
İngilizce Sesli Kitap ile Nasıl Öğrenilir: Temel Kılavuz
İngilizce kitap okumak için zaman bulmak çok mu zor?
Bazen okurken birinin cümleleri yüksek sesle söylemesini istediğin oluyor mu?
Bunun, İngilizce telaffuzuna ve dinleme becerilerine çok yardımı olur.
Tahmin et bakalım? Her ne zaman ve her nerede dilersen sana İngilizce kitap okuyacak ana dili İngilizce olan birini bulabilirsin.
Nasıl mı? Audiobooks yani İngilizce sesli kitaplar ile.
Sesli kitap, sevdiğin bir kitabın okunurken kaydedilmesidir.
Hayat hızlı ve pek çok insan oturup kitap okuyacak vakti her zaman bulamıyor. Sesli kitaplar, işe araba kullanarak gitmek veya bulaşık yıkamak gibi başka işler yaparken kitap okuyan birini dinlemeyi mümkün hale getiriyor.
Ayrıca bunlar İngilizce öğrenmenin de harika bir yolu. İngilizce eğitiminin bir parçası olarak İngilizce sesli kitap kullanmak, daha iyi konuşan biri olman için ihtiyaç duyduğun pratiği de sana sağlayacak.
İngilizce Sesli Kitap ile Nasıl Öğrenilir: Temel Kılavuz
Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)
İngilizce Öğrenmek için Sesli Kitap Kullanmanın Faydaları
İngilizce sesli kitap kullanarak pratik yapmayı neden istiyorsun?
Pek çok sebebi var:
- Kitabın herhangi bir bölümünü dilediğin kadar tekrar edebilirsin. İnsanların dediklerini tekrar etmelerini istemekten çekinebilir veya korkabilirsin fakat bir sesli kitabı defalarca tekrar ettirebilirsin (ve buna da hiç sinirlenmeyecek).
- Kitabı dilediğin kadar hızlı veya yavaş “okuyabilirsin”. Günde yalnızca bir paragraf dinle veya birkaç saat içinde tüm kitabı oku. Gerçek bir insan ile konuşurken bugün hikayenin yarısını geri kalanını ise ertesi gün paylaşacağım diyemezsin fakat bir sesli kitabı nerede istersen durdurabilirsin.
- Dinlemek istediğin hızı, cinsiyeti veya aksanı seçebilirsin. İngiliz aksanı olan insanları anlamada güçlük mü çekiyorsun? Pratik yapmak adına bir İngiliz tarafından okunmuş bir sesli kitabı dinleyebilirsin. New York’a taşınmadan önce New Yorkluları daha iyi anlamak ister misin? Bunu dahi bulabilirsin. Sesli kitaplarda seçebileceğin pek çok farklı ses çeşidi vardır.
- İngilizce sesli kitapları her zaman dinleyebilirsin. İşe veya okula giderken ya da teneffüslerde, yatmadan hemen önce dinleyebilirsin. Yatmadan önce sana masal okuyan birini bulmuş gibi!
Artık sesli kitaplar daha çok ilgini çekiyor ama nereden başlayacaksın?
Sana Uygun En İyi İngilizce Sesli Kitap Seçimi
Hayal edebileceğin her konu üzerine seçebileceğin pek çok İngilizce sesli kitap var. Klasik edebiyat, modern edebiyat veya İngilizce öğrenme kitaplarını sesli kitap şeklinde bulabilirsin. Dinozorları, hava alanları veya 16. yüzyıl İtalya’sını bahseden birini bulabilirsin. Her ne ile ilgileniyorsan bununla ilgili bir sesli kitap vardır.
İngilizce sesli kitap seçerken okumaktan keyif alacağın bir şeyler bulmaya bak. Eğer kitabın kendisine veya e-kitap versiyonuna zaten sahipsen bu daha iyi olacaktır çünkü eğer sadece dinlemek zor gelirse aynı zamanda okuyabilirsin de.
Okuma seviyeni öğrenmek için yetişkin romanları dinlemeyi dene. Eğer anlaması zor gelirse bunun yerine genç yetişkin romanları oku. Yine de takip edemiyor musun? Bir çocuk kitabı dene. Çocuklar için sesli kitaplar harika öğrenme araçlarıdır çünkü bunlar, bütün kelimeleri bilmeyen dinleyiciler tarafından anlaşılabilmesi içindir.
İngilizce Sesli Kitapları Nerede Bulabilirsin?
İnternet genelinde bu sesli kitapları bulabilirsin hatta bunların bir kısmı ücretsiz. İşte bakabileceğin birkaç yer:
Audible: Bu en büyük sesli kitap sitelerinden biri. Amazon’a ait ve dinleyebileceğin 150.000’den fazla kitap var. Ücretsiz değil fakat 30 günlük deneme süresi var ve eğer sesli kitapları sevdiğini anlarsan abone olmaya değer.
Project Gutenberg: Sesli kitaplara para vermek istemiyorsan Project Gutenberg’e bakabilirsin. Bu web sitesi, ücretsiz e-kitap koleksiyonu olarak bilinir fakat harika bir sesli kitap seçkisine de sahip.
Librivox: Dünyanın pek çok yerinden gönüllülerin sesli bir şekilde kitapları okuyup kaydetmeleri sonucunda oluşan ücretsiz bir sesli kitap web sitesi. Seçebileceğin harika kitaplar var.
Yerel Kütüphaneler: Günümüzde pek çok kütüphane de “dijital kütüphane” de yer alıyor ve kütüphanedeki normal kitaplar gibi buradan da ücretsiz e-kitaplara ve sesli kitaplara göz atabilirsin. Yaşadığın yerdeki kütüphaneye sor veya çevrimiçi hizmet sunan bir kütüphaneye erişmeye çalış.
Etkin Bir Şekilde Sesli Kitapları Dinlemek için İpuçları
Eğer sadece sesli kitapları dinliyorsan bir şeyler elbette öğreneceksin. Fakat gerçekten çok daha fazla öğrenmek için bu ipuçlarını kullanmayı dene:
Notlar al
Not alırken yapabileceğin hatalardan biri çok uzun yazmak. Bunun yerine, notlarına baktığında sadece sana yardımcı olacak şeyleri yaz. Bilmediğin kelime, ifade veya cümle kalıplarını yaz.
Eğer hikayeyi anlamaya çalışıyorsan karakterlerin isimlerini ve önemli olayları yaz. Yazmak için her birkaç kelimede bir sesli kitabı durdurursan çok yazarsın. Dinle, öğren ve sadece en önemli şeyleri yaz.
Birlikte oku
Eğer dinlediğin kitabın bir nüshası elinde ise sesle birlikte sen de oku. Birlikte okumak seni tamamen kelimelere konsantre edecektir. Telaffuz pratiği yapmak için bir süreliğine kaydı durdur ve duyduğunu yüksek sesle oku. Duyduğunun şeyin telaffuzuyla aynı söylemeye çalış. Bunu yapabilir misin?
Tartış
Yalnızca dinlediğin bir kitabı ne kadar iyi anlayabilirsin? Bunu anlamanın en iyi yolu diğer insanlarla kitap üzerine konuşmak. Goodreads veya Online Book Club gibi okuduğun kitaplar üzerine konuşabileceğin bir çevrimiçi topluluğa katılarak bunu yapabilirsin.
Yerel bir kitap kulübüne üye olabilir ve okuduğun kitaplar hakkında insanlarla şahsen konuşabilirsin. Reader’s Circle veya Meetup gibi online platformları, yakınındaki bir kitap kulübünü bulmak için kullanabilirsin.
Tekrar dinle
İlk kez dinlediğinde kelimeleri ve hikayeyi anlamak için dinliyorsun. Bir kez dinledikten sonra sesli kitabı şöyle bir tarafa bırak ve notlarına göz at. Bilemediğin kelimelere bak.
Artık tekrar dinlemek için hazırsın ve bu kez öğrenmek için dinleyeceksin. Şimdi kelimelerin ne ifade ettiğini biliyorsun, ilk seferinde fark etmediğin kelimeleri bu dinleyişinde daha net bir şekilde anlayabilirsin. Mesela bir kelime bir cümlede nasıl kullanılmış veya bir ifadeyi okuyucu nasıl seslendirmiş duyabilirsin.
Öğrendiklerini kullan
Şimdiye dek İngilizce sesli kitap ile öğrendiğin birkaç yeni kelime, ifade, telaffuz ve daha fazlası olmalı. Bu yüzden öğrendiklerini kullanarak pratik yap. Konuşmalarda yeni kelimelerini kullan. Bir arkadaşın ile okudukların hakkında konuş. Bir kitabı sana birisinin okumasından ne kadar çok şey öğrendiğini fark ettiğinde çok şaşıracaksın.
İngilizce Öğrenenler için Önerilebilecek 4 Sesli Kitap
Seçebileceğin binlerce sesli kitap var bu yüzden dinlemek için iyi bir kitap seçme konusunda sorun yaşarsan işte sana birkaç öneri:
1.“Oh the Places You’ll Go” Yazan: Dr. Seuss, Okuyan: John Lithgow
Dr. Seuss, bir çocuk kitabı yazarı olabilir fakat bu kitap lise ve üniversite öğrencilerince pek çok kez okundu. Herkes tarafından sevilen, yeni başlayanlar için basit bir kitap.
2. “Because of Winn-Dixie” Yazan: Kate DiCamillo, Okuyan: Cherry Jones
Bu kitap, yeni bir şehre taşınan Opal’ın hikayesi. Winn-Dixie isimli bir köpek sayesinde Opal korkularının ve yalnızlığının üstesinden nasıl geleceğini öğrenir. Genç yetişkinler için keyif verici bir hikaye ve orta düzeydeki İngilizce öğrenenler için mükemmel.
3. “The Picture of Dorian Gray” Yazan: Oscar Wilde, Okuyan: Muhtelif
Eğer sonsuza dek genç kalacak olsaydın ne yapardın? Dorian Gray’in hikayesi senin yerine bir resmin yaşlanırsa ne olur onu anlatıyor. Bu kitabın dramatik okumasında farklı bölümleri farklı insanların okuyuşları var, bu da değişik sesleri ve aksanları dinleme ve anlama pratiği yapmak adına onu mükemmel bir sesli kitap haline getiriyor.
4. “The Hitchhikers’s Guide to the Galaxy” Yazan: Douglas Adams, Okuyan: Stephen Fry
Bilim kurgu hayranı olmasan bile uzayda otostop çeken bir adam olan Arthur Dent’in çılgın maceralarını seveceksin. İngiliz star ve komedyen Stephen Fry tarafından mükemmel bir şekilde anlatılan bu kitap oldukça komik fakat anlaması biraz güç olabilir. Biraz kendini zorlamak istiyorsan denemeye değer.
Elbette bunlar sadece birer tavsiye. Kitap konusunda herkesin farklı zevkleri olabilir bu yüzden ilgini çekecek kitaplar bulmaya özen göster. Daha fazla fikir için Audible’ın öneriler sayfasını kontrol edebilir veya AudioFile Magazine‘in sesli kitap makalelerine ve incelemelerine bakabilirsin.
İngilizce sesli kitap ile nasıl öğrenilir artık biliyorsun. Eğer sadece dinlemek senin için yeterli değilse, görselliğe de ihtiyacın varsa FluentU‘yu bilgisayarında iOS veya Android mobil cihazlarında deneyebilirsin.
Dinlemekten ve öğrenmekten keyif alman dileğiyle!