resim ya da video görüntüle.
- Kendini tanıtmak da dinleyicinin daha rahat hissetmesini sağlayabilir. Bunun ayrıntılı ya da uzun olması gerekmez.
“My name is John and I am…”
“I became interested in this topic because…”
2. İddialarını Bulgularla Desteklemek
Eğer bir İngilizce kompozisyon yazdıysan tezini (argümanının ana konusunu) destekleyecek istatistikler ve diğer gerçekleri araştırmış olman gerekir. Tıpkı bu kompozisyonlarda olduğu gibi birçok sözlü sunum da birisini ikna etmeni ya da o kişiyi bir konu hakkında bilgilendirmeni gerektirir.
Sunumunda destekleyici bilgiler ve bulgular bulunmalıdır. Birisini ikna etmek için ikna edici bulgulara ihtiyacın var. “Global ısınmayı durdurmalıyız çünkü bu çok kötü,” dersen kimse ikna olmayacaktır.
Aynı zamanda, İngilizce anadilin değilse düşüncelerini ve argümanını ifade etmek zor olabilir. İşte bu nedenle araştırma yapıyorsun ve güvenilir kaynaklar bulmak son derece önemli.
Bilgiyi kullanarak ve kaynaklardan alıntılar yaparak sunumunu çok daya güçlü hale getirebilirsin. (Elbette, intihalden kaçınmak için araştırmana referansları eklemeyi unutma!) Eğer araştırmana nereden başlayacağını ya da kanıt için nereye bakacağını bilmiyorsan North Carolina Üniversitesi Yazma Merkezi burada bazı harika örnekler veriyor.
Araştırmanı yaptıktan sonra sunumunun konusu hakkında gerçekler veya kanıtlara yer veren bir bölüm ya da bir slayt ekle. Bunun yeri ise giriş bölümünden sonra ama sonuç ya da tartışma bölümünden önce, sunumun ortalarında bir yerde olmalıdır (yani bir kompozisyonun gelişme bölümünde). Bunu yapmak düşüncelerinin mantık çerçevesinde kalmasına ve sunumunun gerçekten etkileyici olmasına yardımcı olur.
3. İkna Edici Bir Dil Kullan
İkna edici bir argüman için kesin kanıtlara yer vermek son derece önemlidir. Ama dinleyiciyi gerçekten etkileyebilmek için ikna edici bir şekilde konuşman da gerekecektir.
Herkesin dikkatini çekecek sözcük bilgisine mi ihtiyacın var? Buffer’a göre, İngiliz dilindeki en ikna edici sözcük şaşırtıcı bir şekilde basit:
- You
- Because
- Instantly
- New
- Free (insanları bir ürünü edinmeye ikna etme bağlamında kullanıldığı için bu sözcük sözlü sunumlarla o kadar alakalı değildir)
Bu sözcükleri sunumunun giriş bölümünde ve sunumun boyunca kullanarak dinleyicilerin dikkatini üzerinde tutabilirsin.
Örneğin, eğer ikna edici bir konuşma yapıyorsan dinleyici ile doğrudan konuşmak daha iyi bir etki yaratır:
“To help lessen the effects of global warming, the planet needs you.”
“Global ısınmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için gezegenin sana ihtiyacı var.”
4. Mantıksal Bir Akış ve Geçişler Kullanmak
Bir İngilizce dil öğrencisi olarak ne konuşulduğu hakkında hiçbir fikrin olmadığı için bir sohbeti takip edemediğin oldu mu? Dil engeli genellikle bu kafa karışıklığına neden olur. Bununla birlikte, İngilizcen akıcı olsa da bilgiler ve fikirlerin mantıklı gelmeyen bir sırayla sunulması halinde de aynısı olacaktır.
Ve buna sunumlar da dahildir. Eğer bu diziliş mantık dışıysa dinleyicinin kafası karışır. Fikir veya olay dizilerinin anlaşılır olması önemlidir. Giriş, gelişme ve sonucun birbirinden ayrılması dinleyicilerin sunumunu takip edebilmeleri için mantıksal bir dizilimdir.
Bir İngilizce dil öğrencisi olarak belirli geçiş sözcükleri ya da sözlerini bilmiyor olabilirsin. Aşağıda, sözlü sunumun boyunca geçişlerde kullanabileceğin İngilizce söz ve sözcük örnekleri bulacaksın.
Bir sıra ifade eden genel geçişler:
- First…
- Next…
- Then…
- In addition/additionally…
Sunumunun sonuna yaklaşırken dinleyiciye sunumun yakında biteceğini belirtmek önemlidir. Sunumun birden bire sonlanması dinleyicinin aklını karıştırabilir. Ya da sunumun olması gerektiği kadar etkileyici görünmez. Tıpkı giriş ve geçişlerde olduğu gibi sunumunun sonlandırmak için de kullanabileceğin belirli sözcükler bulunur.
Sunumunu sonlandırmak için sözcükler:
- To conclude/In conclusion…
- To sum everything up…
- Finally…
5. Anlaşılır ve Kendine Güvenir Bir Şekilde Konuşmak
Akıcı bir İngilizce konuşamıyorsan ya da bir aksana sahipsen anlaşılır konuşabilme becerilerin hakkında kendini mahcup hissedebilirsin. Ama doğruyu söylememize izin ver. Çoğu kişinin dikkat aralığı (birisinin bir şeye odaklanabildiği sürenin uzunluğu) kısadır, dolayısıyla da sunumun boyunca onların dikkatini üzerinde tutman gerekir. Ve bunu yapmak için de anlaşılır, yüksek sesle ve kendine güvenerek konuşman gerekecektir.
Bunun sunumunu yaptığın gün birden bire olmasını bekleme. Bununla daha önceden alıştırmalar yapman gerekir. İşte bunun yolu:
- Dudakların, ağzın ve dilinin nasıl hareket ettiğine dikkat et. Farklı sesler ve sözcükleri aynanın karşısında tekrar tekrar söyle ya da bir arkadaşını seni izlemekle görevlendir. Ağzın hangi şekillere giriyor? Dilin ne zaman üst damağına değiyor ya da daralıyor? Her bir sözcüğün daha anlaşılır çıkması için bu hareketleri nasıl değiştirebilirsin?
- İngilizcenin kulağa nasıl geldiğini bilmek için başkalarının İngilizce konuşmalarını dinle. Bunu arkadaşlarınla ya da İngilizce ses kayıtları dinleyerek veya televizyon izleyerek yapabilirsin. Sesler ya da sözcüklerin aslında nasıl telaffuz edilmesi gerektiğini gerçek anlamda duymak için ses kayıtlarını yavaşlatarak da dinleyebilirsin.
FluentU bu tür bir dinleme alıştırması için özellikle faydalıdır. Sunumlar, ilham verici konuşmalar, haberler ve daha fazla özgün İngilizce videoyu bir dil öğrenme deneyimine dönüştürülmüş olarak sana sunar.
Videoları izlerken bilmediğin sözcükler göreceksin—herhangi sözcüğün tanımını görmek ve anadildeki telaffuzunu dinlemek için interaktif altyazılara tıklaman yeterli. Bu videolar genellikle kısadır ve türe ve dil öğrenme seviyesine göre düzenlenmiştir, böylelikle sunumlara hazırlık için bir video bulmak son derece kolaydır. FluentU iOS ve Android uygulamaları ile en yoğun okul ya da iş gününde dahi alıştırma yapacak zamanı bulursun.
Ayrıca, FluentU birçok eğlenceli televizyon klipleri ve aksiyonlu film fragmanları da içerir. İngilizceyi anadilini konuşanların gerçekten kullandıkları gibi öğrenmenin etkili bir yoludur.
- Sunumuna çalışırken kendini kaydet. Bunu yapmak ağız hareketlerin veya sözcük telaffuzlarını daha iyi anlamana yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ne tür hatalar yaptığını görecek ve bunları düzeltebileceksin.
- Telaffuzun yanı sıra yavaş konuşma alıştırması yapmak da önemlidir. Gergin olduğumuz zaman bazı şeyleri aceleye getirebiliriz, ama çok hızlı konuşursan dinleyici seni anlamayabilir. Yavaş konuşmaya alışmak için sunumunu günde bir iki dakika boyunca okumayı dene.
6. Göz Teması Kurmak
Amerikan kültüründe göz temasını devam ettirmek önemlidir. Birisiyle konuşurken o kişinin gözlerinin içine bakmamak kaba bir hareket olarak kabul edilir. Gözle temasından kaçınmak (bilinçli olmasa veya mahcubiyetten olsa da) dinleyicinin sinirlerini bozabilir.
Dolayısıyla da sözlü sunum yaparken dinleyicilerle göz teması kurmak istersin, özellikle de ABD’de yaşıyorsan. Önünde duran kartlara ya da sunum ekranına bakarsan dinleyici takdir edildiğini hissetmez. Sıkılabilirler. Ya da yaptığın işten memnun olmadığını düşünebilirler—ve sen bundan memnun olmazsan onlar da olmazlar!
İşte bir İngilizce sunum sırasında göz temasının örneği olan bir konuşmacı. Dinleyicilerin tümüyle nasıl göz teması kurduğunu, sunum boyunca sağa, sola ve ileri baktığını dikkatle izle.
Bu makalede yer alan İngilizce sunum örneklerini takip etmek sözlü sunumlarının harika olmasına yardımcı olacaktır. Kim bilir, belki öğretmenin ya da profesörün yaptığın sunumu diğer öğrencilere örnek olarak kullanır!
Ve bütün bunlara ek olarak bu becerilerin tümü günlük İngilizcede de kullanılmaktadır. Anlaşılır bir şekilde konuşmak, göz teması kurmak ve düşünceleri mantıklı bir akış ile ifade etmek İngilizce konuşurken başkalarıyla daha iyi iletişim kurmana yardımcı olur. Ayrıca, bir giriş bölümü yazmayı, ilgi çekici bir dil kullanmayı ve nasıl kanıt sunacağını bilmek sana İngilizce derslerde yardımcı olacaktır. Sunumundan harika bir not alır ve genel iletişim becerilerini geliştirmiş olursun.