akademisk-engelska

Vad är akademisk engelska? De tre främsta karaktärsdragen alla studenter bör känna till

Du sitter på kursen och lyssnar på din lärare.

Allt verkar vara tydligt och klart.

Du nickar med och skriver dina anteckningar.

Men saker förändras när du kommer hem.

Plötsligt är dina anteckningar inte så klara.

Du sneglar mot din nästa uppgift och har ingen aning om var du ska börja.

Vad är alla dessa förvirrande ord? Varför är de här meningarna så långa? Varför skriver inte bara författaren som människor pratar?

Du läser en speciell typ av engelska—akademisk engelska, som används på universitet, i forskningsdokument och vetenskapsböcker.

Om du redan lär dig engelska som andraspråk, kan akademisk engelska verka som ytterligare ett språk att bemästra.

Men vi visar dig hur du blir bekväm med den här typen av engelska snabbt, så du kan sluta stressa över dina läxor och börja förtjäna högsta betyg.

Var du kan öva på akademisk engelska på internet

Före vi utforskar alla inslag i akademisk engelska, är det hjälpsamt att veta var du kan öva dina nya förmågor. Internet resurserna nedan är perfekta för att öva på din akademiska engelska självständigt.

En av de bra sakerna med akademisk engelska är att det används i en skolmiljö, där alla lär sig. När du övar ska du inte vara för självmedveten och inte vara rädd för att göra misstag!

Klara av övningarna på ESLgo.com

Den här sidan ger dig gratis resurser som är särskilt användbara för skrift i akademisk engelska. Titta in på gratis hjälp i att skriva på engelska, inklusive en lektion i grammatik för uppsatsskrivande. Hemsidan pekar dig också till flera andra sidor som hjälper dig att förbättra ditt uppsatsskrivande på engelska.

Lyssna på autentisk engelska på FluentU

Det enklaste sättet att lära sig akademisk engelska på är att höra hur modersmålstalare använder det själva. FluentU är det perfekta verktyget för detta. FluentU erbjuder engelska videos från den “riktiga världen”, som föreläsningar, inspirerande tal och mer, som har blivit förvandlade till personliga språklektioner. 

Varje video kommer med interaktiva bildtexter. Du kan klicka på alla ord för en omedelbar definition, bilder och uttal.  De visuella hjälpmedlen och videos kontext gör varje ord mycket mer minnesvärt. FluentU skapar också flashcards och övningar för varje video så du kommer ihåg vad du lärt dig när du är klar med att titta.

Så vem sa att lära sig akademisk engelska var tvunget att vara tråkigt? Börja med videor som denna professors föreläsning i  “världens minsta klassrum,” eller denna intervju om utmaningar som första års-studenter på universitet möter.

Dessutom finns mycket annat roligt material på FluentU för alla typer av engelska, som filmtrailers, musikvideos, nyhetssändningar, IOS app och Android app, och mer! Kika in på hela videobiblioteket gratis med ett FluentU testkonto.

Hur du förbättrar akademisk engelska som student

Är du redan inskriven i ett engelsktalande program, eller funderar du över att ansöka? Här är hur du använder din tid bäst i och utanför klassrummet för att maximera dina framsteg i akademisk engelska.

Ta kurser specifikt för akademisk engelska

Många universitetsstudenter, även engelska modersmålstalande, tar kurser som hjälper dem förstå hur de skriver, använder korrekt formalia och refererar sin forskning i akademiska papers. Om du redan är inskriven på ett universitet, fråga din studievägledare eller engelska fakulteten om du kan ta en sådan kurs.

Många universitetet har också kurser för engelska som andraspråk eller till och med kurser i akademisk engelska för sina internationella studenter, så titta även efter sådana.

Om du inte är inskriven på universitetet ännu, kanske du fortfarande kan ta eller audit (följa gratis eller mot en låg avgift utan att motta ett betyg) en kurs i akademisk engelska.

Spela in och granska dina föreläsningar

Lyssna inte bara på dina föreläsningar och gör anteckningar—försök också spela in dem och lyssna på dem senare.

Det här kommer inte bara hjälpa dig att komma ihåg lektionerna, men det hjälper dig också att snappa upp engelska akademiska termer som du kanske missat i klassen. Du kommer märka orden din lektor använder upprepade gånger, eller obekanta ord vars definitioner du behöver titta upp.

Du kan till och med försöka jämföra dina anteckningar från klassen med föreläsningen för att försäkra dig om att du förstod allting korrekt första gången.

Bara kom ihåg att du bör fråga din lektors tillåtelse om att spela in föreläsningar i förväg. Ett annat alternativ kan vara att många universitet faktiskt spelar in sina föreläsningar för sina studenter och lägger upp dem på internet, så det kan göra saker ännu enklare.

Skaffa en inlärningspartner

Använd dina klasskamrater. De lär sig med dig och ni kan arbeta tillsammans för att hjälpa varandra. Forskning har till och med visat att studenter som arbetar tillsammans lär sig bättre. Att studera med någon annan kan också hjälpa dig förstå föreläsningen bättre eller få synvinklar du inte annars skulle ha tänkt på. När det kommer till skrivande är det hjälpsamt att ha en klasskamrat som korrekturläser ditt arbete eftersom de kan hitta misstag som du inte såg.

Vad är akademisk engelska? De tre främsta karaktärsdragen alla studenter bör känna igen

1. Formell ton och ordanvändning

Individuell stil har inte riktigt en plats i akademisk engelska. Istället använder akademisk engelska en etablerad, formell ton.

Tänk på den akademiska miljön som den arbetsrelaterade miljön. Du skulle inte prata med din chef på samma sätt som du pratar med din bästa vän. I akademisk skrift kommer till och med ämnet diktera vad som är acceptabelt och inte. Använd helt enkelt urskiljningsförmågan. Om du är osäker, håll det formellt.

Det betyder att du inte kommer använda slang eller vardagliga uttryck. Det betyder också att du kommer använda korrekt grammatik—och i några fall, kanske dina lektorer till och med frågar dig om att undvika förkortningar (exempelvis do not istället för don’t).

Känner du dig osäker på hur ska uttrycka dina idéer på det här sättet? Oxford Royale Academy har en bra lista på engelska termer och fraser som kan hjälpa dig anknyta dina idéer på formellt, professionellt sätt.

Dessutom måste studenter bemästra teknisk vokabulär specifik för deras studieinriktning. En av de enklaste sätten att göra detta på är att söka efter en glossary (utförlig vokabulär lista) för ditt fält. Till exempel kan någon med biologi som huvudämne eller studenter som förbereder sig för en medicinsk utbildning dra nytta av denna lista på internet över biologiska termer.

2. Specifik formalia och stilistiska regler

Akademisk engelska har strikta regler när det kommer till skrivande. Det handlar inte bara om att använda korrekt grammatik och stavning. Du måste också se till att forma dina uppsatser enligt specifika sätt att skriva. Formatting refererar till hur du presenterar ord på en sida—det kan involvera allting från användningen av kursiv eller fetstil, till storleken på din sida, till användning av stora bokstäver.

Kanske har du hört talas om olika sätt att skriva på såsom APA, MLA, AMA och Chicago. Varje sätt att skriva på används under olika omständigheter och akademiska fält. Två väldigt vanliga sätt att skriva på som du kommer möta på universitetsnivå är APA och MLA.

APA (American Psychological Association) formatet används huvudsakligen i samhällsvetenskapliga områden. MLA (Modern Language Association) formatet används ofta i humaniora. Skillnaden mellan dessa två sätt att skriva är specifika regler för formalia, referenser och mer.

Om du till exempel använder den här New Yorker artikeln när du forskar kring en vetenskaplig uppsats. Då behöver du skapa en referens till artikeln och dess författare. Såhär skulle en referens till den artikeln se ut i MLA stilen:

Gawande, Atul. “The Cost Conundrum.” The New Yorker, 1 June 2009, pp. 36–44.

En APA referens för samma artikel ser ut såhär:

Gawande, A. (2009, June 1). The Cost Conundrum. The New Yorker, 36-44.

Generellt sett kommer dina lektorer att berätta för dig vilket sätt de vill att du ska använda i vetenskapliga uppsatser. Håll i åtanke att dina instruktörer har höga förväntningar och kommer vara strikta med att du följer reglerna i ditt angivna format.

The Purdue Online Writing Lab erbjuder omfattande förklaringar på olika akademiska skrivsätt. Du kan också få automatiska referenser i korrekt stil med ett internet verktyg som heter Citation Machine.

3. Omfattande användning av referenser och citat

Om du någonsin har läst ett vetenskapligt paper, kan du ha märkt att det fanns många citat. Du kommer upptäcka att akademisk engelska ofta refererar till andra författare. Dina professorer kommer dessutom ofta citera andra i sina föreläsningar.

Akademisk engelska handlar om att stödja dina idéer med vetenskap. Du kan inte bara ge din åsikt —för en övertygande, stark akademiskt uppsats, behöver du erbjuda forskningsfynd och/eller referenser som visar varför din åsikt spelar roll.

Det här betyder att akademisk engelska involverar mycket forskning, vilket du behöver demonstrera i dina uppsatser. Du kommer inkorporera referenser från andra texter eller talare i ditt skrivande. Du kan använda direct quotes (någon annans exakta ord, inom citattecken) eller paraphrase (förklara vad någon annan sa med dina egna ord).

Oavsett, behöver du ge korrekt citering till personen vars idéer du refererar till, i enlighet med de stilistiska regler som diskuterats ovan.

Kom ihåg att om du inte uttryckligen refererar till personerna vars forskning du använder, kan din lektor tro att du försöker stjäla idéerna! Ge alltid referens till andras arbeten för att undvika att bli anklagad för plagiering.

För att göra allt det här på rätt sätt, kommer du behöva läsa mycket om ämnet du studerar. Dessa områden kan intressera dig, men de kanske inte heller alltid kommer att göra det. Men om du håller slutresultatet eller skälet till att du började studera från första början i åtanke, kan du komma att ha väldigt kul ändå.

 

För att summera, om du vill vara en student är förståelse för akademisk engelska obligatoriskt. För engelska studerande, är akademisk engelska svårt för att vi inte använder det varje dag. Du behöver lära dig nya ord och koncept för att verkligen förstå det.

Oavsett om du är student eller inte, kommer en ökad förståelse för akademisk engelska också öka din kunskap om engelska överlag. Även om du kan finna det utmanande, kommer akademisk engelska att bredda dina horisonter när det gäller din förmåga att läsa och skriva på engelska.

Enter your e-mail address to get your free PDF!

We hate SPAM and promise to keep your email address safe

Close