lära sig engelska via spotify

Hur du lär dig engelska på Spotify: tips och tricks

Människor på tåg.

Studenter i klassrum.

Kunder i butiker.

Nästan var du än går, kan du hitta människor som använder hörlurar och njuter av deras favoritmusik.

Tack vare tjänster som Spotify, har vi nu tillgång till en hel värld av ljud direkt i våra mobiler.

Men vi använder det främst för att försvinna från världen runt oss. Vi använder det som en distraktion.

Hur skulle det istället vara om du kunde förvandla Spotify till ett verktyg för att lära dig mer om världen?

Hur skulle det vara om du kunde använde det för att lära dig det engelska språket?

I detta inlägg kommer vi att visa dig hur du gör det.

Vi kommer att ge dig några Spotify-tricks för att maximera ditt lärande, plus 16 av de bästa engelska ljudresurserna du kan hitta på denna fantastiska app.

Vad är Spotify?

Spotify är en onlinetjänst som låter användare lyssna på musik varsomhelst. Namnet “Spotify” är en blandning av orden “spot” och “identify” (båda betyder att se eller hitta något – vilket känns logiskt eftersom många använder Spotify för att hitta ny musik).

De flesta av funktionerna är gratis men vissa saker, såsom nedladdning av musik, kräver en prenumeration.

Spotify finns tillgängligt i mer än 60 länder och kan användas på dator, mobil eller surfplatta, vilket betyder att du har tillgång till fantastisk musik var du än befinner dig.

Hur du maximerar Spotify för engelsk hörförståelse

  • Se låttexter: De som vill lära sig mer engelska kan se låttexterna på de flesta engelska låtarna på Spotify. Bara klicka på knappen “Spelas nu” längst ner när en låt spelas.

Denna funktion är väldigt hjälpsam för din hör- och läsförståelse, såväl som att utvidga ditt ordförråd. Det gör också att du får bakgrundshistorien kring hur texterna blev till och vad som inspirerade artisten.

  • Skapa spellista: Spellistor är listor med ljuduppspelningar som är arrangerade efter tema. Du kan skapa spellistor med engelska låtar eller poddsändningar, baserat på om de är bra för hörförståelse, ordförråd eller andra engelskakunskaper.

Bara gå till ditt bibliotek på Spotify och klicka på “skapa ny spellista”.

  • Lyssna utan internet: Du kan använda Spotify för att spela upp poddsändningarna och låtarna på din mobil eller dator. Med prenumeration av Spotify Premium kan du också ladda ner dina favoriter och lyssna på dem utan internettillgång.

Detta är speciellt användbart när du vill lära dig medan du reser och det inte finns något Wi-Fi.

  • Få personliga rekommendationer: Funktionen Daglig blandning rekommenderar nya låtar baserat på vad du gillar och hjälper dig att upptäcka nya artister. Detta är fantastiskt om du lär dig engelska bättre genom musik, eftersom du inte behöver söka efter nya låtar.
  • Undvik “explicit” lyssnande: Spotify berättar för dig om en låt är explicit, vilket betyder att den innehåller svärord eller annat innehållet som inte är lämpligt för barn eller arbetsplats. Detta gör det enklare att lyssna på engelska låtar varsomhelst eller för att hitta familjevänligt innehåll.
  • Använd för karaoke: Karaoke är rolig underhållning där varje person sjunger en låt genom att följa med i musiken och texten på skärmen. Om du söker efter namnet på en låt och lägger till ordet “karaoke”, kan du hitta mängder med sådana inspelningar på Spotify.
    Karaoke är ett riktigt roligt och kraftfullt sätt att testa ditt engelska uttal och ordminne.
  • Lägg  till okända låtar som du upptäckte av en slump: Du kan använda appen Shazam på din mobil eller dator, och automatiskt lägga till en ny låt på din Spotify-spellista. Så ifall du hör en perfekt engelsk låt på radion eller i en butik medan du shoppar, kan du spara den för att öva på senare.

Om du gillar denna typ av hörförståelse, är FluentU det bästa verktyget för din inlärning. FluentU ger dig autentiska engelska videor, som inkluderar musikvideor såväl som filmtrailers, TV-klipp, inspirerande tal och mycket mer, vilket har transformerats till en personlig språklektion. Varje video kommer med interaktiva bildtexter, flashcards, hela texter och övningar så att du lär dig engelska medan du lyssnar och tittar.

Videorna är organiserade efter genre och nivå, så att det är enkelt att hitta de som funkar för dig. Dessutom kommer FluentU föreslå nya videor baserat på vad du redan har lärt dig. Du kan utforska hela videobiblioteket gratis med en FluentU-provomgång. Kolla in hemsidan eller ladda ner deras app för iOS eller Android.

Spot On: Den kompletta guiden för att lära dig engelska via Spotify

De bästa poddarna för att studera engelska via Spotify

The English We Speak

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare

Detta är kanske den största hörförståelseresursen på Spotify. Den har runt 200 avsnitt. I varje avsnitt tar de en fras och visar upp olika konversationer som använder den frasen. Fraserna förklaras enkelt av berättaren och minst tre exempel presenteras i varje avsnitt.

Avsnitten är oftast två till fyra minuter långa och är speciellt anpassade för hörförståelse. Eftersom showen är producerad av BBC pratar de med brittisk engelska. Det är bra att tänka på detta eftersom många av dessa fraser vanligtvis inte används av amerikaner.

Denna poddsändning är fantastisk för nybörjare och är speciellt framtagen för dem.

Everyday Language

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till medelnivå

Denna poddsändning av Mark Quah är en hjälpfull kollektion av inspelningar kring tips, diskussioner och förvirrande koncept på engelska. Mark pratar också om olikheterna i kulturer som är relevanta för de som studerar engelska. Till exempel, i avsnittet “Colours and Vision”, pratar berättaren om hur olika färger betyder olika saker i den engelska och japanska kulturen.

Vissa avsnitt är också dedikerade till specifika fraser på engelska såsom “the world is your oyster” och “don’t bite off more than you can chew”.

Stilen på denna serie är väldigt vardaglig och konventionell. Ämnena är alltid relaterade till personliga erfarenheter och hur kultur påverkar de erfarenheterna. Det är en bra källa för alla lära sig informell engelska.

De på medelnivå kan lära sig en hel del om detaljer i engelsk kultur och vardagsliv. Nybörjare kan fokusera mer på avsnitt som handlar om ord och fraser.

English at Home Is Fun

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till medelnivå

Denna poddsändning berättas av Michael, Naho och Noriko. Michael är engelsklärare i U.S.A. och Noriko lär ut engelska i Japan. Naho är den nioåriga dottern till Noriko som pratar engelska ganska flytande.

Varje avsnitt är en vardaglig diskussion kring festivaler, spel, mat, böcker och tips. Ibland medverkar även andra engelsklärare tillsammans med dem.

Poddsändningen är en bra resurs för att lära sig slang och vardaglig engelska. Den fokuserar också en hel del på kulturell kunskap, så om du är intresserad av amerikansk eller japansk kultur, kommer du älska denna poddsändning!

Varje avsnitt är 10 till 15 minuter långt och använder ganska enkla ord.

Learning English Meditation

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till medelnivå

Learning English Meditation är en serie med engelska poddsändningar som är designade för att vara avstressande. Serien innehåller olika delar för att lära sig idiom, provförberedelse och grammatik.

Poddsändningen har en lugnande bakgrundsmusik som hjälper dig att bli avslappnad och fokusera på orden.

Du kan använda denna resurs på många sätt. Du kan skriva ner meningarna och idiomen för att öva på att skriva och stava. Du kan också repetera efter berättaren för att öva på uttal. Skriv gärna ner de ord du inte förstår och sök därefter upp vad ordet betyder online.

The Living in English 365 Podcast

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till medelnivå

Engelska är känt för sitt förvirrande uttal. Det finns många ord som uttalas helt annorlunda än hur de stavas. Denna poddsändning kommer lära dig några enkla tips på hur du blir bättre på att prata engelska.

Berättaren är Ashley Rhone, och poddsändningen handlar ofta om amerikansk kultur och hur det är att vara lärare i U.S.A. Till exempel så pratar hon om när det är ok att krama en person i U.S.A. Hon tar också upp olika amerikanska sätt att hälsa varandra på.

Avsnitten är runt 10 minuter långa och är idealiska för nybörjare och personer på medelnivå.

Grammar Girl

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till avancerad

Som namnet föreslår, handlar denna poddsändningen om allt relaterat till engelsk grammatik. Den förklarar förvirrande grammatikkoncept och hjälper dig förbättra din skrivförmåga. Den tar också upp hur du kan förbättra din kommunikationsstil. I ett avsnitt förklarar de när adverb är bra att använda och vilka adverb som är värdelösa.

Showen har också speciella delar med grammatik och intressant fakta, såsom varför stavningstävlingar kallas “spelling bees”.

Grammar Girl har något för varje lyssnare, oavsett nivå. Men personer på medelnivå kommer dra mest nytta från denna show.

Plain English

lära sig engelska via spotify

Nivå: Medelnivå

Detta är en känd poddsändning som inte bara lär ut nya engelska ord och fraser men också pratar om nuvarande händelser. Varje avsnitt tar upp en nyhetssändning och ett nytt ord eller fras.

Berättaren pratar stadigt och sakta så att de som lyssnar kan följa med på vad som sägs. Hemsidan Plain English har också den skrivna versionen av varje avsnitt (vilket kallas transcript). På det viset kan du öva genom att lyssna och läsa på samma gång!

Poddsändningen passar bäst för studenter och personer som är intresserade av vad som pågår i världen. Men eftersom att avsnitten är runt 20 minuter långa, kan de vara lite överväldigande för nybörjare.

Premier Skills English

lära sig engelska via spotify

Nivå: Medelnivå

Studerar du engelska och älskar fotboll? I så fall är denna poddsändning något för dig.

I varje avsnitt av showen pratar de om de senaste Premier League-fotbollsmatcherna. Och medan de pratar om matcherna, förklarar de olika engelska fraser och ord som de använder.

Vissa avsnitt fokuserar mer på vissa färdigheter såsom tal, hörförståelse, grammatik och ordförråd. Men de använder alltid konversationer om fotboll som exempel för att förklara ämnena.

Poddsändningen är på brittisk engelska och är producerad av British Council. Poddsändningen är fantastisk för att öva på hörförståelse oavsett nivå, eftersom konversationerna är naturliga och fokuserar på ord och fraser som varje engelsktalande använder till vardags. Den är också perfekt för att lära sig specifika ord kring fotboll.

English Language Course

lära sig engelska via spotify

Nivå: Medelnivå till avancerad

Denna kortkurs är en snabb sammanfattning av engelska interpunktionsregler. Språkstilen på denna kurs är ganska akademisk och inte särskilt lämpad för nybörjare.

Denna kurs passar bäst för dem som redan har kunskap kring engelska ord och uttal, men som har svårt för grammatiken. Den är också bra för dem som är bra på att prata och lyssna, men som just har lärt sig läsa och skriva på engelska.

Kursen är ett ganska bra exempel på akademisk eller formell engelska. Den är riktigt hjälpfull för alla som vill lära sig engelska för att studera på engelskt universitet. Förutom att vara en introduktion till interpunktion, är denna kurs också en introduktion till formell engelska.

The Language Learning Show

lära sig engelska via spotify

Nivå: Medelnivå till avancerad

The Language Learning Show är en mer generell poddsändning för alla slags språkstuderande. Men eftersom poddsändningen är på engelska, är den mest relevant för för de som studerar engelska.

Berättaren är Azren, en språklärare som kan fem språk. Han pratar om tips och tricks kring att lära sig nya språk, såväl som problem och svårigheter som de flesta språkstuderande stöter på.

I avsnittet “Why Some People Progress and Others Don’t”, pratar han om tankesättet som krävs för att framgångsrikt lära sig nya språk. Han pratar också om hans egna liv i det avsnittet och vilka slags utmaningar han går igenom.

Du kan välja att hoppa in i mitten av avsnittet eftersom att han i början bara brukar prata om hans personliga liv. Personer på medelnivå och avancerad nivå kan också lyssna på denna poddsändning eftersom den är ganska relaterbar för alla slags studerande.

The Actual Fluency Podcast

lära sig engelska via spotify

Nivå: Avancerad

Precis som i föregående poddsändning, tar denna show upp generell språkinlärning. I varje avsnitt intervjuas en språkexpert. Konversationerna handlar vanligtvis om saker som krävs för att bli flytande i ett språk.

Ämnena inkluderar motivation, tekniker, vanor, kultur, resor och till och med psykologi! Vissa avsnitt tar också upp specifika länder såsom Spanien och Indonesien, och utmaningarna kring att lära sig engelska i dessa länder.

Eftersom avsnitten oftast är en timma långa, kan det vara svårt för nybörjare att fokusera på innehållet.

The Fluent Show

lära sig engelska via spotify

Nivå: Avancerad

“The Fluent Show” av Kerstin Cable tar upp aspekterna kring att bli flytande i flera språk.

Showen täcker ett brett spektrum av ämnen. Du kan lära dig om verktyg som du kan använda för att förbättra dina färdigheter, lyssna på sessioner med frågor och svar, lära dig att motivera dig själv, upptäcka hur kulturen påverkar ditt lärande och lyssna på intervjuer med språkspecialister.

Eftersom denna poddsändning har mer än 90 avsnitt bör de studerande tänka på sitt syfte innan de lyssnar på showen. Om du vill förbättra dina konversationsfärdigheter är det bäst att välja de avsnitt som har intervjuer. Om du vill ha nya verktyg för att träna på engelska kan du lyssna på ett avsnitt som listar de senaste språkinlärningsverktygen. Om du vill lära dig nya tekniker kan du bläddra igenom titlarna på avsnitten och välja en som du tycker är relevant för dig.

Denna poddsändning passar bäst för de på avancerad nivå eftersom samtalen omfattar flera ämnen och vissa elever kan ha svårt för att förstå.

Gratis ljudböcker på Spotify för engelsk hörförståelse

Ljudböcker för barn

lära sig engelska via spotify

Nivå: Nybörjare till medelnivå

Denna kollektion med ljudböcker återberättar historierna av kända, animerade barnfilmer. De inkluderar sagor såsom “Askungen” och “Peter Pan”, myten om Hercules och nya filmer såsom “Monsters, Inc.” och “Hitta Nemo”.

Kollektionen passar bra för nybörjare och personer på medelnivå eftersom de flesta ljudböcker är ganska korta (runt 15 minuter långa). De flesta av dessa filmer har blivit översatta till flera språk, så du kanske redan är bekant med dem. Det gör det lättare att hålla koll på vad som händer.

För att öva på hörförståelse kan de som lyssnar pausa ljudboken efter några meningar och försöka repetera vad de precis har hört. Eller så kan de skriva ner några av de svåra orden som en övning.

Ljudböcker inom självförbättring

lära sig engelska via spotify

Nivå: Medel till avancerad

Självförbättringsböcker är avsedda för att hjälpa dig att förbättra ditt liv och övervinna svårigheter. Dessa böcker har en lång historia i engelsk- och världslitteratur. För det mesta försöker böckerna göra personen som läser självständig genom att förbättra färdigheter som kan användas nästan överallt.

I denna kollektion finns många klassiska böcker inkluderade såsom “Think and Grow Rich” och “The Art of War”. Varje kapitel av boken har en separat uppspelning, vilket gör det idealiskt för hörförståelse.

Denna kollektion är speciellt användbar för personer som vill bli egna företagare eller som vill förbättra deras karriärer.

Ljudböcker inom skräck och science fiction

lära sig engelska via spotify

Nivå: Avancerad

Gillar du kärlekshistorier om spöken och monster? Eller föredrar du historier om framtiden eller rymden och planeter?

Denna kollektion har alla historier du kan tänka dig kring en massa konstiga saker. Den innehåller historier från de mest kända science fiction- och fiktionsförfattarna såsom H.P. Lovecraft, Isaac Asimov, Kurt Vonnegut, George Orwell och många andra.

För att öva på hörförståelse bör du lyssna på korthistorierna i denna kollektion såsom “The Quince Tree” eller “A Hunger Artist”. Eftersom dessa historier är några av de mest kända i världen kan du också diskutera dem med nativa engelsktalande.

Klassiska ljudböcker

lära sig engelska via spotify

Nivå: Avancerad

Denna kollektion inkluderar de mest kända och ihågkomna historierna på engelska. Eftersom det krävs en hel del kunskap för att kunna läsa dem, kan vissa känna att det är enklare att lyssna istället.

Den inkluderar noveller såsom “Dracula”, “Moby Dick”, “The Invisible Man” och “1984”. Denna kollektion passar för de på avancerad nivå eftersom språket i dessa historier är ganska olik dagens engelska.

 

Så nästa gång du sätter på dig dina hörlurar, kom ihåg att du kan använda dem för att lära dig och ansluta dig till världen, istället för att koppla bort dig från den. Online-biblioteket på Spotify är stort och mångsidigt – glöm inte att njuta av det.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close