engelska-sånger

10 coola engelska sånger som gör studier i engelska otroligt enkla

Musik är verkligen ett universellt språk.

Det är någonting vi alla kan förstå och knyta an till, oavsett vilka språk vi talar.

Men om musik verkligen är så universell, varför är det så svårt att höra engelskan du hör i sånger? Engelska sånger på radion låter ibland som ren rappakalja, och språket är väldigt svårt att följa med i.

Vad du behöver, kära engelska student, är några sånger som är enkla nog att förstå men samtidigt tillräckligt trallvänliga för att få dig att dansa och sjunga hela dagen.

Det är här pop (populär) musik kommer in i bilden.

Varför populär musik?

Populär musik är en bra plats att starta på med engelsk musik eftersom meningarna är enkla att förstå. Ordförrådet är enkelt och meningar är korta men ljuva.

De flesta popsångerna handlar om kärlek, hjärtesorg eller motsatsen, att ha en rolig eller avslappnad stund. Inte bara leder detta till en enklare vokabulär, det leder också till kul party musik! Popsånger är gjorda så att alla kan uppskatta dem och sjunga med. Många av dem kommer få dig att börja dansa omedelbart.

De är så trallvänliga! De har ett sätt att få människor att röra sig och svänga runt, och ibland kan sånger eller texter från sånger fastna i våra huvuden i timmar, dagar eller till och med veckor (en låt som fastnat i din hjärna kallas an earworm på engelska).

Det här gör dem förutsägbara för det mesta, vilket låter studenter av det engelska språket bygga sina ordförråd och öva på sin meningsuppbyggnad via engelska sånger.

Den bästa delen med popmusik är att du kan hitta sångtexter nästan överallt på internet. Sångtexterna till praktiskt taget varje sång som existerar är tillgängliga på sidor som Metro Lyrics och A-Z Lyrics, och du kan lyssna på musik gratis på YouTube Music eller Soundcloud.

Om du uppskattar den här typen av underhållande lärandeform i engelska, kommer du vilja kika in på FluentU. På FluentU, får du autentiska engelska videos, som exempelvis musikvideos och hitlåtar, liksom filmtrailers, roliga youtube klipp, inspirerande föreläsningar och mycket mer. Och varje video har förvandlats till en upplevelse i att lära sig engelska. 

Dessa videos har interaktiva bildtexter för att lära dig nya ord medan du tittar. Bara klicka på vilket ord som helst för en omedelbar definition och modersmålstalares uttal. FluentU erbjuder också så kallade flashcards och övningar från varje video för att hjälpa dig komma ihåg vokabulären du tar del av. Självklart finns också IOS och Android appar!

Dessa videos är organiserade efter genre och engelska nivå. FluentU personaliserar också ditt lärande genom att föreslå nya videos baserat på vilka du redan tittat på. Det är ett roligt sätt att naturligt lära sig engelska på, precis som modersmålstalare använder det. Titta in här och skapa ett testkonto för att börja lära dig engelska med sånger och många andra videor från verkliga livet!

10 coola engelska sånger som gör lärande i engelska otroligt enkelt

1. “ABC” av Jackson 5

Vi slår på stort för vårt första förslag på engelska sånger att lära sig med! Den här sången framförs en av de mest inflytelserika popmusikerna av alla tider (Kungen av pop: Michael Jackson), och det är en jättebra sång på egen hand.

Sången fokuserar på en vokabulär relaterad till skolan och kärleken, och dess enkla sångtext gör den lätt att följa.  Den innehåller också en skolrelaterad vokabulär och då specifikt ord som “arithmatic” (en typ av matematik) och en musikfras “do re mi” (ett vanligt sätt för sångskalor att utövas i musik instruktion).

Och sen till något ännu bättre: Den enkla, trallvänliga refrängen gör det enkelt att komma ihåg dess sångtext, vilket gör att du enklare kan komma ihåg engelskan du hör.

2. “Always on My Mind” av Elvis Presley

På tal om kungar, Elvis Presley är känd i hela den engelsktalande världen som kungen av rock n’ roll.

Hans låt fokuserar på ämnet kärlek, och Elvis sjunger om att han alltid tänker på kvinnan han älskar även om hon inte förstår att han uppmärksammar henne.

Titeln är en idiom som betyder “Jag tänker alltid på dig.” Med sångtext som “kanske behandlade jag dig inte så väl som jag borde ha gjort | du var alltid i mina tankar,” är den här sången bra för att lära sig just idiomer och kärleksuttryck på engelska, att se negationer och observera verb i imperfekt.

3. “And I Love Her” av The Beatles

“And I Love Her” är en i raden av klassiska engelska sånger av The Beatles. Ämnet kärlek är universellt och enkelt för lyssnare att relatera till. Även om sångtext som “Ljusa är stjärnorna som skiner | Mörk är himlen| Jag vet att min kärlek aldrig kommer att dö” är ganska poetisk, är orden enkla nog för studenter av engelska att förstå.

4. “Beautiful Day” av U2

Den här sången är lite mer utmanande än de förstnämnda. Med sångtext som “Hjärtat är en blomma | Skjuter upp genom den steniga marken,” är den här sången perfekt för att lära sig om bildligt och poetiskt språk.

Sången handlar om att vara positiv och glad och om att uppskatta livet. Även om du inte förstår all sångtext från början, fastnar låten lätt. När den ger dig en så kallad earworm och du inte kan sluta sjunga den enklare delen av sångtexten, kan du fundera över vad sången betyder.

5. “Every Breath You Take” av The Police

Till skillnad från den förra sången, är den här jättebra för engelska studerande för att den är väldigt enkel och har en tävlingskaraktär —perfekt för lärande! Den här sången handlar om en person som älskar någon annan så mycket att de alltid vill vara vid deras sida. Rimmet i sångtexten låter dig också öva på fonetik.

Det finns också ett par idiomer att beakta i den här sången. När sångaren talar om sina heart aches, betyder det att han är så upprörd av faktumet att han inte är med sin älskade, som om det faktiskt gör ont i hjärtat. Och vidare, to be lost without a trace betyder att någon eller någonting har försvunnit utan några ledtrådar till var de kan ha försvunnit.

6. “Manic Mondays” av The Bangles

Den här sången är lite komplex, och vokabulären kan vara lite avancerad för nybörjare i engelska språket, men innehållet finns där för att gynna de som precis börjar lära sig.

Sången beskriver dagliga rutiner, och har hjälpfull dag-till-dag rutin vokabulär. Och förresten, vem önskar inte att det vore söndag? Det är verkligen den roligaste dagen.

Den här sången är också bra för att upptäcka vad som kallas past tense och the past progressive in action. The past progressive syftar på något som pågått under en viss tidigare tidsperiod och detta kopplas här samman med verbet i dåtid, to be, plus den nuvarande participen (ett verb som slutar på -ing). Ett exempel på detta finns i första versen: “I was kissing Valentino by a crystal blue Italian stream.”

7. “Our House” av Madness

Inte bara är den här sången bra för att lära sig idiomer och andra engelska uttryck såsom a date to keep (att bestämma möte eller en tid att passa) och Sunday best (någons särskilda, vackra kläder), men det är också bra för att lära sig vokabulär som någon skulle använda för att beskriva aktiviteterna i ett hus. Refrängen är också ikonisk, och det är förmodligen en av de kortaste och mest trallvänliga i engelsk musikhistoria.

8. “California Dreaming” av The Mamas and the Papas

Vem drömmer inte om soliga Kalifornien en kall vinterdag? Med sångtext som “Alla löv är bruna och himlen är grå,” är den här sången jättebra för att lära sig ordförråd kring vädret och årstiderna. Det är också ett ikoniskt exempel på ett conditional expression (villkorsuttryck). Titta efter själv.

“All the leaves are brown and the sky is gray.
I’ve been for a walk on a winter’s day.
I’d be safe and warm if I was in L.A.;
California dreamin’ on such a winter’s day.”

9. “I Heard it Through the Grapevine” av Marvin Gaye

Den här trallvänliga sången använder inte bara engelskans dåtid i dess olika former, men den har också ett par exempel på idiomer och bildliga uttryck på engelska.

Sångens titel är en idiom (heard it through the grapevine) vilket betyder att någon lärde sig ett stycke information på ett informellt sätt, som genom rykten eller skvaller. Andra exempel inkluderar följande:

  • Make me blue — Att göra någon ledsen.
  • It took me by surprise — Att bli förvånad.
  • To lose my mind — Att bli arg, upprörd eller knäpp.

10. “The Lazy Song” av Bruno Mars

Engelska studerande som studerar engelska sånger kommer förmodligen känna igen den här sången av Bruno Mars som blev en världshit för ett par år sedan. Den fokuserar på någon som inte vill arbeta eller lämna huset den dagen. Faktum är att det verkar som att Bruno inte ens vill lämna sin säng!

Även om den onekligen är trallvänlig, är den här sången också bra för engelska studenter då den använder engelskans futurum: “I’m gonna kick my feet up and stare at the fan.”

Vidare är det en bra sång för att lära sig en vokabulär kring aktiviteter människor gör när de är hemma. Den här låten använder dock en hel del populär slang, och även om det kan vara svårt för nybörjare, har jag förklarat lite för dig här nedan:

  • Chilling betyder att “ta det lugnt”
  • snuggie är en slags tröja-filt kombination.
  • Dougie är en slags dans som var populär under det tidiga 2010-talet.
  • My old man är slang för för någons far.
  • Being in your birthday suit betyder att vara naken.
  • Let everything hang loose betyder att slappna av.

Och när du bemästrat alla dessa engelska sånger, kan du fortsätta lyssna på musik genom att utforska internet och lyssna på engelsk radio.

Trevlig lyssning!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close