engelska-tv-serier

Engelska tv-serier: 8 beroendeframkallande för avancerade engelska studenter

Vilken av dessa engelska tv-serier låter mest spännande enligt dig:

(1) En gymnasielärares liv som rättar läxor på nätterna och gillar att spela fotboll på helgerna.

(2) En gymnasielärare i kemi vars liv kretsar kring att skapa illegala droger för att betala för sin cancer behandling. Åh just det, hans svåger arbetar för DEA (Drug Enforcement Administration), den statliga myndigheten  mot droganvändning som hittar och arresterar drogsmugglare.

Den andra situationen låter mer spännande, inte sant?

De flesta människor är dragna till drama—spännande, oväntade händelser.

Människor gillar drama särskilt mycket när det händer någon annan på TV, inte i deras riktiga liv.

Som student av det engelska språket, kan du använda the appeal (attraktionen) av dramatiska situationer för att lära dig nya ord, förbättra din lyssnarförmåga och lära känna amerikansk kultur och komma närmare till ett flytande språk.

Hur? Med TV drama!

Tv-serier kan klassas som “drama” när de har många karaktärer och konflikter. Istället för att fokusera på att vara roliga, har dramer ofta seriösa teman.

Ett drama kan äga rum i vilken tidsperiod som helst, och kan vara realistisk eller fantasibaserad. Även om det finns många olika sorters dramer, är de alla generellt sett seriösa och använder högre nivåer på det engelska språket.

Med de åtta engagerande tv-serierna vi har nedan kan du börja insupa språket från engelska tv-serier redan idag!

Varför lära sig engelska med engelska tv-serier?

De är beroendeframkallande. Dramer är väldigt populära för att de är så intensiva. Många människor kanske till och med säger att de är beroende av en serie eftersom de inte kan slutta titta. Några kommer att binge titta en serie, vilket är när du tittar på flera avsnitt av en serie i rad, ofta i flera timmar i sträck. När TV serier är intressanta kommer du förstås titta på dem oftare.

Många människor tittar på dem. Tv-serier med mindre budget som har många tittare som vet varje detalj om serien kallas cult shows.  De är för att de har en liten men dedikerad fanbase (ett namn på gruppen människor som är följare av en serie, film eller bok). När du tittar på serier som många andra gör, kan du prata om serien med fler människor.

De använder särskilda ordförråd. Då många av dessa serier äger rum under olika tidsperioder eller situationer, är ordförrådet för varje serie unikt. Det betyder att du kan lära dig ord och fraser från varje serie beroende på ditt egna intresse. Exempelvis gammal engelska, vetenskapstermer såväl som polis/brottslighets termer. Du kan då sedan använda dessa ord  i verkliga livet, när du läser en äldre engelsk novell, diskuterar de senaste vetenskapliga upptäckterna och för att förstå nyheter och politiska rapporter.

Hur du lär dig språk med engelska tv-serier

Att bara titta på serien är alltid ett grundläggande sätt att lära sig lite engelska, men det finns andra sätt på vilka du kan få ut ännu mer av dessa dramer. Här är tre idéer att börja med:

Gör ett familjeträd

Ett sätt att lära sig engelska från tv-serier är att göra ett “family tree” eller familjeträd av din serie. Ett “family tree” är alltså ett diagram som visar relationerna mellan människor. Här är exempelvis ett enkelt familjeträd från “The Simpsons.” Om någon är gift med en person, kan du dra en horisontell linje som knyter samman de två karaktärerna, med ett hjärta. För att separera generationer, bör barnen vara under sina föräldrar.

I det här fallet, vill vi visa relationerna mellan karaktärerna i serien. Men inte alla dessa TV serier involverar hela familjer. Så du kan också rita ut arbetsrelationer (chefer, kollegor, avdelningar,  et.c.), visa vilka som är vänner och fiender, eller någon annan koppling du tycker är viktig.

I “Game of Thrones,” till exempel, finns det ett stort antal karaktärer och familjekopplingar att hålla koll på. Att skriva ned dessa i ett tydligt diagram kommer göra serien enklare att förstå, och hjälper dig också att vara mer uppmärksam på detaljer.

Ju fler episoder du tittar på, desto fler karaktärer dyker upp och kan då adderas till ditt diagram. Dessa kan vara enligt visuella attribut (i.e. glasögon, blå ögon), personlighetsdrag (exempelvis blyg, mäktig) eller några andra detaljer på karaktären.

Undersök tittarteorier

Det andra sättet du kan lära från dramer är genom att undersöka olika tittares teorier på internet. Fan theories är försök att förutsäga (gissningar) om vad som kommer ske härnäst i serien. Dessa idéer är skriva av fans (människor som älskar serien) på internetsidor. De tittar på små ledtrådar i serien för att förutspå vad som kommer att hända.

Att läsa tittarteorier är ett jättebra sätt att lära sig om inte bara serien, men också om andra tittare. Du kan hitta dessa teorier genom att söka på Google efter “[Tv-serie namn] fan theory,” eller genom att söka Tumblr under namnet på din serie eller en karaktär. Ju mer komplex och populär en serie är, desto fler teorier finns det följaktligen att läsa.

Efter att ha tittat ifatt på de senaste avsnitten, utmana dig själv att skapa en egen tittarteori!

Se intervjuer

Slutligen, du kan titta på bakom-scenerna videos och intervjuer med ensemblen för att lära dig mer om serien och skådespelarna. Många talk show serier har dem som gäster, och du kan enkelt använda en sökmotor för att titta efter “[Skådespelarna/namn på serie] intervju”.

Många av dessa intervjuer går in på detalj om karaktärernas personlighet, eller små saker som regissören gömde på inspelningsplatsen. Du kan använda denna information i ditt familjeträd eller diagram, för att skriva ner roliga fakta eller hemligheter om serien att hålla ögonen öppna inför.

Att använda dessa idéer, liksom att skriva ner och undersöka ord och fraser du hör, kan hjälpa dig att få ut det mesta från dessa serier. Om du vill lära dig ännu mer och inte fått nog av tips, kika in på FluentU:s app för IOS och Android!

8 dramatiska engelska tv-serier du kommer älska att titta på

Nedan är två olika dramer du kan börja att titta på omgående för att börja lära dig. Det finns många genrer tillgängliga, så välj den du tror passar dig bäst. De flesta dramer är för lite äldre tittare på grund av de stora teman de har, men några anses högre eller lägre än andra.

Science Fiction och Fantasy Dramer

1. “Firefly” (2002 – 2003)

english tv shows

“Firefly” är en kort sci-fi serie som anses vara en kult klassiker, för även om det är en kort serie, finns det många följare eller tittare. Eftersom serien avbröts innan de hade slutat spela in, kan du se slutet på serien i filmen “Serenity.” Den här serien kombinerar klassisk western och sci-fi influenser och följer en besättning och deras äventyr på ett transport skepp.

Du kan lära dig många vetenskapliga termer medan du tittar på den här serien, inklusive ord som hör till genetiken. Till exempel kommer du höra “artificial incubators,” vilket är var människor kan experimentera med både djur och människor och se de växa genom teknologi.

Serien klassificeras som lämplig för 13 år och uppåt och du kan se den på internet på antingen Hulu eller Amazon.

2. “Game of Thrones” (2011 – nutid)

english tv shows

“Game of Thrones” är en av de mest populära tv-serierna idag, och baseras på böckerna skrivna av George R. R. Martin. Den äger rum i fantasivärlden Westeros och Essos. Den följer dramat kring olika familjer och individer och deras försök att bli härskare i landet genom att bedriva krig med svärd och magi.

Serien är gjord för vuxna och sänds på HBO. För att den är en fantasivärld som liknar medeltiden (åren 500 – 1500) använder den gammal engelska. Du kommer också höra många fantasy termer, såsom “valyrian steel,” vilket är det starkaste materialet för svärd i den världen.

“Game of Thrones” är tillgängligt på internet på sidan HBO Go.

Brott och Mysterie Drama

3. “Nikita” (2010 – 2013)

english tv shows

“Nikita” är en serie om en kvinnlig spion och lönnmördare som försöker få hämnd på människor hon brukade arbeta för. Den här serien är fullpackad med action och olika kärleksintriger, vilket gör den spännande att titta på.

Den är gjord för en äldre publik, men klassificeras för 13 år och uppåt. Serien har ord och fraser som relaterar till regeringen och spioner, såsom “espionage”, vilket är användningen av spioner av regeringar.

Du kan se “Nikita” på internet med Amazon Prime.

4. “Dexter” (2006 – 2013)

english tv shows

Dexter är en intelligent man som både löser och begår brott. Även om serien handlar om att fånga mördare, är huvudkaraktären i hemlighet en mördare själv, vilket ger serien ännu mer intensitet.

Det är mycket våld i den här serien, eftersom den handlar om polisarbete och brott. Den här serien kan lära dig om rättssystemet, medicinska termer och polistermer. Du kommer exempelvis få höra “crime scene,” området där brottet ägde rum, och “dismember,” att ta isär någonting.

Du kan titta på “Dexter” på  Netflix, Hulu eller Amazon Prime.

Politiska och juridik dramaserier

5. “House of Cards” (2013 – nutid)

english tv shows

“House of Cards” är en politikers hämndberättelse efter att han blev nekad ett jobb han var lovad i det förflutna. Det här dramat pågår fortfarande och är en av de mest populära serierna i USA.

Den klassificeras som för en äldre publik och har en komplex väv om politik. Du kan lära dig fraser och ord om staten från den här serien, såsom “Secretary of State,” vilket är personen som styr relationer med andra länder.

Du kan titta på “House of Cards” på Netflix eller Amazon Prime.

6. “Suits” (2011 – nutid)

english tv shows

“Suits” följer Harvey Specter och Mike Ross, som arbetar som företagsadvokater—även om Ross inte är en advokat själv. Serien är om deras arbete (rättsfall), relation och personliga liv.

Detta är en av de engelska tv-serier som kraftigt fokuserar på en specifik bransch. Du kommer lära dig juridiska termer medan du ser den här serien, som exempelvis “witness,” någon som (bevittnade) ett brott, och “will and testament,” vilket är ett dokument gällande vad som ska hända med dina ägodelar och dina pengar när du dör. Eftersom legal cases (problem mellan två sidor, vilka löses av advokater i rätten) kan vara seriösa eller våldsamma, är den här serien också klassificerad som för en äldre publik.

Du kan titta på “Suits” på USA Network.

Thriller Drama

7. “Breaking Bad” (2008 – 2013)

english tv shows

“Breaking Bad” handlar om Walter White, en gymnasielärare i kemi som upptäcker att han har cancer. Han bestämmer sig för att göra droger med en tidigare student och sälja dem för att betala för sin cancer behandling.

Serien involverar drug rings (människor involverade i att skapa, sälja och köpa droger), brott och problemen som kommer med dålig hälsa. Serien har vunnit över tjugo TV utmärkelser. Serien klassificeras för en äldre publik, och du kan lära dig vetenskapliga termer och modern engelsk slang.

Du kan titta på “Breaking Bad” på internet genom att använda Netflix eller Amazon Prime.

8. “Revenge” (2011 – 2015)

english tv shows

“Revenge” är en serie som följer en kvinna vid namn Emily Thorne som flyttar till Hamptons för att hitta människor som sårade hennes familj —för att få hämnd på dem. Hon investigates (undersöker/studerar) familjer för att få information, och möter nya vänner och fiender medan hon gör det.

Den här serien klassificeras för 15 år och uppåt och har formell eller elite (människor som är väldigt förmögna eller väldigt framgångsrika) nivå på engelskan som används—med varumärken som “Couture”—såväl som vardaglig och modern engelska.

Du kan titta på “Revenge” på ABC, Hulu, Netflix eller Amazon Prime.

Nu när du har förslag på ett flertal dramer, kan du göra lite popcorn och börja sträcktitta. Välj en av de engelska tv-serierna ovan och glöm inte penna och papper!


Christine McGahhey är en amerikanskt skribent och bor för närvarande i Sydkorea och har frivilligarbetat i flera år med att lära ut engelska till studenter och vuxna. 

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close