nya engelska ord

15 coola nya engelska ord som har lagts till i ordboken år 2015

Språk är en levande, utvecklande sak.

Tack vare globaliseringen – att vår värld blir allt mer sammankopplad – pratas det engelska språket nu över hela världen. Det betyder att språket är mer levande och utvecklas snabbare än någonsin.

Nya engelska ord uppkommer ständigt. Vårt ordförråd växer och blir mer färgstarkt och mångsidigt. Vissa nya ord har funnits sedan tidigare, men som nu används i unika kombinationer eller har utvecklat helt nya betydelser. Andra nya ord har skapats av kreativa personer eller modifierats av andra språk.

Många av de nya orden kommer från Internet, vilket är ett kraftfullt verktyg för kommunikation och skapande. Internetslang är väldigt populärt på alla språk och har snabbt blivit en del av våra vanliga uttryck i verkligheten, vilket gör att vi ständigt upptäcker nya ord och meningar.

Nya ord är en fantastisk sak att lära sig eftersom de visar språkets sanna skönhet. De visar oss att mänsklighetens kreativitet aldrig tar slut. De nya orden är också bra för språkstuderande att hålla koll på, eftersom de oftast är väldigt populära. De kommer att få dig att låta mer cool och modern. Även om du inte använder nya ord när du pratar kan du förstå vad som menas när andra använder dem. Dessutom behöver du veta om nya ord du vill förstå vad som händer på Internet!

När ett nytt ord används flitig, blir det ibland adderat till ordböcker. Det är helt awesomesauce (fantastiskt), eftersom fler kommer att ha tillgång till dessa ord och deras mening – och dessa personer kan använda dem och bli gobsmacked (förbluffade) över dem också!

Funderar du på vad de nyaste orden från året är? Och undrar du vilka nya engelska ord som förtjänade en plats i de engelska ordböckerna? Det är precis vad du nu kommer att upptäcka här. Fortsätt att läsa!

15 coola nya engelska ord som har lagts till i ordboken år 2015

Vissa termer är havey-cavey (existerar en kort period, ej permanenta), men du använder dem fortfarande för att kunna earwigging (lyssna på någons konversation i smyg).

Att vara en hipster (en trendig, modern person som gillar saker som inte nödvändigtvis är populära) har äntligen blivit coolt.

Människor kommer förmodligen gilla att du använder nya ord som de inte hört förut eller som de inte förstår med en gång. Och om de inte gillar de nya orden? NBD (No Big Deal, ingen stor grej).

Du kommer fortfarande att se cool ut när du använder några av dessa ord, och du kommer på köpet ofta att lära personer – även nativa engelsktalande! – nya ord tack vare din kreativa användning av det engelska språket.

Du bör känna till dessa för att förstå konversationer på nätet och med yngre personer, till exempel så är alla ord med fetstil ovan relativt nya engelska ord som du kommer att stöta på emellanåt. Skulle du förstå ovanstående punkter om orden inte var definierade?

Nya ord läggs ständigt till i språket, vilket kan göra det svårt att hänga med. Men om du lär dig engelska med FluentU, kommer du alltid att ha tillgång till det senaste och bästa autentiska innehållet på engelska (med hjälpfulla definitioner och förklaringar om du behöver). FluentU tar verkliga videor – såsom filmtrailers, musikvideor och mycket mer – och förvandlar dem till en personifierad språklektion.

Nu är det dags att lära sig de bästa nya orden i det engelska språket. Dessa lades till i engelska ordböcker år 2015.

1. Weak sauce

Du vill helst inte bli kallad för detta. Det betyder att något inte är av bra kvalitet, eller att något inte fungerar som det ska.

Uttrycket kommer från den milda starksåsen på Taco Bell. Det är en så kallad wannabe-sås, eftersom att den är så svag att den starka smaken är omärkbar. Den möter helt enkelt inte människors förväntningar på starksås.

So, how was your date yesterday, man?
Weak sauce, my man, weak sauce

2. Awesomesauce

Detta är ett bättre ord. Det används för att beskriva något riktigt bra.

I just got a promotion!
What? That’s awesomesauce!

3. SJW (Social justice warrior)

Detta är en term som främst används som ett oförskämt eller sarkastiskt sätt för att stämpla aktivister, bloggare och sociala medier-kommenterare som deltar i diskussioner med syftet att få andra människor att vakna upp.

Dessa personer brukar främja socialt progressiva åsikter. De vill vanligtvis att folk ska ha mer frihet, mer rättvisa och mer jämlikhet. De tror på att regeringen och samhället existerar för att ge stöd och möjligheter till personer som behöver hjälp.

De sägs ofta ta sina åsikter till ytterligheter, argumentera aggressivt och vara kränkande mot personer som inte håller med dem. Det är förstås inte alltid sant.

Do you know that by refusing to neuter street cats in your area, you are responsible for the deaths of the kittens they will have? These little creatures will die of hunger and get killed by cars in traffic. You are a killer!

Oh, come on, don’t be such a SJW! What have you done to help?

4. Mic drop

Termen beskriver att oavsiktligt tappa micken (mic) efter en imponerande föreställning. I dess metaforisk mening betyder det att lämna en diskussion efter att ha uppnått total framgång.

Glöm bara inte att “mic” uttalas som det engelska förnamnet “Mike”.

My presentation was so successful. It was the ultimate mic drop.

5. Hangry

När nivån av hunger går till en ny dimension, är du mer än bara hungrig: Du är hangry (hungry + angry). När du känner såhär har du dåligt temperament och är lättirriterad – du är angry (arg) för att du är så hungry (hungrig).

You are late! Where have you been for so long? The table is set and I am so hangry I could slap you right now!

6. Manspreading

Detta fenomen är en speciell sak. Det behövde helt enkelt sin egna term i ordboken.

Det indikerar en man som sitter med benen brett isär, särskilt vid resor i kollektivtrafiken. Han lämnar inget utrymme för någon att sitta bredvid honom, och han är helt enkelt en obehaglig syn.

I do not think that only men are the ones doing manspreading. I’m a woman and I find such discrimination offensive!

7. Beer o’clock

Detta är den rätta tiden på dagen att börja dricka öl. Det indikerar vanligtvis slutet av arbetstimmarna, men för vissa personer kan det vara när som helst under dagen.

It’s almost beer o’clock, let’s finish all our work so we can leave, people!

8. Lookbook

Modedesigners gör lookbooks – en uppsättning med fotografier som främjar deras kollektioner. Den negativa betydelsen kan också indikera fotografier av pretentiösa människor som bara kan tänka på mode.

I saw your lookbook for this autumn. Everything looks beautiful! 

9. Ear tickler

På nummer nio på listan över nya engelska ord är detta! Det här är någon som behagar andra människor genom att ge många komplimanger. Det kan också indikera ett trevligt beteende, eller musik som du får glädje av att lyssna på.

She got a promotion because she’s the ultimate ear tickler.

10. Crema

Vill du låta som att du verkligen kan kaffe? Använd detta ord, som ursprungligen kommer från Italien. Det refererar till skummet på toppen av din nybryggda, varma, underbara espresso. Latte-konstnärer gör även fin design av crema.

One espresso with crema on top, please!

11. Manic pixie dream girl

Detta är en tjej med en levande och ovanlig karaktär. Hon är någon vars huvudsakliga syfte är att njuta av livet till fullo. Hon försöker vanligtvis också att hjälpa en ung man att älska och njuta av sitt liv också. Detta är en karaktär som du förväntar dig att skådespelerskan Zooey Deschanel skulle spela.

I don’t think a manic pixie dream girl is cool. This behavior is a sign of mental illness!

12. Dark web

Detta är den mörka, läskiga delen av Internet som vissa gillar att utforska. Den är dock avsiktligt gömd från sökmotorer med maskerade IP-adresser. Den är endast tillgänglig från en speciell webbläsare. Det här nätverket finns mellan Tor-servrar och deras klienter.

Om du inte förstår dessa specifika termer som är relaterade till Internet, så är det helt ok. Du kommer hitta många olagliga och sketchy (konstiga, läskiga) saker här, så du vill förmodligen inte besöka detta ställe ändå.

You are so mysterious. You look like someone who has access to the dark web.

13. Agender

Personer som identifierar sig själva som agender identifierar sig som varken som man eller kvinna. De kanske identifierar sig med några manliga eller kvinnliga egenskaper, eller så kanske de inte identifierar sig med några könsegenskaper alls.

I identify as agender.

14. NSFW (Not Safe for Work)

Detta är en etikett för internetinnehåll som inte är lämpligt för den typiska arbetsplatsen. Det är bäst att inte komma åt innehållet i närvaron av din chef.

Your Facebook profile picture is so dope (cool), but it’s very NSFW.

15. Click bait

Detta är onlineinnehåll av provocerande eller sensuell natur, vars enda syfte är att locka fler besökare till en viss webbplats.

My favorite news website started posting all kinds of click bait on its Facebook pages, so I no longer consider it a useful resource.

Som tidigare nämnt blir det engelska språket ständigt uppgraderat med nya termer! Om du vill ta dina språkkunskaper till nästa nivå bör du kolla in appen FluentU för iOS och Android. Den håller dig ständigt uppdaterad med det senaste och du kan bland annat lära dig nya engelska ord via musikvideor.

Vilka är de coolaste orden och fraserna du har lärt dig på sistone? Låt oss veta på Facebook och Twitter!


Antonio är en New Jersey-baserad hopplös optimist som trivs runt om i världen. Han älskar att cykla till avlägsna platser och ibland händer det att han går vilse. När han inte gör det skriver han för Edugeeksclub. Häng med på äventyret via Facebook och Twitter.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close