mesleki-ingilizce

Mesleki Amaçlı İngilizce Öğrenmek: Bu 5 Şeyi Yapmaya Bugün Başla

Çek Cumhuriyetinde bir restoranda çalışan bir kişinin Norveçli tedarikçisinden somon sipariş etmeye çalıştığını düşün.

Bu konuşma sırasında hangi dili konuşacaklarını düşünüyorsun: Çekçe mi yoksa Norveççe mi?

Bu aldatmacalı bir soruydu! İngilizce konuşacaklarına eminim!

Birkaç diğer dili anadili olarak konuşan kişi sayısı daha fazla olsa da İngilizce uluslararası ticaretin ortak dili haline gelmiştir.

Ve yukarıdaki örnekte de gördüğümüz üzere, anadilleri İngilizce olmasa da iki profesyonelin birbirleri ile İngilizce konuşması da oldukça yaygın bir durumdur.

Mesleki amaçlı İngilizce öğrenmek yeni kariyer olanakları için birçok kapı açar. Ülkende faaliyet gösteren global bir firma ile yaptığın iş görüşmesinde harika bir izlenim bırakabilir veya yurt dışında daha iyi maaşlı bir iş bulabilirsin.

Ayrıca, birçok ücretsiz eğitim bulmak da mümkün ama bunların pek çoğu sadece İngilizce dilinde hazırlanmıştır. Dolayısıyla, dili anlama becerilerin arttıkça bunlar daha erişilebilir hale gelirler. Örneğin, İngilizceni geliştirmek ve sektörel bilgini artırmak için kendi alanında ücretsiz bir Kitlesel Çevrimiçi İngilizce Kursu seçebilirsin.

Önünde parlak bir gelecek var, peki ama oraya nasıl ulaşacaksın? Mesleki amaçlı İngilizce öğrenmek okulda İngilizce öğrenmeye benzer mi?

Benzer ve benzemez. Yine aynı becerilere (dinleme, konuşma, yazma ve okuma) ihtiyaç duyarsın ama bunları geliştirmek için kullanabileceğin yöntemler, genel İngilizce için kullanacaklarından farklı olabilir. Bu yöntemlere geçmeden önce, “Mesleki amaçlı İngilizce” derken ne demek istediğimize yakından göz atalım.

Mesleki İngilizceyi Anlamak

Burada İngilizce öğrenmenin amacı onu iş yerinde, örneğin uluslararası dinleyici kitlesine bir seminer verirken ya da yurt dışındaki yeni bir müşteriye bir teklif gönderirken kullanmaktır.

İş yerinde kullandığın İngilizce, evde ya da okulda günlük konuşmalarda kullanacağın İngilizceden genellikle daha resmi olacağı için arkadaşların ve ailenle konuşurken mesleki İngilizce kullanmazsın. Örneğin, iş amaçlı olarak potansiyel bir tedarikçiye bir yazı yazarken bu yazıya “Dear Mr./Ms. [soyadı]” şeklinde bir giriş yaparsın. Ama bunu bir arkadaşına yazmak tuhaf olurdu; bunun yerine “Hey [adı],” “Hi,” veya hatta “What’s up?” gibi bir şey söyleyebilirsin.

Buna ek olarak, her mesleğin kendine has bir jargonu, yani sadece bu meslek mensupları tarafından özgürce kullanılmasına rağmen diğer kişilerin kafasını karıştıracak terimler ve tümceler bulunur. Mesleğinde kullanman ve anlaman gereken jargonu öğrenmek, mesleki İngilizce öğrenmenin önemli bir bölümünü oluşturur. Ayrıca, bir sözcüğün farklı uzmanlık alanlarında farklı anlamları veya kullanımları olabilir. Dolayısıyla da belirli bir alan ya da mesleğe odaklanarak sözcük bilgini zenginleştirmek isteyeceksin.

Mesleki Amaçlı İngilizce Öğrenmek: Bu 5 Şeyi Yapmaya Bugün Başla

Bir Sözlük Ararken Sana Uygun Olanı Ara

Genel sözlüklerde tıp, hukuk ya da bilgisayar gibi alanlara özgü terimlere genellikle rastlanmaması nedeniyle, kendi alanına uygun bir kaynak kitap bulman gerekir.

İşletme alanında çalışmak için İngilizce öğreniyorsan “Oxford İşletme ve Yönetim Sözlüğü” gibi bir kaynak esas olacaktır (ve eğer büyük ve ağır bir sözlüğü sürekli yanında taşımak istemiyorsan bunun dijital sürümü de mevcuttur). Bu kitap pazarlama, işletme stratejisi, vergi usulü ve kurumsal davranışlar gibi konuları kapsamaktadır. “Habitual buying behavior” (alışılmış satın alma davranışı) veya “iterative design” (tekrarlı tasarım) gibi yönetim jargonunun tanımlarıyla doludur.

Hukuk ya da tıp gibi pek çok farklı alan için diğer sözlükler ve kaynak kitaplar bulabilirsin. Ayrıca, İngilizce ile diğer diller arasında bazı mesleklere yönelik iki dilli sözlükler de bulunmaktadır (örneğin, İngilizce-İspanyolca, İngilizce-Almanca ve İngilizce-Portekizce tıp sözlükleri ve konuşma kılavuzları bulunmaktadır). Mesleğine ve anadiline bağlı olarak iki dilli bir sözlük kullanmak da kullanışlı bir araç olabilir.

Mesleğe özel sözlükler ve kaynak kitaplar İngilizce kitabevleri veya Amazon üzerinden temin edilebilir. Eğer sadece ihtiyacın olan sözlük tipini ararsan böyle bir sözlüğün gerçekten de var olduğunu keşfetme olasılığı yüksektir! Ve unutma ki günümüzde birçok sözlüğün mobil uygulamaları ya da dijital sürümleri mevcuttur.

Elbette genel bir sözlük de edinebilirsin ve bunu yaparken ne kadar büyük olursa o kadar iyi olduğunu da unutma. İyi bir sözlük her türlü konu hakkında 225 bin (ya da daha fazla!) sözcük tanımı içerebilir.

Ticaret Dergileri ya da Sektörel Bloglar Oku

Okuduğun içeriklerin mesleğinle alakalı olduğundan emin olmak için seçici davranmalısın. Moda blogları ya da güzellik dergileri okumak eğlenceli olabilir ama bunlar sadece moda sektöründe çalışmak için İngilizce öğreniyorsan kariyerine faydalı olur. Bununla birlikte, ticaret dergileri ve sektörel dergilerde faaliyet göstermek istediğin meslek ile ilgili görüşler ve trendlere yer verilir.

Bir içerik pazarlamacısıyken bir içerik stratejisti olarak terfi almak için İngilizce öğrendiğini farz et; bu durumda, içerik oluşturma dünyasındaki en son gelişmeler, zorluklar ve fırsatlar hakkında daha fazlasını öğrenmek için Chief Content Officer dergisini okumak isteyebilirsin.

Benzer şekilde, PC Mag, MacFormat ya da Wired teknoloji haberleri için tercih edilen kaynaklardır ve bilgisayar ya da otomasyon alanında bir kariyere sahip olmak isteyen İngilizce öğrencileri için bunlar mükemmel birer okuma deneyimi sunar. Eğer beğendiğin basılı dergiler yaşadığın yerde gazete bayilerinde satılmıyorsa, bir üniversite ya da halka açık bir kütüphaneyi denemelisin. Kütüphaneler genellikle geniş bir dergi koleksiyonuna sahiptir ve bunları ödünç almak sıklıkla ücretsizdir.

Magazine Line üzerinde daha fazla ticaret dergisini indirimli fiyatlarla bulabilirsin. Professional & Trade kategorisinin yanı sıra alanına uygun olabilecek Business & Finance, Computer & Electronics, Cooking & Food gibi pek çok kategori sunmaktadırlar. Bazı dergilerin fiyatlarında %70’e varan indirimler yapılıyor, bu nedenle çok fazla para harcamak konusunda endişelenmene gerek yok.

Bazı dergilere sadece abonelikle ve sınırlı bir coğrafyada erişilebilse de, blog okumak ücretsizdir ve bunlar çok sayıda kullanışlı ve pratik dersler içermektedir. Örneğin, FluentU’nun Mesleki İngilizce Blogu, işletme ve yönetim alanında kariyer yapmak için harika bir İngilizce öğrenim kaynağıdır. Mesleki İngilizcelerini geliştirmek isteyen dil öğrencilerine yardımcı olmak için düzenli olarak yeni makaleler yayınlanmaktadır. Ele alınan konular arasında İngilizce pazarlık nasıl yapılır, müşteri hizmetlerinde kullanılması gereken ifadeler, bir iş yazısı nasıl yazılır ya da bir sonraki sunumunun mükemmel olmasının yolları yer almaktadır.

Çevrimiçi dergiler ve bloglar bulmaya başladığın zaman sana hoş ve sürükleyici bir okuma deneyimi sunacak StumbleUpon ve Feedly gibi siteleri kullanmanı öneririm.

StumbleUpon, kullanıcı tercihlerine göre internet içeriği bulan ve öneren bir arama motorudur. Eğer StumbleUpon’a örneğin finans konusunda yazılar okumak istediğini söylersen “Stumble” butonuna bastığın her seferinde bu arama motoru karşına finans konusunda beğeni toplamış bir makale çıkarır. Karşına ne çıkacağını bilemezsin ama bunlar seçmiş olduğun ilgi alanlarıyla bağlantılı olacaktır ve birçok kişinin tavsiye etmiş olması nedeniyle bu içerik genellikle mükemmeldir.

Feedly ise biraz daha farklı işlemektedir. Feedly’yi mesleğinle ilgili makaleleri düzenlemek, okumak ve hatta paylaşmak için kullanabilirsin. Feedly’ye hangi bloglar ve dergileri takip istediğini söylersin ve o da bu siteleri sürekli olarak kontrol ederek yeni makaleler ve içerikleri bir noktada sana sunar. Bu tam anlamıyla bloglar ve dergilerden oluşan özel bir koleksiyon oluşturmanın yoludur.

FluentU Kullan

FluentU—müzik videoları, film fragmanları, haberler ve etkileyici konuşmalar gibi—eğlenceli videoları alıyor ve bunları kişiselleştirilmiş dil derslerine dönüştürüyor.

Bu videolar her kullanıcı için eşsiz birer İngilizce dersi haline gelir. Öğrenme tarzına, İngilizce seviyene ve kişisel ilgi alanlarına en uygun videoları seç ve FluentU sana daha fazlasını tavsiye etsin.

Ne tür İngilizce videoların sana en çok yardım ettiğini görmenin harika bir yoludur! Birçok işletme ile ilgili video ve diğer mesleklerle ilgili videolar da yer almaktadır. Ayrıca, FluentU İngilizce sözcük ve gramer bilgilerini aktif bir şekilde geliştirmen için interaktif altyazılar, bilgi kartları, sözcük listeleri, vb. çok sayıda araç sunmaktadır. En iyisi ise iOS ve Android uygulamaları ile istediğin her zaman çalışabilecek olman.

Mesleki Podcast’ler Dinle

İngilizce podcast’ler dinleme becerilerini geliştirmenin hızlı ve kolay erişilir bir yoludur. Günlük konuşmalar için İngilizce öğrenmenin yanı sıra mesleki iletişim için de mükemmel podcast’ler bulunur. Eğer biraz daha fazla araştırırsan, İngilizcenin yanı sıra kariyerini de geliştirecek podcast’ler bulacaksın.

Bunun harika bir örneği de British Council tarafından hazırlanan Professionals Podcast’tir. Bu podcast’te markalaşmadan iş ilişkileri kurmaya ve biyoteknoloji gelişmelerinden bir doktorun hayatının bir gününe kadar pek çok konuya yer verilmektedir. Bu podcast’i kullanarak gerçek hayattan sunumlar ya da görüşmeler dinleyebilirsin. Aynı zamanda sözcük listesi, dinleme egzersizleri, ilgili bir makale ve ses dosyasının deşifresine de erişim sağlarsın. Bu oldukça kapsamlı bir kaynak!

Podcast’lerin popülerliği her geçen gün artıyor ve her zaman bunlara yenileri ekleniyor. Bunun sonucunda bir insan kaynakları çalışanı, bir profesyonel yazar ya da bunlar arasındaki herhangi bir mesleği icra ediyor olman fark etmeksizin sana göre bir podcast muhakkak vardır. Eğer nereye bakman gerektiğini biliyorsan kendi alanınla ilişkili bir ya da daha fazla podcast bulacaksın.

En sevdiğin bloglarla başla ve bunların tavsiyelerini dikkate al. Aynı zamanda herhangi bir podcast’ten bahsedip bahsetmediklerini görmek için alanındaki uzmanların sosyal medya hesaplarına da bir göz atabilirsin.

Uluslararası Bir Sektörel Konferansa Katılmayı Amaç Edin

Uluslararası konferanslar seninle aynı fikirleri paylaşan kişilerle tanışmak ve İngilizce konuşma alıştırması yapmak için harika fırsatlar sunar. Bir konferans için yurt dışına çıkmak biraz maliyetli olabilir ve zamanlama ve planlamayı iyi yapmayı gerektirebilir ama karşılığını misliyle alırsın. Kendi sektöründen kişilerden oluşan bir ağ kurabilir ve İngilizce anlama becerilerini geliştirirken kariyer ufkunu genişletebilirsin.

Eğer uluslararası seyahatler için bütçe ayırmadıysan ya da bunun sonuçları hakkında şüphelerin varsa bundan önce webinarlara katılmayı deneyebilirsin. Webinarlar, internet üzerinden gerçekleştirilen seminerlerdir. TellOnline.org üzerinde çeşitli alanlarda gerçekleştirilen webinar ve konferansların bir listesi bulunmaktadır.

Eventbrite ise çok sayıda online İngilizce sunumun yanı sıra yaşadığın şehirde gerçekleştirilen çevrimdışı etkinlikler bulabileceğin başka bir sitedir. Bazı çevrimiçi etkinlikler ücretsizken diğerleri ücretlidir ama bu ücretler genellikle fiziki etkinliklerden daha düşük bir maliyete sahiptir. Bu sitelerden herhangi birine gir, alanında ücretsiz bir webinar seç ve nasıl işlediğine bir göz at.

Pek çok endüstri lideri düzenli olarak webinarlar düzenlemektedir, bu da yeni bir webinar görene kadar uzun süre beklemen gerekmeyeceği anlamına gelir. Eğer yayınladıkları bloglara abone olursan bunu öğrenen ilk kişi sen olursun.

Etkinlikler hakkında çevrenden (bir meslektaşından önerilerini öğrenebilirsin) veya kurumsal web sitelerinden daha fazlasını öğrenebilirsin.

 

Mesleki amaçlı İngilizce öğrenmek günlük İngilizceden farklıdır, bu nedenle mesleğine uygun İngilizceyi öğrenmek için yeni yöntemler benimsemen gerekebilir.

Öğrenme içeriğini seçerken seçici davran ve kendi sektörüne odaklan. Ve eğer fırsatını bulursan uluslararası konferanslar sana kendi sektöründeki tüm İngilizce bilgini kullanmak için mükemmel bir fırsat sunar, bu nedenle bu sene bir ya da iki uluslararası konferansa gitmeyi göz önünde bulundur.

Mesleki amaçlı İngilizce becerilerini geliştirmek biraz sıkı çalışma gerektirebilir, ama buna değecektir!

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close